^

Sănătate

A
A
A

Inflamația ganglionilor limfatici sub braț

 
, Editorul medical
Ultima examinare: 27.11.2021
 
Fact-checked
х

Tot conținutul iLive este revizuit din punct de vedere medical sau verificat pentru a vă asigura cât mai multă precizie de fapt.

Avem linii directoare de aprovizionare stricte și legătura numai cu site-uri cu reputație media, instituții de cercetare academică și, ori de câte ori este posibil, studii medicale revizuite de experți. Rețineți că numerele din paranteze ([1], [2], etc.) sunt link-uri clickabile la aceste studii.

Dacă considerați că oricare dintre conținuturile noastre este inexactă, depășită sau îndoielnică, selectați-o și apăsați pe Ctrl + Enter.

În corpul nostru ganglionilor limfatici este baza sistemului imunitar. Cu ajutorul lor, se curata de virusi, bacterii, celule anormale (de exemplu, cancer). Mai mult de o sută de ganglioni limfatici sunt împrăștiați pe tot corpul, dar ganglionii limfatici sub axială, în zona gurii și pe gât sunt cel mai afectați.

Inflamația ganglionilor limfatici sub axilare apare de obicei pe fundalul unei infecții din organism. În mod obișnuit, ganglionii limfatici se întorc la normal după o anumită perioadă de timp, când sursa de infecție este eliminată. Infecțiile fungice și celulele canceroase pot provoca inflamații. Mai ales cu grijă la ganglionii limfatici mărit sub braț ar trebui să fie tratate femei, în caz de umflare, ar trebui să consulte imediat un medic pentru sfaturi. Procesul inflamator poate indica cancer de sân, caz în care este mai bine să se identifice boala într-un stadiu anterior.

Bărbatul poate, de asemenea, să contribuie la inflamație, deoarece în acest caz infecția intră prin pielea afectată. Utilizarea deodorantelor pentru o igiena precară este una dintre cauzele comune ale inflamației ganglionilor limfatici din axile de astăzi. Deodoranții tind să blocheze porii în care rămân bacteriile. Multiplicarea bacteriilor conduce la un proces inflamator, în care ganglionii limfatici sub axilare reacționează mai întâi.

Sarcina ganglionilor limfatici axilari este de a curăța corpul de inflamație și infecție. Procesul inflamator în ganglionii limfatici axilari poate indica o boală a organelor din apropiere. Este necesar să se trateze cu grijă inflamația ganglionilor limfatici, deoarece acesta este primul semnal care anunță că organismul nu este în regulă.

Compoziția ganglionilor limfatici axilari include țesutul conjunctiv, din cauza căruia bacteriile și virușii intră în limfa. Dacă procesul inflamator a început în ganglionii limfatici, atunci numărul de bacterii și viruși care atacă organismul a crescut semnificativ. În acest caz, ganglionii limfatici încep să acționeze mai activ, în timp ce pot crește destul de mari, începe inflamația. Cu presiune, mișcările bruște ale ganglionilor limfatici axilari reacționează dureros.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7]

Cauzele inflamației ganglionilor limfatici sub braț

Principalele motive includ: 

  • Răceli.
  • Oncologie.
  • Bolile infecțioase.
  • Bolile mamare la femei.

Dacă corpul este complet sănătos, atunci persoana nu simte ganglionii limfatici. Sensibilitatea ganglionilor limfatici crește odată cu procesul inflamator care se desfășoară în organism, poate fi orice, de la un abces la un cancer. Adesea, inflamația ganglionilor limfatici sub axială are loc pe fondul fierbei, erizipetelor, ulcerului trofic, tromboflebitei. Diferite boli ale cavității bucale (carii, parodontita), precum și amigdalita, amigdalita contribuie la creșterea ganglionilor limfatici.

Localizarea ganglionilor limfatici este determinată cu ușurință, se poate face independent: când vă simțiți sub armpits, puteți simți bilele mici care se mișcă - acestea sunt ganglionii limfatici. Când infecția se răspândește prin corp, ganglionii limfatici cresc în dimensiune și devin dureroși atunci când sunt presați.

