Fact-checked
х

Tot conținutul iLive este revizuit din punct de vedere medical sau verificat pentru a vă asigura cât mai multă precizie de fapt.

Avem linii directoare de aprovizionare stricte și legătura numai cu site-uri cu reputație media, instituții de cercetare academică și, ori de câte ori este posibil, studii medicale revizuite de experți. Rețineți că numerele din paranteze ([1], [2], etc.) sunt link-uri clickabile la aceste studii.

Dacă considerați că oricare dintre conținuturile noastre este inexactă, depășită sau îndoielnică, selectați-o și apăsați pe Ctrl + Enter.

Nuci, semințe și fructe uscate cu pancreatită

Expert medical al articolului

Gastroenterolog
, Editorul medical
Ultima examinare: 26.08.2019

În plus față de alimentele de bază, cât mai multe nu sunt legate doar de nevoia de a obține suficiente, ci pur și simplu ne încânta cu nuanțele de aromă, cu ajutorul cărora felurile simple de mâncare sunt aduse la rafinament. Astfel, untul este fabricat din mai multe fructe cu coajă lemnoasă și semințe, se adaugă la salate, produse de patiserie, înghețată și se prepară supe cu ele. Ele sunt foarte hrănitoare și utile. Același lucru cu fructele uscate. Care dintre ele pot și nu pot fi cu pancreatită?

Prunele cu pancreatită

Prunele sunt foarte bune pentru organism. Acesta conține vitaminele B, tocoferolul, acidul ascorbic, vitamina K, o cantitate mare de potasiu, fosfor, calciu, bogate în pectine, antioxidanți. Utilizarea prunelor duce la o normalizare a metabolismului, reduce riscul bolilor cardiovasculare, îmbunătățește starea pielii, este un bun remediu împotriva constipației.[1], [2], [3]

În același timp, fibrele, o mulțime de zahăr, acidul malic devine o barieră pentru pacienții cu pancreatită. Prune contribuie la procesul coleretic, care nu ar trebui să fie permis.

În fazele acute, fructul trebuie exclus din meniul său în forma sa naturală și trebuie preparate numai compoturi. În perioada de calm a permis consumul său limitat cu ochiul la reacția pancreasului.

Stafide

Stafidele se numesc struguri uscați de diferite soiuri. Strugurii sunt strict interzise pentru pancreatită, deoarece există o mulțime de zaharuri, glucoza, care devine o povară suplimentară pentru organul bolnav, [4]numeroasele sale acizi organici stimulează producția de suc de pancreas, acid clorhidric, bilă, fibră, provoacă formarea excesivă de gaze, diaree.

Ce se întâmplă cu el după uscare? Creste concentratia de carbohidrati de pana la 8 ori. În timpul exacerbărilor, prezența sa este permisă numai în compoturi, puțin mai târziu în jeleu, spumă. Stabilizarea stabilă a statului permite, cu ajutorul său, îmbunătățirea gustului de cereale, produse de patiserie, deserturi admise, care se pot folosi la prepararea mâncărurilor de pilaf, carne și pește.

Uscate

Caise uscate sunt considerate fructe uscate prin alimentație. Conține toate vitaminele necesare producerii enzimelor: C, PP, E, B1, B2, B5. In plus, este un depozit de microelemente benefice: fierul imbunatateste formula de sange, creste hemoglobina, potasiul si sodiul imbunatateste metabolismul apei-sare, pectina curata organismul de zgura si rolul magneziului este in general imposibil de supraestimat, deoarece participa la 350 de reactii enzimatice.[5]

Singurul lucru care nu permite utilizarea necontrolată a caisei uscate cu pancreatită este celuloza și 80% zaharoză în compoziția sa. Mai multe pot dăuna dioxidului de sulf, care este utilizat în tratamentul său termic. [6]Prin urmare, este necesar să vă limitați la 3-4 boabe pe zi, care au fost puse în apă caldă timp de 10 minute în prealabil și spălate bine cu apă fierbinte.

Seminte de in

În rețetele de medicină alternativă se găsește adesea utilizarea semințelor de in pentru tratamentul bolilor sistemului digestiv. A obținut această recunoaștere datorită abilității sale de a absorbi toxinele, de a exercita un efect bactericid asupra mucoasei și de a vindeca suprafața interioară a stomacului, cu ajutorul mucusului format în timpul umflăturilor.

În plus, semințele de in conține fibre solubile, care îmbunătățesc motilitatea intestinală, acizii grași omega-3 nesaturați, [7]normalizarea metabolismului grăsimilor, proteinele necesare pentru funcționarea pancreasului. Este un antioxidant bun care încetinește procesul de îmbătrânire, are vitamine și minerale valoroase. Este recomandat pentru diabet datorită prezenței carbohidraților complexi care nu dau un salt rapid al glucozei în sânge.[8]

S-ar părea că semințele de in are tot ceea ce este necesar pentru a trata patologia pancreasului, dar efectul său coleretic pronunțat devine un obstacol în acest sens, mai ales în timpul crizelor, precum și în cursul cronologic pe fundalul coleleitizei.

