^

Sănătate

A
A
A

Afte înainte, în timpul și după menstruație

 
, Editorul medical
Ultima examinare: 28.11.2021
 
Fact-checked
х

Tot conținutul iLive este revizuit din punct de vedere medical sau verificat pentru a vă asigura cât mai multă precizie de fapt.

Avem linii directoare de aprovizionare stricte și legătura numai cu site-uri cu reputație media, instituții de cercetare academică și, ori de câte ori este posibil, studii medicale revizuite de experți. Rețineți că numerele din paranteze ([1], [2], etc.) sunt link-uri clickabile la aceste studii.

Dacă considerați că oricare dintre conținuturile noastre este inexactă, depășită sau îndoielnică, selectați-o și apăsați pe Ctrl + Enter.

Astăzi, multe femei se plâng că sunt îngrijorate de aftoasă înainte, în timpul și după menstruație. Este normal sau patologic? Chiar și specialiștii cu experiență nu au un răspuns neechivoc la această întrebare. Să aruncăm o privire asupra acestei probleme.

Aftele sunt normale înainte de menstruație?

În primul rând, trebuie să înțelegeți că aftele este o boală fungică cauzată de ciuperci din genul Candida. Prin urmare, al doilea nume al acestei boli este candidoză. În principiu, microorganismele din genul Candida sunt reprezentanți ai microflorei normale. În mod normal, acestea fac parte din microbiocenoza vaginală (în cantități mici - nu mai mult de 10 CFU / ml). Sprijină imunitatea locală, protejează membranele mucoase de microorganisme patogene. O proprietate importantă a acestor microorganisme este capacitatea de a oferi rezistență la colonizare a membranelor mucoase, în urma căreia microorganismele patogene nu pot pătrunde, nu pot fi absorbite pe membrana mucoasă și pot provoca boli.

Cu toate acestea, în anumite circumstanțe, de exemplu, cu modificări hormonale, cu imunitate redusă, cu hipotermie, după protozoare și alte boli însoțite de antibioterapie, compoziția microflorei naturale se poate modifica. În acest caz, numărul ciupercii din genul Candida poate crește brusc, ceea ce duce la dezvoltarea bolii. Astfel, aftoasa este considerată mai degrabă nu ca o boală independentă, ca una dintre soiurile de disbioză, în care raportul cantitativ și calitativ normal al microflorei este perturbat.

Mulți au afte înainte de menstruație. Acest lucru este normal sau nu este o problemă controversată, deoarece pe de o parte nu este o boală adevărată, în sensul deplin al cuvântului. Pe de altă parte, aceasta este disbioza, o încălcare a compoziției normale a microflorei, care nu mai poate fi numită normă. Aftele înainte de menstruație se dezvoltă datorită faptului că în acest moment rezistența corpului este redusă maxim: apar modificări hormonale, există o sarcină asupra organelor interne, temperatura internă crește și imunitatea scade. În plus, în acest moment, straturile mucoase ale organelor de reproducere sunt reînnoite. Acestea sunt condiții optime pentru tulburările microflorei și creșterea rapidă a ciupercii. Cu toate acestea, pentru multe femei, această afecțiune nu necesită tratament și dispare de la sine. De îndată ce imunitatea și nivelurile hormonale normale sunt restabilite. [1]

Pot exista afte în timpul menstruației?

Aftele pot apărea în orice moment în care organismul are o scădere a imunității, a dezechilibrului hormonal. Perioada dvs. Este momentul cel mai potrivit pentru aceasta. Cu toate acestea, nu apare la toată lumea, ci doar la cei care au predispoziție la această boală. Deci, dacă o femeie are o imunitate ridicată, o sănătate feminină ideală, ea duce un stil de viață activ, o viață sexuală adecvată, consumă cantitatea necesară de vitamine și minerale, face exerciții, respectă un regim de muncă și odihnă, mănâncă bine, nu se confruntă cu aftele. Încălcarea a cel puțin unuia dintre acești factori de risc crește probabilitatea apariției aftelor.

Astfel, răspunzând la întrebarea: „Poate exista afte în timpul menstruației?”, Cu siguranță puteți răspunde afirmativ. Poate, dar pentru aceasta trebuie să existe factori predispozanți și, în primul rând, reducerea imunității, încălcarea microflorei. Prin urmare, înainte de a începe tratamentul aftelor , este recomandabil să consultați nu numai un ginecolog, ci și un endocrinolog, un imunolog. Poate că o soluție mai rațională a problemei ar fi creșterea imunității, normalizarea nivelurilor hormonale și eliminarea disbiozei. Atunci aftele nu vor mai fi o problemă pentru totdeauna. [2]

Menstruația merge cu aftoasă?

