^

Sănătate

Blocada Novocain: coloana lombară, articulațiile, nervul, urechea

, Editorul medical
Ultima examinare: 17.10.2021
Fact-checked
х

Tot conținutul iLive este revizuit din punct de vedere medical sau verificat pentru a vă asigura cât mai multă precizie de fapt.

Avem linii directoare de aprovizionare stricte și legătura numai cu site-uri cu reputație media, instituții de cercetare academică și, ori de câte ori este posibil, studii medicale revizuite de experți. Rețineți că numerele din paranteze ([1], [2], etc.) sunt link-uri clickabile la aceste studii.

Dacă considerați că oricare dintre conținuturile noastre este inexactă, depășită sau îndoielnică, selectați-o și apăsați pe Ctrl + Enter.

Pentru a scăpa de durerea acută și cronică în medicina clinică, se utilizează injecții locale de novocaină (un aminoester pentru anestezie locală) - blocada de novocaină.

După introducerea novocainului în zona imediat adiacentă atenției durerii, inervația periferică - datorită blocării unui număr de receptori localizați în membrana celulelor neuronale ale nervilor periferici - este deconectată. Și, prin urmare, transmiterea semnalului de durere aferentă a sistemului nervos simpatic către sistemul nervos central se oprește la un moment dat.

Procedura anestezică poate fi o parte a măsurilor anti-șoc în cazuri de urgență. Iar pentru cei care suferă de durere prelungită severă, blocarea nervului nervului este parte a tratamentului, deoarece antibioticele și alte substanțe medicinale necesare pot fi adăugate la soluția de novocaină.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5]

Indicații pentru procedură

Blocajul cu Novocain este utilizat în scopuri terapeutice, de diagnostic sau preventiv. Cele mai frecvente indicații pentru această procedură:

 • pentru ameliorarea durerii după diferite leziuni;
 • cu sindrom de durere viscerală acută, asociat cu patologiile organelor interne;
 • cu leziuni parțiale ale nervilor mari, însoțite de durere de arsură (causalgia);
 • cu dureri neurogenice cu mobilitate limitată a articulațiilor;
 • în cazurile de durere contractorală în mușchi și ligamente (sindrom de durere miofascială);
 • ca o anestezie regională de puncție atunci când este necesar să se utilizeze metode de diagnostic invaziv (în urologie și ginecologie).

Se efectuează o blocadă de novocaină pentru fracturile osoase, în special pentru fracturarea coastelor, pentru anestezie atunci când se corectează dislocarea complexă a articulațiilor.

Blocajele de blocaj Novocaine sunt prescrise pentru nevralgii (neuropatii, nevrită) - leziuni ale nervilor periferici sau plexurilor nervoase ale VNS de diverse geneze. Și pentru anestezia traumelor urechilor, arsurile sau degerăturile lor, se poate efectua o blocadă a urechii de novocaină.

Neurologia, ortopedica și traumatologia utilizează blocade periarticulare - blocade de novoceină a articulațiilor. Deci, blocada procaina a articulației genunchiului ameliorează complet durerea în leziunile traumatice ale ligamentelor sale și lacrimă menisc, artrita reumatoidă, gonartroză, sau inflamație a țesuturilor periarticulare (periartrita).

La durerea acută la pacienții cu artroză, periartrita articulației umărului sau traumatismul ei (de exemplu, o fractură a condilului), este prescrisă o blocadă de novocaină a umărului.

Blocada novocaina intercostal efectuate nu numai cu o coastă ruptă, dar în nevralgie intercostală severă ( în curs de dezvoltare din cauza  unei hernie de disc, boli degenerative de disc, cifoze a nevritei coloanei vertebrale toracice sau cu herpes zoster).

Uneori, numai această procedură ajută la sindromul de durere spasmodică a intestinelor, a rinichilor sau a conductelor biliare. De exemplu, atunci când durerile puternice în ureter sunt cauzate de ieșirea pietrelor, antispasmodicii nu ajută, în caz de urolitiază este necesară o blocadă de celule noi.

Tratamentul durerii novocaină in asociere cu corticosteroizi reduc inflamația și umflarea țesuturilor, un efect terapeutic garantat, cu toate acestea, în diverse inflamații cronice cu dureri efectuate bloc novocaină dexametazona, betametazona sau prednisolon.

(. Flegmon, furunculelor, Îl sprijinim hidradenita, fasciita etc.) Dacă o durere puternică apare în dezvoltarea infecțiilor la nivelul țesuturilor moi subcutanate, se aplică așa-numita blocada novocaină scurt cu antibiotice: O soluție este administrată în pielea din jurul inflamator.

