^

Cum afectează vitaminele imunitatea?

, Editorul medical
Ultima examinare: 19.10.2021
Fact-checked
х

Tot conținutul iLive este revizuit din punct de vedere medical sau verificat pentru a vă asigura cât mai multă precizie de fapt.

Avem linii directoare de aprovizionare stricte și legătura numai cu site-uri cu reputație media, instituții de cercetare academică și, ori de câte ori este posibil, studii medicale revizuite de experți. Rețineți că numerele din paranteze ([1], [2], etc.) sunt link-uri clickabile la aceste studii.

Dacă considerați că oricare dintre conținuturile noastre este inexactă, depășită sau îndoielnică, selectați-o și apăsați pe Ctrl + Enter.

Dacă nu avem un sistem imunitar puternic, atunci ne vom îmbolnăvi de multe ori. Acesta este un axiom. Vitamine ajuta sistemul imunitar să reziste împotriva ciupercilor inamice, a bacteriilor și a virușilor. Cum se întâmplă acest lucru? Vom descrie în detaliu.

trusted-source[1], [2], [3], [4]

Vitaminele și imunitatea sunt prietenia potrivită

Imunitatea este capacitatea unei persoane de a rezista la răceli și alte boli. Dacă este puternică, suntem bolnavi mult mai rar decât cu un sistem imunitar slăbit. De exemplu, celulele imune se luptă cu celulele canceroase, distrugându-le. Apoi, riscul de cancer pentru o persoană scade.

Dar vitaminele? Ele ajută la dezvoltarea adecvată a celulelor imune, precum și a anticorpilor și a altor substanțe (se numesc semnale, sunt responsabile pentru reacția organismului la agentul cauzal al bolii).

Dacă vitaminele sunt deficitare, ne putem îmbolnăvi mai des decât dacă ne pasă de sănătatea noastră.

Cum să ajustați funcționarea normală a sistemului imunitar?

Trebuie să vă adresați unui nutriționist sau chiar unui terapeut și să calculați necesarul zilnic de vitamine, precum și un complex de vitamine și minerale necesare corpului dumneavoastră.

Această cerință zilnică pentru vitamine pentru tine poate să nu fie foarte mare. Dar fără ea poți să te obosești mai repede la locul de muncă, să ai o dispoziție proastă, ar părea, fără niciun motiv. Pielea și părul fără vitamine necesare nu strălucesc cu sănătatea. Pentru a satisface nevoia organismului de vitamine, este important să știți că acestea pot fi luate într-un complex (cumpărat la o farmacie) sau din produse naturale.

Ce se întâmplă când există o lipsă de vitamine în organism?

Dacă organismul nu are anumite vitamine, ne servește mult mai puțin și mai rău. Cu o lipsă de anumite vitamine, se dezvoltă boli grave. Deci, fii atent!

Lipsa în organism a vitaminei A conduce la probleme cu dezvoltarea de anticorpi care se opun răcelii

Lipsa vitaminelor B - B5, B9, B12 duce la o slăbire a sistemului imunitar, la inhibarea reacțiilor sale la agenții inamici și la incapacitatea de a le rezista. Alimentele grele cu deficit de vitamine B, în special, vitamina B6 încep de asemenea să fie slab digerate și absorbite, ceea ce duce la un număr mare de toxine din organism, slăbiciune, letargie și depozite grase.

Vitaminele din grupa B într-un complex cu vitaminele A, D, E ajută la combaterea eficientă a virușilor. Recepția lor este o excelentă prevenire a bolilor virale.

Vitamina C (sau, așa cum o numim, ascorbic) este foarte bună în luptele împotriva infecțiilor, ne dă energie suplimentară, vivacitate.

Lipsa vitaminei E în organism duce la o deteriorare a activității sistemelor nervoase și vizuale. Vitamina E este un mijloc excelent de îmbunătățire a vederii, face ca sistemul imunitar să fie mai puternic, crescând rezistența la răceli, în special la persoanele în vârstă înaintată.

De ce să luăm vitaminele?

Potrivit dieteticienilor, copiii care primesc cantități suficiente de vitamine la recomandarea unui medic suferă mult mai puțin, dar se dezvoltă mai bine. Sistemul lor nervos și motor funcționează mult mai bine decât colegii lor, care nu primesc suficiente vitamine. Sunt mai puțin susceptibile de a fi afectate de boli virale și de cele legate de activitatea sistemului cardiovascular.

Mama, care în timpul sarcinii ia în mod activ vitamine, reduce riscul de avorturi și adesea dă naștere unor copii sănătoși decât cei a căror dietă cu vitamina este slabă.

Toți în timpul iernii, în timpul sezonului rece, au proprietatea de a se îmbolnăvi și de a sta în pat din cauza gripei sau a frigului. Deci, dacă luăm periodic un complex de vitamine, aceste felicitări în pat și omisiunile lucrării ne vor deranja mult mai puțin. Toate pentru că, odată cu aportul de vitamine, creștem în mod semnificativ rezistența organismului la infecții. Nici ARI, nici gripa nu vor fi teribile pentru noi.

Este foarte important să intenționați să luați vitamine, consultați un medic despre dozajul lor. Doza de vitamine trebuie selectată în mod corespunzător, iar vitaminele însele sunt echilibrate.

În plus, compoziția selectată corespunzător a complexului de vitamine va face posibilă reducerea riscului de alergii și de reacții nedorite ale organismului la aceste sau la alte produse și preparate.

Acest lucru vă va asigura exact rezultatul pentru care v-ați străduit - sănătate bună și spirite bune.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.