^

Sănătate

A
A
A

Gonoree

 
, Editorul medical
Ultima examinare: 17.10.2021
 
Fact-checked
х

Tot conținutul iLive este revizuit din punct de vedere medical sau verificat pentru a vă asigura cât mai multă precizie de fapt.

Avem linii directoare de aprovizionare stricte și legătura numai cu site-uri cu reputație media, instituții de cercetare academică și, ori de câte ori este posibil, studii medicale revizuite de experți. Rețineți că numerele din paranteze ([1], [2], etc.) sunt link-uri clickabile la aceste studii.

Dacă considerați că oricare dintre conținuturile noastre este inexactă, depășită sau îndoielnică, selectați-o și apăsați pe Ctrl + Enter.

Gonoreea este o boală infecțioasă provocată de un agent cauzal infecțios al gonococului, transmisă predominant prin act sexual, caracterizată în principal de deteriorarea membranelor mucoase ale organelor urogenitale. Există, de asemenea, o leziune gonococică a mucoasei orale și rectale care se dezvăluie în principal după contactele orogenetice sau homosexuale. Odată cu răspândirea infecției în procesul patologic, epididimul și glanda prostatică la bărbați, endometrul și organele pelvine la femei pot fi implicate. De asemenea, poate exista o răspândire hematogenă a infecției din mucoasă, deși acest fenomen este rar.

Caracteristici anatomice și fiziologice ale sex masculin, feminin și corpul copilului, unele specificitate în răspândirea infecției, manifestări clinice, pentru gonoree, dezvoltarea complicațiilor și diferența în tratamentul acestor pacienți sunt baza pentru selectarea de bărbați, femei și copii gonoree.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6]

Cauzele gonoreei

Sursa de infecție este, în principal, pacienții cu gonoree cronică, mai ales femei, deoarece au un proces cronic, care este aproape imperceptibil, mai lung, mai dificil de diagnosticat. Aceasta duce la complicații cum ar fi boala inflamatorie pelvină (PID). PID indiferent de prezența sau absența simptomelor poate duce la întreruperea permeabilității trompelor uterine, care, la rândul său, poate duce la tulburări de reproducere, inclusiv infertilitate, sarcină ectopică etc.

În unele cazuri, infecția poate vnepolovoe prin lenjerie de corp, bureți, prosoape, care se menține infecție neîntărită puroi gonorrheal a nou-născutului poate apărea în timpul nașterii, când fătul trece prin canalul de nastere mama aflată în dificultate.

În funcție de intensitate, reacția organismului la introducerea gonococilor, durata cursului și imaginea clinică, se disting următoarele forme de gonoree:

 • proaspăt (acut, subacut, torpid), când nu au trecut mai mult de 2 luni de la momentul bolii;
 • Cronică dacă nu se cunoaște timpul bolii sau după ce începe tratamentul bolii a trecut mai mult de 2 luni;
 • latent sau gonokokonositsylstvo atunci când pacienții nu prezintă semne clinice ale bolii, dar se găsesc agenții cauzali ai bolii.

Este necesar să se distingă infecția gonococică, întâlnită pentru prima dată la un pacient, de la recurența (reinfecția) și de recădere a bolii. La unii pacienți, gonoreea are loc fără complicații, în altele - cu complicații. Izolarea formelor necomplicate și complicate de gonoree este obligatorie. Distingem, de asemenea, formele extragenetice și diseminate de gonoree.

trusted-source[7], [8], [9], [10]