Răspunzând la întrebarea: „Merge menstruația cu aftoasa?”, Trebuie să înțelegeți clar cum sunt legate aceste două fenomene. Și ce sunt, în esență, ele. Menstruația este un proces prin care un ou nefertilizat este excretat împreună cu sângele. Acest proces este un proces dependent de hormoni în care apar modificări hormonale. În consecință, compoziția microflorei și starea de imunitate și proprietățile de protecție ale organismului se schimbă. Se creează condiții optime pentru perturbarea microflorei tractului urogenital, pentru progresia infecției fungice (ciuperca din genul Candida este activată). Apoi se dezvoltă aftele, care, de fapt, este o infecție fungică. Concluzia se sugerează: aceste două procese nu sunt în niciun fel conectate între ele, prin urmare, menstruația are loc chiar și cu aftele.

Aftele va dispărea după menstruație?

Este imposibil să răspundem la întrebarea dacă aftoasa va trece după menstruație, fără un examen ginecologic, fără rezultatele testelor. Foarte informativ în această privință nu este atât un studiu citologic standard (frotiu), cât o imunogramă. Pentru a face acest lucru, luați sânge dintr-o venă și evaluați starea principalilor indicatori ai imunității.

Pe baza rezultatelor obținute, se concluzionează cât timp poate progresa o infecție fungică, dacă imunitatea anti-infecțioasă este capabilă să o suprime sau dacă va fi necesar un tratament special. Totul depinde de caracteristicile individuale ale organismului, în unele cazuri, fondul hormonal revine rapid la normal, imunitatea crește, de asemenea, rezistența la colonizare a membranelor mucoase revine la normal. Apoi boala regresează și totul revine la normal. Dacă există o afectare semnificativă a imunității, poate fi necesar un tratament.

Cauze aftă înainte de menstruație

Motivul principal este că întregul sistem de reglare neuroreglatorie a corpului se schimbă în organism, de la o scădere a sintezei peptidelor și neurotransmițătorilor neuroreglatori, la modificări ale funcționării normale a sistemului de rezistență nespecifică, microcirculare, imunitate sistemică și locală. Ultima verigă, care declanșează direct patogeneza aftelor, este o încălcare a rezistenței la colonizare a microorganismelor, o scădere a numărului de microflorei normale și condițional patogene și activarea creșterii fungice (în special a ciupercilor din genul Candida).

De multe ori motivul constă în faptul că sistemul imunitar este slăbit datorită faptului că femeia este suprasolicitată, supraîncălzită, expusă unei intoxicații prelungite. Aftele se pot dezvolta pe fundalul multor alte boli, pot fi declanșate de o încărcătură virală ridicată, endotoxinele bacteriene. Aftele apar adesea după tratament antibiotic prelungit, după terapie antivirală, chimioterapie și radioterapie. Apare adesea în bolile virale și bacteriene severe, malaria, epuizarea corpului, bolile renale și hepatice și sistemul reproductiv feminin. [3]

De ce începe aftele înainte de menstruație?

Deseori ginecologul aude întrebarea: „De ce începe aftele înainte de menstruație?” Deși, în general, aceasta nu este o întrebare pentru un ginecolog, ci mai degrabă pentru un imunolog. Acest lucru se datorează faptului că totul se află în imunitatea umană. Posibilitatea sau imposibilitatea dezvoltării aftelor este determinată nu numai de starea mucoaselor tractului urogenital, ci și de starea de imunitate în general. Cu imunitatea sistemică normală, imunitatea locală, de regulă, este menținută și în limite normale. O scădere a imunității atrage după sine o scădere a proprietăților protectoare ale membranelor mucoase, în urma cărora scade numărul microflorei normale și crește numărul de microorganisme fungice, care se manifestă sub formă de aftă. Adică, pentru a afla de ce se agravează aftele înainte de menstruație și pentru a lua măsurile preventive adecvate, este mai bine să contactați un imunolog, deoarece, în majoritatea cazurilor, este o chestiune de imunitate redusă.

De ce începe aftele după menstruație?

Pentru a afla de ce începe aftele după menstruație, pentru a determina cauza exactă și, în cele din urmă, pentru a scăpa de ea, se recomandă efectuarea unui examen cuprinzător, care va include nu numai un ginecolog, ci cel puțin un imunolog, un endocrinolog.

