^

Sănătate

A
A
A

Hiperplazia ganglionilor limfatici

 
, Editorul medical
Ultima examinare: 17.10.2021
 
Fact-checked
х

Tot conținutul iLive este revizuit din punct de vedere medical sau verificat pentru a vă asigura cât mai multă precizie de fapt.

Avem linii directoare de aprovizionare stricte și legătura numai cu site-uri cu reputație media, instituții de cercetare academică și, ori de câte ori este posibil, studii medicale revizuite de experți. Rețineți că numerele din paranteze ([1], [2], etc.) sunt link-uri clickabile la aceste studii.

Dacă considerați că oricare dintre conținuturile noastre este inexactă, depășită sau îndoielnică, selectați-o și apăsați pe Ctrl + Enter.

Hiperplazia ganglionilor limfatici este una din problemele serioase ale medicinei clinice.

De fapt, hiperplazia (educația greacă) este un proces patologic asociat cu o creștere a intensității reproducerii (proliferării) celulelor de țesut de orice fel și a localizării. Acest proces poate începe oriunde, iar rezultatul său este o creștere a volumului țesuturilor. Și, de fapt, o astfel de diviziune celulară hipertrofică conduce la formarea de tumori.

Cu toate acestea, trebuie remarcat faptul că hiperplazia ganglionară nu este o boală, ci un simptom clinic. Mulți experți îi atribuie limfadenopatiei - formarea crescută a țesutului limfoid, care determină creșterea acestora. Și se știe că ganglionii limfatici cresc ca răspuns la orice infecție și inflamație.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11], [12], [13], [14], [15]

Cauzele hiperplaziei nodului limfatic

Caracterizează cauzele hiperplazie a ganglionilor limfatici, este necesar să se clarifice faptul că limfoide sau țesutul limfatic (format din celule reticuloendoteliale, limfocite T, limfocite B, foliculilor limfatici, macrofage, dendritice, lymphoblasts, celule catarg etc.) nu este numai în parenchimul de organe ale sistemului limfatic : ganglionii limfatici regionali, splina, timus, amigdale faringiene. Această țesătură este prezentă și în măduva osoasă, în membranele mucoase ale sistemului respirator, tractul gastrointestinal și ale tractului urinar. Și dacă există în orice organ de focare de smocuri cronice de celule inflamatorii ale țesutului limfoid apar și acolo - pentru a proteja organismul de la atace infectie sa.

Dar suntem interesați de ganglionii limfatici regionali care asigură producerea de limfocite și anticorpi, filtrarea limfei și reglarea curenților ei din organe. Astăzi determină hiperplazia ganglionilor limfatici sunt considerate ca fiind o cauză a creșterii, care este un răspuns imun la orice proces patologic, de modificare dinamica in metabolismul tesutului nodul limfatic, iar raportul dintre aceste sau alte celule. De exemplu, ca răspuns la celulele distincte genetic (antigene) din ganglionii limfatici, producția de limfocite și fagocite mononucleare (macrofage) crește; când bacteriile și microbii intră în ganglionii limfatici, acumulează produsele activității lor vitale și toxinele neutralizate. Și în cazul oncologiei, hiperplazia ganglionară poate implica oricare dintre celulele lor în procesul patologic de proliferare. Aceasta determină o creștere a dimensiunii, o modificare a formei și structurii capsulei fibroase a ganglionului limfatic. Mai mult decât atât, țesuturile ganglionilor limfatici pot crește dincolo de capsulă, iar în cazul metastazelor din alte organe, ele sunt înlocuite cu celulele lor maligne.

