^
A
A
A

Cum să crească calciul în sânge?

 
, Editorul medical
Ultima examinare: 17.10.2021
 
Fact-checked
х

Tot conținutul iLive este revizuit din punct de vedere medical sau verificat pentru a vă asigura cât mai multă precizie de fapt.

Avem linii directoare de aprovizionare stricte și legătura numai cu site-uri cu reputație media, instituții de cercetare academică și, ori de câte ori este posibil, studii medicale revizuite de experți. Rețineți că numerele din paranteze ([1], [2], etc.) sunt link-uri clickabile la aceste studii.

Dacă considerați că oricare dintre conținuturile noastre este inexactă, depășită sau îndoielnică, selectați-o și apăsați pe Ctrl + Enter.

Problema creșterii calciului în sânge devine din ce în ce mai relevantă, deoarece calciul este unul dintre cele mai importante elemente din dieta umană.

Calciul este o componentă structurală a oaselor, dinților și țesuturilor moi. Este foarte important în multe procese metabolice ale corpului. Calciul reprezintă 1 până la 2% din greutatea corporală a unui adult, dintre care 99% este stocată în oase și dinți. La nivel celular de calciu este utilizat pentru controlul permeabilității și conductivitatea membranelor biologice ( de exemplu, pereți de celule) care controleaza musculare si functia nervoase, glandele endocrine și vasele sanguine, elasticitatea lor. Calciul este, de asemenea, necesar pentru a asigura coagularea sângelui.

Rata medie de calciu în sânge pentru un adult este de 2,15 - 2,50 mol / litru. Reducerea acestui indicator este destul de nedorită și poate fi o consecință a unui număr de boli periculoase. În acest caz, trebuie să vă gândiți cum să creșteți calciul în sânge.

Odată cu scăderea dramatică a nivelului de calciu din organism, în primul rând ar trebui să fie eliminată boli cum ar fi osteoporoza, boli ale sistemului cardiovascular, extinderea tiroidei, precum și prezența neoplasmelor maligne. Din păcate, creșterea acestor boli în rândul populației a devenit critică în aceste zile.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10]

Cauze ale scăderii calciului în sânge

Lista motivelor pentru scăderea calciului în organism este destul de extinsă. Mai întâi de toate, trebuie remarcat că calciul intră în organism prin alimente și apă. Prin urmare, în zilele noastre problema creșterii calciului în sânge, în special îngrijorată de persoanele care abuzează de diete dezechilibrate și de foame. Zona de risc include, de asemenea, femeile în timpul sarcinii și alăptării, în perioada postmenopauzală, precum și în perioada de creștere activă a copiilor. Consumul excesiv de cafea, fumatul și stresul frecvent sunt, de asemenea, motivele pentru un consum puternic de calciu. De aceea este atât de important să știi cum să crești calciul în sânge.

Cauzele pierderii calciului pot fi probleme ale tractului digestiv, cum ar fi disbacterioza intestinală, alergiile alimentare; boli ale glandelor tiroidiene și paratiroidiene, boli de rinichi. Cu o dietă neechilibrată, locul de calciu din organism poate lua și alte elemente chimice care nu permit absorbția normală a calciului. Acestea includ fier, sodiu, potasiu, fosfor, magneziu, precum și plumb și zinc. Un rol important în digestia calciului îl reprezintă prezența în organism a unei cantități suficiente de vitamina D.

trusted-source[11], [12], [13], [14]

Simptomele calciului scăzut în sânge

Simptomele scăderii calciului din sânge din sânge nu te ajută să aștepți mult timp. Mai întâi de toate, lipsa acestui oligoelement va reacționa la oase și mușchi, a căror stare se va deteriora în mod semnificativ. Oasele devin poroase și fragile, apar carii, se observă palpitații, se observă spasme musculare. De asemenea, lipsa de calciu afectează sănătatea altor organe. În acest caz, se pune întrebarea: cum să crească calciul în sânge?

Persoanele care suferă de deficiențe de calciu arată palidă și lentă, se obosesc rapid și devin leneși. Sunt mai sensibili la vremea rece. Cel mai evident simptom este transpirația în jurul capului chiar și în vreme rece. Nervozitatea și tulburările mintale pot fi, de asemenea, simptome elocvente ale scăderii calciului în sânge.

