^

Sănătate

A
A
A

Inima sportului

 
, Editorul medical
Ultima examinare: 17.10.2021
 
Fact-checked
х

Tot conținutul iLive este revizuit din punct de vedere medical sau verificat pentru a vă asigura cât mai multă precizie de fapt.

Avem linii directoare de aprovizionare stricte și legătura numai cu site-uri cu reputație media, instituții de cercetare academică și, ori de câte ori este posibil, studii medicale revizuite de experți. Rețineți că numerele din paranteze ([1], [2], etc.) sunt link-uri clickabile la aceste studii.

Dacă considerați că oricare dintre conținuturile noastre este inexactă, depășită sau îndoielnică, selectați-o și apăsați pe Ctrl + Enter.

Inima sportului - un set de schimbări structurale și funcționale care apar în inima persoanelor care se antrenează mai mult de o oră aproape în fiecare zi. Condiția nu provoacă plângeri subiective. Manifestările includ bradicardie și / sau murmur sistolic. Deseori, există modificări ale datelor ECG. Diagnosticul este stabilit clinic sau prin ecocardiografie. Nu este nevoie de tratament. Inima sportului contează, deoarece trebuie distinsă de bolile cardiace grave.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7]

Patogeneza

Instruirea intensivă pe termen lung a rezistenței și stabilității conduce la adaptarea fiziologică a organismului și în special a inimii. Volumul ventriculului stâng (LV) și presiunea în acesta cresc, ceea ce duce în timp la o creștere a masei musculare a ventriculului stâng, a grosimii peretelui și a dimensiunii acestuia. Volumul maxim al accidentului vascular cerebral și creșterea cardiacă cresc, contribuind la scăderea frecvenței cardiace în repaus și la un timp de umplere diastolic mai lung. Ritmul cardiac mai mic apare în primul rând datorită tonusului nervos vagal crescut, dar alți factori care pot reduce activitatea nodului sinusal pot fi importanți. Bradicardia reduce cererea de oxigen la nivelul miocardului; în același timp, conținutul total de hemoglobină și capacitatea sângelui de a transporta cantități mari de oxigen. În ciuda acestor modificări, funcțiile sistolice și diastolice rămân normale. Schimbările structurale la femei sunt, de obicei, mai puțin pronunțate decât la bărbații de aceeași vârstă, greutate corporală și fitness.

trusted-source[8], [9], [10], [11], [12], [13], [14], [15], [16], [17], [18], [19], [20], [21]

Simptome atletic inima

Nu există plângeri subiective. Manifestările sunt variabile, dar pot include următoarele:

  • bradicardie ;
  • împingerea ventriculului stâng, care este deplasată spre stânga, crește și crește în amplitudine;
  • zgomotul ejecției sistolice din stânga la limita inferioară a sternului;
  • Tonul III al inimii (S 3 ), care rezultă dintr-o umplere rapidă, diastolică rapidă a ventriculilor;
  • Tonul IV al inimii (S 4 ), care se aude cel mai bine la odihnă pe fundalul bradicardiei, deoarece timpul diastolic de umplere a ventriculelor este crescut;
  • hiperdynamic în arterele carotide.

Aceste simptome reflectă modificările structurale ale inimii care rezultă din adaptarea la efort fizic intens.

trusted-source[22], [23]

Unde te doare?

Diagnostice atletic inima

Simptomele sunt de obicei găsite în timpul screening-ului sau screening-ului de rutină din alte motive. Majoritatea sportivilor nu au nevoie de diagnosticări extinse, deși este necesar un ECG. Dacă simptomele indică boală cardiacă, se efectuează un ECG, ecocardiografie și test de stres.

Atletica inimii - diagnosticul excluziunii; trebuie distins de tulburările care cauzează manifestări similare, dar sunt amenințătoare pentru viață (de exemplu, cardiomiopatia hipertrofică sau dilatativă, boala cardiacă ischemică, displazia aritmogenică a ventriculului drept).