Efectul analgezic mai lung cu dureri intense asigură blocarea spirituonokainovaya (o soluție de novocaină cu alcool medicinal). Această soluție este folosită pentru blocarea sternului sau coastelor; novocaină blochează nervul trigemen (și ramuri) - cu nevralgie de trigemen (însoțită de dureri de fotografiere ascuțite) sau nevrită (cu durere constantă natura obtuz); coccis bloc novocaină (dacă osteohondroza sau sciatică) și la astfel de boli organelor genitale feminine ca vulvar vulva.

trusted-source[6], [7], [8], [9], [10]

Cine să contactați?

Tehnică novocaine blocada

Rețineți că blocada novocaina în casă nu se realizează: aceasta este o procedură sterilă, care se face de obicei pe o baza in ambulatoriu de către un tehnician calificat - un chirurg traumatism, un ortoped, un neurolog cu calificare suplimentară în domeniul anesteziologie (nu orice asistentă medicală de manipulare, fac injecțiile obișnuite) .

Tehnica de blocadă novocaină prin orice metodă elaborată la nivel de acțiune turn-based - pe baza anatomiei chirurgicale și topografia a inervarea periferice a corpului uman și zonele plexului nervoase: promovarea ac permanent este controlat și ajustat la reperele anatomice. Și numai un doctor care cunoaște aceste tehnici și are o experiență suficientă are voie să facă astfel de manipulări.

Deci, în conformitate cu descrierile, care conduc multe resurse medicale pe Internet, nu vor ajuta pacientul să stăpânească tehnica de a efectua blocada Novocaine ...

Pregătirea procedurii este o determinare preliminară (pentru o zi sau două înainte de blocare) a sensibilității pacientului la novocaină - prin administrarea unei doze mici sub piele.

Kitul pentru blocarea Novocaine include: soluție Novocaine (0,25-0,5%), seringi sterile (20 ml), ace speciale lungi și scurte. În funcție de tipul de manipulare, acul poate avea dimensiuni diferite (18-26G) - cu un capăt mai puțin ascuțit sau o formă modificată a tăierii.

Având în vedere faptul că blocada este efectuată cu un sindrom de durere, apariția unei dimensiuni impresionante de ace la pacienți ridică o întrebare logică: este dureros să faceți o blocadă Novocain? Cu un prag de durere scăzut, orice manipulare pare foarte dureroasă, dar o blocare analgezică poate fi într-adevăr însoțită de o creștere temporară a sindromului de durere. Deși pentru reducerea durerii înainte de a procedurilor de administrare novocaină ac lung în piele la locul de injectare cu un ac fin injectează o doză mică de procaină soluție mai puțin concentrată - pentru a forma o zonă de insensibilitate la durere.

Principalele tipuri de blocade Novocain

Totusi vede blocada novocaina nu sunt o clasificare strictă bazată pe principii comune, astfel încât celebrate definiții sinonime - în funcție de locul în care durerea vatra și introducerea topografia anatomia novocaină. În plus, existența unui număr de tehnici de creație, care se reflectă în nume, duce, de asemenea, la o duplicare terminologică.

Novocaină poate fi administrat intradermic (intradermic), subcutanată, intramusculară și intraosos. Novocaină perineuralã administrare (la trunchi perineuralã nerv teaca fibroasa) sau paraneural (în țesuturile nervoase din jur) - este, de fapt, novocaină nervul de conducere blocada sau bloc novocaină, a cărei esență constă în stoparea conducerea impulsurilor nervoase. Și dacă sa realizat blocarea novocaină a articulațiilor, preparate injectabile sunt realizate sau periarticulare (în jurul articulației) sau intraperiartikulyarno (în interiorul țesutului din jur și în comun).

Există, de asemenea, o blocadă perivasculară sau blocată Novocaine, conform Vishnevsky, care se realizează prin injectarea soluției anestezice în țesutul conjunctiv (mușchii). Se efectuează cu o fractură a șoldului și a altor oase tubulare, precum și a pacienților cu ulcere trofice ale extremităților inferioare. În aproape aceleași cazuri, se folosește o blocadă a secțiunii transversale sau o blocaj circular Novocaină - când crearea blocului analgezic este realizată prin mai multe injecții intradermice în același plan de-a lungul circumferinței membrelor.

Această manipulare este, de asemenea, împărțită în specii de la locul administrării și subiectul acțiunii novocainului în regiunile anatomice. Deci, juxtaspinal - blocada paravertebral novocaină - diferite anestezic local, în mușchii din apropierea coloanei vertebrale, de exemplu, în apropierea ganglionul paravertebral a trunchiului nervului simpatic al coloanei vertebrale. În unele surse medicale, blocarea rădăcinii (funikulyarnaya) Novocaine a coloanei vertebrale este alocată. Dar, în orice caz, indicații de utilizare a acestuia sunt dureri la nivelul coloanei vertebrale, atunci când este administrat cu bloc hernie de disc novocaină sau proeminență, novocaină bloc radiculite, leziuni ale coloanei vertebrale lombare osteochondrosis, etc.

