^

Produse care cresc hemoglobina

, Editorul medical
Ultima examinare: 17.10.2021
Fact-checked
х

Tot conținutul iLive este revizuit din punct de vedere medical sau verificat pentru a vă asigura cât mai multă precizie de fapt.

Avem linii directoare de aprovizionare stricte și legătura numai cu site-uri cu reputație media, instituții de cercetare academică și, ori de câte ori este posibil, studii medicale revizuite de experți. Rețineți că numerele din paranteze ([1], [2], etc.) sunt link-uri clickabile la aceste studii.

Dacă considerați că oricare dintre conținuturile noastre este inexactă, depășită sau îndoielnică, selectați-o și apăsați pe Ctrl + Enter.

Hemoglobina redusă este o problemă obișnuită în lumea modernă. Alimente greșite, obiceiuri proaste, exacerbări de primăvară a deficitului de vitamine - toate acestea pot preceda anemia. Desigur, puteți merge la farmacie și puteți lua un complex de vitamine sau un preparat care conține fier. Cu toate acestea, nu toți oamenii preferă să bea comprimate, deoarece este mult mai util pentru a obține substanțele necesare organismului cu alimente. În plus, produsele care cresc hemoglobina, de regulă, se găsesc în fiecare casă.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11]

Ce alimente cresc hemoglobina?

Principalul factor în scăderea hemoglobinei este lipsa de fier în organism. În condițiile unei lipse de fier, o persoană poate suferi slăbiciune, oboseală, uscăciune și scăderea elasticității pielii, pierderea eficienței.

Fierul este elementul constitutiv al hemoglobinei, responsabil pentru eliberarea oxigenului în țesuturi. Dacă fierul sau hemoglobina nu sunt suficiente, organele suferă de foame de oxigen, ceea ce provoacă disfuncționalități în funcționarea sistemelor corporale.

Următorul factor în cantitatea insuficientă de hemoglobină poate fi o deficiență a vitaminei B12 și a acidului folic. Această afecțiune este adesea observată la femeile care pierd aceste vitamine în timpul menstruației sau în timpul sarcinii, precum și cu diete stricte și lungi de corecție a greutății.

Ce produse cresc hemoglobina? În primul rând, această carne, precum și pește și gălbenuș de ou. Și trebuie să ne amintim că acesta este cel mai bine absorbit de fier in prezenta de acid ascorbic - vitamina C. De aceea, prin consumul de carne sau produse din pește, asigurați-vă că pentru a mânca o felie de lămâie sau de spălare de o masă de solduri bulion.

Fierul se găsește nu numai în carne. Informații pentru vegetarieni: deficit de Hemoglobina poate face prin consumul de fasole, mere, morcovi, sfecla, rodii, nuci, fructe de padure rosii si negre, patrunjel sau marar.

Cu toate acestea, trebuie remarcat faptul că produsele din carne, corpul uman poate absorbi până la 30% fier, din pește și ouă - până la 15%, iar din ingrediente vegetale și fructe - numai până la 5% fier.

Este important să rețineți că, consumând un număr suficient de alimente care conțin fier pe zi și spălând alimentele cu ceai sau cafea puternică, nu veți ajuta organismul să ridice nivelul de hemoglobină. De fapt, astfel de băuturi, cum ar fi ceaiul negru și cafeaua, interferează cu absorbția normală a fierului în tractul digestiv. Pentru a obține un rezultat pozitiv și pentru a mări cantitatea de hemoglobină, înlocuiți cafeaua cu suc proaspăt stoarse din produse utile în această situație: rodii, mere, zmeură. Încetinirea absorbției fierului poate fi, de asemenea, produse lactate și de soia, feluri de mâncare și grâu.

Fierul și compușii săi se găsesc în cartofi, pepeni, pepeni, usturoi și ceapă, salată verde, hrișcă, coacăze, struguri și căpșuni.

Acid ascorbic și vitamine din grupa B, găsite în cartofi, varză, vinete, dovlecei, dovleac, usturoi și ceapă, pepene galben, cătină, măceșe, afine, citrice, kiwi, boabe, porumb, pere și așa mai departe.

Produse care cresc hemoglobina în timpul sarcinii

În timpul sarcinii, nivelul hemoglobinei este foarte important: este important ca viitoarea mamă să furnizeze oxigen, atât țesuturile propriului organism, cât și organismul în curs de dezvoltare al viitorului copil. Dacă valorile hemoglobinei sunt mai mici de 100 g / l, este logic să începeți să luați medicamente care conțin fier și vitamine, cu permisiunea medicului. Dacă nivelul hemoglobinei nu este critic, este suficient să utilizați acele produse care vor ajuta la stabilizarea cantității de fier, vitamine și hemoglobină din sânge. Acestea sunt produsele:

 • produse de origine animală (carne de vită, carne de porc și carne de porc, carne albă, produse din pește);
 • Cereale și leguminoase (pastă de mazăre, ovăz și hrișcă, fasole de rinichi);
 • legume de legume (cartofi copți, dovleac, sfeclă roșie, mâncăruri cu ierburi, salate);
 • fructe și bace, precum și mere proaspete, banane, pere, caise, zmeură, afine, afine);
 • sucuri proaspete stoarse din sfecla, morcovi, mere sau rodie;
 • nuci, ciocolată amară, date, gălbenuș de ou, caviar de pește, ficat.