Nuci

Nucile au tot ceea ce are nevoie organismul. Acestea sunt vitaminele A, E, grupa B, calciu, magneziu, potasiu, fosfor, zinc, sodiu, cupru și alte minerale; din punct de vedere al proteinei ușor digerabile, ele sunt superioare cărnii, laptelui și legumelor. Omega-3 și omega-6 acizi grași polinesaturați au un efect neprețuit asupra vaselor, creierului, îmbunătățirea funcțiilor lor, prevenirea formării plăcilor de colesterol și dezvoltarea aterosclerozei, îmbunătățirea profilului lipidic, [9], [10]sunt utile pentru sănătatea creierului [11].

La toate acestea, nucile sunt gustoase, au o valoare energetică ridicată și sunt disponibile pentru un an întreg.

Pe de altă parte, ele au o structură brută, ceea ce face imposibilă mâncarea fără obstacole în cazul afecțiunilor pancreatice. În fazele acute, acestea sunt strict interzise, deoarece nivelurile ridicate de grăsimi și fibre provoacă o eliberare crescută a enzimelor digestive și pot duce la apariția necrozei pancreatice.

Nucile sunt incluse în dietă doar la un an după exacerbarea unei perioade de remitere susținută. Cel mai bine este să mănânci și să adaugi la salate, iaurt, cereale. Cantitatea trebuie să fie limitată, iar calitatea este ridicată. Pete ambalate, condimentate cu mirodenii, sare sau zahăr nu vor funcționa.

Arahide pentru pancreatită

Arahidele sunt numite arahide, dar în realitate aparțin familiei leguminoase. Aceasta este o plantă anuală cu fructe ovale, situate două într-un fel de păstăi. Ele provin și se dezvoltă la suprafață, pe tulpini de tufișuri și crapă, coborând în pământ.

Mai mult de jumătate din compoziția lor este ocupată de uleiuri grase, conține multe gliceride de diferite acizi (stearic, palmitic, oleic, lanolic și altele). În plus, au proteine, globule, glutenine, vitamine, zaharuri, aminoacizi.[12]

Ca toate legumele, arahidele și untul de arahide nu sunt potrivite pentru persoanele cu pancreas bolnav în toate etapele patologiei. Nu trebuie uitat, de asemenea, despre alergia la arahide.[13]

Nuci de pin

Deși nucile de pin sunt mai mici decât omologii lor, valoarea lor nutrițională depășește multe. Este renumit pentru proprietatile sale de vindecare, iar plantele medicinale le trateaza cu succes ulei de cedru cu multe boli, inclusiv diabetul de tip 2, obezitatea si pancreatita.[14], [15]

Compoziția sa bogată constând din proteine vegetale ușor digerabile, vitamina E, mai mult de o duzină de aminoacizi, asigură un efect antiinflamator, vindecător, analgezic.

Este cel mai eficient să folosiți ulei în timpul exacerbarilor, medicul vă va spune doza și, cu remisiune susținută, puteți mânca fructe cu coajă lemnoasă naturală: o mână va întări zilnic corpul, vă va ajuta să vă recuperați dintr-o boală și veți îmbunătăți și gustul multor feluri de mâncare.

Semințe pentru pancreatită

Categoric, toate tipurile de semințe nu pot fi judecate. Astfel de semințe de floarea-soarelui populare, care sunt vândute în lanțuri de comerț cu amănuntul, nu sunt cu siguranță potrivite pentru delicatesele de pancreatită. În boabele prăjite, sub influența tratamentului termic, totul utile dispare și numai grăsimile rămân.

Dacă floarea soarelui este cultivată în grădina sa, atunci semințele brute vă vor oferi organismului multe substanțe benefice găsite în ele. [16]Nu este necesar să le abuzezi, dar o mână mică mâncată după masa principală nu va face rău și va înlocui desertul.

Semințe de dovleac

Semințele de dovleac au, de asemenea, o compoziție bogată de vitamine și minerale, sunt utilizate în medicină ca antihelmintic, pentru tratarea rinichilor și a tractului urinar, [17]ca coleretic, au un efect hipoglicemic. [18], [19]Datorită conținutului ridicat de grăsimi, fibre grosiere, ele nu pot fi folosite în perioade acute de pancreatită.

Absența stabilă a simptomelor le permite să se limiteze la utilizare, dar nu prăjită, ci doar uscată în cuptor.

Susan

Sesame, ca și alte semințe, este un produs greu pentru un pancreas bolnav. Dar deoarece are multe proprietăți benefice (reduce aciditatea stomacului, elimină toxinele, normalizează metabolismul, compensează lipsa de proteine în organism, consolidează sistemul imunitar, previne neoplasmele, [20]are efecte antiinflamatorii și antioxidante [21]), este limitat să includă în dietă în timpul remisiunii. Semințele proaspete de susan pot fi presate cu salate, produse de patiserie.

Consuma boabe si forme germinate. Pentru a face acest lucru, acestea sunt mai întâi înmuiate în apă timp de mai multe ore, apoi transferate într-un borcan de sticlă, acoperit cu un capac strâns și pus într-un loc cald. În 2-3 zile vor apărea lăstari. O linguriță pe zi este suficientă pentru a întări corpul, pentru a-și îmbunătăți starea.


Portalul iLive nu oferă consultanță medicală, diagnosticare sau tratament.
Informațiile publicate pe portal sunt doar de referință și nu ar trebui utilizate fără consultarea unui specialist.
Citiți cu atenție regulile și politicile ale site-ului. De asemenea, puteți să contactați-ne!

Copyright © 2011 - 2020 iLive. Toate drepturile rezervate.