^

Cum afectează progesteronul depozitele de grăsime?

, Editorul medical
Ultima examinare: 19.10.2021
Fact-checked
х

Tot conținutul iLive este revizuit din punct de vedere medical sau verificat pentru a vă asigura cât mai multă precizie de fapt.

Avem linii directoare de aprovizionare stricte și legătura numai cu site-uri cu reputație media, instituții de cercetare academică și, ori de câte ori este posibil, studii medicale revizuite de experți. Rețineți că numerele din paranteze ([1], [2], etc.) sunt link-uri clickabile la aceste studii.

Dacă considerați că oricare dintre conținuturile noastre este inexactă, depășită sau îndoielnică, selectați-o și apăsați pe Ctrl + Enter.

Abilitatea de a recupera fără nici un motiv poate provoca, pare să fie, util pentru hormonul corpului - progesteronul. El este responsabil pentru abilitatea de a rămâne gravidă. Dar se pare că progesteronul poate provoca obezitate. Cum se întâmplă acest lucru și ce trebuie făcut pentru a nu îmbunătăți?

trusted-source[1], [2], [3]

Progesteronul și obezitatea

O femeie de 50 de ani sa întors la consultarea unei femei, plângându-se de o excesivitate excesivă. Și ea a câștigat o mulțime de greutate în plus - mai mult de două zeci de kilograme pentru doar doi ani. În același timp, pacientul a condus un stil de viață sănătos, a practicat sport și nu a mâncat nici măcar carne.

Pacientul cu disperare nu a înțeles ce se întâmplă cu ea. Îi îngrijea mai mult decât oricine altcineva. În dieta ei erau doar alimente utile și vitamine prescrise de un medic. Cu toate acestea, climacterul ia surprins-o. Acolo au început să-și dea de neînțeles calitățile, slăbiciunile, schimbările de dispoziție, deși cele lunare erau încă acolo. Adevărat, nu atât de abundent și de regulat ca înainte. Pentru toate aceste semne, femeia a concluzionat că starea ei era asociată cu menopauza.

Pacientul sa adresat medicului pentru explicații: mai presus de toate, era înspăimântată de excesul de greutate.

Care este motivul?

Medicul ia cerut pacientului cu atenție să afle care ar fi fost cauza condiției premenopauzale și a excesivității. Sa dovedit că doamna era foarte disciplinată: nu bea medicamente fără a se consulta un medic, nu a folosit hormoni și nu a utilizat pilule contraceptive orale.

Dar sa dovedit un fapt care aruncă o lumină asupra tuturor schimbărilor din corpul pacientului. Acum 2 ani, când a început să se recupereze, o femeie a primit o cremă pentru a ușura apariția sindromului premenstrual. În cremă în doze mari a fost conținută o progesteron hormonal.

Nu a fost interesată nici de diplomă, nici de calificarea medicului, femeia a început să aplice această cremă de două ori pe zi timp de câteva luni, cu intervale de timp în fiecare zi.

Cum a afectat progesteronul greutatea și bunăstarea doamnei?

Cea mai ireversibilă cale. Femeia sa bucurat că simptomele PMS au slăbit mai întâi. Avea o dispoziție mai uniformă, nu mai exista nici un sentiment de agresiune față de ceilalți. Senzațiile dureroase în timpul menstruației nu au devenit. Și doamna a crezut că crema este doar magie. De aceea am aplicat-o pentru o lungă perioadă de timp, după cum a sfătuit "specialistul".

Femeia și-a amintit când era deja incredibil de greu să piardă în greutate și au simțit simptomele PMS. Adică, starea ei, în loc să se îmbunătățească, sa înrăutățit de-a lungul timpului.

Pentru a controla greutatea, a mâncat mai puțin, a practicat sporturi în mod constant, a luat un complex de vitamine, dar sa simțit mai rău și mai rău. Letargia, slăbiciunea, oboseala crescută nu au permis nici o muncă deplină, nici o viață normală personală.

După testele de sânge, pacientul a constatat că, pe lângă toate aceste simptome, nivelul zahărului din sânge a crescut. Mai ales înalt, el a devenit cu două săptămâni înainte de menstruație. Femeia a devenit îngrijorată, suspectându-i că e hrănită de diabet. A fost vorba despre progesteron?

Ce teste hormonale au arătat

Când o femeie a trecut testul hormonilor, asta sa dovedit. Corpul ei avea un nivel prea scăzut de estradiol. În a 20-a zi a ciclului menstrual, a fost de numai 70 pg / ml - la un nivel normal de cel puțin 200 pg / ml.

Dar nivelul hormonului progesteron din sângele femeii a fost un nivel record - 24 pg / ml. Chiar și pentru ciclul de ovulație, când nivelul progesteronului este extrem de ridicat, a fost foarte mult. Medicii au stabilit că motivul pentru aceasta este utilizarea unei creme cu progesteron.

