^

Sănătate

A
A
A

Calusuri uscate pe mâini

 
, Editorul medical
Ultima examinare: 11.11.2022
 
Fact-checked
х

Tot conținutul iLive este revizuit din punct de vedere medical sau verificat pentru a vă asigura cât mai multă precizie de fapt.

Avem linii directoare de aprovizionare stricte și legătura numai cu site-uri cu reputație media, instituții de cercetare academică și, ori de câte ori este posibil, studii medicale revizuite de experți. Rețineți că numerele din paranteze ([1], [2], etc.) sunt link-uri clickabile la aceste studii.

Dacă considerați că oricare dintre conținuturile noastre este inexactă, depășită sau îndoielnică, selectați-o și apăsați pe Ctrl + Enter.

Dacă calusul obișnuit sub formă de blister se formează din cauza frecării, atunci calusurile uscate dure de pe mâini - pe mâini și degete - au o origine ușor diferită și sunt tratate diferit.

Cauze calusuri uscate pe mâini

Principalul motiv pentru apariția calusurilor uscate pe mâini este presiunea mecanică prelungită și/sau constantă cu localizare pe o anumită zonă a pielii. Deoarece funcția pielii este de protecție, formarea calusului dur este considerată una dintre manifestările sale.

În același timp, sunt notate zone specifice în care presiunea este crescută în timpul unui număr de activități care utilizează instrumente și echipamente. Deci, pe suprafețele metacarpofalangiene ale palmelor se formează calusul de la vâsle; între oasele metacarpiene și falangele proximale ale degetelor - un loc obișnuit pentru calusuri dense la halterofili și la cei care ridică kettlebell; bijutierii, gravorii și oamenii care manipulează constant unelte mici suferă de degetele mare, arătător și mijlociu ale mâinii de lucru. Frizerii cu mânerul foarfecelor și grădinarii cu mânerul unui tunder apăsă un calus pe degetul arătător. Chiar și cineva care scrie mult de mână poate „câștiga” un astfel de calus pe una dintre falangele degetului mijlociu.

Factori de risc

Pe lângă activitățile menționate mai sus, factorii de risc pentru formarea calusurilor uscate pe mâini includ  deficiența de vitamina A , care duce la hiperkeratoză, și  pielea uscată a mâinilor , inclusiv cea caracteristică vârstnicilor.

Persoanele cu boli sistemice și metabolice sunt mai susceptibile la leziuni cutanate keratotice: diabet, poliartrită reumatoidă, sclerodermie, gută.

Probabilitatea apariției unor astfel de calusuri cu modificări patologice în oasele metacarpiene crește; articulațiile interfalangiene ale mâinilor; procesul stiloid al ulnei (processus styloideus ulnae); apariția unei proeminențe osoase a osului pisiform al încheieturii mâinii (os pisiforme) din partea palmei - datorită traumatismelor, depozitelor de sare, poliartritei, artrozei sau osteoartritei deformante, când se formează osteofitele.

Patogeneza

Explicând patogeneza formării calusurilor uscate, experții o asociază cu răspunsul keratinocitelor pielii la efectele traumatice repetate - sub formă de keratinizare crescută a epiteliului pentru a proteja straturile mai profunde ale dermei de deteriorare.

Limitată ca suprafață, dar presiunea intensă și adesea repetată asupra pielii mâinilor și degetelor duce la activarea macrofagelor migratoare ale epidermei (celulele Langerhans), care reglează diviziunea keratinocitelor stratului bazal și diferențierea lor până la final. Etapă - transformare în celule moarte (corneocite), care formează stratul cornos al pielii.

Există, de asemenea, o relație directă cu procesele biochimice complexe specifice țesuturilor ale factorilor de creștere - epiteliali (EGF) și transformatori (TGFα), stimulând receptorii de keratinocite corespunzători; molecule de adeziune pe membranele lor; unele enzime interstițiale.

Ca urmare, datorită creșterii proliferării principalelor celule epidermice până la nivelul hiperkeratozei și compactării corneocitelor, are loc o îngroșare locală a stratului cornos, care, de fapt, este porumb uscat.

Dacă apare un calus uscat cu o tijă pe mână, atunci aceasta înseamnă formarea unui con sau rădăcină de keratină tare în centrul zonei de keratinizare crescută a epidermei, care, sub acțiunea presiunii mecanice, se adâncește în partea de bază. Straturi ale pielii.

Simptome calusuri uscate pe mâini

Când apar primele semne ale formării calusurilor uscate pe mână, pe zona palmei sau a degetelor, care este supusă unei presiuni constante, pielea devine mai densă și mai aspră.