Introducere novocaină in tesutul adipos din jurul rinichilor - blocada novocaină perirenal Wisniewski (cu adaos de soluție de glucoză) sau bloc novocaină lombar (roman) - are un efect asupra întregului spațiu al peritoneului și promovează ambutisare durere spastice intensiv la pacienții cu colică renală, inflamația acută vezica biliară sau pancreas, obstrucție intestinală.

Dacă soluția de anestezic este injectat la suprafața frontală laterală a gâtului (mai aproape de nivelul coloanei vertebrale), adică acolo unde gâtul cilindrului vagosympathetic separate (și testat urmatoare Vagus artera nervoase si carotida), mijloace transportate blocada novocaină vagosympathetic - blocada vagosympathetic cervicală sau gâtului . Astfel, există o blocare a nervului vag și ganglionul stelat în gât. Acesta este utilizat atunci când este osteocondrozei cervicale, sindromul simpatic cervical posterior, precum și leziuni localizate în zona pieptului.

Durere în formele acute de pancreatită și colecistită pot rămâne bloc preperitoneal novocaină sau altfel - novocaină blocada ficat ligament rotund a lăsat canelură ce se extinde longitudinal în suprafața inferioară a ficatului (din partea stângă a ombilicului) și fibrele nervoase care conțin.

În traumatologie pentru orice fracturi ale oaselor șoldului provoacă durere intolerabilă procedură obligatorie este simplă sau dublă față-verso blocada novocaina intrapelvic de Shkolnikov-Selivanov - introducerea analgezicului (cu partea din față a corpului) adâncime (12 cm) la osul iliac, în apropiere de partea din față a osului superior proiecție. Având în vedere că zona de acțiune este novocaină și ureter, această blocadă procaina tip poate fi utilizat în renale nefrolitiazei legate colică.

Bloc novocaină presacrale are loc în regiunea sacralis plexului - plexul sacral sau prin ligamentul sacrococcygeal al sacrum în partea de jos (în picioare între sacrum și anus); are un efect asupra nervului femural-genital și a plexului coccital. Proctologii pot recurge la o astfel de metodă de a înlătura durerea anală și cronică  , cu încălcarea hemoroizilor, procita. Această blocadă ameliorează pacienții în patologii uterine Bend ligamentelor uterosacrate, colita ulcerativa dupa o interventie chirurgicala la perineu, anus si organele genitale.

Când dureri intense din cauza sciatică -  sciatica, care se extind de la talie la picioare, sau în cazuri de bruiere bloc novocaină atribuit nervului sciatic (adesea cu corticosteroizi) paraneural la nervul sciatic trei posibile accese - posterior, lateral sau anterior.

Neurologii spun ca sciatica poate provoca compresia nervului sciatic inflamate piriformis mușchi (localizate sub gluteus maximus și mobilitatea asigurarea îmbinării sacroiliace). In plus, dureri în fese, cu o revenire la coapsa vintre și tibie chiar - semne clare ale unui tunel de durere piriformis musculare apare adesea atunci cand sciatică cu compresia rădăcinilor spinale. In astfel de cazuri, și atribuite piriformis bloc novocaină - în nervul sciatic sau prin blocarea paravertebral în regiunea lombară (ca și cu radiculite).

Blocada obligatorie de novoceină în zona inghinuală (în ligamentul inghinal), cu afectarea scrotului, a testiculelor și a tubulilor acestora, care poate duce la șocuri dureroase, precum și în caz de  torsiune a testiculului.

Blocada Novokainovaya a cordonului spermatic, care se află în canalul inghinal la bărbați și prin care trece fibrele nervoase - la fel ca blocada Novocain a lui Lorin-Epstein. O astfel de manipulare se efectuează numai pentru bărbați - în timpul testicul acută inflamație anexă (epididimita) sau cordonului spermatic (funiculitis) si orhita acuta (inflamatie a testiculelor).

Blocada de blocuri retrobulbare, cu introducerea medicamentului în stratul de țesut pe orbită, este efectuată de oftalmologi cu nevrită a nervului optic, keratită și traumă a corneei.

Un bautor in ORL - cand greu curge rinita vasomotorie sau sinuzita - blocadă procaina pot fi utilizate în nas (pentru a fi exact în turbinates de perete), cu adaos de corticosteroizi, eliminând rapid umflarea pasajelor nazale si a sinusurilor.