De asemenea, o etapă importantă în diagnostic este furnizarea de teste de laborator, care vor confirma diagnosticul. Principala metodă este examinarea bacteriologică. Un frotiu este preluat din membranele mucoase sau răzuit de pe pereții tractului urogenital.

Diagnosticul se bazează pe detectarea agenților patogeni de aftă (ciuperca din genul Candida) într-un frotiu din tractul urogenital. Este important să înțelegem că o cantitate mică din acest tip de ciuperci poate fi prezentă în frotiu și în mod normal. Dar vorbim despre o boală numai dacă există o creștere bruscă a acesteia la un nivel care depășește limitele admise ale normei. Apoi, această afecțiune este considerată o patologie și se prescrie un tratament adecvat. Este posibil să se diagnosticheze „candidoză” dacă cantitatea de ciupercă din genul Candida depășește 10 CFU / ml.

Cu aftele, se efectuează și studii instrumentale. În primul rând, acesta este un examen ginecologic standard (examinare în oglinzi), bimanual (examen cu degetul). Sunt examinate organele genitale externe, vaginul, colul uterin. Se face neapărat un frotiu (în funcție de rezultatele sale, se pune un diagnostic).

Uneori este nevoie de alte metode de cercetare instrumentală. De exemplu, cu ajutorul histeroscopiei, puteți pătrunde în cavitatea uterină prin colul uterin și puteți efectua cercetările și examinările necesare. Cu ajutorul metodelor laparoscopice se examinează și cavitatea internă a uterului. Face posibilă prelevarea materialului pentru biopsie, inspectarea locurilor inaccesibile pentru examinare în timpul histeroscopiei. [4]

Se folosesc, de asemenea, ultrasunete pelvine, raze X, CT, RMN. Aceste metode fac posibilă vizualizarea patologiei într-un mod dinamic, vizualizarea proceselor în dinamică, observarea caracteristicilor cursului lor. Poate fi vizualizat în diferite proiecții.

Factori de risc

Adesea femeile suferă de aftere, cu antecedente de boli infecțioase cronice, pacienți cu disbacterioză și tulburări ale microbiocenozelor normale în orice biotop. Grupul de risc include femeile cu boli acute și cronice ale rinichilor, ficatului, organelor de reproducere, splinei, bolnavilor de cancer, pacienților care au suferit recent orice intervenție chirurgicală, anestezie și anestezie. Mai ales de multe ori, cauza dezvoltării aftelor constă în diferite proceduri terapeutice și diagnostice asupra organelor pelvine: întreruperea precoce a sarcinii, avort, histeroscopie, alte examinări ginecologice invazive, operații și proceduri ginecologice. [5]

Patogeneza

Patogeneza se bazează pe creșterea numărului de microflorei fungice în membranele mucoase ale tractului genital feminin. Înmulțindu-se activ, flora fungică inhibă creșterea altor microorganisme, în special a microflorei bacteriene. Potențialul protector al organelor de reproducere este redus brusc. Subprodusele metabolismului se acumulează, apare intoxicația, membranele mucoase ale tractului genital sunt deteriorate. În consecință, se dezvoltă un proces inflamator activ. Limfocitele, neutrofilele ajung la locul inflamației, încep să fie eliberați factori și mediatori ai inflamației, inclusiv histamină, prostaglandine, citokine. În consecință, există o menținere activă a procesului inflamator și chiar progresia acestuia. [6]

Simptome aftă înainte de menstruație

Primele simptome ale aftelor sunt mâncărimea, care se dezvoltă datorită iritării membranelor mucoase ale tractului genital de către produsele metabolismului ciupercii. În timpul dezvoltării procesului inflamator, histamina este eliberată, ceea ce duce, de asemenea, la iritație severă, mâncărime. Roșeață, hiperemie apare treptat, mucoasele se umflă. Este demn de remarcat faptul că, în majoritatea cazurilor, aftoasa este nedureroasă, dar mâncărimea severă este tulburătoare. De asemenea, merită menționat faptul că unul dintre principalele simptome ale aftei este descărcarea abundentă, care începe de obicei cu o descărcare clară și lipicioasă. Apar destul de intens și pot fi însoțite de un miros neplăcut.

