^

Sănătate

A
A
A

Febra dengue

 
, Editorul medical
Ultima examinare: 17.10.2021
 
Fact-checked
х

Tot conținutul iLive este revizuit din punct de vedere medical sau verificat pentru a vă asigura cât mai multă precizie de fapt.

Avem linii directoare de aprovizionare stricte și legătura numai cu site-uri cu reputație media, instituții de cercetare academică și, ori de câte ori este posibil, studii medicale revizuite de experți. Rețineți că numerele din paranteze ([1], [2], etc.) sunt link-uri clickabile la aceste studii.

Dacă considerați că oricare dintre conținuturile noastre este inexactă, depășită sau îndoielnică, selectați-o și apăsați pe Ctrl + Enter.

Febra dengue este o boală infecțioasă acrobatică acrobiană zooantroponotică cu un mecanism transmisibil de transmitere a agentului patogen, comun în țările din centura tropicală și subtropicală.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5]

Epidemiologie

Sursa agentului cauzator al infecției este o persoană bolnavă și maimuțe, a căror boală poate fi latentă.

În zonele endemice, există focare naturale a bolii, în care are loc circulația virusului între maimuțe, lemurii, veverite, lilieci, și eventual alte mamifere. Vectors - tantari tip de Aedes (A. Aegypti, A. Albopictus, A. Cutellaris, A. Polinesiensis), poate avea să joace țânțarii genuri un anumit rol Anopheles și Sileh.

Tămâie din genul Aedes după sânge devin infecțioase în 8-12 zile, în funcție de condițiile de temperatură. Capacitatea lor de a infecta este menținută pe tot parcursul vieții, adică 1-3 luni, dar la o temperatură a aerului mai mică de 22 ° C virusul nu se înmulțește în țânțar, deci dengue este mai mic decât domeniul vectorilor de țânțari și este limitat la 42 ° N și 40 ° S.

Infecția unei persoane în regiunile endemice a dus la formarea focarelor antropice persistente de infecție, indiferent de condițiile naturale. În aceste focare, sursa patogenului este o persoană bolnavă care devine infecțioasă cu aproape o zi înainte de debutul bolii și rămâne infecțioasă în primele 3-5 zile de boală.

Principalul purtător al agentului patogen din populația umană este țânțarul A. Aeguti, care trăiește în locuința umană. Un țânțar de sex feminin mușcă o persoană în după-amiaza. Tantarul este cel mai activ la o temperatură de 25-28 ° C, la aceeași temperatură abundența atinge un maxim, iar momentul infecțiozității după sânge este minim. O persoană este foarte sensibilă la febra dengue. Infecția apare chiar și cu o singură mușcătură. La om, fiecare dintre cele patru tipuri de virus poate provoca forma clasică de febră dengue și dengue febră hemoragică. Imunitatea după boala transferată este pe termen scurt, durează mai mulți ani, tip specific, astfel încât, după boala transferată, persoana rămâne susceptibilă la alte serotipuri ale virusului. Epidemiile mari sunt întotdeauna asociate cu un derivat al unui tip de virus care nu este caracteristic acestei regiuni sau în regiuni (țări) în care nu există o morbiditate endemică. Febra dengue clasică și febra hemoragică dengue sunt semnificativ diferite. Dengue clasică este observată în rândul locuitorilor locali, în special copii și vizitatori de orice vârstă, iar febra hemoragică Dengue este cauzată în principal de copii. Vârfurile de morbiditate se situează pe două grupe de vârstă: până la 1 an, având imunitate pasivă împotriva unui virus de alt tip și a copiilor de 3 ani care s-au recuperat din dengue clasică. În primul grup răspunsul imun este format de tipul celui primar, în al doilea grup de tipul celui secundar. Febra hemoragică Dengue sub forma severa - sindromul de soc dengue se dezvolta cel mai adesea după infectarea cu un al doilea tip de infecție cu virusul la copiii care au suferit în febra dengue rămas singur cauzate de un virus I, III sau tip IV. Astfel, în timpul unei epidemii in Cuba in 1981, sa constatat că peste 98% dintre pacienții cu curs severă a sindromului de șoc și boala dengue au fost asociate cu infecția cu virusul anticorpi virus de tip II stoc I tip.