Gonoreea acută

Simptomele clinice ale gonoreei la bărbați sunt caracterizate de secreții ale uretrei și de mâncărime și arsuri la urinare. Cu o examinare obiectivă, bureții uretrei sunt puternic hiperemic, edemat, uretra în sine este infiltrat, palparea este marcată de durere. Din secreția purulentă abundentă uretră liberă de culoare gălbuie-verde, care adesea maceră frunza interioară a preputului. Cu un tratament tardiv, puteți observa spălarea și umflarea pielii penisului și preputului. Pe capul penisului se poate forma eroziunea suprafeței. În cazul infecției rectale, există descărcare de la anus sau durere în perineu. La bărbații cu vârsta sub 40 de ani. Precum și la persoanele cu rezistență redusă, epididimita rezultă din pătrunderea gonococilor în apendicele din partea prostatică a uretrei prin vas deferente. Boala începe brusc cu durere la nivelul epididimului și la nivelul căței. La pacienți, există o creștere a temperaturii corpului la 39-40 ° C, frisoane, cefalee, slăbiciune. La palpare, apendicele este mărită, densă și dureroasă. Pielea scrotului este tensionată, hiperemic, plierea pielii absentă. Leziunile gonococice ale anexelor conduc la formarea de cicatrici în canalele epididimului. Ca urmare, apar azoospermie și infertilitate. Fluxul asimptomatic poate fi observat în 10% din cazurile cu afectare uretrală, 85% în caz de implicare rectală, 90% în caz de leziune a faringelui. Infecția gonococică răspândită (DGI) se manifestă cel mai adesea prin creșterea temperaturii corpului. înfrângerea articulațiilor (unul sau mai multe) și a pielii. Manifestare dermatita gonococica însoțită de formarea de pustule necrotice pe baza de eritematoase, și pot fi observate și hemoragice pete eritematoase, papule, pustule, vezicule. Cea mai frecventă localizare a erupțiilor este partea distală a extremităților sau în apropierea articulațiilor afectate. De asemenea, afectate sunt vaginul tendoanelor, în special periile și picioarele (tenosipovita). DGI este mai frecventă la femei decât la bărbați. Riscul de a dezvolta GHI crește în timpul sarcinii și în perioada premenstruală. Manifestarea infecției gonococice sub formă de meningită sau endocardită este foarte rară.

Simptomele clinice ale gonoreei la femei sunt aproape asimptomatice, ceea ce duce la detectarea tardivă a bolii și la dezvoltarea complicațiilor. Localizarea primară a leziunii este canalul cervical, cu modificări inflamatorii care se dezvoltă atât în epiteliul integrat cât și în stria mucoasei uterine. Înfrângerea uretrei (uretrită) este observată la 70% dintre pacienți, iar leziunea vulvei și a vaginului se dezvoltă de obicei. Când este examinată, secreția este muco-purulenta, poate apărea sângerare în contact. Leziunile stratului bazal al endometrului apar ca rezultat al pătrunderii gonococi in uter in timpul menstruatiei sau dupa nastere si avort. Penetrarea gonococilor din endometru în stratul muscular al uterului (endometrita) este observată după avort și naștere. Caracteristic pentru gonoreea ascendentă este răspândirea rapidă a infecției de la uter la tuburile uterine, ovarele, peritoneul. La distribuirea gazului de proces purulent în cavitatea peritoneului apare pelvioperitopit bogat de fibrină transudat induce formarea de aderențe și acumulările tubul ovar și uterina cu organele adiacente. Aceasta este însoțită de durere acută în abdomenul inferior și palpare dureroasă, o creștere a temperaturii corpului la 39 ° C.

În 50% din cazurile cu leziuni ale colului uterin, se observă 85% dintre cazuri - rect și 90% - faringe, infecție asimptomatică.

Infecția apare adesea ca un amestec (gonoreea-trichomonas, gonoreea-chlamydia, etc.). De regulă, mai multe organe sunt infectate (leziuni multifocale).

trusted-source[11], [12], [13], [14], [15], [16], [17], [18], [19], [20]

Conjunctivita gonococică la nou-născuți

Afecțiunea conjunctivei ochilor la nou-născuți apare în timpul trecerii prin canalul de naștere al unui pacient cu gonoreea mamei și este însoțită de roșeață, umflare, lipire a pleoapelor. Din sub marginea lor sau din colțul interior al puroiului ochiului apare, conjunctiva ochiului devine hyperemică, se umflă. Dacă tratamentul adecvat nu este început în timp util, ulcerația corneană este posibilă până la perforarea sa, ceea ce poate duce la o orbire completă în viitor. Leziunile gonococice ale ochilor la adulți pot fi rezultatul sepsisului gonococic sau, cel mai adesea, transferului direct al infecției cu mâinile, "secreții murdare din organele genito-urinare. Cu inflamația conjunctivului, există o descărcare purulentă, distrugerea parțială sau chiar completă a conjunctivei.