Treptat, pe măsură ce ciuperca se înmulțește și infecția progresează, acestea devin albe. În etapele ulterioare, există o descărcare abundentă albă, brânză, care apare adesea în fulgi. Aceștia pot dobândi un miros extrem de neplăcut, similar cu mirosul peștilor putrezi, care indică atașarea microflorei bacteriene patogene și o creștere a procesului inflamator. De asemenea, unul dintre semnele unei etape tardive în dezvoltarea aftelor poate fi durerea, senzația de arsură la urinare, falimentul și dorința frecventă de a urina. [7]

Durerea poate crește odată cu șederea prelungită într-o singură poziție, în timp ce se află în poziție așezată. Și acoperă treptat rectul. Există durere în intestin, durere în timpul mișcărilor intestinale, mai rar - constipație. Cu astfel de semne, aftele pot progresa cu ușurință, pot urca pe căile ascendente, pot acoperi organele interne și atunci va fi extrem de dificil să scapi de el.

Primele semne de aftere înainte de menstruație

Primele semne ale aftelor înainte de menstruație sunt apariția mâncărimii și a altor senzații neplăcute în zona genitală. În stadiile incipiente, este doar mâncărime, care se intensifică treptat pe măsură ce boala progresează. Apoi apare descărcarea: la început abundentă, lipicioasă, dar transparentă. Treptat, dobândesc o nuanță albă și o consistență coagulată. Pe măsură ce aceste simptome cresc, senzația de disconfort crește, există o senzație de arsură la urinare, durere.

Mâncărime înainte de menstruație

Multe femei se plâng că sunt îngrijorate de mâncărime înainte de menstruație . Acest fenomen nu este neobișnuit, se dezvoltă din diverse motive, dar în primul rând, în legătură cu modificările hormonale din organism, precum și pe fondul unei scăderi a imunității. În plus, înainte de menstruație, sensibilizarea și sensibilitatea corpului, reactivitatea și excitabilitatea sistemului nervos cresc semnificativ. În acest sens, chiar și un efect minim asupra receptorului poate fi perceput ca un suprasemnal îmbunătățit.

În plus, pot exista numeroase motive și factori predispozanți care se agravează înainte de menstruație. Patogeneza se bazează pe diverse procese, în funcție de ceea ce a cauzat dezvoltarea mâncărimii. Dar, după cum arată practica, cel mai adesea motivul constă într-o încălcare a sensibilității și susceptibilității receptorilor, care implică o reactivitate crescută a corpului, un răspuns imun crescut, uneori chiar o alergie a corpului și excitabilitate și labilitate excesive. Sistemul nervos.

Este destul de simplu să recunoaștem o astfel de afecțiune: principalele simptome sunt disconfortul crescând, mâncărimea și arsurile. Aceste simptome pot apărea în zona genitală, acoperind treptat alte părți ale corpului și pot fi localizate numai în anumite locuri intime. Multe femei observă că mâncărimea picioarelor și palmelor lor este destul de ușor de înțeles, deoarece în aceste zone se localizează cel mai mare număr de receptori și terminații ale ganglionilor nervoși. [8]

Aftă persistentă înainte de menstruație

Dacă sunteți îngrijorat de aftele persistente înainte de menstruație și tratamentul nu este eficient, trebuie să aflați cauza acestei afecțiuni și să luați măsuri pentru a o elimina. Pe lângă un ginecolog, trebuie să contactați un imunolog care va evalua starea sistemului imunitar și, dacă este necesar, va prescrie mijloacele adecvate. Acest lucru se datorează faptului că, cu starea normală a sistemului imunitar, absența tulburărilor și dezechilibrelor, aftoasa nu poate apărea. Apare doar pe fondul tulburărilor imune.

Dar tulburările imune pot fi declanșate de o încălcare a fondului hormonal, atunci poate fi necesar să consultați un endocrinolog, ginecolog-endocrinolog, care va evalua fondul imun și va prescrie tratament, dacă este necesar. De asemenea, este adesea necesar să consultați un bacteriolog, un microbiolog sau, în cazuri extreme, un specialist în boli infecțioase, care va evalua starea microbiotei tractului urogenital, va evalua riscul de a dezvolta tulburări de microbiocenoză, precum și probabilitatea a dezvoltării disbiozei, infecțiilor bacteriene și fungice. În funcție de starea identificată a microbiocenozei organelor genitale feminine, se va selecta tratamentul adecvat. Adesea este suficient să restabiliți microflora naturală normală, iar aftele nu vor mai deranja.

Dacă este necesar, este posibil să aveți nevoie de sfaturi suplimentare de la alți specialiști. De exemplu, aftoasa poate indica dezvoltarea intoxicației endogene, care se dezvoltă, de exemplu, datorită acumulării de metaboliți bacterieni, atât din microflora normală, cât și din cea patogenă.