trusted-source[6], [7], [8], [9], [10], [11], [12]

Cauze febra dengue

Cauza febrei dengue este arbovirusul, care aparține genului Flavivirus, familia Feaviviridae. Genomul este reprezentat de ARN monocatenar. Mărimea virionului este de 40-45 nm. Are o coajă super capsidă suplimentară, care este asociată cu proprietăți antigenice și hemaglutinante. Stabilitatea mediului este medie, bine menținută la temperaturi scăzute (-70 ° C) și în stare uscată: sensibilă la formalină și eter, inactivată atunci când este tratată cu enzime proteolitice și încălzită la 60 ° C. Există patru serotipuri antigenice ale virusului dengue: DEN I, DEN II, DEN III, DEN IV. Virusul dengue este transmis la om prin mușcături de țânțari și, prin urmare, aparține grupului ecologic de arbovirusuri. Dependența pronunțată a imaginii clinice de serotipul virusului nu este stabilită. Virusul are o activitate slab citopatică. Replicarea sa apare în citoplasma celulelor afectate. La maimuțe, provoacă o infecție asimptomatică cu formarea unei imunități de durată. Virusul este patogen la șoarecii nou-născuți, atunci când sunt infectați în creier sau intraperitoneal. Virusul se înmulțește în culturile țesuturilor renale ale maimuțelor, hamsterilor, testiculelor de maimuțe și, de asemenea, pe liniile celulelor HeLa, KB și a pielii umane.

trusted-source[13], [14], [15], [16], [17], [18], [19]

Patogeneza

Infectia are loc atunci cand este muscat de un tantar infectat. Replicarea primară a virusului are loc în ganglionii limfatici regionali și celulele endoteliale vasculare. La sfârșitul perioadei de incubație, viremia se dezvoltă, însoțită de febră și intoxicație. Ca urmare a viremiei, sunt afectate diferite organe și țesuturi. Este vorba de leziuni ale organelor, că valul repetat de febră este asociat. Recuperarea este asociată cu acumularea în sânge a anticorpilor de legare a complementului și de neutralizare a virusului, care persistă de mai mulți ani.

Un model similar de patogeneză este caracteristic denguei clasice, care se dezvoltă în absența unei imunități active sau pasive anterioare.

trusted-source[20], [21], [22], [23], [24], [25], [26], [27], [28]

Simptome febra dengue

Simptomele febrei dengue pot fi absente sau apar ca febră nediferențiată, febră dengue sau febră hemoragică dengue.

În cazurile clinic exprimate, perioada de incubație a febrei dengue durează de la 3 la 15 zile, mai des de 5-8 zile. Există febră clasică, atipică hemoragică a Dengue (fără sindromul șocului dengue și care îl însoțește).

Febra dengue clasică începe cu o scurtă perioadă prodromală. În timpul acesteia, observați stare generală de rău, conjunctivită și rinită. Cu toate acestea, mai des este absentă perioada prodromală. Simptomele febrei dengue încep cu o răceală, o creștere rapidă a temperaturii până la 38-41 C, persistând timp de 3-4 zile (perioada inițială a bolii). Pacienții se plâng de dureri de cap severe, dureri în globulele oculare, în special atunci când se mișcă, mușchii, articulațiile mari, coloana vertebrală, membrele inferioare. Acest lucru duce la dificultăți în orice mișcare, imobilizează pacientul (numele bolii provine de la "dandy" - tatuaje medicale). În boala severă, împreună cu o durere de cap severă, vărsături, prostii și pierderea conștiinței sunt posibile. Somnul este deranjat, pofta de mâncare se înrăutățește, amărăciunea apare în gură, slăbiciunea și răutatea generală sunt pronunțate.