Mai târziu apar simptome precum întărirea și îngroșarea zonei pielii, care arată ca o placă uscată, hiperkeratolitică, de culoare cenușie sau gălbuie, mai puțin sensibilă la atingere decât pielea din jur. Sau poate exista un inel galben destul de moale care iese ușor pe suprafața pielii (datorită creșterii fibrelor de colagen în stratul cornos) cu un centru ceros dur cenușiu-galben constând din cheratina cimentată: acesta este un calus uscat pe miez. Mana. Ea este însoțită de edem și este dureroasă, deoarece tija solidă deplasează țesuturile pielii și începe să exercite presiune asupra terminațiilor nervoase. Și stoarcerea și deteriorarea simultană a capilarelor pot provoca hemoragie petehială.

Complicații și consecințe

Dacă nu luați măsuri, consecințele și complicațiile calusurilor uscate pe termen lung pe mâini sunt aproape inevitabile:

  • durere constantă;
  • crăparea și ulcerația straturilor superioare ale pielii și deteriorarea țesuturilor mai profunde sub formă de fibroză;
  • creșterea în interiorul corpului calusului terminațiilor nervoase și a vaselor de sânge;
  • infecție și inflamație (adesea purulentă).

Diagnostice calusuri uscate pe mâini

Diagnosticul batăturilor se realizează pe baza anamnezei, examinării și tabloului clinic.

Diagnosticul instrumental folosind  dermatoscopia  poate ajuta la clarificarea dimensiunii calusului - zona de hiperkeratoză. Și dacă pacientul are modificări patologice în structurile osoase ale mâinii sau degetelor, se efectuează o radiografie.

Diagnostic diferentiat

Diagnosticul diferențial ar trebui să excludă: keratodermia palmoplantară focală, keratodermia papulară Buschke-Fischer, hiperkeratoza epidermolitică a degetelor, acrokeratoza verruciformă și alte  keratodermie , precum și keratoza palmelor cu pitiriazis versicolor și forma hiperkeratozică a micozei mâinilor.

Tratament calusuri uscate pe mâini

Pentru persoanele care se confruntă cu această problemă, întrebarea principală este cum să scapi de calusurile uscate de pe mâini. Informații detaliate despre calusuri cu miez în material -  Calus: cauze, structură, tratament

Principalele medicamente care ajută la îndepărtarea acestor calusuri sunt agenți externi cu efect keratolitic, care este furnizat de acid salicilic, uree (uree) sau lactat de amoniu (sare de acid lactic) incluse în compoziția lor:  unguent salicilic , Solkokerasal,  Hemozol , Keratolan, Karboderm., etc., fluid de porumb Kollomac

Citeste mai mult:

Dar înainte de a aplica unguentul sau crema pe porumb, acesta trebuie făcut mai moale cu o baie fierbinte care durează un sfert de oră - într-o soluție de săpun cu adaos de bicarbonat de sodiu (bicarbonat de sodiu) și amoniac (nu mai mult de 10-12). Picături pe jumătate de litru de soluție); cu sare si bicarbonat de sodiu dizolvate in apa (o lingurita la 0,5 l) sau cu adaos de otet de mere (o jumatate de cana la 500 ml). Porumbul înmuiat este frecat cu o piatră ponce, apoi mâna se clătește, se șterge și se folosește un unguent. Se recomandă ca astfel de proceduri să fie efectuate o dată la două zile.

Această procedură precede, de asemenea, utilizarea  tencuielilor din porumb uscat .

Iar cremele terapeutice de maini contribuie la hidratarea si catifelarea pielii .

În plus, dermatologii recomandă să luați vitaminele A, C și D.

Tratamentul alternativ diferă de metoda descrisă mai sus prin aceea că, după o baie caldă, nu se aplică un agent farmaceutic pe porumb, ci, de exemplu, ceapă crudă, pulpa de frunze de aloe, usturoi ras, rășină de pin.

Și tratamentul pe bază de plante se efectuează cu aceleași băi fierbinți cu decocturi din plante medicinale precum lemnul dulce (folosind rădăcina), mușețelul (florile), salvie. Iar pe porumbul aburit puneți o compresă cu sucul de frunze proaspete de celandină. Dacă există o urgență, se efectuează tratament chirurgical - îndepărtarea cu laser sau criodistrucție cu azot lichid, deși frecvența recăderilor după un astfel de tratament este destul de mare. In cazurile de bataturi uscate cu miez profund se recurge la excizia chirurgicala.

Profilaxie

Pentru majoritatea oamenilor, prevenirea calusurilor uscate pe mâini este utilizarea mănușilor de protecție.

De asemenea, este necesară  îngrijirea adecvată a pielii mâinilor  - cu utilizarea exfolianților pentru a curăța pielea de celulele moarte și a preveni îngroșarea acesteia și a uleiurilor naturale vegetale (măsline, semințe de in) care hrănesc pielea.

Prognoză

Medicii nu consideră calusurile uscate de pe mâini ca fiind o problemă gravă de sănătate; în majoritatea cazurilor poți scăpa de ele. Prin urmare, prognosticul este excelent. Dar dacă cauza apariției lor rămâne, atunci problema este cronică.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.