Datorită faptului că femeia a folosit această cremă frecvent și în mod regulat, proporția hormonilor din organism a fost întreruptă. Raportul dintre estradiol și progesteron a fost de așa natură încât al doilea a suprimat producția primului. Ca urmare, obezitatea și sănătatea precară.

Efectul negativ al progesteronului

Acest hormon, predominant în sânge, a tradus încet corpul pacientului într-un mod cum ar fi în timpul sarcinii. Adică rezervele de țesut adipos au devenit din ce în ce mai mult, rezistența organismului la zaharuri a scăzut în fiecare zi, ceea ce a provocat dezvoltarea diabetului.

Pentru tratamentul și restabilirea echilibrului hormonal, o femeie nu avea nevoie nici de mult, nici de puțin - timp de 2 ani. Dar normalizarea greutății a durat și mai mult timp - sa dovedit a fi o sarcină foarte dificilă.

Ce amenință suprasolicitarea progesteronului

Ce amenință suprasolicitarea progesteronului

Multe farmacii și medici promovează creme care conțin progesteron ca mijloc, ajutând în mod magic să atenueze simptomele PMS. Progesteronul este, de asemenea, creditat cu proprietățile de îmbunătățire a stării osoase, prevenind astfel de boli periculoase și neplăcute cum ar fi osteoporoza, obezitatea, precum și cardiomiopatia.

În practică, acest lucru nu este în întregime adevărat. Progesteronul poate ajuta într-adevăr o femeie să scape de multe dintre problemele ei. Dar numai dacă îl utilizați în dozele potrivite și nu în exces.

Alți hormoni cu care progesteronul interacționează pot crește sau pot scădea dozele. Și acest lucru poate afecta corpul unei femei care nu este în cel mai bun mod. Și apoi trebuie să rezolvați problemele descrise mai sus la un pacient cu greutate în exces.

Cum funcționează progesteronul?

Acest hormon provoacă o încetinire a metabolismului și instituie corpul ca și cum ar fi fost în timpul sarcinii. Asta înseamnă acumularea de substanțe nutritive atât pentru mama, cât și pentru viitorul copil. Și acesta este riscul obezității pentru o femeie care nu este însărcinată.

Un fapt interesant: în timpul gestației unui copil, progesteronul din corp devine de 15 ori mai mult decât o femeie care nu se așteaptă la un copil.

Cum variază nivelul de progesteron în organism?

  • Prima jumătate a fazei menstruale (când se formează foliculi) - progesteron de la 0,3 până la 0,9 ng / ml.
  • A doua fază: - în timpul ovulației (în acest moment, procesul de izolare a oului, care începe să secrete progesteron) - 15-30 ng / ml.

Faceți o simplă math: în timpul celei de-a doua faze, nivelul de progesteron din organism este de 30 de ori mai mare decât în prima fază a ciclului menstrual.

Cum influențează progesteronul greutatea?

Deci, în timpul celei de-a doua faze a sarcinii, progesteronul devine mult mai mult. La nivel fiziologic, acest lucru schimbă dramatic funcționarea organismului. Pereții uterului devin mai groși pentru a permite protecția ovulului, care este deja fertilizat.

Placenta femeii în acest moment începe să producă intens progesteron. Ratele sale ridicate fac o revoluție întreagă în organism, sub forma depozitelor de grăsimi crescute și, bineînțeles, a câștigului în greutate. De ce femeia are nevoie de grăsime? Pentru a îmbunătăți abilitatea de a se înmulți, deoarece este țesutul adipos care produce hormoni sexuali pentru o mai bună concepție și purtare a fătului.

În plus, țesutul gras este o întreagă clondă a substanțelor utile, care sunt necesare atât pentru sprijinirea mamei, cât și pentru dezvoltarea copilului. Datorită progesteronului, cantitatea maximă de substanțe utile este extrasă din țesutul adipos, chiar dacă nu sunt foarte multe dintre ele. Progesteronul are, de asemenea, proprietatea unui apetit interesant. În special, la făină și dulce. Desigur, nu adaugă armonie.

Progesteronul, lansat în corpul unei femei în mod artificial, adică sub formă de cremă sau pastilă, are același efect ca un hormon natural în timpul sarcinii. Desenează concluzii.

Cum afectează progesteronul stomacul?

Are capacitatea de a lucra pe mușchii intestinelor, relaxându-i. Apoi, stomacul poate ține mai multă mâncare. În plus, mușchii intestinali devin mai puțin elastici, iar alimentele trec prin ea mult mai încet decât de obicei.

Se absoarbe mai bine, dând toate substanțele sale utile. Pentru corpul unei femei însărcinate, acest lucru este bun deoarece oferă hrană atât copilului, cât și mamei.

Dar pentru o femeie care nu este însărcinată, ea amenință să crească în greutate, deoarece substanțele utile se acumulează în corpul ei pentru doi. O altă relaxare a mușchilor netezi ai tractului gastrointestinal pentru o femeie care nu se așteaptă la un copil este riscul de umflare, acumulare de gaze și constipație. Asta înseamnă că starea de sănătate se va înrăutăți.