În orice caz, este imposibil să se facă fără sfatul unui specialist competent. Chiar dacă la prima vedere poate părea că nu există niciun motiv, nu este. Motivul poate fi ascuns, patologia poate fi latentă. În majoritatea cazurilor, aftele apar pe fondul unei modificări generale a parametrilor biochimici, a stării de imunitate, cu sensibilitate crescută, hiperreactivitate, sensibilizare excesivă a corpului și chiar din cauza obezității, sau invers, a epuizării corpului. Aftele se dezvoltă, de asemenea, ca urmare a unei alimentații necorespunzătoare, a lipsei de vitamine din organism și a lipsei anumitor aminoacizi.

Simptomele aftei în timpul menstruației

Aftele se manifestă întotdeauna cam în același mod, iar simptomele aftei în timpul menstruației sunt aceleași ca în orice alt moment. În primul rând, apare mâncărime, disconfort în zona genitală, apare scurgerea care seamănă în exterior cu fulgi de brânză de vaci sau cu masa de caș. Pe măsură ce patologia progresează, se dezvoltă o senzație de arsură, poate apărea durere, care acoperă nu numai zona genitală, ci și rectul. Uneori apare durere în timpul mișcărilor intestinale, tulburări intestinale. [9]

Aftele a trecut după menstruație

Adesea, femeile la programarea unui ginecolog notează că au avut aftoasă după menstruație, dar a dispărut singură, fără niciun tratament. Acest lucru este foarte posibil și acest lucru sugerează că o femeie are o imunitate destul de ridicată, care face față cu succes diferitelor condiții patologice, este capabilă să mențină starea normală a microflorei locale, sistemul de rezistență nespecifică.

Pentru ca organismul să facă față cu succes unor astfel de boli în viitor, este necesar să-i asigurăm o prevenire fiabilă. Este necesar să vă asigurați că organismul primește întotdeauna o nutriție adecvată. Condițiile importante sunt respectarea regimului zilei și a odihnei, echilibrul vitaminelor și mineralelor, absența stresului, a tensiunii nervoase, a surmenajului și a unui regim normal de băut. De asemenea, este obligatoriu să respectați regulile de igienă personală, purtând lenjerie intimă confortabilă și hipoalergenică. Este deosebit de important să identificați în timp util disbioza, tulburările imune și hormonale și să luați măsuri. [10]

Complicații și consecințe

La prima vedere, poate părea că aftele înainte, în timpul și după menstruație nu reprezintă un motiv de îngrijorare. Dar acest lucru nu este cazul, în orice caz, trebuie să consultați un medic. Aftele netratate sunt periculoase, deoarece pot duce la încălcări persistente ale microbiocenozei și imunității locale. Ca urmare, riscul de a dezvolta boli ginecologice și procese inflamatorii crește semnificativ. Aftele pot provoca infertilitate, avort spontan , complicații în timpul nașterii, în perioada postpartum. În plus, tulburările imunității locale pot duce la tulburări grave ale imunității sistemice, starea sistemului endocrin și a sistemului imunitar. Aftele pot progresa, afectând organele interne. [11]

Diagnostice aftă înainte de menstruație

Este posibil să vorbim despre aftă numai după ce testele au fost trecute și au confirmat diagnosticul. Diagnosticul se bazează pe detectarea agenților patogeni de aftă (ciuperca din genul Candida) într-un frotiu din tractul urogenital. Din acest motiv, aftoasa este numită și candidoză. O cantitate mică din acest tip de ciuperci poate fi prezentă în frotiu și este normală. Dar o creștere bruscă a acestuia la un nivel care depășește limitele admise ale normei este deja considerată ca o patologie și este prescris un tratament adecvat. Pentru a diagnostica aftele, este necesar ca cantitatea de Candida să fie mai mare de 10 CFU / ml. Pentru diagnostic, ar trebui să vizitați cu siguranță un ginecolog.

Analize

Analiza se numește frotiu și este luată de un ginecolog în timpul unui examen ginecologic. Cu ajutorul unui baston special și turundă, se prelevează un frotiu de pe pereți, membrana mucoasă a vaginului, dacă este necesar, din canalul cervical (colul uterin). Apoi materialul biologic este plasat într-o eprubetă, parțial pe o lamă, și trimis la laborator pentru cercetări suplimentare. În laborator, se efectuează microscopia (o probă este examinată la microscop, sunt detectate celule modificate patologic, incluziuni, prezența microorganismelor și alți indicatori). Aceasta este o etapă importantă a studiului, întrucât în prezența unei tumori canceroase, chiar și în stadiul incipient al începutului său, celulele transformate patologic vor fi detectate în frotiu. Acest lucru vă va permite să reacționați în timp util la situație.

