^

Efectul testosteronului asupra corpului feminin

, Editorul medical
Ultima examinare: 19.10.2021
Fact-checked
х

Tot conținutul iLive este revizuit din punct de vedere medical sau verificat pentru a vă asigura cât mai multă precizie de fapt.

Avem linii directoare de aprovizionare stricte și legătura numai cu site-uri cu reputație media, instituții de cercetare academică și, ori de câte ori este posibil, studii medicale revizuite de experți. Rețineți că numerele din paranteze ([1], [2], etc.) sunt link-uri clickabile la aceste studii.

Dacă considerați că oricare dintre conținuturile noastre este inexactă, depășită sau îndoielnică, selectați-o și apăsați pe Ctrl + Enter.

Testosteronul hormonal , care este considerat hormon masculin, poate schimba complet toate procesele din corpul unei femei. În special, cu privire la modul în care arată figura, pielea și părul. Cum se întâmplă acest lucru?

Cum funcționează testosteronul asupra mușchilor unei femei?

Cum funcționează testosteronul asupra mușchilor unei femei?

Ceea ce o masa musculara a femeii - flasca si flasca sau elastica si puternica - depinde de munca testosteronului. În cazul în care testosteronul în corpul de femei lipsesc, atunci masa musculară va scădea. Metabolismul va încetini, iar femeia va crește.

Dimpotrivă, nivelul normal al testosteronului vă asigură că exercițiul fizic și dieta sănătoasă se vor achita cu mâna mare: veți avea mușchi elastici, frumosi.

Când în timpul menopauzei testosteronului în corpul unei femei devine din ce în ce mai puțin, se formează depozite de grăsimi, în special în zona sânilor și a stomacului. Testosteronul are capacitatea de a influența formarea de noi mușchi. El ajută, de asemenea, să le mențină în formă bună.

Cu cât sunteți mai mult, cu atât este mai mare pierderea testosteronului. Pentru a menține metabolismul și mușchiul normal, aveți nevoie de un echilibru rezonabil de testosteron și estradiol.

Testosteronul este important pentru construirea oaselor

Tesutul oaselor - starea sa depinde de nivelul testosteronului din organism. Dacă testosteronul este suficient, aceasta este o excelentă prevenire a osteoporozei.

Influența testosteronului asupra stării osoase este chiar mai puternică decât cea a hormonului feminin estrogen - un hormon recunoscut "pozitiv" care are proprietatea de a proteja țesuturile și oasele de deteriorare.

Când o femeie începe o perioadă de menopauză, începe să-și piardă rapid hormonii estradiol și testosteron, care sunt extrem de importanți pentru forța oaselor și a mușchilor.

Acest proces merge mult mai repede decât la bărbați - au o perioadă de slăbire a țesuturilor corporale, durează ani de zile, pierzând testosteronul mult mai lent și în cantități mici.

Aceasta trebuie luată în considerare și este necesar să vă verificați fundamentul hormonal în timp.

Testosteronul împotriva sindromului de oboseală cronică

Acest hormon, ca nici unul altul, ajută o femeie să se simtă mai vigilentă și tonifiată. Studiile demonstreaza ca un nivel suficient de testosteron ajuta la lupta impotriva oboselii cronice, a oboselii.

Există situații în care o femeie care ia vitamine și care are un vis sănătos, precum și un meniu, încă mai simte oboseală rapidă, slăbiciune, slăbiciune.

Astfel de femei ar trebui să meargă cu siguranță la nivelurile de testosteron din sânge. În caz contrar, nu poate dezvălui motivele pentru starea sa negativă.

Cum afectează testosteronul creierul unei femei?

Testosteronul are proprietatea de a activa activitatea receptorilor sexuali prin intermediul comenzilor creierului. Adică, având în organism un nivel suficient de testosteron, o persoană (bărbați și femei) este în regulă cu dorința sexuală.

Dar asta nu e tot. Testosteronul afectează zonele creierului astfel încât să ridice starea de spirit a unei femei, să reducă nivelul depresiei și să provoace un sentiment de satisfacție.

Datorită testosteronului, o persoană poate să-și amintească mai bine, să-și concentreze atenția, să perceapă noi cunoștințe.

Prin urmare, dacă aveți sunete de spirit, absență și chiar depresie, trebuie doar să verificați nivelul testosteronului. Dacă aveți un deficit de hormon, ar trebui să completați rezervele sale și problema cu starea deprimată poate fi ușor eliminată.

Ce amenință nivelul crescut de testosteron?