Indicații pentru testare

 • simptome sau semne de evacuare din uretra;
 • mucopurulent cervicita;
 • prezența unei infecții cu transmitere sexuală (ITS) sau a PID;
 • Screening pentru ITS la cererea pacientului sau cu apariția recentă a unui nou partener sexual;
 • eliberarea vaginală în prezența factorilor de risc pentru ITS (sub 25 de ani, partener sexual recent apărut);
 • acută oroepidimită la bărbații cu vârsta sub 40 de ani;
 • PID acut;
 • relații sexuale ocazionale fără mijloace de protecție;
 • conjunctivita purulentă la nou-născuți.

Diagnosticul de laborator

Verificarea diagnosticului de gonoree se bazează pe detectarea Neisseria gonorrhea în materialele din organele genitale, rect. Faringe, ochi care folosesc una din metode.

Un test rapid de diagnosticare (microscopia frotiurilor de albastru de metilen colorate de Gram din uretra, cervix sau rect) permite identificarea rapidă a diplococilor tipici gram-negativi.

Toate probele trebuie examinate cu ajutorul metodei de cultură și a metodelor de amplificare a determinării antigenului (amplificarea acizilor nucleici).

Cercetări suplimentare

 • stadializarea unui complex de reacții serologice la sifilis;
 • definiția anticorpilor la HIV, hepatita B și C;
 • analiza clinică a sângelui, a urinei;
 • Ecografia organelor pelvine;
 • ureteroscopia, colposcopie;
 • examinarea citologică a membranei mucoase a colului uterin;
 • Mostra de 2-sticlă a lui Thompson;
 • studiul secreției prostatei.

Scopul provocării este determinat individual de medicul curant. Indicarea, volumul și frecvența studiilor suplimentare sunt determinate de natura și gravitatea manifestărilor clinice ale infecției gonococice.

Multiplicitatea studiilor serologice: inainte de tratament, din nou - dupa 3 luni (cu o sursa neidentificata de infectie) pentru sifilis si dupa 3-6-9 luni pentru HIV, hepatita B si C.

trusted-source[21], [22], [23], [24], [25], [26], [27], [28], [29]

Ce trebuie să examinăm?

Cine să contactați?

Tratamentul gonoreei

CDC (Centrele pentru controlul și prevenirea bolilor) cu gonorrheal necomplicate cervicite, uretrită și proktatits recomandă următoarele antibiotice (regim recomandat): Ceftriaxona 250 mg / m o dată sau de tsufiksim 400 mg oral, o dată sau de ciprofloxacină (sispres) mg PO 500 mono- sau ofloxacina 400 mg oral, o dată sau de cefuroxime (megasef) 750 mg / m la fiecare 8 ore.

In absenta antibioticelor de mai sus sunt numite sisteme alternative: spectinomicină 2 g / m individual sau regimuri cefalosporine de unică folosință (ceftizoxim 500 mg / m o dată sau cefoxitin 2 g / m probenecid o dată cu 1 g oral).

În cazul conjunctivitei gonococice, ceftriaxona se recomandă o dată pe 1 g de IM.

Pentru oftalmia nou-născuților provocată de N. Gonorrhoeae, se recomandă administrarea de ceftriaxonă pentru o doză de 25-50 mg / kg IV sau IM o dată, nu mai mult de 125 mg.

Mai multe informații despre tratament

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.