Un ECG prezintă bradicardie sinusală, uneori o frecvență cardiacă de mai puțin de 40 pe minut. Aritmia sinusală însoțește adesea o frecvență mică a inimii. Bradicardia în stare de repaus poate predispune la creșterea frecvenței aritmiilor atriale sau ventriculare, incluzând migrarea ritmului atrial și (rareori) fibrilația atrială, dar pauzele după impulsurile ectopice nu depășesc 4 s. Blocajul atrioventricular (AV) al gradului I se găsește în aproximativ o treime din sportivi. Gradul II de AV-blocadă (în principal de tip 1), care apare în repaus, dar dispare sub sarcină, este mai puțin frecvent. Nivelul III Blocada AV - starea patologică și indicația pentru o examinare ulterioară. Modificările datelor ECG includ o tensiune ridicată a complexului QRS cu dinți modificați sau relații dinte care reflectă hipertrofia ventriculului stâng și tulburări de depolarizare timpurie cu dinți bifazici în conductele anterioare care reflectă repolarizarea neuniformă, cu o scădere a tonusului sistemului nervos simpatic în repaus. Ambele schimbări dispar sub sarcină. Este posibilă și inversarea profundă a vârfului în conductele anterolaterale și blocarea incompletă a piciorului drept al mănunchiului Său. Modificările datelor ECG sunt slab corelate cu nivelul de fitness și de muncă al sistemului cardiovascular.

Ecocardiografia ajută distingerea inimii sportive de cardiomiopatie, dar nu există o limită clară între expansiunea fiziologică și patologică a inimii. În general, modificările determinate de ecocardiografie se corelează slab cu nivelul de fitness și de muncă al sistemului cardiovascular. Deseori dezvăluie regurgitare mitrală mică și tricuspidă.

În timpul testului de sarcină, ritmul cardiac rămâne sub normal la o sarcină submaximală, crește în mod corespunzător și este comparabil cu persoanele care nu sunt implicate în sport, la sarcină maximă. ÎR este restaurat rapid după terminarea sarcinii. Reacția tensiunii arteriale este normală: creșterea tensiunii arteriale sistolice, scăderea tensiunii arteriale diastolice, tensiunea arterială medie rămâne relativ constantă. Multe modificări ale datelor ECG de repaus se diminuează sau dispar în timpul exercițiilor; Această constatare este unică și patognomonică pentru sindromul inimii sportive, în contrast cu condițiile patologice. Cu toate acestea, pseudonormalizarea valului T inversat poate reflecta ischemia miocardică, fiind necesară o examinare suplimentară a sportivilor mai în vârstă.

Caracteristicile care diferențiază sindromul inimii sportive de cardiomiopatie

Indicator

Inima sportului

Cardiomiopatie

Hipertrofia LV *

<13 mm

> 15mm

Diametrul final diastolic al LV

<60мм

> 70мм

Funcția diastolică

Normal (raport E: A> 1)

Anormale (raportul E: A <1)

Hipertrofia septului

Simetric

Asimetric (cu cardiomiopatie hipertrofică)

Istoria familiei

Nu este împovărată

Poate fi împovărat

Răspunsul BP la stres

Normal

Reacții tensiunii arteriale sistolice normale sau reduse

Deteriorarea fizică

Regresia hipertrofiei VS

VH nu se regresează

* Gama A de la 13 la 15 mm indefinită. Domeniul A de la 60 la 70 mm nedefinit. Raportul E: A este raportul dintre valorile ratelor de debit precoce și tardive prin supapa mitrală.

trusted-source[24], [25], [26], [27], [28], [29], [30], [31], [32]

Ce trebuie să examinăm?

Cine să contactați?

Tratament atletic inima

Nu este necesară tratarea inimii sportive, deși poate dura un interval de 3 luni de lipsă de pregătire pentru a detecta regresia hipertrofiei ventriculare stângi pentru a distinge acest sindrom de cardiomiopatie. Un astfel de interval de lipsă de formare poate contrazice semnificativ planurile de viață ale unui atlet și poate determina rezistența sa.

trusted-source[33], [34], [35]

Prognoză

Deși modificările structurale ale inimii sunt pronunțate și se aseamănă cu cele ale unor boli de inimă, nu apar efecte adverse. În majoritatea cazurilor, schimbările structurale și regresul bradicardiei după oprirea formării, deși până la 20% dintre sportivii de vârf au o expansiune reziduală a camerelor inimii, ceea ce este o problemă discutabilă, deoarece nu există date pe termen lung cu privire la faptul că inima sportivă este, de fapt, o afecțiune benignă.

trusted-source[36], [37]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.