Cu răceli, dureri în gât, poate să apară inflamarea ganglionilor limfatici axilari. Motivul pentru aceasta este lupta intensă a sistemului nostru imun împotriva virușilor care atacă corpul. Se incepe un proces activ de producere a leucocitelor, datorita caruia bacteriile depozitate in ganglionii limfatici sunt distruse. Ganglionii limfatici, cu inflamație și sensibilitate, semnalează lupta împotriva infecțiilor.

Cauzele frecvente sunt foliculita (inflamația foliculului pilos). Când se pot produce inflamații, se pot produce dureri, roșeață, febră, dureri articulare, oboseală, greață etc.

Un nod limfatic mărit, care apare mai târziu sau simultan cu o bucată în piept, poate indica inflamația în glanda mamară. În acest caz, nu este necesar să întârzieți cu o călătorie la medic, pentru a exclude cât mai curând posibil o posibilă tumoare de cancer.

Procesul inflamator poate fi asociat nu numai cu infecțiile din organism. Reacțiile alergice sunt, de asemenea, capabile să determine o o creștere a ganglionilor limfatici. Leziuni, vânătăi, chisturi, lipomuri - toate acestea conduc la modificări ale ganglionilor limfatici.

trusted-source[8], [9]

Simptome de inflamație a ganglionilor limfatici în axilare

Inițial, ganglionii limfatici cresc în dimensiune, senzația dureroasă apare atunci când este presată, ceea ce nu ar trebui să fie deloc normal. Treptat, pielea din zona inflamată devine roșiatică. Această etapă a bolii poate dura o perioadă lungă de timp și poate trece fără tratament, cu condiția ca procesul inflamator care a condus la o creștere a ganglionilor limfatici (boli infecțioase, alergii) să fie eliminat în timp.

Dacă inflamația persistă, pacientul se simte mai rău în timp, crește durerea ganglionilor limfatici, slăbirea, greața și creșterea temperaturii.

Dacă focarele purulente apar în ganglionii limfatici inflamați, simptomele devin mai pronunțate. Temperatura poate crește până la o temperatură critică, pacientul se află într-o febră, starea se agravează literalmente în fiecare oră. În ganglionul limfatic afectat, durerea pulsantă se simte, dacă infecția sa răspândit în tot corpul, sursa inflamației își pierde adesea semnificația.

Inflamația ganglionilor limfatici sub brat este acută și cronică și este divizată într-un tip specific și nespecific.

Cel mai adesea acestea sunt bacterii stafilococice, dar streptococul și alte bacterii pyogenice provoacă foarte rar inflamații. De asemenea, sursa inflamației poate fi un produs de dezintegrare în focarul purulent: (răni festering, erizipel, boils, carbuncles, inflamație a măduvei osoase, tromboflebită, ulcer trofice).

Bacteriile și produsele lor de degradare de la fluxul sanguin către ganglionii limfatici, provocând un proces inflamator.

Un tip specific se dezvoltă de obicei pe fundalul unor afecțiuni destul de grave, precum tuberculoza, sifilisul, trichomoniaza etc. În acest caz, simptomele inflamației în ganglionii limfatici sunt strâns legate de simptomele bolii de bază.

trusted-source[10]

Diagnosticul inflamației ganglionilor limfatici sub braț

Măsurile de diagnosticare depind de mai mulți factori: 

  • Natura bolii (acută, cronică).
  • Prevalența (leziune locală sau generalizată).
  • Alte simptome de natură patologică în ganglionii limfatici (aderențe cu țesuturile înconjurătoare, modificări ale consistenței etc.).
  • Prezența semnelor specifice care indică o boală specifică (erupție cutanată cu rujeola, intoxicație cu tuberculoză, chancre cu sifilis etc.).

Există un program general pentru testarea ganglionilor limfatici inflamați. Acesta include un test de sânge standard, urină. Un nivel crescut de globule albe (celule albe din sânge) sugerează că organismul se luptă cu infecția. În acest caz, pot fi atribuite teste suplimentare. Atunci când tuberculoza este suspectat de raze X atribuit, testul Mantoux, spută, sifilis, sau infecției cu HIV se serica proba suspectata ca malignitate luat și puncția ganglionilor limfatici efectuat examenul histologic. O etapă importantă a anchetei este o ultrasunete, în care puteți evalua starea grupurilor de suprafețe ale ganglionilor limfatici.

Inflamația ganglionilor limfatici în axilă cu formă acută superficială este determinată vizual, precum și prin palpare (palpare). În majoritatea cazurilor, diagnosticul este exact așa. Este dificil de diagnosticat infecțiile care provin din cavitatea bucală (carii, boala gingiilor etc.).

