^

Sănătate

A
A
A

Raza X a cavității nazale și a sinusurilor paranasale

 
, Editorul medical
Ultima examinare: 18.10.2021
 
Fact-checked
х

Tot conținutul iLive este revizuit din punct de vedere medical sau verificat pentru a vă asigura cât mai multă precizie de fapt.

Avem linii directoare de aprovizionare stricte și legătura numai cu site-uri cu reputație media, instituții de cercetare academică și, ori de câte ori este posibil, studii medicale revizuite de experți. Rețineți că numerele din paranteze ([1], [2], etc.) sunt link-uri clickabile la aceste studii.

Dacă considerați că oricare dintre conținuturile noastre este inexactă, depășită sau îndoielnică, selectați-o și apăsați pe Ctrl + Enter.

Examinarea cu raze X (raze X), a cavității nazale și a sinusurilor paranazale, laringelui, organul auzului, precum și ochi și orbita câștigat recunoașterea deplină în clinica în primii ani de la descoperirea razelor X. Acest lucru este cu atât mai evident astăzi, când astfel de metode de raze, cum ar fi sonografia, imagistica prin rezonanță magnetică și computerizată, scintigrafia "au intrat în drepturile lor". Radiografia a devenit o parte necesară a examinării clinice a pacienților din clinicile de otorinolaringologie și oftalmologie.

Cavitatea nazală și sinusurile paranasale

Cavitatea nazală ocupă o poziție centrală în craniul feței. Acesta este împărțit în două părți printr-un sept alcătuit dintr-o placă verticală a trelei și un vomer. Deschiderea din spate a cavității nazale împarte deschizătorul în două părți - choana. Deschiderea anterioară a cavității nazale - așa-numita deschidere în formă de pară - este formată de oasele maxilarului superior și este închisă de oasele nazale de sus. În jurul cavității nazale există perechi paranasale, sau accesorii, sinusuri. Ele comunică cu cavitatea nazală prin intermediul unor pasaje sau canale căptușite cu membrane mucoase și în mod normal, umplute cu aer, astfel, în mod clar vizibile pe radiografiile ca lumină și educație clar limitată.

Anatomia cu raze X a cavității nazale și a sinusurilor paranasale 

Boli ale nasului și sinusurilor paranasale

Deteriorarea sinusurilor este asociată cu fracturile osoase, în mediul în care sunt prezente. Fractarea și deplasarea fragmentelor sunt determinate de imaginile cu raze X sau de tomogramele. Hemoragia în sinusul deteriorat este însoțită de întunecarea sa. Dacă aerul din sinus pătrunde prin fractura peretelui său osos în țesuturile înconjurătoare, apoi pe modelele cu raze X puteți vedea bule luminoase de gaz pe fondul acestor țesuturi. Cel mai adesea, există fracturi ale oaselor nazale, caracterizate prin deplasarea fragmentelor înainte și înapoi. Sarcina radiologului este redusă nu atât pentru a descoperi linia de fractură, cât și pentru a stabili gradul de deformare a părții osoase a nasului înainte și după corectarea fragmentelor.

Orice substituție a aerului în sinus cu alt țesut (exudat, sânge, granulație, umflare) duce la o scădere sau dispariție a lumenului și, în consecință, la întunecarea în imagini.

 Semnele radiografice ale bolilor nasului și sinusurilor paranasale

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.