Continuând de aici, hiperplazia ganglionilor limfatici poate fi infecțioasă, reactivă sau de origine malignă.

trusted-source[16], [17], [18], [19], [20], [21], [22], [23], [24], [25]

Hiperplazia ganglionilor limfatici de etiologie infecțioasă

Hiperplazia nodul limfatic (o creștere în sensul dimensiunilor acestora) este un răspuns la infecția cu boli, cum ar fi cauzate de stafilococi sau limfadenita streptococi, rubeola, varicela, hepatita infecțioasă, felinoz (cat boala la zero); tuberculoza, HIV, mononucleoza infecțioasă, boala glandelor salivare, tularemie, bruceloza, chlamydia, sifilis, actinomicoza, leptospiroza, toxoplasmoză.

Cu limfadenită nespecifică - în funcție de locație - există hiperplazie a ganglionilor limfatici în gât, maxilar sau ganglioni limfatici axilari. Creșterea ganglionilor limfatici axilari a fost observată la mastitis, inflamația articulațiilor și țesuturile musculare ale extremităților superioare, bruceloza, felinoza etc.

Pentru procesele inflamatorii la nivelul gurii și gâtului (la actinomicoză, carii, amigdalite cronice, faringite, bronșite etc.). Hiperplazia caracteristice ganglionilor limfatici submandibulare, BTE și predgortannyh retrofaringieni. Și numai ganglionii limfatici cervicali crește în mononucleoza infecțioasă.

În cazul rubeolei, toxoplasmozei, tuberculozei, precum și a sifilisului, medicii detectează hiperplazia ganglionilor limfatici cervicali. În plus, în simptomatologia tuberculozei, se observă hiperplazia ganglionilor limfatici intrathoracici și mediastinali. În același timp, în ganglionii limfatici există o înlocuire treptată a celulelor sănătoase ale țesutului limfoid cu mase necrotice de caracter caractere.

Tuberculoza și hiperplazia ganglionilor limfatici mezenterici sunt caracteristice. În plus, o semnificativă creștere în ganglionii limfatici ai intestinului mezenterice mici se datorează înfrângerea tularensis bacteriei Francisella gram - negativă, care provoacă tularemie - o boală infecțioasă acută purtată de rozătoare și artropode.

Inghinal ganglionilor limfatici hiperplaziei observate de către medici în mononucleoza infecțioasă și toxoplasmoza, bruceloza și actinomicoză, precum infecțiile genitale și HIV.

Simptome de hiperplazie a ganglionilor limfatici

Hiperplazia ganglionilor limfatici, așa cum sa menționat mai sus, este un simptom al unei game largi de boli. Cea mai importantă sarcină este identificarea simptomelor hiperplaziei nodulilor limfatici, confirmarea sau respingerea patogenezei maligne a diviziunii celulare crescute.

Dacă nodul limfatic crește rapid (până la 2 cm și un pic mai mult), dacă palparea există senzații dureroase, și de consistență destul de moale și elastic, există toate motivele să se afirme că este hiperplazia nodul limfatic leziuni a apărut ca urmare a procesului infecțios sau inflamator. Acest lucru este confirmat de înroșirea pielii în ganglionii limfatici.

Atunci când ganglionii limfatici cresc încet, când palparea nu provoacă dureri, iar nodul în sine este foarte dens - probabilitatea ca procesul să fie de natură malignă este ridicat. Și cu metastaze, ganglionul limfatic mărit literal crește în țesuturi înconjurătoare și poate forma "colonii".

De asemenea, contează localizarea ganglionului limfatic hipertrofic. Hiperplazia ganglionilor limfatici submaxilare, cervicale și axilare vorbește în favoarea calității sale bune. Ceea ce nu se poate spune despre hiperplazia supraclaviculară, a ganglionilor limfatici ai mediastinului, a retroperitoneală și a ganglionilor limfatici în cavitatea abdominală.

Hiperplazia nodulilor limfatici reactivi

Hiperplazia ganglionară reactivă apare ca răspuns al sistemului imunitar la patologiile aceluiași tip imunitar. Astfel de patologii includ:

 • boli de colagen autoimune (artrita reumatoida si poliartrite, periarterita nodoasă, lupus eritematos sistemic, sclerodermia, sindromul Hamman Rich granulomatoza Wegener); - boala Wagner sau dermatomiozita (o boală sistemică a mușchilor și a pielii scheletice și netede)
 • bolile de acumulare (granulom eozinofilic, boala Gaucher, boala Niemann-Pick, boala Leterer-Ziva, boala Hyunda-Schuller-Crischen).