Deja de la prima zi a bolii, apariția pacientului se schimbă: fața este în mod clar hiperemic, se injectează vasele de scleră, se exprimă hiperemia conjunctivului. Adesea pe palatul moale apare enanthema. Limba este impusă. Ochii sunt acoperiti din cauza fotofobiei. Ficatul este mărit, dar icterul nu este observat. Creșterea caracteristică a ganglionilor limfatici periferici. La sfârșitul a 3 zile sau a 4-a zi temperatura scade la normal. Perioada de apirexie durează de obicei 1-3 zile, apoi temperatura crește din nou la cifre ridicate. La unii pacienți, apiricia nu este observată la înălțimea bolii. Un simptom caracteristic este exantemul. Erupția apare de obicei în ziua a 5-a 6 a bolii, uneori mai devreme, mai întâi pe piept, pe suprafața interioară a umerilor, apoi se extinde la trunchi și membre. Caracteristică erupție cutanată punctuală-papulară, care este adesea însoțită de mâncărime, lasă după ea peeling.

Durata totală a febrei este de 5-9 zile. În hemograma din perioada inițială - leucocitoză moderată și neutrofilie. Ulterior - leucopenie, limfocitoză. Proteinurie posibila.

Cu febra atipică, dengue este observată febră, anorexie. Cefalee, mialgie, erupție efemeră, absența poliadenopatiei. Durata bolii nu depășește 3 zile.

Febra hemoragică Dengue are simptome tipice, dintre care 4 principale simptome se disting: febră mare, hemoragii, hepatomegalie și insuficiență circulatorie.

Febra hemoragică a dengue începe cu o creștere bruscă a temperaturii corpului la 39-40 ° C, frisoane severe, dureri de cap, tuse, faringită. Spre deosebire de dengue clasică, mialgia și artralgia sunt rareori observate. În cazurile severe de prostată se dezvoltă rapid. Caracterizată prin hiperemie marcată și umflarea feței, strălucirea ochilor, hiperemia tuturor membranelor vizibile. De multe ori, se observă înroșirea în formă de scarlatină a întregului corp, împotriva căreia există o erupție punctuală, în principal pe suprafețele extensorilor coatelor și articulațiilor genunchiului. În următorii 3-5 zile de boală apare cornice asemănătoare erupției cutanate-papulare sau papagale pe corp, iar apoi - pe membre și pe față. Marchează durerea în regiunea epigastrică sau pe toată suprafața abdomenului, însoțită de vărsături repetate. Ficatul este dureros, mărit.

După 2-7 zile, temperatura corpului scade adesea la niveluri normale sau scăzute, simptomele febrei dengue se pot regresa, revenirea survine. În condiții severe, starea pacientului se înrăutățește. Cel mai frecvent semnal hemoragic este un test pozitiv cu un turnichet (majoritatea pacienților au vânătăi la locurile de injectare). Pe piele există petezie, hemoragie subcutanată, sângerare. Reducerea semnificativă a numărului de trombocite, creșterea hematocritului cu 20% sau mai mult. Dezvoltarea caracteristică a șocului hipovolemic.

trusted-source[29], [30], [31], [32], [33]

Etape

Gradul de

Caracteristici clinice

GLD

 

Eu

Febră, însoțită de simptome nespecifice, Singura manifestare a hemoragiei este un rezultat pozitiv al testului, cu un turnichit (testul turnicilor)

II

Simptomele sângerării spontane de grad III + (intradermic, gingival, gastrointestinal)

Sindromul Dengue de șoc

III

Simptomele gradului 2 + insuficiență circulatorie exprimată prin puls frecvente și slabe, scăderea presiunii pulsului sau a hipotensiunii, piele rece și umedă și excitație

IV

Simptome de grad III + șoc profund, în care este imposibil să se determine tensiunea arterială (AD - 0),

În cazuri severe, după câteva zile de febră mare, starea pacientului se deteriorează brusc. În timpul scăderii temperaturii (între 3 și 7-a zi de boală) prezintă semne de tulburări circulatorii: pielea devine rece, pufos, acoperit cu pete, de multe ori un raport cianoză pielea din jurul gurii și creșterea frecvenței cardiace.