Apoi materialul biologic este inoculat pe medii nutritive selective și se efectuează un studiu bacteriologic standard . Microorganismele sunt incubate într-un termostat și, în condiții favorabile, se detectează creșterea lor. Prin natura creșterii, se determină tipul și genul microorganismelor. În prezența unui grad ridicat de contaminare de către reprezentanții genului Candida (peste 10 4 ), se pune un diagnostic de „Candidoză”, ceea ce înseamnă aftere. Rezultatele testului indică gradul (numărul de microorganisme). Tratamentul suplimentar depinde de acest lucru.

Diagnostic instrumental

Cu aftele, cercetarea instrumentală este întotdeauna utilizată. Este un examen ginecologic standard (examen în oglinzi). Sunt examinate organele genitale externe, vaginul, colul uterin. Dacă acest lucru este suficient, se ia un frotiu. Și conform rezultatelor sale, se pune un diagnostic.

Uneori este dezvăluită o patologie mai complexă sau apare o suspiciune de dezvoltare a acesteia. Apoi, este nevoie de alte metode de cercetare instrumentală, care să permită un studiu mai amplu și mai cuprinzător al statului. De exemplu, cu ajutorul histeroscopiei, puteți pătrunde în cavitatea uterină prin colul uterin și puteți efectua cercetările și examinările necesare. Acest lucru se face adesea atunci când se suspectează o tumoare sau o boală inflamatorie. Cu ajutorul unui histeroscop, se efectuează o examinare, este, de asemenea, posibilă afișarea imaginii pe ecran, realizarea unei înregistrări, imagini detaliate pentru studiu ulterior. Procedura este relativ simplă și sigură.

Cu ajutorul metodelor laparoscopice se examinează și cavitatea internă a uterului. Dar aceasta este o procedură mai dureroasă și traumatică în care se face o puncție, iar instrumentele sunt introduse prin ele în cavitate. Face posibilă prelevarea materialului pentru biopsie, inspectarea locurilor inaccesibile pentru examinare în timpul histeroscopiei.

Se folosesc, de asemenea, ultrasunete pelvine, raze X, CT, RMN. Aceste metode fac posibilă vizualizarea patologiei într-un mod dinamic, vizualizarea proceselor în dinamică, observarea caracteristicilor cursului lor. Poate fi vizualizat în diferite proiecții.

Diagnostic diferentiat

De obicei, metodele de diagnostic diferențial sunt utilizate atunci când este necesar să se facă diferența între semnele diferitelor boli care se manifestă în mod similar. Practic, aftoasa trebuie diferențiată de alte boli infecțioase, de infecțiile cu transmitere sexuală. Multe boli infecțioase, în special bacteriene sau fungice, se manifestă aproximativ în același mod. Mai ales în stadiile incipiente ale patologiei.

Singura metodă fiabilă este examinarea bacteriologică. Un frotiu este preluat din membranele mucoase sau răzuit de pe pereții tractului urogenital. O analiză este efectuată în laborator, la finalul căreia sunt date rezultatele. Analiza indică ce microorganism a cauzat dezvoltarea bolii. Când este detectată o ciupercă din genul Candida, se diagnostichează candidoză sau aftă.

Cine să contactați?

Profilaxie

Prevenirea se bazează pe:

  • alimentatie buna,
  • respectarea regimului zilei și a odihnei,
  • echilibru de vitamine și minerale,
  • regim normal de băut,
  • respectarea regulilor de igienă personală,
  • purtând lenjerie intimă confortabilă și hipoalergenică.

De asemenea, este necesar să faceți periodic examinări preventive cu un ginecolog, consultați periodic un imunolog. Este deosebit de important să identificați în timp util ciupercile, disbioza, tulburările imune și să luați măsuri. Nu puteți să vă răciți prea mult, să minimizați impactul stresului asupra corpului.

Prognoză

Dacă sunteți îngrijorat de  aftoasă înainte, în timpul și după menstruație  , trebuie să consultați un medic. În majoritatea cazurilor, cu un tratament adecvat și în timp util, prognosticul va fi favorabil.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.