Copiii născuți de mame ale căror niveluri de calciu din sânge erau sub nivelul minim, de obicei suferă, de asemenea, de o lipsă a acestui oligoelement. Deficitul de calciu la acești copii devine mai vizibil dacă nu există suficientă cantitate de calciu, proteine, minerale și vitamine care vin cu lapte integral, fructe și legume proaspete.

Lipsa cantității suficiente de calciu, copiii încetează să crească, dezvoltarea țesutului muscular încetinește. Ei au un apetit sărac și, dacă sunt hrăniți cu forța, pot să apară reflexe vamale. Există, de asemenea, tulburări frecvente ale stomacului și diareea. Deficitul de calciu reduce rezistența organismului. Astfel de copii devin pradă ușoară pentru infecțiile respiratorii și intestinale. Părinții acestor copii trebuie să cunoască informațiile despre cum să crească calciul în sânge.

Deficitul de calciu la fete tinere cauzează pubertatea ulterioară, frecvente disfuncții ale ciclului menstrual, sângerări excesive, anemie. Rezistența organismului împotriva infecțiilor este redusă.

În cazul insuficienței calciului în timpul sarcinii, dezvoltarea fetală continuă, bazându-se pe calciu de rezervă din oasele mamei, care, în viitor, poate cauza o boală gravă. Sângerarea, lipsa laptelui matern, concentrarea slabă a minții, o perioadă lungă de postpartum sunt simptome comune ale calciului scăzut în sânge după naștere. În acest caz, o soluție de succes la problema creșterii calciului în sânge devine deosebit de relevantă.

Persoanele în vârstă lipsa de calciu în sânge poate provoca agravarea bolilor cronice și probleme ale sistemului cardiovascular, din moment ce activitatea inimii, elasticitatea vaselor de sânge și fibrele nervoase sunt conectate direct cu echilibrul calciului în sânge.

Cine să contactați?

Tratamentul calciului scăzut în sânge

Tratamentul calciului scăzut în sânge trebuie să înceapă prin echilibrarea dietei. Cum să crească calciul în sânge? Mai întâi de toate, ar trebui să acordați atenție furnizării organismului cu un număr de vitamine, care contribuie la asimilarea optimă a calciului.

Vitamina D, care permite organismului să absoarbă calciul din intestin, datorită interacțiunii sale cu proteinele necesare pentru transportul calciului prin membrana intestinală în sânge. Vitamina D ajută de asemenea la menținerea echilibrului optim de calciu și fosfor în procesul de mineralizare a țesutului osos.

Vitamina C, de asemenea, promovează în mod activ absorbția de calciu suplimentar și ajută la întărirea rezistenței organismului împotriva ciupercilor și bacteriilor dăunătoare (de exemplu, ciuperci Candida), care interferează de asemenea cu absorbția eficientă a calciului.

Magneziul interacționează cu calciul în reglarea funcționării sistemului cardiovascular, a activității musculare, a sângelui și a sistemelor nervoase. Raportul optim dintre calciu și magneziu este de 2: 1, în timp ce este foarte important ca indicele de magneziu să nu depășească limitele superioare admise.

Lactoza se găsește în produsele lactate, contribuie la absorbția calciului în intestine la sugari, deși nu există dovezi că această regulă se aplică adulților.

După cum am menționat mai devreme, dieta este de o importanță capitală pentru a decide cum să crească calciul în sânge. Principalul lucru este să-și mențină echilibrul corect. De exemplu, grăsimile și proteinele din dieta noastră contribuie la absorbția calciului, dar numai dacă nu sunt utilizate în exces. Dieturile populare bazate pe o dietă bogată în proteine de la sfârșitul anilor 1990 contribuie de fapt la reducerea absorbției totale de calciu prin creșterea ratei la care calciul este absorbit din organism în intestine.

Produse care ridică calciu în sânge

S-au spus multe despre nevoia de nutriție adecvată. Dar merită mai multe detalii pe lista de produse, va ajuta la creșterea calciului în sânge. Persoanele care suferă de deficit de calciu, nutriționiștii recomandă includerea în dieta lor a produselor lactate. Este o varietate de brânzeturi, iaurturi, lapte (de preferință, cu conținut scăzut de grăsimi sau cu conținut scăzut de grăsimi) etc.

