^

Sănătate

Disfagie

, Editorul medical
Ultima examinare: 20.11.2021
Fact-checked
х

Tot conținutul iLive este revizuit din punct de vedere medical sau verificat pentru a vă asigura cât mai multă precizie de fapt.

Avem linii directoare de aprovizionare stricte și legătura numai cu site-uri cu reputație media, instituții de cercetare academică și, ori de câte ori este posibil, studii medicale revizuite de experți. Rețineți că numerele din paranteze ([1], [2], etc.) sunt link-uri clickabile la aceste studii.

Dacă considerați că oricare dintre conținuturile noastre este inexactă, depășită sau îndoielnică, selectați-o și apăsați pe Ctrl + Enter.

Disfagia este o dificultate în înghițirea alimentelor sau a lichidelor. Dacă nu se datorează catariei în legătură cu o boală rece, atunci acesta este un simptom grav care justifică examinarea ulterioară a pacientului (endoscopic) pentru a exclude neoplazia. În cazul în care pacientul se plânge de o senzație de un nod în gât neproglochennogo în afara perioadei de înghițirea alimentelor, diagnosticul este probabil la starea de alarmă - ceea ce se numește hystericus globus.

O plângere obișnuită este sentimentul de alunecare la intrarea în esofag. Această stare împiedică mișcarea lichidelor, a alimentelor solide sau a ambelor părți din faringel spre stomac. Disfagia este clasificată în orofaringian sau esofagian în funcție de nivelul la care apare. Disfagia nu trebuie confundat cu o senzație de globus (isterikus glob - spheresthesia) simt prezența unui nod in gat, care nu are legătură cu actul de încălcare a înghițire și trecerea alimentelor.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9]

Cauzele disfagiei

Printre cauzele disfagiei se numără neoplasmele, factorii neurologici și alți factori.

Maladii neoplazice

 • Cancerul esofagian
 • Cancerul de stomac
 • Throat Cancer
 • Presiunea externă (de exemplu, cancer pulmonar)

Cauze neurologice

 • Paralizia bulevardului (boala neuronului motor)
 • Sindromul medular lateral
 • "Miastenia gravis"
 • syringomyelia

alte

 • Stricturile binente
 • Diverticulul tiroidian
 • Axalazija kardii
 • Scleroza sistemică
 • esofagita

trusted-source[10], [11], [12], [13], [14]

Faringian "buzunar", sau sac sac

Aceasta este proeminența hernială a mucoasei în "locul expunerii lui Killian" al constrictorului inferior. Aceasta poate fi respirația urât mirositoare, regurgitarea alimentelor și vizibilă pe sacul proeminent al gâtului (de obicei în stânga). Diagnosticul se face la ingestia de bariu în timpul fluoroscopiei. Tratamentul este chirurgical.

Throat Cancer

Pacienții cu tumori orofaringiene se consultă cu un medic doar atunci când boala se află deja într-o etapă importantă. Simptome: disconfort la nivelul gâtului, senzație de anormalitate în gât, radiație a durerii în ureche (otalgie) și iritarea locală a faringelui alimentelor calde sau reci. Tumorile hipofaringiene manifestă disfagie, modificări ale vocii, otalgiei, stridorului și durerii în faringe. Tratamentul este, de obicei, combinat - chirurgical, chimioterapeutic și radiații.

Cancerul esofagian

Cancerul esofagian este adesea însoțit de achalasie, ulcerul lui Barrett, ozomizarea mucoasei esofagiene (o condiție în care are loc exfolierea pielii); sindromul Plummer-Vinson; pacienții cu cancer esofagian, de regulă, fum.

Disfagia este progresivă. Este foarte posibilă rezecția chirurgicală (supraviețuire mai mare de 5 ani - o raritate); ca operație paliativă - intubație cu un tub special (de exemplu, Celestin).

trusted-source[15], [16], [17], [18], [19], [20], [21], [22], [23], [24], [25], [26], [27]

Striuire esofagiană benignă

Cauze: reflux gastroesofagian, ingestia de substanțe corozive, prezența corpurilor străine în esofag, traume. Tratament: dilatarea esofagului (endoscopic sau buzhami sub anestezie).

trusted-source[28], [29], [30], [31]

