^

Cum afectează clorul corpul uman?

, Editorul medical
Ultima examinare: 20.10.2021
Fact-checked
х

Tot conținutul iLive este revizuit din punct de vedere medical sau verificat pentru a vă asigura cât mai multă precizie de fapt.

Avem linii directoare de aprovizionare stricte și legătura numai cu site-uri cu reputație media, instituții de cercetare academică și, ori de câte ori este posibil, studii medicale revizuite de experți. Rețineți că numerele din paranteze ([1], [2], etc.) sunt link-uri clickabile la aceste studii.

Dacă considerați că oricare dintre conținuturile noastre este inexactă, depășită sau îndoielnică, selectați-o și apăsați pe Ctrl + Enter.

Clorul este cel mai cunoscut pentru noi ca o substanță care procesează apa. Mirosul caracteristic neplăcut și faptul că mânerul ușii, podelele și toaletele sunt frecați cu clor - asta e tot ce știm despre clor. Cum acționează efectiv clorul asupra corpului uman? De ce trebuie să le tratați și să le aruncați în apă? Când devine periculos clorul?

Câteva cuvinte despre istoria clorului

Acest microelement - clor - a fost descoperit în 1774 de către Carl Scheele, un chimist și un suedez după naționalitate. A condus experimente chimice cu acid clorhidric și a mirosit brusc mirosul, care îi amintea de mirosul familiar al vodcăi regale. Nu vă înșelați, Karl Scheele nu a fost fan al alcoolului. Vodca rosie a fost numită solvent, care conține acid azotic și acid clorhidric, capabil să dizolve chiar cheia apartamentului sau inelul de aur al soției sale.

Cercetătorul și-a înțepat urechile și a început să experimenteze mai departe. El a extras gazul galben-verzui din substanța obținută și a început să studieze efectul asupra altor gaze și lichide. Deci, clorul a fost obținut - o substanță complexă pe care Sheele și colegul său Davy la numit clor (verde-galben în traducere din limba greacă). Acest nume a supraviețuit până în prezent în SUA și Anglia și am devenit mai scurți și mai ușor de înțeles - clor. Acest nume a fost, de asemenea, stabilit datorită faimosului chimist francez Gay-Lussac, ale cărui experimente sunt studiate la școală astăzi de către școlari. Acest microelement a luat locul potrivit în tabelul periodic sub numărul atomic 17.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8]

Ce este clorul?

Este o substanță, un macronutrient care intră în corpul nostru cu săruri minerale, calciu, magneziu, sodiu, potasiu și alte microelemente. Prima și cea mai simplă sursă de clor este sarea de rocă, care a fost folosită de vechii noștri strămoși. Clorul din compoziția sării de rocă a contribuit la menținerea integrității și siguranței peștilor și a animalelor ucise. Sarea ca sursă de clor, necesară pentru om, a fost extrasă chiar și în vremurile descrise de istoricul grec Herodot, care a trăit în jurul anului 425 î.Hr.

Clorul se găsește nu numai în ambalajele magazinului, ci și în sângele nostru, oasele, fluidul intercelular și, de asemenea, cel mai mare organ al corpului nostru - pielea. Odată ce acesta intră în organism, clorul este, de asemenea, capabil să fie excretat. Aproximativ 90% din clor este excretat cu produsele de dezintegrare - prin urină și transpirație.

Ce pentru clorul persoanei?

Ați auzit cât de des la televizor sau mai puțin frecvent - în clinică, doctorii vorbesc despre echilibrul acido-bazic? Publicitatea buzise despre toate urechile. Deci, echilibrul acido-bazic al organismului este schimbul de sodiu, clor și potasiu. Este foarte simplu. Toate aceste trei elemente trebuie să fie neapărat în fluidul, sângele și oasele intercelulare (ceea ce am scris mai sus). Raportul (dozele) trebuie să fie corect. Dacă această încălcare este încălcată, persoana începe să se îmbolnăvească. În cazul în care schimbul de clor din organism este perturbat, afectează imediat starea de bine: umflarea mâinilor, a picioarelor, a feței poate apărea, inima începe să lucreze cu întreruperi și presiunea crește în sus și în jos.

Toate procesele metabolice, care sunt susținute cu participarea clorului și a altor macroelemente necesare, se numesc osmoregulări. Datorită osmoregulării, persoana menține tensiunea arterială normală, fluidele și sărurile sunt bine eliminate, iar raportul și cantitatea de nutrienți din organism sunt reglementate. Este clorul pe care oamenii de stiinta il numesc macrocelula osmotica activa deoarece este un participant constant in toate aceste procese.