Produsele non-lactate pot fi, de asemenea, o sursă de calciu. Acestea includ următoarele: somon, sardine, varza, tofu, revent, spanac, napi, ouă, fasole albă, broccoli, mazăre, varză de Bruxelles.

Nu se recomandă consumul frecvent de alimente cu un conținut ridicat de acizi oxalici și fiți, precum și de cafeină. Afectarea acestor microelemente pentru organism este în proprietatea lor de a bloca calciul.

Cantitatea mare de acid oxalic conținute în produsele alimentare, cum ar fi spanacul, revent, ciocolata, cacao, pătrunjel, mac, sfecla, Chard, carambola, nuci, fructe de pădure și fasole. Destul de o mulțime de acid oxalic în frunze de ceai, deși din fericire pentru fanii acestui produs în acidul oxalic Beverage se găsește în cantități foarte limitate, deoarece nu prea multe frunze utilizate pentru fabricarea berii.

Acidul fitic este un alt element chimic care inhibă absorbția calciului. Se găsește în cereale, cereale, semințe și fructe cu coajă lemnoasă.

Nivelul concentrației de acid fitic poate fi redus prin tratamentul termic al produselor, înmuierea lor în mediu acid, fermentarea sau germinarea boabelor.

Ca exemplu, putem spune că pâinea din cereale, de fapt, calciul nu interferează cu digestia, deoarece atunci când se adaugă drojdie la fermentarea testului, acidul fitic se descompune. Este important de observat că fitina nu se referă într-adevăr la microelemente care sunt dăunătoare pentru oameni, ci doar suprimă absorbția calciului. Astfel, utilizarea produselor cu un conținut ridicat de acid fitic este foarte posibilă, dar în cantități limitate.

Cu cofeina, lucrurile sunt la fel. Dacă beți cafea în doze moderate, atunci cofeina are un efect foarte mic asupra absorbției de calciu. Reducerea și compensarea pierderii de calciu este posibilă dacă adăugați una sau două linguri de lapte la cafea.

Tablete care ridică calciu în sânge

Cum să crească calciul în sânge cu comprimate? Luați pastile care ridică calciu în sânge, trebuie să fii foarte atent. Este important să se respecte instrucțiunile și sfaturile medicilor, deoarece excesul de calciu din sânge nu este mai puțin periculos decât lipsa acestuia.

Există rate ale consumului de calciu pe zi (inclusiv calciul care a fost ingerat cu alimente). Copiii cu vârsta cuprinsă între 1 și 3 ani au nevoie de 500 mg, de la 4 la 8 ani - 800 mg; adolescenți, până la vârsta de 18 ani, au nevoie de 1300 mg; adulți în vârstă de 19 până la 50 de ani - 1000 mg; persoanele peste 51 de ani au nevoie de 1200 mg de calciu pe zi.

Tabletele care măresc calciul în sânge, se recomandă să se combine cu adoptarea vitaminelor D, C, precum și a magneziului (de exemplu, MAGNE-B6). Sunt potrivite și diferite multivitamine.

De asemenea, trebuie remarcat rolul pozitiv al proteinei în absorbția calciului, în special a aminoacizilor lizinei și glicinei. Prin urmare, suplimentele de calciu sunt adesea făcute în formă de chelat (nu neapărat cu acești doi aminoacizi). Aditivii chelatați sunt asociați cu aminoacizii care ajută calciul să fie mai bine absorbiți.

De asemenea, trebuie reținut faptul că toate medicamentele pot provoca reacții adverse și nu trebuie luate fără recomandarea medicului.

Cum sa cresteti calciul in sange cu medicamente? Printre medicamentele cele mai cunoscute care contribuie la creșterea calciului, trebuie menționate următoarele: Acid ascorbic + Calciu (Calciu + acid ascorbic), gluconat de calciu (Calcii gluconas), lactat de calciu (lactas Calcii), clorură de calciu (Calcii chloridum) și altele.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.