^

Sănătate

A
A
A

Arsuri termice

 
, Editorul medical
Ultima examinare: 17.10.2021
 
Fact-checked
х

Tot conținutul iLive este revizuit din punct de vedere medical sau verificat pentru a vă asigura cât mai multă precizie de fapt.

Avem linii directoare de aprovizionare stricte și legătura numai cu site-uri cu reputație media, instituții de cercetare academică și, ori de câte ori este posibil, studii medicale revizuite de experți. Rețineți că numerele din paranteze ([1], [2], etc.) sunt link-uri clickabile la aceste studii.

Dacă considerați că oricare dintre conținuturile noastre este inexactă, depășită sau îndoielnică, selectați-o și apăsați pe Ctrl + Enter.

Ardeți-vă degetul - luați ochelarii. Această expresie este adesea rostită de părinți unui copil care, cu un strigăt, își trage degetul de la cel fierbinte. Și acesta este cel mai comun prim ajutor pentru arsuri termice, care este familiar tuturor cu copilul. Același lucru este valabil și pentru a pata pielea cu smântână după o lungă ședere la soare, când corpul devine culoarea lavei roșii-fierbinți. Și cine dintre noi nu-și arde limba, grăbindu-se să înghită mâncare fierbinte? Cum să fii aici? De ce se aplică limba? Mai degrabă decât să-l smulgă?

Arsurile termice sunt consecințe ale expunerii la temperaturi înalte (flacără deschisă, lichid fierbinte sau materie solidă) pe piele și pe țesuturile subiacente.

Natura arsurilor

Arsurile termale au intrat în viața unei persoane cu aspect de foc, apă clocotită, abur fierbinte și solide fierbinți, gazoase și, de asemenea, substanțe libere. Arsurile pot fi diferite în natură, în zona arsurilor, în profunzimea leziunilor pielii și pot fi și ele externe și afectează organele interne, de exemplu, arsuri termice ale tractului respirator în timpul unui incendiu. Indiferent de arsuri, ele sunt unite de un singur lucru: toate provoacă suferință și necesită manipulări speciale pentru a oferi prim ajutor.

Prin urmare, este important să știți cum să recunoașteți o arsură, care este primul ajutor pentru cei care au suferit deja și pentru ce să vă pregătiți, dacă pe calea vieții aveți o întâlnire cu o astfel de boală ca o arsură termică.

Manifestări ale unui al doilea grad ars

Arsurile de gradul doi, pe lângă roșeața pielii, se caracterizează prin blistere pronunțate. În momentul producerii unei arsuri, blisterele ar putea să nu fie prezente, apar după un timp scurt. La început, pielea arsă pare destul de încrețită. Această "încrețire" este blisterul viitor, care se va umple treptat cu un lichid, a cărui culoare poate varia de la transparent la gălbui. Edemul este mai pronunțat decât în cazul arsurii de gradul întâi. Senzațiile de durere nu trec câteva ore și chiar o zi.

Unde te doare?

Ce te deranjează?

Gradul de arsuri termice

Arsurile termice sunt împărțite în patru categorii în funcție de nivelul de gravitate. Prima categorie este cea mai ușoară și cea mai comună în viața de zi cu zi. Pentru a primi arsuri termice de gradul I este posibil din contactul nesemnificativ al integrelor cu ceva ce are o temperatura mai mare de 50 de grade. Primul bronz de vară, colorarea pielii într-o nuanță roșie, care provoacă senzații dureroase, nu este o arsură termică de gradul I. Să rezumăm. Arsurile de gradul I duc la înroșire și senzații ușoare dureroase pe piele. În plus față de aceste simptome, este posibilă o mică umflare în jurul suprafeței deteriorate.

Modificările locale ale arsurilor termice depind de adâncimea lor:

  • la gradul I - hiperemie cutanată;
  • la gradul II - moartea unei epiderme cu formarea de blistere;
  • cu grad IIIA - parțial și cu grad IIIB - necroză completă a pielii;
  • la necroza gradului IV captează țesuturile subiacente.

Arsurile până la gradul IIIA sunt denumite superficiale, deoarece în timpul epitelizării vindecătoare a pielii apar. Burns IIIB-IV grad sunt profunde, se vindeca cu formarea de cicatrici fibroase și determină severitatea bolii arde.