Clorul este un element care este necesar pentru o digestie buna. Ajută la eliminarea sucului gastric, datorită clorului, se formează un apetit bun. În cazul în care aciditatea sucului gastric la o persoană este crescută, ceea ce duce la arsuri la stomac, clorura din organism are nevoie de mai mult, deoarece crește consumul acestuia. Dacă o persoană suferă de boli ale tractului gastro-intestinal, clorul are nevoie de mai mult, deoarece necesitatea creșterii acestuia.

Un alt rol util al clorului este de a ajuta o persoană să mențină apă în țesuturi, adică să nu permită organismului să deshidrateze, să își piardă umiditatea. Clorul este, de asemenea, capabil să ajute la îndepărtarea toxinelor din țesuturi, ajută sângele să rămână sănătos, asigurând o stare bună a celulelor sanguine - celulele roșii din sânge.

Surse de clor

Aproape întreaga normă zilnică - și anume 90% clor - intră în corpul uman atunci când acesta mănâncă sare, adică cu sare. În produsele de clor este suficient de mic, mult în cazul unei pâine sau al unei brânzeturi. Cea mai mare parte a clorului intră în corpul uman cu apă clorurată. Dacă o persoană bea apă de la un robinet, atunci clorul poate fi chiar o suprasolicitare. Un fapt interesant: deși oamenii sunt împărțiți în vegetarieni și pe cei care mănâncă carne, nici ei, nici alții nu au un deficit sau un exces de clor datorită alegerii alimentelor. Chiar dacă oamenii nu sare cu alimente sau cu sare o mică, tehnologiile moderne presupun doze mai mari de cloruri în compoziția produselor în sine. 

Conținutul de clor al diferitelor produse (mg / 100 g)
nume conținut de clor
Pâine de secară  1025
brânză 880
Pâine albă  621
unt  330
Rinichii Buds 184
Pestele de pește   165
Cape pește 165
Pește de merluciu  165
Brânză de vaci proaspătă 152
Ciuperci albe 151
Lapte de vacă, 3,2% 110
Kefir, 3,2% 110
ou 106
Laptele este slab 106
fulgi de ovăz 69
sfeclă 58
orez 54
cartofi  38
morcovi 36
mazăre 35
varză 24
pere 11
mere 5

 Cât de mult clor avem nevoie de o zi?

Pentru persoanele sănătoase, sunt suficiente 4000-6000 miligrame de clor pe zi. Dar trebuie să vă gândiți că acest lucru include și clorul, care este conținut în alimente gata preparate, în apă și în sare, pe care le aruncăm în vase. Doza maximă de clor - 7000 mg - încă nu dăunează oamenilor, dar este imposibil să consumi astfel de doze în orice moment - va exista un exces de clor. Dacă o persoană este fierbinte, el se implică activ în sport și transpirații (și clorul este excretat cu produsele degradării), clorul are nevoie de mai mult. Ca și în cazul bolilor din tractul digestiv.

Nevoia de clor pentru copii în miligrame este de la 300 mg la vârsta de până la 3 luni până la 2300 mg la vârsta de 18 ani. În detaliu, dozele de cloruri ale copiilor pot fi luate în considerare în tabel.

Nevoia de cloruri, mg pe zi
etaj 0-3 luni 4-6 luni 7-12 luni 1-2 ani 2-3 ani
băieți 300 450 550 800 800
fete 300 450 550 800 800
Elevii și prescolarii
Preșcolarii    Școala de juniori   Școala secundară   adolescent
3-7 ani 7-11 ani 11-14 ani 14-18 ani
1100 1700 1900 2300

Ce amenință o persoană cu o lipsă de clor?

Dacă clorul din organism nu este suficient, a încălcat echilibrul acido-bazic, metabolismul carbohidraților. O persoană poate să-și piardă părul și să-și zdrobească dinții, pielea îmbătrânită și este acoperită brusc cu riduri. Deshidratarea poate să apară, când se usucă în gură, o persoană poate vomita, rupe, perturba procesul de urinare. Rinichii și tractul gastro-intestinal nu mai funcționează în mod normal, aceasta rupe activitatea altor organe. Lipsa clorurilor din organism poate duce la pierderea puterii, echilibrului și apetitului. Astfel de oameni încep să se plângă de somnolență, eșecuri de memorie, incapacitatea de a se concentra.

După cum sa dovedit, ca urmare a experimentelor efectuate de oamenii de știință ai Institutului Max Planck pentru Neurobiologie în 2012, clorurile sunt necesare pentru activitatea normală a celulelor nervoase. Experimentele efectuate pe șoareci au arătat că lipsa de cloruri din organism poate duce la supraexcitarea celulelor nervoase și la agravarea unor astfel de boli periculoase, cum ar fi epilepsia.