Akalazia

În același timp, există o încălcare a peristaltisului esofagului, cu o relaxare insuficientă a sfincterului esofagian inferior. Pacientul este capabil să înghită atât mâncare lichidă, cât și densă, dar foarte încet. Dacă bariul este ingerat, radiologul vede umplerea precoce a "benzii" esofagului, dar expansiunea lui are loc cu întârziere. Astfel de pacienți pot avea respirație urâtă, precum și infecții pulmonare repetate datorate inhalării microbilor patogeni. După miomectomie, până la 75% dintre pacienți sunt vindecați. Un ajutor este asigurat de dilatarea pneumatică a esofagului.

trusted-source[32], [33], [34], [35], [36], [37], [38], [39], [40], [41], [42], [43], [44]

Sindromul Plummer-Viysoa

Aceasta atrofie a membranei mucoase și creșterea unui țesut conjunctiv special în esofag pe fondul anemiei feriprive, este de asemenea în postkrikoidnoy (situat în spatele cricoid) carcinom.

Dysphagia orofaringiană

Disfagia orofaringiană este o progresie dificilă a alimentelor din orofaringe în esofag; se datorează unei încălcări a funcției proximale esofagului.

Cel mai adesea acest lucru apare la pacienții cu tulburări neurologice sau tulburări musculare care afectează mușchii striați. Tulburări neurologice includ boala Parkinson, accidentul vascular cerebral, scleroză multiplă, scleroză laterală amiotrofică (boala lui Lou Gehrig), poliomielitei bulbar, paralizie pseudobulbară și alte CNS. Tulburările musculare includ dermatomiozita, miastenia gravis și distrofia musculară.

Simptomele disfagiei includ în primul rând dificultăți la înghițire, regurgitare nazală și aspirație în trahee însoțită de tuse. Diagnosticul se stabilește prin observarea directă a pacientului și prin înregistrarea video a fluoroscopiei gâtului de bariu. Tratamentul disfagiei este direcționat către cauza principală.

esofagian disfagie

Disfagia esofagiană este un pasaj dificil de alimente prin esofag. Este rezultatul fie al obstrucției mecanice, fie al motorului.

Cauzele obstructie mecanice includ leziuni interne ale esofagului, cum sunt strictura peptica, cancer esofagian, si membrana esofagian inferior. Obstrucția mecanică poate fi din cauza proceselor patologice externe care cauzează impactare esofagian și cuprinzând: un atriu stâng mărit, anevrism aortic, modificari vasculare, cum ar fi artera subclavie aberant (disfagie misterios), gușa retrosternală, exostoze osului cervical și umflarea cavității toracice, cancerul pulmonar, de obicei . Rareori esofag este limfom afectat sau leiomiosarcom metastatic. Recepția unei substanțe corozive duce deseori la o îngustare pronunțată.

Tulburările de motilitate sunt cauza disfagiei în încălcarea țesutului muscular neted al esofagului (adică, încălcarea peristalticii esofagului și a funcției sfincterului esofagian). Tulburările motorii includ afazia și spasmul difuz al esofagului. Sclerodermia sistemică poate fi cauza tulburărilor motorii.

Tulburările motoare provoacă disfagie atunci când iau alimente solide și lichide; obstrucția mecanică provoacă disfagie atunci când luați numai alimente solide. Pacienții au cea mai mare dificultate în a consuma carne și pâine; totuși, unii pacienți nu pot lua orice alimente solide. Pacienții care se plâng de disfagie în esofagul inferior notează, de regulă, locația cauzei și plângerile de disfagie în esofagul superior - adesea vagi.

Disfagia poate fi intermitent (de ex., Disfunctii ale sfincterului esofagian inferior, inel esofagian inferior sau difuz spasmului esofagian), o progresează rapid timp de câteva săptămâni sau luni (de ex., Cancer al esofagului) sau progresează timp de mai mulți ani (de ex., Peptică strictura) . Pacienții la care disfagia este cauzată de strictura peptică au, de obicei, o istorie de boală de reflux gastroesofagian.