Cine să contactați?

Tratamentul inflamației ganglionilor limfatici sub brat

Tratamentul are ca scop în primul rând eliminarea sursei infecției. În stadiile incipiente ale dezvoltării, odihna este necesară pentru ganglionii limfatici afectați. Ei contribuie la resorbția fizioterapiei (electroforeza medicamentoasă, terapia cu ultrasunete etc.), precum și impunerea de unguente și comprese antiinflamatoare. Efectul bun arată utilizarea locală a cloretilului. Sprayarea minimă a ganglionului limfatic afectat duce la amorțeală a pielii. De regulă, după mai multe sesiuni, procesele inflamatorii încetează. În combinație cu această metodă, se utilizează vaselină de bor, unguent de heparină sau troxavazină în zone de inflamație.

Este mai bine să luați antibiotice într-un stadiu incipient al bolii, pentru a încetini procesul inflamator. În cazul inflamației nespecifice infecțioase, antibioticele cu penicilină sunt eficiente. Terapia cu antibiotice durează 10-14 zile, de regulă, ganglionii limfatici scad treptat în dimensiune și inflamația dispare. Tratamentul antibiotic accelerează procesul de vindecare. Dacă procesul inflamator este cauzat de boli specifice, de exemplu, tuberculoza, tratamentul se efectuează în spital cu medicamente speciale anti-tuberculoză.

Dacă procesul inflamator a dobândit o formă purulentă, în mod prompt, se efectuează o intervenție chirurgicală, în care ganglionul limfatic afectat este deschis și curățat de puroi acumulat.

Dacă malignitatea este confirmată, este prescris un curs de chimioterapie.

Tratamentul eficient constă, în primul rând, în influența competentă asupra cauzei inflamației, dacă sursa de infectare este distrusă, atunci ganglionii limfatici se vor reîntoarce treptat la normal.

Utilizarea medicamentelor alternative dă rezultate bune, în special în stadiile incipiente ale bolii. Cel mai bine este să folosiți metode alternative în combinație cu tratamentul tradițional, pentru a accelera procesul de vindecare, dar și pentru a preveni apariția complicațiilor.

Echinacea este un bun antiseptic. Cea mai ușoară și cea mai eficientă modalitate de a ajuta la ameliorarea inflamației este de a lua tinctura de Echinacea (vândută într-o farmacie). O jumatate de lingurita de tinctura per ¼ de pahar de apa, luata de patru ori pe zi.

Puteti face sirop de Echinacea: fierbeti 300 ml de apa, adaugati jumatate de ceasca de Echinacea uscata (se poate folosi o radacina proaspata). Amestecul rezultat este simmerat timp de 20 de minute, apoi îndepărtat de la căldură, se adaugă jumătate de pahar de menta proaspătă și se lasă să se fierbe timp de aproximativ 5 minute, puteți adăuga miere pentru a îmbunătăți gustul. Puteți lua acest sirop atât pentru adulți cât și pentru copii, 1 lingură de trei ori pe zi. Siropul este administrat până la recuperarea completă. Copiii cu vârsta de până la 10 ani iau 1 lingurita, de asemenea 3 ori pe zi. Dacă după primirea unui astfel de sirop apare durere în zona stomacului, tratamentul trebuie oprit.

Vitamina C binecunoscută este cel mai sigur ajutor pentru orice frig și infecție. Ajută la creșterea nivelului de leucocite din sânge, cu ajutorul căruia organismul distruge virușii și bacteriile. Luați vitamina poate, începând cu 250 mg, de 3 ori pe zi. Dacă nu se observă o dinamică pozitivă a tratamentului, doza este crescută la 500 mg, 1000 mg. Cu astfel de boli grave, cum ar fi durerile de gât, doza este crescută la 2000 mg, luând de asemenea de trei ori pe zi.

Cum sa preveniti inflamatia ganglionilor limfatici sub brat?

Inflamația ganglionilor limfatici sub braț se dezvoltă, așa cum am menționat deja, ca rezultat al infecției în organism. Inflamația, ganglionii limfatici umflați - toate acestea sunt reacția sistemului nostru imun la invazia virusului. Ganglionii limfatici într-un corp sanatos sunt aproape imperceptibili. De aceea, acțiunile preventive ar trebui să vizeze menținerea sănătății.