Pulsul este frecvent, pacienții sunt neliniștiți, se plâng de durere în abdomen. Unii pacienți sunt inhibați, dar apoi se dezvoltă excitare, după care vine etapa critică a șocului. Starea se înrăutățește progresiv. În zona frunții și distale extremităților apar erupții cutanate petesiala, tensiunea arterială scade brusc, amplitudinea sa scade, pulsul thready, tahicardie amplificat și dispnee. Pielea este rece, umedă, cianoza crește. În ziua a 5-a și a 6-a există vărsături sângeroase, melena, convulsii. Durata șocului nu este mare. Pacientul poate muri în 12-24 ore sau se poate recupera rapid după măsurile anti-șoc corespunzătoare. Recuperarea cu febră hemoragică Dengue cu un șoc sau fără șoc vine repede și continuă fără complicații. Un semn favorabil de prognostic este restabilirea apetitului.

Studiul sângelui detectat trombocitopenie, hematocrit ridicată, elongație protrombina (o treime dintre pacienți) și timpul de tromboplastină (jumătate din pacienți), gemofibrinogenemiyu, apariția în sânge a produșilor de degradare ai fibrinei, acidoză metabolică. Aproape întotdeauna spun hemoconcentra (indicator al pierderii de plasmă), chiar și la pacienții fără șoc. Numărului de celule albe din sânge variază de la leucopenie la un leucocitoză mic. De multe ori dezvăluie limfocitoză cu limfocite atipice.

Unii pacienți observă simptome de febră dengue, cum ar fi leziuni ale SNC, și anume: convulsii, spasme și tulburări de conștiență prelungite (mai mult de 8 ore).

Febra dengue poate fi complicată de șoc, pneumonie, encefalită, meningită, psihoză, polineurită.

trusted-source[34], [35]

Formulare

Există două forme clinice ale bolii: clasică și hemoragică (sindromul de șoc dengue).

Febra clasică dengue (sinonime - dengue, febra costală) se caracterizează printr-o febră cu două valuri, artralgie, mialgie, exantemă. Poliadenită, leucopenie și evoluția benignă a bolii.

Febra hemoragică Dengue ( ferbis hemorragka Dengue, sinonim - sindromul de șoc dengue) se caracterizează prin dezvoltarea sindromului trombilor, șoc și mortalitate ridicată.

trusted-source[36], [37], [38], [39], [40], [41]

Diagnostice febra dengue

Diagnosticul febrei dengue conform criteriilor OMS se bazează pe următoarele simptome:

  • cresterea rapida a temperaturii la 39-40 ° C, persistenta timp de 2-7 zile;
  • apariția semnelor de sindrom trombohemoragic (peteteu, purpură, hemoragie, hemoragie):
  • mărirea ficatului;
  • trombocitopenie (mai puțin de 100x10 9 / L), creșterea hematocritului la 20% sau mai mult;
  • dezvoltarea șocului.

Primele două criterii clinice, în asociere cu trombocitopenia și hemoconcentrația sau hematocritul crescut, sunt suficiente pentru a diagnostica febra hemoragică dengue.

De asemenea, este necesar să se țină seama de istoricul epidemiologic (șederea în zona endemică).

Diagnosticul de Dengue (forma bar) bazat pe prezența simptomelor caracteristice: dureri articulare și musculare, febră două val, erupții cutanate, limfadenopatie, okoloorbitalnaya și dureri de cap.

În cazul febrei dengue clasice, nu pot să apară manifestări ușoare de diateză hemoragică care nu îndeplinesc criteriile OMS. În aceste cazuri, febra dengue cu sindrom hemoragic este diagnosticată, dar nu febra hemoragică dengue.