Zona de leziuni ale pielii cu arsuri este cel mai adesea determinată de regula "nouă". Capul și gâtul, pieptul, abdomenul, jumătate din suprafața posterioară, brațul, șoldul, bobina au o suprafață de suprafață care corespunde la 9% din suprafața totală a corpului. La copii, relația dintre diferitele părți ale corpului variază în funcție de vârstă, deci este mai bine să vă orientați în jurul palmelor pacientului, aproximativ la 1% din suprafața corpului. Cu o arsură termică a tractului respirator, 10-15% se adaugă la suprafața totală a leziunii pielii. Arsurile prin inhalare la copii sunt considerate ca o amenințare de dezvoltare progresivă a șocului de arsură. Pe lângă determinarea zonei și adâncimii arsurii, o importantă valoare în evaluarea severității afecțiunii este înfrângerea domeniilor funcționale importante ale picioarelor, mâinilor, feței și perineului.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6]

Grade severe de arsuri termice

Arsurile de gradul al treilea și al patrulea sunt clasificate ca fiind foarte periculoase, deoarece afectează întregul organism și pot duce la moarte. Simptomele - o zonă de arsură mare, lipsa de zone de piele, blistere extinse, uneori îmbinate într-o culoare de piele mare, de la roșu închis la negru. Există o arsură profundă a pielii și a stratului muscular până la nivelul osului. Aici este o enumerare incompletă a ceea ce poate fi un loc de arsură, aparținând categoriei de 3-4 grade.

Cum pot seta rata de ardere?

Este posibil să setați gradul de arsură "cu ochi" numai dacă acesta este primul grad. Mai incepe complicatii. În caz de deteriorare a pielii cu o ușoară înroșire și prezența blistere, putem spune că aceasta este o arsură de gradul doi și nu este nimic de îngrijorat. Dar! Dacă degetul este ars, entuziasmul este în zadar. Și dacă întreaga suprafață a spatelui? Și dacă această rotire aparține copilului? Aici încrederea este deja în scădere. Trebuie să avem urgent un medic.

Ei bine, atunci. În cazul arsurilor de gradul al treilea și al patrulea, corpul include unul dintre mecanismele de protecție - pierde umiditate, direcționându-l spre piele, ceea ce duce la deshidratare. Un rol important îl are zona de arsură și profunzimea afectării țesuturilor. Arsuri mai mult de 75% din suprafața corporală totală sunt considerate letale. Deshidratarea, eliberarea unui număr mare de substanțe toxice în sânge, o infecție, un șoc de durere - sunt sateliți de arsuri grave.

Ce trebuie să examinăm?

Cum să examinăm?

Cine să contactați?

Îngrijire de urgență pentru arsuri la copii fără semne clinice de șoc

Începeți prin răcirea zonei de arsură și a suprafeței înconjurătoare a pielii cu un lichid neutru (apă) până când durerea dispare, dar cel puțin 10 minute, pentru a opri procesul de deteriorare a pielii. La adolescenți, irigarea cu apă rece (15-20 ° C) se efectuează timp de 30 de minute. Este necesară golirea pielii deteriorate de haine înainte de răcire, tăierea îmbrăcăminții neascuțite în jurul locului de deteriorare și nu deschiderea bulelor, pentru a nu crea condiții pentru infectarea acestora.

Dacă pielea arde la IHA măsură au aria leziunii este mai mică de 9% (la copii sub 5 ani - mai puțin de 5%) pentru analgezie administrate intramuscular 50% Metamizol sodiu (dipyrone) 10 mg per 1 kg greutate corporală și soluție difenhidramina 1% (dimedrola ) 0,1 ml pe an de viață sau 5% soluție de tramadol (tramal) într-o doză de 1-1,5 mg pe 1 kg de greutate corporală.

Când arsuri ale pielii severitatea IIIA cu zona leziunii de mai mult de 9%, de obicei se dezvolta arde șoc, astfel analgezice narcotice analgezice intravenoase - 1-2% trimeperidine soluție (promedol) sau omnopona 0,1 ml pe an de viață sau 0,2 mg la 1 kg greutate corporală (la copii cu vârsta peste 6 luni).