Cauza unui nivel ridicat de testosteron poate fi producerea excesivă a organelor sexuale sau recepția sub formă de preparate chimice.

Rezultatul creșterii nivelului acestui hormon este insomnia, coșmarurile în timpul somnului, agresiunea sexuală.

La nivelul comportamentului, o persoană poate sparge lemnul. El poate țipa fără motiv pe alții, reacționează furios la fiecare lucru mic, se irită fără un motiv vizibil.

Dacă se observă excesul de testosteron la femeile care se ocupă de sport, acestea au, de asemenea, un apetit crescut. În plus, acești sportivi încep să dezvolte intens muschi și grăsimi.

Cu un exces de testosteron la femei, cifra se schimbă. În talie și abdomen apar depuneri de grăsime, care amintesc de valuri. În fusta ta favorită sau blugi nu te poți urca.

Același efect este observat la un nivel ridicat nu numai al testosteronului, ci și al altor androgeni, în special, androstenedione și chiar DHEA.

Ce să faci cu greutatea?

Te lupți să pierzi kilogramele în plus, dar toate se acumulează? Apetitul creste? Totul se datorează testosteronului, care crește producția în creier a nivelului hormonal al norepinefrinei.

Prin urmare, dacă doriți să luați antidepresive, contactați mai întâi un endocrinolog pentru a verifica nivelul de testosteron. Deoarece împreună cu antidepresivele, dozele crescute de testosteron și estradiol promovează creșterea rapidă în greutate.

Studiile științifice arată că testosteronul acționează mai bine atunci când are un raport optim cu estradiolul.

Estradiolul promovează faptul că testosteronul afectează mai puternic organismul, dând toate proprietățile sale utile. Dacă estradiolul din organism nu există sau dacă există cantități mici de acesta, receptorii de testosteron nu vor putea să funcționeze corect în creierul nostru.

Cum afectează testosteronul somnul sănătos?

Dacă nu dormi bine, ești într-un control slab asupra greutății tale. Acest lucru este dovedit de numeroase studii științifice. Dacă aveți stres, chiar și într-un vis, dezechilibrul hormonal nu vă va da un somn normal.

Hormonii cortizol și insulina, a căror secreție crește dramatic, sporesc în continuare anxietatea femeii chiar și în somn.

Iar dozele crescute de testosteron, cu o scădere a cantității de estradiol, exacerbăază această afecțiune. Voi dormi chiar mai rău, în timp ce câștigați excesul de greutate, iar sănătatea generală se deteriorează din ce în ce mai mult.

Dacă luați un hormon de testosteron înainte de a merge la culcare, veți fi chinuiți de tulburări constante de somn, iar visele vor fi cosmaruri. O persoană în această stare se va simți copleșită și slăbită.

Se explică prin faptul că testosteronul afectează cel mai mult persoana în cea de-a patra fază a somnului. În această fază, țesutul muscular și oasele sunt restaurate, celulele nervoase sunt restaurate, ne odihnim cel mai bine. La adolescenți (și la persoana până la 21 de ani) în acest moment se dezvoltă hormonul de creștere.

Dacă în a patra fază a somnului dormi rău, neliniștit, toate aceste procese vor fi distruse. Prin urmare, este mai bine să luați testosteron dimineața pentru a stimula corpul, și nu seara.

Ce se poate face cu un exces de testosteron?

Știm deja că, cu un exces de testosteron pe talie și în glandele toracice, grăsimile se acumulează și greutatea este dificil de controlat. Mai multe semne de testosteron în exces:

 • Păr înalt, în special pe picioare, brațe, peste buza superioară și axile
 • Pierderea bruscă a părului
 • Acnee, care este foarte greu de redus - ele reapar
 • Excesivă agresivitate, care se suprapune cu slăbiciune și frustrare
 • Tulburări de somn
 • Durerea din ovare
 • Durere în regiunea lombară

Dacă aveți toate aceste semne, trebuie să verificați nivelul hormonilor:

 • DGEA
 • testosteron
 • Degïdrotestosteron
 • DHEA-S

Dacă acești hormoni în organism sunt mai mult decât normali, puteți găsi următoarele boli:

 • Sindromul ovarului polichistic
 • Tumorile ovarelor
 • Tumor în regiunea suprarenale

Metode suplimentare de examinare: ultrasunete, diagnostic de rezonanță magnetică, tomografie computerizată. Aceste examinări vă vor ajuta să scăpați de boli în stadiul inițial.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.