^

Sănătate

Klebsiella în fecalele unui adult și ale unui copil

, Editorul medical
Ultima examinare: 09.11.2022
Fact-checked
х

Tot conținutul iLive este revizuit din punct de vedere medical sau verificat pentru a vă asigura cât mai multă precizie de fapt.

Avem linii directoare de aprovizionare stricte și legătura numai cu site-uri cu reputație media, instituții de cercetare academică și, ori de câte ori este posibil, studii medicale revizuite de experți. Rețineți că numerele din paranteze ([1], [2], etc.) sunt link-uri clickabile la aceste studii.

Dacă considerați că oricare dintre conținuturile noastre este inexactă, depășită sau îndoielnică, selectați-o și apăsați pe Ctrl + Enter.

Klebsiella este un tip de enterobacterii, care este un agent patogen oportunist. Acestea sunt baghete gram-negative în formă de capsulă, dispuse individual, în perechi sau în lanțuri. Sunt considerate foarte periculoase, deoarece. Rezistente la antibioticele existente. Se găsesc pe piele, căile respiratorii, apă, sol, legume și fructe, fecale. Cochilia îi ajută să supraviețuiască în orice mediu nutritiv, pot exista fără aer și doar fierberea îi distruge.

Norma Klebsiella în analiza scaunului

Klebsiella este detectată în studiul fecalelor pentru disbacterioză. Prezența sa nu este un semn de patologie dacă nu depășește norma - 10 5  celule pe gram.

Pentru ca bacteria să devină activă, sunt necesari factori care favorizează acest lucru: imunitatea slăbită, utilizarea pe termen lung a antibioticelor, ignorarea regulilor de igienă (mâini nespălate, alimente), diabet, alcoolism și dependență de droguri. [1]

Pneumonia Klebsiella în fecale

Există 7 soiuri de Klebsiella , dintre care una este Klebsiella pneumoniae. A fost descoperit inițial ca agent cauzal al pneumoniei, de unde și numele. Mai târziu s-a constatat că reproducerea sa duce la eliberarea de toxine, a căror înfrângere provoacă alte boli, inclusiv cistita urogenitală, abcese ale splinei, ficatului, pleureziei și o serie de alte boli. Bacilul se găsește în scaun. [2]

Klebsiella oxytoca în fecale

Un alt tip de bacterii găsite în fecale este Klebsiella oxytoca. Provoacă tulburări ale sistemului digestiv, pneumonie, klebsieloză. [3]

Klebsiella în fecalele adulte

Klebsiella se transmite pe cale fecal-oral și contact-casnic. Corpul slăbit al unui adult, ignorând regula mâinilor curate, tratament termic suficient al produselor, este atacat de o bacterie oportunistă, provocând simptome acute. Analizele fecale relevă o creștere exponențială a bacililor.

Dacă o persoană din familie se îmbolnăvește, există o mare probabilitate ca alții să fie infectați.

Klebsiella în fecalele unui copil

Copiii sunt deosebit de sensibili la boală, deoarece adesea intră în contact cu animalele și nu își dau seama de importanța igienei. Klebsiella deocamdată poate coexista pașnic în interiorul lor, dar vine doar momentul potrivit pentru activarea lor și boala se manifestă.

Cazurile de infecție cu Klebsiella la sugari sunt frecvente. Imunitatea la nou-născuți este slabă, nu este complet formată, membranele mucoase ale organelor interne sunt sterile, prin urmare sunt foarte sensibile la efectele nocive ale toxinelor bacilului. De obicei au oxitoxe în scaun.

Te poți infecta de la adulți prin picături în aer, în timp ce purtătorii înșiși nu suferă, apărarea lor face față bacteriei. Alte modalități de a prinde patologia sunt suzetele murdare, sfarcurile, jucăriile și, de asemenea, atunci când hrăniți - produse lactate fermentate, carnea le poate conține.

Simptome

Simptomele infecției cu Klebsiella depind de localizarea leziunii. Dacă tractul gastrointestinal este afectat, atunci vor apărea simptome de intoxicație acută:

  • durere abdominală;
  • greață și vărsături,
  • temperatură ridicată a corpului;
  • diaree;
  • dureri de corp;
  • lipsa poftei de mâncare.

Pneumonia cauzată de Klebsiella dă un salt brusc al temperaturii peste 39ºС, o tuse puternică, uneori cu fragmente de sânge în spută. De asemenea, este posibil să se dezvolte rinite, sinuzite, conjunctivite cu manifestări caracteristice acestor boli: secreții nazale, lacrimare, dureri și dureri la nivelul ochilor, congestie nazală.

Aparatul genito-urinar este adesea afectat: se diagnostichează cistita, pielonefrita, însoțită de urinare frecventă, urinare dureroasă, urină tulbure, durere în abdomenul inferior, adesea radiant spre spate, febră.

La femei și fete, Klebsiella poate provoca vaginită, care se caracterizează prin scurgeri vaginale abundente albe sau gri, cu un miros neplăcut, mâncărime.

Nu o excepție este implicarea sistemului osos în procesul patologic, inclusiv provocarea inflamației articulațiilor.

Tratament

Odată cu înfrângerea Klebsiella, sunt prescrise antibiotice care sunt sensibile la agentul patogen. Poate fi gentamicina, amikacina, cefalosporine: cefotaxima, cefuroxima. Bacilul este distrus și cu ajutorul agenților virali - bacteriofagi: pneumonie klebsiel, oxicit, polivalent.

În paralel, se folosesc enzime: pancreatina, linex, festal; solutii de rehidratare. În cazurile severe, imunostimulantele sunt adecvate. Cursul de tratament poate dura de la o săptămână la trei. Pentru reabilitare se folosesc probiotice, preparate cu vitamine, preparate din plante.

Tratamentul adecvat și în timp util oferă un prognostic favorabil pentru recuperare, dar progresia reproducerii bacililor provoacă consecințe periculoase, chiar moarte.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.