În plus, forma reactivă poate însoți boala serului (alergii la utilizarea produselor imune serice de origine animală), anemie hemolitică (ereditară sau dobândită), anemie megaloblastică sau Addison-Biermer (care are loc la B9 si deficit de vitamina B12) și chimioterapie și radioterapie cancer.

Printre bolile endocrine autoimune nodul limfatic hiperplazia caracteristice hipertiroidismului (boala Graves), a cărei cauză constă în creșterea producției de hormoni tiroidieni tiroidian. Cu această patologie, hiperplazia ganglionară are un caracter generalizat, cu mitoze crescute ale foliculilor limfatici.

Experții subliniază faptul că hiperplazia reactivă a ganglionilor limfatici este caracterizată printr-o activitate proliferativă semnificativă și, de regulă, afectează ganglionii limfatici în gât și maxilarul inferior.

Din punctul de vedere al citomorfologiei, forma reactivă are trei tipuri, dintre care cea mai comună este forma foliculară.

Hiperplazia foliculară a ganglionilor limfatici

Studiile histologice au aratat ca hiperplazia foliculară caracteristică a ganglionilor limfatici este semnificativ mai mare decât dimensiunile normale limfoproliferare și numărul de anticorpi care constituie foliculi secundari, precum și creșterea centrele lor de reproducere (așa-numitele centre luminoase). Aceste procese apar în cortexul ganglionilor limfatici. În acest caz, foliculii secundari se comportă destul de agresiv, înlăturând celulele rămase, inclusiv limfocitele.

Hiperplazia foliculară a ganglionilor limfatici în gât este diagnosticată ca un simptom caracteristic al hiperplaziei limfoide angiofolliculare sau a bolii lui Castleman. Cu o formă localizată a acestei boli, se mărește doar un ganglion limfatic, dar acest lucru se manifestă prin durere periodică în regiunea toracică sau abdominală, slăbiciune, scădere în greutate, atacuri de febră. Cauza bolii Cercetătorii Castleman au atribuit prezența în organism a virusului herpes HHV-8.

trusted-source[26], [27], [28], [29], [30], [31], [32], [33]

Malignă hiperplazie a ganglionilor limfatici

Hiperplazia ganglionilor limfatici ai etiologiei maligne poate afecta nodurile regionale din organism. Limfoamele sunt primare.

Lărgirea prelungită a ganglionilor limfatici supraclaviculari poate vorbi despre cancerul esofagului, stomacului, duodenului, intestinelor, rinichilor, ovarelor, testiculelor.

Hiperplazia ganglionilor limfatici cervicali se observă în tumorile localizării maxilo-facială, cu melanom în regiunea capului și gâtului. La pacienții cu tumori ale plămânilor sau glandelor mamare, oncopatologia se manifestă în mod necesar ca hiperplazie a ganglionilor limfatici axilari. În plus, se întâmplă cu cancer de sânge.

Hiperplazia ganglionilor cervicali și limfatici ai mediastinului este caracteristică sarcoidozei (cu formarea de granuloame de celule epiteliale și fibroza lor ulterioară).

In leucemie, tumori maligne la organele pelvine, metastaza cancerului de prostată, uter, ovar, rect, este de obicei marcată ca nodul limfatic hiperplazie, noduli limfatici abdominali și inghinale.

În limfomul Hodgkin, observate de obicei persistente creștere cervicale noduri și supraclaviculare, și hiperplazia ganglionilor limfatici retroperitoneale și cavitatea peritoneală. Dimensiunile semnificative ale trecutului poate deveni o cauza a intestinului și a organelor pelvine. In cazul anemiei limfomului fond non-Hodgkin, leucocitoză și limfopenie detectat hiperplazia ganglionilor limfatici cervicale și toracice ( în apropierea diafragmei), iar nodurile din cot si cutelor popliteal.