Cu arsuri organele genitale si perineu este deja pre-spital trebuie să intre cateterul in vezica urinara, ca edemul tisular poate duce la retentie urinara. Terapia activă perfuzie pentru arsuri prespitalicești, mai ales devreme in viata, nu se practică, așa cum hipovolemie plasmorrhages datorate se dezvoltă în decurs de 4-6 ore. Un astfel de tratament este necesar pentru șoc arde, anomaliile hemodinamice dezvoltă atunci când deja în primele minute după un prejudiciu.

Profilaxia de urgență a tetanosului la copii și adolescenți se efectuează în caz de încălcări ale calendarului de vaccinare:

  • neinciculat (mai mare de 5 luni) - 0,5 ml toxoid tetanic și anti-tetanic imunoglobulină 250 ME;
  • cu ultima revaccinare ratată - 0,5 ml toxoid tetanic:
  • în timpul istoriei doar 1 -2 vaccinare mai mică de 5 ani în urmă administrat 0,5 ml de toxoid tetanic, și mai mult de 5 ani - 1 ml de toxoid tetanic și 250 ME imunoglobulină umană tetanosului.

Inhalarea cailor respiratorii arde cu aer cald și severă arde feței intubație adecvate, radiografia toracică, determinarea compoziției gazelor sanguine, nivelul de carboxihemoglobina.

Când arsuri termice pleoapele și globul ocular se instilează în cavitatea conjunctivale agenții anestezici - 3-5 picături de soluție 0,25% de tetracaină (tetracaină) sau cu soluție de lidocaină 2%. În zona ochiului se aplică un bandaj binocular aseptic.

trusted-source[7], [8], [9], [10], [11], [12], [13], [14]

Primul ajutor pentru arsuri termice de gradul I

Cu o arsură de gradul întâi, nu există un algoritm strict pentru furnizarea asistenței medicale. Este suficient să țineți suprafața deteriorată sub un curent de apă rece sau, dacă acest lucru nu este posibil, atașați un prosop înmuiat în apă rece în locul ars. Un pachet cu gheață va face. Într-un cuvânt, frigul este cel mai simplu mijloc. Rece va elimina senzațiile dureroase neplăcute, va elimina umflarea datorită îngustării vaselor mici de sânge. Cinci zece minute de comprese reci vor fi destul de suficiente. Puteți utiliza produse aerosol moderne, care au un efect de dezinfectare și, în același timp, analgezic.

trusted-source[15], [16]

Primul ajutor pentru arsuri termice de gradul doi

Aceasta constă în tratarea suprafeței cu agenți speciali împotriva arderii, care sunt abundenți în orice farmacie și trebuie să fie în mod obligatoriu în cabinetul de medicină de familie al fiecărei familii. Răciți locul unde este ars sub apă curentă, dacă este posibil, și aplicați un spray anti-ars. Nu este necesar să se aplice bandaje, este mai bine să se conducă rana cu așa-numita "metodă deschisă". Este recomandabil, fără întârziere, să solicitați asistență medicală profesională. Nu este nevoie să vă deschideți singuri blisterele, această operație poate duce la o infecție pe suprafața plăgii și, în loc să vă facilitați, veți avea o agravare a situației și un proces purulente.

trusted-source[17], [18], [19], [20], [21]

Primul ajutor pentru arsuri termice 3-4 grade

Se compune dintr-o chemare urgentă a unei echipe de medici. Asistența independentă poate agrava situația. Intervenția sigură - dați victimei o băutură rece, un anestezic, de preferință sub formă de injecție intramusculară. Dacă injecția nu este posibilă, atunci un analgezic puternic pentru tablete are și timp pentru a intra în vigoare înainte de sosirea medicilor. De regulă, victimele care au suferit arsuri sunt lăsate pentru tratament într-un spital. Dacă arderea este locală, este nevoie de o suprafață mică, apoi sunt tratate într-un dispensar.

Primul ajutor pentru arsuri termice, după cum arată practica, ar trebui să fie furnizat imediat. Din intervenția medicilor depinde adesea viața și bunăstarea pacientului.

trusted-source[22]

Mai multe informații despre tratament

Medicamente

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.