Diagnosticul febrei dengue se bazează pe studii virologice și serologice. Există două metode principale pentru diagnosticarea febrei dengue: izolarea virusului și detectarea unei creșteri a titrului anticorpilor la virusul dengue (în seruri de sânge asociate cu virusurile RSK, RTGA, PH). Izolarea virusului oferă rezultate mai precise, dar pentru acest tip de cercetare este nevoie de un laborator special echipat. Testele serologice sunt mult mai simple și au nevoie de mai puțin timp pentru a le stabili. Cu toate acestea, sunt posibile reacții încrucișate cu alți viruși. Aceasta poate fi cauza unor rezultate fals pozitive.

trusted-source[42], [43], [44], [45], [46], [47], [48]

Ce teste sunt necesare?

Diagnostic diferentiat

Diagnosticul diferențial al febrei dengue (formă clasică) se efectuează cu gripa, rujeola, febră flebotomală.

Febra dengue (forma hemoragica) este diferențiată de meningococcemie, sepsis, Tropica malaria, febra Chikungunya si alte febre hemoragice.

Indicații pentru consultarea altor specialiști

Odată cu dezvoltarea unui resuscitator de consultare a șocurilor, complicații neurologice (tulburări de conștiință, convulsii) - un neurolog.

Cine să contactați?

Tratament febra dengue

Nu există tratament etiotrop pentru febra dengue. Febra ridicată și vărsăturile provoacă sete și deshidratare, astfel încât pacienții trebuie să bea cât mai multe fluide posibil. Cu febra hemoragică Dengue fără șoc, se efectuează terapia de rehidratare, în principal orală. Pacienții trebuie monitorizați cu atenție pentru a identifica semnele precoce de șoc.

Pacienții trebuie imediat internați dacă sunt prezenți oricare dintre următoarele semne și simptome de șoc:

  • excitare sau inhibare;
  • extremitățile reci și cianoza în jurul gurii;
  • un impuls slabit;
  • scăderea presiunii pulsului sau a hipotensiunii;
  • o creștere accentuată a hematocritului.

Creșterea hematocritului, dezvoltarea acidozei - o indicație pentru administrarea parenterală a soluțiilor alcaline și polionice. În șoc, se indică injectarea de substituenți plasmatici sau plasmatici. În cele mai multe cazuri, este necesar să se injecteze nu mai mult de 20-30 ml de plasmă pe 1 kg de greutate corporală. Introducerea lichidului trebuie continuată cu o rată constantă (10-20 ml / kg / h) până când se înregistrează o îmbunătățire evidentă a respirației, a pulsului și a temperaturii. Ca substituent pentru plasmă, este eficientă dextranul 40. Este indicat oxigenoterapia. Eficacitatea glucocorticoizilor, heparina este discutabilă. Tratamentul de substituție pentru febra dengue este oprit când hematocritul este redus la 40%. Transfuzia de sânge nu este indicată. Antibioticele sunt prescrise în cazul atașării de complicații bacteriene. În condiții favorabile, are loc o recuperare completă.

Termenele aproximative ale incapacității de muncă

Determinați individual, în funcție de imaginea clinică, prezența complicațiilor.

trusted-source[49], [50], [51], [52], [53], [54]

Examen clinic

Febra dengue nu necesită urmărirea dispensară a celor care sunt bolnavi.

trusted-source[55], [56], [57], [58], [59], [60]

Profilaxie

Febra dengue este împiedicată cu ajutorul unor activități care includ distrugerea țânțarilor și neutralizarea locurilor de localizare pentru descendenții lor. Utilizați mijloace individuale de protecție împotriva țânțarilor. Deschiderile ferestrelor și ușilor. Prevenirea de urgență a febrei dengue este implicată în utilizarea unei imunoglobuline sau imunoglobuline specifice din plasma donatorilor care trăiesc în zone endemice.

trusted-source[61], [62], [63], [64], [65], [66]

Prognoză

Febra dengue clasică are de obicei un prognostic favorabil, letalitatea cu febra hemoragică dengue - până la 40%, cu o terapie adecvată - 5-10%. Cea mai mare mortalitate la copii sub 1 an.

trusted-source[67], [68], [69], [70], [71]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.