Diagnosticul hiperplaziei nodulilor limfatici

Diagnosticul hiperplaziei nodulilor limfatici trebuie să ia în considerare și să evalueze corect toți factorii care au condus la apariția acestui sindrom. Prin urmare, este necesar un studiu cuprinzător, care include:

 • un test de sânge general,
 • examenul de sânge biochimic (inclusiv pe toxoplasmoză și anticorpi);
 • imunograma sângelui,
 • analiza markerilor tumorali,
 • analiza generală a urinei,
 • Frotiul din gât pentru prezența florei patogene,
 • teste serologice pentru sifilis și HIV,
 • proba de Pirke și Mantou privind tuberculoza,
 • Exemplu de sarcoidoză,
 • radiografie (sau radiografie toracică)
 • ecografie (ultrasunete) a ganglionilor limfatici,
 • limfoscintigrafia;
 • biopsia (puncția) nodului limfatic și examinarea histologică a specimenului de biopsie.

În jumătate din cazuri, diagnosticul exact este posibil numai cu ajutorul unei examinări histologice după ce a fost luat un eșantion de țesuturi al ganglionului limfatic.

trusted-source[34], [35], [36], [37]

Ce trebuie să examinăm?

Cine să contactați?

Tratamentul hiperplaziei limfatice

Tratamentul hiperplaziei limfatice depinde de cauza apariției acesteia și, prin urmare, nu este și nu poate fi o schemă terapeutică unică. Dar, după cum spun medicii, în orice caz, terapia complexă este necesară.

Dacă extinderea ganglionilor limfatici este cauzată de procesul inflamator, dar este necesar să se lupte cu infecția care a condus la inflamație. De exemplu, în tratamentul limfadenitei acute, comprimatele sunt utilizate în primele etape ale bolii, dar cu o inflamație purulente sunt strict interzise. Medicii unor astfel de pacienți prescriu antibiotice - luând în considerare rezistența agenților patogeni specifici la acestea. Astfel, majoritatea stafilococilor sunt rezistenți la medicamentele din grupul de penicilină, neutralizând acțiunea medicamentului cu enzima beta-lactamază. Se recomandă, de asemenea, să se ia vitamine și să se facă terapie UHF.

În tratamentul asociat cu tuberculoza sau altă infecție specifică, tratamentul este prescris în conformitate cu schemele dezvoltate pentru fiecare boală specifică.

În cazul în care bolile autoimune diagnosticate implică apariția de celule de noduli limfatici nod hiperplazie sau reproducerea malignitate limfatici nu exista comprese si antibioticele nu ajuta. Rețineți că în cazul ganglionilor limfatici și proliferarea patologică a țesuturilor lor, auto-medicația este absolut inacceptabilă!

Prevenirea hiperplaziei ganglionilor limfatici - examinare și tratament în timp util și cu patologii incurabile - punerea în aplicare a tuturor recomandărilor medicilor cu experiență și cunoștințe. Apoi este posibil să nu se aducă boala la extreme, atunci când țesuturile hipertrofate se vor transforma în neoplasm malign.

Prognozele hiperplaziei nodulilor limfatici

Orice prognoză a hiperplaziei nodulilor limfatici - cu o varietate atât de variată de patogeneză - se bazează pe cauza rădăcinii. Cu o infecție nespecifică, prognosticul este cel mai pozitiv. Cu toate acestea, există unele nuanțe: orice lucru „elementar“, precum și creșterea și inflamarea ganglionilor limfatici - in absenta unui diagnostic corect și un tratament adecvat - are potențialul de a conduce fie sepsis sau o întâlnire cu medicul oncolog cu limfom ...

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.