Disfagia cu alimente lichide sau solide ajută la diferențierea tulburărilor motorii de obstrucție. Studiile cu raze X cu gât de bariu (cu o minge de pâine tare amestecată cu bariu, de obicei sub formă de capsulă sau tabletă) trebuie efectuate. Dacă studiul evidențiază obstrucția, endoscopia (și, eventual, o biopsie) se pare că exclude malignitatea. În cazul în care studiul cu bariu este negativ sau există o suspiciune de tulburări motorii, trebuie efectuate studii privind motilitatea esofagului. Tratamentul disfagiei vizează eliminarea cauzei.

trusted-source[45], [46], [47], [48], [49], [50], [51], [52], [53], [54]

Discoordinația cricofaringiană

Cu discoordinația cricofaringiană, există o reducere inconsecventă a mușchiului criofaringian (sfincterul esofagian superior). Această încălcare poate cauza diverticulul unui zenker; repetarea aspirației conținutului de diverticul poate duce la afecțiuni pulmonare cronice. Cauza poate fi eliminată printr-o operație care constă în disecția mușchiului criofaringian.

trusted-source[55], [56], [57], [58], [59], [60], [61], [62], [63], [64]

Disfagie misterioasă

Disfagia misterioasă apare ca urmare a comprimării esofagului de către vase datorită diferitelor anomalii congenitale ale acestora.

Anormalitatea vasculară este, în general aberant artera subclavie dreapta, extinzându-se din partea stângă a arcului aortic, dublarea arcului aortic sau arcul aortic drept cu ligamentul arterial stâng. Disfagia poate apărea în copilărie sau mai târziu ca rezultat al modificărilor aterosclerotice în vasul aberant. Examinarea cu raze X prin bariu de bariu relevă o comprimare externă, dar pentru diagnosticul final arteriografia este necesară. Cel mai adesea, nu este necesar un tratament special, dar, uneori, este necesară o corecție chirurgicală.

Cum este diagnosticată disfagia?

"Cheia diagnosticului", obținută dintr-o anamneză

În cazul în care pacientul este capabil să bea lichidul cât mai ușor și mai repede ca de obicei (cu excepția acelor situații în care produsele alimentare densa a aderat la nivelul mucoasei esofagiene), indică stricturi, iar dacă nu - imagina o încălcare a funcției motorii a esofagului (acalazie, evenimente neurologice ). Dacă pacientul este greu să facă mișcările actuale de înghițire, este necesar să se suspecteze paralizia bulbară. Dacă disfagia este permanentă sau foarte dureroasă, stricturile datorate neoplasmului malign nu pot fi excluse. Dacă în timpul recepției de lichid de la gât pacientului se aud sunete susură, și apare proeminența gâtului, este necesar să se gândească la prezența „buzunar faringian“ (alimente regurgitate din acesta poate, aruncă înapoi divizia superioară faringe).

Patologia faringelui nu este dificilă pentru diagnosticul diferențial. Sarcina de diagnosticare este de a determina natura disfagiei - funcționale sau organice.

Disfagia funcțională caracterizată prin apariție episodică sau tranzitorie și este provocată de alimente iritante, cea mai mare parte a lichidului, la rece, la cald, ascuțite, acide, și altele. În același timp, nu provoacă crize esophagism de alimente dense. Severitatea manifestărilor nu se schimbă în timp. Timpul apariției nu depinde de stadiul de trecere a alimentelor prin esofag.

Disfagia cauzată de patologia organică este caracterizată printr-o dezvoltare lentă, cu ponderare treptată. Aceasta este provocată de trecerea alimentelor dense, dificultatea trecerii de lichide este observată în cazurile de stenoză de amploare. Mâncarea alimentelor cu apă aduce ușurință. Vărsăturile sunt observate deja în cazuri de amploare; Nivelul leziunii poate fi determinat de momentul apariției, durerea din spatele sternului după ingerarea alimentelor: în regiunea cervicală - după 1-1,6 c; în toracic - după 5-6 s; în cardiac - în 7-8 c. Durerile ascuțite sunt caracteristice esofagitei ulceroase, esofagitei de reflux, diverticulitei, - corpurilor străine, rareori cu cancer.

Disfagia de natură organică, chiar foarte slabă, ar trebui să fie alarmantă pentru cancer, deoarece este cea mai veche și, probabil, singura dintre manifestările timpurii. Un complex obligatoriu de studiu ar trebui să includă PHEGS și fluoroscopia de contrast a esofagului. În cazul detectării patologiei organice, investigațiile suplimentare sunt efectuate de chirurgi toracici sau, dacă există specialiști în domeniu, specialiști din centrele de chirurgie esofagiană și mediastinală.

Examinarea pacienților

Analiza clinică completă a sângelui, determinarea ESR, fluoroscopie cu o scurgere de bariu; endoscopie cu biopsie; studiați contractilitatea esofagului (în timp ce pacientul trebuie să înghită un cateter cu un senzor special).

trusted-source[65], [66], [67], [68], [69]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.