Dacă există o tendință la răceală, atunci există o imunitate slăbită. Frigul comun este o cauză foarte frecventă de inflamație a ganglionilor limfatici în axilă, prin urmare, pentru a crește rezistența organismului, sistemul imunitar trebuie consolidat.

Îmbunătățirea apărării organismului contribuie la alimentația sănătoasă (legume, fructe, carne tocată sau fiartă), plimbări în aer proaspăt, puteți, de asemenea, bea băuturi de câine, lemongrass, echinacea, care va ajuta sistemul imunitar în vremuri dificile.

În plus față de sistemul imunitar, o atenție deosebită trebuie acordată abraziunilor, rănilor, tăieturilor etc. Bacteriile pot pătrunde prin pielea deteriorată, prin urmare este necesar ca pietrele să fie tratate cu soluții antiseptice. Cu o tăietură profundă, trebuie să puneți un bandaj și să îl schimbați în timp util.

Cu mare prudență, trebuie să te referi la acnee apărută. Cand strangeti cosuri, o infectie poate intra in rana (de exemplu, prin mainile murdare), care va provoca inflamatii.

O bună prevenire a procesului inflamator în ganglionii limfatici va fi tratamentul în timp util și complet al tuturor bolilor pe care le-ați avut. 

Ganglionii limfatici sunt un fel de baliză care avertizează că o infecție a intrat în organism. Prin urmare, pentru a preveni inflamarea ganglionilor limfatici în axilă, este necesar să monitorizați cu atenție starea de sănătate, să respectați igiena personală, să consultați medicul în timp util și să urmați toate recomandările.

Inflamația ganglionilor limfatici sub braț

În majoritatea cazurilor, inflamația ganglionilor limfatici din axilă, detectată într-un stadiu incipient de dezvoltare, precum și un tratament prompt și eficient, are un prognostic favorabil. În primele etape, este suficient să se oprească răspândirea infecției de la focalizarea principală: un curs de medicamente antiinflamatoare, tratamentul local va determina revenirea ganglionilor limfatici la normal.

De-a lungul timpului, procesul inflamator se poate răspândi în țesuturile vecine, infecția se va răspândi din ce în ce mai mult pe tot corpul și se poate începe intoxicația. În acest caz, prognosticul nu va fi atât de reconfortant, deoarece sunt posibile complicații (inflamația venelor, infecția sângelui, fluxul limfatic afectat). În locul unui ganglion limfatic puternic deteriorat există o cicatrice, acest proces este ireversibil. Stadiul acut este însoțit de o stare foarte gravă a pacientului - febră mare, febră, durere severă în zonele inflamate. Dacă forma acută nu a fost tratată eficient sau dacă pacientul ia întrerupt după îmbunătățirea sănătății sale, se poate dezvolta inflamația cronică. În forma cronică a bolii, ganglionii limfatici se vor inflama la cea mai mică infecție a corpului (frig, furuncul etc.).

În ganglionul limfatic inflamat, poate începe un proces purulente, ceea ce pune în pericol viața pacientului. Procesul purulent se poate răspândi în țesuturile din jur, infecția se răspândește rapid în organism, caz în care este chiar fatală. Cu o formă purulentă, este imposibil să se facă fără operație pentru a deschide zonele inflamate. Procesul de tratament va fi lung, destul de neplăcut, cu posibile complicații care trebuie de asemenea tratate.

Femeile ar trebui să aibă o abordare foarte prudentă a inflamației ganglionilor limfatici în axilă, deoarece pot semnala probleme în glanda mamară (nu sunt excluse tumorile canceroase). După cum știți, cu cât tumoarea este detectată mai devreme (malignă sau benignă), cu atât este mai favorabilă prognoza.

Prin urmare, trebuie să luăm în considerare cu atenție diferitele semnale ale corpului nostru, pentru că vorbim despre sănătatea noastră și este doar în mâinile noastre.

Inflamația ganglionilor limfatici în axilă este o boală gravă care nu trebuie neglijată. Atunci când se detectează un ganglion limfatic ușor mărit și cauza procesului inflamator este diagnosticată în timp util, pot fi evitate un număr de complicații și pot fi prevenite într-un stadiu incipient bolile mai severe (de exemplu, tumori maligne).

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.