Creșterea perfectă a nivelului de hemoglobină în timpul sarcinii, următorul amestec: amestecați măcinatul într-o mașină de măcinat cu carne sau într-un amestec de fructe uscate cu miez de lămâie, miere și nucă. De la fructe uscate puteți lua date, caise uscate, prune, afine uscate, banane uscate.

De asemenea, este foarte util să folosiți hrișcă de abur, condimentată cu morcovi și ulei de măsline.

Ceaiul negru trebuie să se schimbe în verde sau să meargă la sucuri proaspete stoarse din afine, portocale, grapefruit sau ananas.

Produse care cresc hemoglobina la copii

Datorită nivelului scăzut al hemoglobinei, copilul poate prezenta somnolență, scăderea vitalității, uscăciune și fisuri pe piele, deteriorarea stării părului și a unghiilor. Toate aceste semne sunt simptome ale anemiei, care pot duce la probleme suplimentare în dezvoltarea mentală și mentală a copilului. În plus, un nivel scăzut de hemoglobină contribuie la o scădere semnificativă a imunității. Prin urmare - răceli frecvente, dureri în gât, durabil și lent tratabile.

Produse care cresc hemoglobina la copii:

 • toate cerealele de cereale (cu excepția mangei), în special hrișcă și leguminoase utile;
 • carne de pui, organe comestibile (ficat, rinichi, inimă, parte linguală);
 • toate fructele sunt roșii, proaspete, uscate sau uscate;
 • verzui (marar, coriandru, patrunjel, busuioc, arugula);
 • majoritatea legumelor (cartofi, dovleac, roșii, dovlecei);
 • fructe de padure rosii sau negre, atat proaspete cat si congelate);
 • sucuri și piure din legume, fructe de padure și fructe de culoare roșie;
 • gălbenuș de ou, fructe uscate (stafide, caise uscate, prune).

Încercați să dați copilului în loc de dulciuri fructe uscate, în loc de limonadă, oferiți sucuri sau compoturi proaspăt stoarse, faceți mai multe plimbări în aerul proaspăt și jucați jocuri în aer liber. Copiii care sunt obișnuiți să rămână acasă, în special copiii mai mari, care stau mult timp la computer, sunt cei mai predispuși la anemie.

În cazul în care copilul este reticent să mănânce fructe, le oferă sub formă de muesli, amestecuri de fructe și salate cu miere și nuci. Legumele pot fi coapte sub formă de pizza sau caserole, copiii mănâncă astfel de feluri de mâncare cu plăcere. Pentru copiii mici, fructele trebuie administrate cu grijă, introducându-le treptat în dietă: prin urmare, este necesar să urmăriți îndeaproape copilul pentru a nu pierde simptomele unei posibile alergii. Dacă dai laptele pentru bebeluș, atunci acesta trebuie să fie oferit separat de feluri de mâncare din fructe și legume, deoarece produsele lactate și produsele vegetale interferează cu asimilarea reciprocă deplină.

Tabel de produse care cresc hemoglobina

Nume produs

Cantitatea de fier (mg / 100 g)

Drojdie de bere

De la 16 la 19

Fructe de mare

De la 25 la 30 de ani

Miere de hrișcă

De la 18 la 24

Carne de pui

De la 4 la 5

Ficatul

De la 18 la 20

Fasole

De la 5 la 6

Ciuperci uscate

De la 30 la 35 de ani

Ciuperci proaspete

De la 6 la 7

Hrișcă

De la 7 la 10

Cacao

De la 12 la 15

Peste mare

De la 15 la 18

Inimă

De la 6 la 8

Limbă

De la 6 la 7

Nuc

De la 5 la 6

Găină de pui

De la 7 la 8

Turcia de carne

De la 3 la 5

Zmeură

De la 1,5 la 1,8

Mere proaspete

De la 0,5 la 2,2

Miere de flori

Aproximativ 1.0

Morcovi

De la 0,8 la 1,2

Sfeclă

De la 1.0 la 1.5

Roșii

De la 0,6 la 0,8

Salata frunze

De la 0,5 la 0,6

Produse lactate

De la 0,05 la 0,1

Porumb

De la 0,8 la 1,2

Caise

De la 4 la 4,5

Cartofi în coaja

De la 0.9 la 1.0

Banane

De la 0,7 la 0,9

Proteină de ouă de pui

De la 0,2 la 0,3

Varză

De la 1.0 la 1.5

Mere uscate

De la 15 la 15.5

Prune uscate

De la 12.5 la 14

Uscate

Aproape 12

Afine

De la 7,8 la 8,2

Stafide

De la 2,9 la 3,3

Ficat de porc

De la 28 la 30 de ani

Consumul zilnic optim de fier:

 • pentru bărbați - 10 mg;
 • pentru femei - 15 mg;
 • pentru femeile gravide - până la 30 mg;
 • pentru copiii de la 7 luni la un an - 8,5 mg;
 • pentru copiii de la 1 an la 2 ani - 5 mg.

Produsele care cresc hemoglobina trebuie sa fie neaparat prezente in dieta tuturor membrilor familiei, atat pentru copii, cat si pentru adulti. Cu toate acestea, înainte de a începe măsurile intensificate de creștere a cantității de fier și hemoglobină din organism, cu ajutorul medicamentelor, trebuie totuși să vă adresați unui medic: un conținut crescut de hemoglobină în sânge nu este mai puțin periculos decât anemia. Din acest motiv, nu combinați fără a avea nevoie de o dietă pentru a crește hemoglobina cu aportul de medicamente care conțin fier. Uneori, numai modificările în dietă sunt suficiente pentru a mări nivelul de hemoglobină.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.