În plus, dacă există o cantitate mare de progesteron în organism, riscul de pietre la rinichi și calculi biliari va crește, deoarece activitatea organelor interne încetinește. Acest risc crește de două ori dacă o femeie exclude din dieta ei fibră, care are capacitatea de a elimina toxinele din organism. Sau îl folosesc prea puțin.

Care este diferența dintre activitatea progesteronului și progesteronului?

Hormonii sunt substanțe biochimice care constau dintr-un lanț de molecule. Chiar și o mică schimbare în moleculă poate schimba proprietățile hormonului și îl poate transforma într-un alt hormon. Care acționează asupra corpului uman fie pozitiv, fie negativ. Care este diferența dintre progesteron și progesteron?

Ce este progesteronul?

Acest termen denotă o substanță biochimică care ajută o femeie să poarte un copil. Doctorii numesc această proprietate a progesteronului hormonal

Ce este progesteronul?

Este un hormon cu proprietate progestativă (adică o proprietate care ajută la purtarea copilului). El este în corpul femeilor, al bărbaților și chiar al animalelor care au o coloană vertebrală.

Progesteronul din corpul unei femei produce un corp galben după ce ovulația a avut loc. Este produsă de placentă (în timpul rulării copilului). O altă sursă de progesteron - ovarele și glandele suprarenale în timpul pregătirii organismului pentru sarcină.

Ce sunt progestinele?

Acestea sunt molecule speciale a căror acțiune este identică cu cea a progesteronului. Numai este mai puternic și mai puternic.

Cel mai frapant reprezentant al progestinei negative este acetatul de medroxiprogesteron (descifrat ca MPA). El - motivul pentru creșterea în greutate la o femeie. Promovează acumularea de depozite grase.

Este foarte important să se ia în considerare raportul dintre progestine și alți hormoni. Depinde de aceasta, cum vor acționa asupra corpului femeii - pozitiv sau negativ.

Dacă progesteronii acționează în legătură cu estrogeni și androgeni, toate organele și sistemele funcționează în mod normal. Dacă progesteronii sunt utilizați fără estrogeni, consecințele pot fi cele mai trist - un set de exces de greutate, sănătate precară. Este necesar, în special, monitorizarea echilibrului acestor hormoni cu terapia hormonală.

De ce să luați hormoni în pilule?

Foarte des, pentru a ajusta activitatea corpului feminin, care nu se poate acumula și produce progesteron, pacienților i se prescriu acești hormoni în capsule, adică sintetice. Pentru unele femei, cu doze normale de medicamente, tratamentul este normal, fără efecte secundare. Dar, pentru mulți pacienți, terapia hormonală cu progestativi artificiali și nu în mod natural, se termină cu jalnic.

Apare excesul de greutate, bufeurile, cum ar fi cu menopauza, și alte simptome neplăcute ale dezechilibrului hormonal. Pentru a nu avea un sentiment crescut de foamete, apetit brutal și exces de greutate ca o consecință, împreună cu progestin, o femeie poate fi prescris norethindrone. Această substanță este uneori utilizată în contraceptive. Reduce senzația de foame, iar riscul de depozitare a grăsimilor scade.

Cum se formează cifra utilizând progesteron?

Acest hormon poate schimba conturul figurii și greutății. Să ne uităm la fel. Mai întâi de toate, progesteronul afectează metabolismul, utilizat în doze mari, încetinește acest lucru. În timpul ciclului menstrual, nivelul hormonilor din organism are proprietatea de a schimba - creșterea sau scăderea. Și această schimbare este destul de rapidă.

În special, raportul dintre testosteron și estradiol variază. Acești hormoni afectează viteza și grosimea depunerilor de grăsime, viteza de absorbție și asimilare a alimentelor, nivelul de insulină din sânge, precum și cortizolul hormonului de stres. Raportul corect între testosteron și estradiol are capacitatea de a influența cât de repede este golit stomacul, cât de rapid se împarte cofeina și dacă rezistența sistemului imun la diferite infecții este mare.

Raportul dintre estradiol și progesteron ajută la menținerea, reducerea sau creșterea rezervelor de grăsimi corporale din corpul feminin. De aici - forma figurii. Vor fi elegante sau pline, neclară? Depinde de raportul corect al acestor hormoni.

Aceste norme, rapoartele vor fi determinate de un doctor-endocrinolog.

Echilibrul estradiolului și progesteronului afectează de asemenea activitatea enzimei, care ajută la împărțirea celulelor adipoase (lipaza). Dacă celulele se împart încet, persoana se recuperează prea încet. Hormonii joacă roluri diferite în acest proces.

Estradiolul ajută la acumularea mai scăzută a grăsimilor (celulele se divid mai lent), iar progesteronul - dimpotrivă - ajută la acumularea mai rapidă a grăsimilor (celulele se împart și se înmulțesc mai repede). Din această cauză, o femeie este mult mai greu să piardă în greutate decât un bărbat.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.