^

Sănătate

Artă gastronomică dietetică

, Editorul medical
Ultima examinare: 16.10.2021
Fact-checked
х

Tot conținutul iLive este revizuit din punct de vedere medical sau verificat pentru a vă asigura cât mai multă precizie de fapt.

Avem linii directoare de aprovizionare stricte și legătura numai cu site-uri cu reputație media, instituții de cercetare academică și, ori de câte ori este posibil, studii medicale revizuite de experți. Rețineți că numerele din paranteze ([1], [2], etc.) sunt link-uri clickabile la aceste studii.

Dacă considerați că oricare dintre conținuturile noastre este inexactă, depășită sau îndoielnică, selectați-o și apăsați pe Ctrl + Enter.

Dieta la artrita gutoasă necesar ca boala se dezvoltă din cauza încălcării metabolismului azotului în organism, în special derivați ai metabolismului purinei (nucleotidelor purinice), iar conținutul de sânge în exces în produsul acestui schimb - acid uric. Este vorba de cristale urate care nu se excretă prin rinichii de acid uric care se deplasează în țesuturile articulațiilor și provoacă dureri.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6]

Tratamentul artritei gute cu dietă

Gutoasă dieta artrita tratament vizeaza corectarea metabolismului azotului, mai precis pentru a reduce aportul alimentar cu compuși ai azotului - proteine animale și vegetale. Utilizarea de produse proteice mărește conținutul de nucleotide purinice endogene. Nucleotide purinice (necesare pentru producerea de acizi nucleici și sinteza proteinelor prin celulele organismului) dezaminare hidrolitică enzimic transformate in baze purinice libere, oxidarea ulterioară care se termină da produsul final sub formă de acid uric.

Acidul uric, format ca urmare a descompunerii substanțelor purinice endogene, este necesar organismului, deoarece servește ca un antioxidant și ajută la protejarea vaselor de sânge de depozitele de colesterol.

În plus, alimentele din proteine contribuie la creșterea formării în intestine a nitrunderului de hidrogen - amoniac, care este un produs al activității vitale a bacteriilor intestinale, descompunând proteinele care nu sunt digerate complet. Dar amoniacul nu este necesar și chiar dăunător corpului, iar ficatul nostru este implicat în transformarea sa în uree.

Cu un exces de compuși cu azot, în produsele alimentare, precum și reducerea activității enzimelor ale metabolismului purinei (fosforiboferazy, guanilatkinazy, xantin oxidaza și aproape trei duzini de enzime), săruri ale acidului uric cristalizează deosebit de activă, care afectează cartilajelor și articulațiilor: dezvoltarea de artrita gutoasă. Se va aprecia faptul că formarea de cristale de acid uric accelerează deplasarea echilibrului acido-bazic al organismului la partea acidă.

Pentru persoanele cu această patologie, dieta nr. 6 în conformitate cu Pevzner, care este prescrisă pentru gută și uraturia, este o boală de pietre la rinichi cu pietre urate. Dieta pentru artrita gută se referă la alimentația nutritivă curativă cu restricția alimentelor care conțin purină și carbohidrații simpli.

Meniu dieta pentru artrita gouta

Meniu Dieta cu artrita gutoasa poate fi doar un exemplu, și principiul principal de selecție de feluri de mâncare, și utilizate în rețete de gătit dieta cu artrita gutoasa ar trebui să ia în considerare compoziția produselor alimentare care nu sunt recomandate pentru a fi utilizate în această boală.

Pentru micul dejun se pot servi syrniki, ouă amestecate, terci de castraveți sau paine prajita cu brânză cu conținut scăzut de grăsimi. Cea mai bună gustare (micul dejun secundar) este iaurtul fără fructe sau grăsimi.

Pentru o cină completă, puteți prepara o varietate de supe, piure, supe de legume cu cereale, sfeclă roșie, borsch. Utilizarea zilnică a salatei de legume, condimentată cu ulei vegetal, va ajuta nu numai la problemele comune, ci va facilita și munca intestinului.

Dieta pentru artrita gută este o dietă sănătoasă care va beneficia nu numai articulațiile, ci întregul corp.

Ce nu poți să mănânci cu artrită gută?

Dietiții au compilat o listă impresionantă de produse care ar trebui evitate în orice mod posibil în prezența artritei gute. Această listă include: carne roșie (în special carne de vită și vânat); toate subprodusele din carne; grăsimi de origine animală; fasole (fasole, mazăre coaptă, linte); ciuperci, sparanghel, sorrel, Bruxelles și varză de conopidă, spanac.

Ce altceva nu poate să mănânce cu artrită gută? Noi nu mananca carne ciorbe și sosuri, șuncă și untură, mare de grăsime și pește râu, conserve de pește (în special hering, sardine, ton și șprot în ulei), fructe de mare și crustacee, drojdie și pâine de copt. Absolut contraindicat alcool, inclusiv bere, precum și băuturi dulci non-alcoolice.

În ceea ce privește păsările de curte, în special carnea de pui, care este considerată un produs alimentar. Dacă 100 de grame de pui conțin 125 mg de baze purinice, apoi în aceeași cantitate de curcani - jumătate mai mult. Cu toate acestea, în procesul de gătit orice carne, aproape jumătate din purine sunt în bulion.

La "purină" se mai numără și conopida. Dar dacă se formează 45 mg de acid uric atunci când se digeră 100 g de conopidă, aceeași cantitate de hrișcă recomandată este de 145 mg. Studiile efectuate de nutriționiști americani au arătat că legumele cu conținut ridicat de purină nu cresc riscul de exacerbare a artritei gute. Prin urmare, pur și simplu recomandăm limitarea în dieta dvs. De legume, cum ar fi spanac, sparanghel, mazăre, fasole, conopidă, precum și ciuperci. Acizii organici conținute în ele ajută la mișcarea echilibrului acido-alcalin al organismului cu partea alcalină.

Ce poți să mănânci cu artrită goută?

Cea mai bună variantă a unei diete la o artură gută - mâncarea vegetariană. Acestea sunt diferite legume proaspete, fructe și boabe; cereale integrale; produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi (brânză, brânză de vaci, iaurt); oua de pui (in cantitati limitate), paste, cartofi, nuci, ulei vegetal.

În general, puteți mânca ceva cu artrită gută care nu conține o mulțime de compuși azotați. Și dacă o persoană nu poate mânca carne și pește - trebuie să fie gătită, în timp ce nu se recomandă să mănânci mai mult de trei ori pe săptămână la o cantitate maximă zilnică de 150-170 g.

Aportul suficient de lichid - unul și jumătate până la doi litri pe zi (dacă inima și rinichii sunt normale) este una dintre cele mai importante condiții pentru tratarea artritei gute cu o dietă.

Pentru a alcalina sângele, este necesar să se folosească cartofi gătite în piele; castraveți proaspeți și roșii, pepeni verzi și pepeni, citrice și diverse verdeață cu frunze; ceapa si usturoiul, bucate din dovlecei, vinete si dovleac; sucuri naturale de fructe și ceai verde.

O afecțiune strâns legată de un nivel ridicat de acid uric este cunoscută sub numele de sindrom metabolic și include rezistența la insulină, obezitatea generală, tensiunea arterială crescută și colesterolul ridicat. Prin urmare, dieta pentru artrita gută ar trebui să fie redusă în grăsimi și echilibrată în funcție de energie (în intervalul 2300-2500 kcal), numai dacă respectarea acesteia va contribui la reducerea treptată a greutății corporale. De aceea, chiar și de la dieteticieni li sa permis abandonarea dulciurilor, înlocuindu-le cu fructe și fructe de pădure.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.