În plus, în chirurgia abdominală, o blocadă de novocaină a rădăcinii mezenterului intestinului subțire este utilizată în timpul intervenției laparotomiei în obstrucția intestinală acută. Și revizuirea cavității abdominale în timpul intervenției chirurgicale pentru a afecta organele ei este de asemenea precedată de injecții de novocaină în rădăcinile mesenterului mezenteric, colonului transversal și colonului sigmoid.

Blocajul Novocain în medicina veterinară

Datorită eficacității sale, această manipulare analgezico-terapeutică a fost utilizată în tratamentul animalelor, pentru care tehnicile veterinare au fost modificate sau dezvoltate.

De exemplu, nadplevralnaya blocada novocaina a analgeziei Mosin aplicate organelor situate în abdominală și regiunea pelviana, iar procedura Shakurov - cu pleurezie și pneumonie.

Vaci și caprine cu inflamație sau abces de uter face o blocadă NovaQainic în conformitate cu Logvinov, aceeași procedură se face și procedura pentru un câine cu mastită.

Blocada novocaină pe blocuri Fateev plexului nervului pelvic la vaci, iar acest lucru se face în cazul mastitei acute, precum și în cazul unor probleme cu uterului în timpul și după fătare. Și cu inflamație și traumatisme ale corneei, medicii veterinari efectuează o blocadă retrobulbară utilizată la om.

Contraindicații la procedură

Pentru a efectua blocada Novocaine există contraindicații precum:

 • hipersensibilitate individuală la novocaină sau intoleranța acesteia;
 • starea terminală a pacientului;
 • abcese, peritonită, septicemie;
 • sângerare;
 • hemoragie crescută, sindrom hemoragic și hipocoagulare;
 • febră și febră;
 • hipotensiunea arterială persistentă;
 • mielita de orice etiologie;
 • prezența sclerozei multiple și a altor boli demielinizante;
 • tumori maligne inoperabile;
 • insuficiență cardiovasculară severă cu aritmie ventriculară;
 • tulburări psihice;
 • vârsta de până la 12 ani.

Includerea în lista de contraindicații este blocarea Novocainei în timpul sarcinii și în timpul alăptării.

trusted-source[11], [12], [13], [14], [15]

Complicații după procedură

Fiecare pacient reacționează la această procedură, în felul lor: un anumit efect analgezic al blocadei novocaină evidente imediat, în timp ce altele temporar durerea se intensifica, unele ameliorarea durerii vine dupa doua sau a treia a blocadei, anestezia locală durează un timp relativ scurt.

Plângeri pacienți amorțeală temporară după blocada procainei care se extinde în prima ora 18-20, iar căldura internă în locul injectării și senzația de satietate asociate cu efecte specifice asupra axonilor novocaină celulelor nervoase și, de asemenea, trece repede.

Cu toate acestea, este necesar să se ia în considerare posibilele complicații după procedură. În primul rând, se pot manifesta efecte secundare ale novocainei - sub formă de slăbiciune generală, amețeli, scăderea tensiunii arteriale sau erupții cutanate alergice.

În al doilea rând, consecințele negative care rezultă din această procedură sunt:

 • nerespectarea tehnicii comportamentului său, conducând la încălcarea integrității vaselor de sânge, a nervilor și a ramurilor lor, plexurile nervoase, parenchimul organelor viscerale, pereții intestinali;
 • infecție din cauza nivelului insuficient de asepsie;
 • doză crescută de medicament.

În acest din urmă caz pacientul apare pentru prima dată a crescut de anxietate si nervozitatea (cu apariția de convulsii, respirație rapidă), care trece în depresiunea sistemului nervos central, scăderea ritmului cardiac și respirație, și leșin. Și obținerea unei cantități semnificative de novocain în fluxul sanguin sistemic poate duce la stop cardiac.

Eficiența ridicată a blocării corecte a Novocain a demonstrat că în practica clinică s-au dovedit a fi decenii de aplicare, iar scăderea durerii afectează în mod pozitiv nu numai starea pacienților, ci și rezultatele tratamentului cu alte medicamente și metode.

trusted-source[16], [17], [18], [19], [20]

Aveți grijă după procedură

Nu este necesară o îngrijire specială după procedură: medicul constată starea restului după manipularea pacientului (de la o jumătate de oră timp de două ore). În cazul în care pacientul este mersul pe jos și trece printr-un tratament într-un spital, o oră și jumătate după blocarea inițiată și se întoarce acasă după o zi de odihnă și unele restricții alimentare (cu excepția meselor grele) pot începe activitățile lor normale și să mănânce în mod obișnuit. Dar aici pentru a consuma alcool după ce blocada de novocaină este contraindicată timp de cel puțin o săptămână.

trusted-source[21], [22], [23]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.