Motivul pentru lipsa de clor din organism poate fi dieta cu conținut scăzut de sare sau fără săruri, mai ales lungă, mai mult de o săptămână. Starea de sănătate în absența clorului se agravează și mai mult dacă o persoană suferea anterior de hipertensiune arterială sau de funcția renală proastă.

O persoană este capabilă să reducă concentrația de clor în organism atunci când ia medicamente fără supravegherea medicului. Acestea pot fi laxative care duc la deshidratare, diuretice (diuretice), corticosteroizi (hormoni steroizi care produc cortexul suprarenale). Dacă clorul din organism este prea mic și cantitatea sa este dramatic pierdută, o persoană poate cădea într-o comă și poate chiar să moară.

Ce amenință un exces de clor în corpul uman?

Dr. Price de la clinica Saginoh scrie că clorul este ucigașul principal al zilelor noastre, care împiedică o boală, dar cauzează imediat o altă boală. Se referă la clorarea apei la deteriorarea generală a sănătății umane. "După ce a început clorarea apei în 1904, a început o epidemie modernă de boli de inimă, cancer și demență", spune dr. Price. Este așa?

Pe de o parte, apa netratată provoacă - cât de mult credeți - până la 80% din toate bolile din lume. Dacă bem apă curată, procesul de îmbătrânire se află în al treilea rând mai repede decât dacă am băut apă purificată. Atât de important este să se efectueze corect un singur punct al dietei noastre - să beți apă normală. De obicei, este curățată cu clor. Este corect?

Oamenii de stiinta din Finlanda si Statele Unite s-au dovedit prin cercetare ca cancerul de ficat si tumori renale in 2% din cazuri se datoreaza apelor de apa potabila excesiv de clorinata. Acesta nu este un procent atât de mare în comparație cu bolile sistemului imunitar - din cauza conținutului ridicat de clor, sistemul nostru imunitar suferă în 80% din cazuri, iar cu băutură constantă de apă clorurată, toate organele interne suferă.

De exemplu, cu doze crescute de cloruri, obtinute din apa potabila, o persoana mai des incepe sa sufere de bronsita si pneumonie - in primul rand, organele respiratorii sufera. Dar apa continuă să clorine, deși sa dovedit de mult că astăzi clorul nu distruge toate microorganismele dăunătoare - majoritatea rămân în viață - sănătoase, continuând să ne otrăvească corpul cu toxine. Aceste toxine, interacționând cu clorul, pot provoca tulburări la nivel genetic.

Pe corpul nostru poate afecta nu numai soluțiile apoase, ci și cuplurile de clor. Sunt mai periculoase. Este foarte bine că tendința de clorinare a hainelor și paturilor, care au fost folosite în viața de zi cu zi, sa oprit astăzi. Vaporii de clor pe care o persoană le inhalează la o concentrație ridicată pot provoca o arsură a mucoasei esofagului și gâtului, perturba rata respiratorie, deși astfel de situații sunt rare. În grupurile de risc - persoane care lucrează în industrii periculoase, în industria chimică, în industria textilă, precum și în lucrul cu celuloză și cu produse farmaceutice. Bolile cronice ale organelor respiratorii și digestive în rândul acestor persoane nu sunt mai puțin frecvente.

Simptomele unui exces de clor

 • Durerea toracică
 • O tuse subțire și uscată
 • Iritarea membranei mucoase a gâtului
 • Gură uscată
 • diaree
 • lăcrimare
 • Tăierea și uscarea ochilor
 • Dureri de cap (adesea severe)
 • arsură
 • greață
 • Încălcarea formării gazului
 • Gravitatea în stomac
 • Frecvente de răceală cu febră mare
 • Umflarea plămânilor

Sursele unui exces de clor pot fi nu numai o doză mare de apă sărată sau clorată pe care o bei, ci și o baie obișnuită în duș. Dacă luați adesea un duș fierbinte, cu un exces de cor, atunci o persoană primește prin piele o doză mult mai mare de clor decât să bea apă clorurată. Și cantitatea de toxine care intră în sânge cu o astfel de baie crește de 10-20 de ori.

Apa poate fi curățată de clor în mai multe moduri. Mai întâi de toate, aruncați în el carbune activat timp de 15-30 de minute. Sau, în ultimă instanță, fierbeți și stăpâniți apă într-o zi - dar acest lucru este mai puțin eficient, pe lângă faptul că, atunci când fierbe în apă toate substanțele utile, în primul rând, sărurile minerale sunt distruse.

Clorul din organism trebuie să fie, numai doza trebuie controlată, astfel încât sănătatea să rămână mereu pe partea de sus.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.