^

Cofeina în tablete - pentru pierderea în greutate

, Editorul medical
Ultima examinare: 10.08.2022
Fact-checked
х

Tot conținutul iLive este revizuit din punct de vedere medical sau verificat pentru a vă asigura cât mai multă precizie de fapt.

Avem linii directoare de aprovizionare stricte și legătura numai cu site-uri cu reputație media, instituții de cercetare academică și, ori de câte ori este posibil, studii medicale revizuite de experți. Rețineți că numerele din paranteze ([1], [2], etc.) sunt link-uri clickabile la aceste studii.

Dacă considerați că oricare dintre conținuturile noastre este inexactă, depășită sau îndoielnică, selectați-o și apăsați pe Ctrl + Enter.

În instrucțiuni, indicațiile privind utilizarea cofeinei în pastilele de dietă sunt absente: acest alcaloid purin metilxantină aparține grupului de substanțe psihostimulatoare care afectează sistemul nervos central.

Numele de cofeină utilizate sunt: 1,3,7-trimetil-xantină (chimică); cofeina-benzoat sodiu sau cofeina sodiu benozoat (farmaceutic); alternativă - metilteobromina, theine, guaranina.

trusted-source[1], [2], [3], [4]

Indicaţii Cofeina in pastilele de dieta

Indicațiile benzoat de cafeină-sodiu cuprind un spectru larg de boli ale sistemului central nervos și cardiovascular, cu spasme, reducerea tonusului vascular și a tensiunii arteriale, precum narcolepsia și stări astenice de oboseală, somnolență și pierderea generală a puterii.

In plus, benzoat de cafeină-sodiu (tablete de cafeină) au devenit folosite pentru reducerea masei corporale, deoarece mecanismul său de acțiune se extinde nu numai la anumite funcții ale sistemului nervos autonom, ci și asupra proceselor metabolice prin care - prin intermediul neurotransmitatorilor (transmite impulsuri Chemicals) - controalele creierului.

Formularul de eliberare

Forma de eliberare a tabletei cafeină-benzoat de sodiu comprimate, pulbere, soluție injectabilă (10 și 20%) în fiole.

trusted-source[5], [6], [7], [8]

Farmacodinamica

Farmacodinamica: Cum cofeina ajuta la arderea grasimilor

Mecanismul de acțiune, și anume, farmacodinamica sodiului de cafeină-benzoat, se bazează pe mai multe procese biochimice. In primul rand, cofeina inhiba celula efectoare enzimei fosfodiesteraza de reglare intracelulare de semnalizare, iar acest lucru se reflectă în creșterea concentrației hormonului de generare a AMPc - AMP ciclic. Ca rezultat, cAMP crește activitatea enzimelor celulelor adipoase (adipocite) care descompun trigliceridele și astfel intensitatea lipolizei în celulele țesutului adipos visceral crește.

Un rol important îl are asemănarea structurii chimice a cofeinei (baza purinică metilată a xantinei) cu structura moleculară a adenozinei produse de organism, un neurotransmițător purin care inhibă excitația creierului. Moleculele de cafeină se pot lega de receptorii de adenozină din celulele creierului și nu le permit să activeze, adică acționează ca un antagonist competitiv. Dar pentru procesul de ardere a grăsimilor, cheia este că acest antagonism promovează eliberarea și activarea neurotransmițătorilor de catecolamină, inclusiv adrenalina.

Adrenalina acționează asupra adrenoreceptorilor cu membrană ai celulelor țesutului adipos și stimulează, de asemenea, enzimele implicate în scindarea trigliceridelor.

În plus, efectul cofeinei în pastilele de dietă este asociat cu efectul său diuretic, care rezultă din inhibarea reabsorbției apei în tuburile renale. Cu toate acestea, o creștere a volumului de urină se observă numai cu o doză de cafeină mai mare de 300 mg.

Cafeina, ca cele mai multe psihostimulante, suprimă apetitul, adică întârzie semnalizarea foamei, dar mecanismul acestui efect nu este încă cunoscut.

trusted-source[9], [10], [11], [12], [13]

Farmacocinetica

Cafeina-Benzoat de sodiu bine absorbit în tractul gastrointestinal (până la 30-45 de minute), intră în circulația sistemică (conectarea la proteinele din ser nu este mai mare de 15%) și distribuite în țesuturile și lichidul interstițial; pătrunde prin BBB.

Mai mult de 90% din cafeină este metabolizată de sistemul enzimatic al ficatului prin demetilare și oxidare la metaboliți activi și inactivi. Printre dimetilxantinele active primare, paraxantinul joacă un rol special în activarea lipolizei, iar conținutul de glicerină și acizi grași liberi crește în plasmă sanguină.

Medicamentul nu este cumulat. Timpul de înjumătățire al produselor de biotransformare a caffeine-benzoatului de sodiu este de 4,5-6 ore; excreție - prin rinichi (cu urină) și prin intestine (cu fecale).

trusted-source[14], [15], [16], [17], [18]

Dozare și administrare

Cofeina în pilulele de dietă este administrată pe cale orală, dar există abordări diferite ale dozei.

Conform unei recomandări, este necesar să se ia 100 mg pentru fiecare 30 kg de greutate corporală și numai înainte de antrenamentul fizic (timp de 40-45 minute); alții susțin că doza optimă este de 10-20 mg pe kilogram de greutate corporală.

Unele surse indică doza maximă unică de cafeină în comprimate - 400 mg și zilnic - 1 g.

Specialiștii Asociației Medicale Americane consideră o doză moderată de cofeină 200-300 mg pe zi. Jumătate din această sumă este recomandată să dureze un sfert de oră înainte de micul dejun (reducând astfel apetitul pentru cel puțin o jumătate de zi), a doua recepție - 15-20 minute înainte de prânz (dar nu mai târziu de 16 ore).

trusted-source[25], [26], [27], [28], [29], [30]

Utilizați Cofeina in pastilele de dieta în timpul sarcinii

Cafeina penetrează placenta și intră în laptele matern, din acest motiv, utilizarea acestuia în timpul sarcinii și în timpul alăptării este contraindicată.

Contraindicații

Cafeina-Benzoat de sodiu contraindicată aplicarea hipersensibilitatea cu antecedente de cafeină, CNS hiperexcitabilitate, epilepsie, patologiile natură organică cardiovasculară, infarct miocardic, tahicardie, hipertensiune, insomnie cronica, glaucom. Medicamentul nu este utilizat la vârstnici și copii sub 12 ani.

trusted-source[19], [20], [21], [22]

Efecte secundare Cofeina in pastilele de dieta

Principalele efecte secundare ale cofeinei în comprimate sunt exprimate sub formă de nervozitate, tremor, cefalee, tulburări de somn, aritmie cardiacă, tensiune arterială crescută, greață, durere în regiunea epigastrică. Sunt posibile reacții alergice cu urticarie și prurit.

O creștere semnificativă a diurezei poate duce la deshidratarea organismului. De asemenea, cu utilizarea prelungită a cafeinei sodice-benzoat, există un risc de dependență - cofeina. Iar o întrerupere bruscă a recepției poate crește somnolența și stagnarea depresivă.

trusted-source[23], [24]

Supradozaj

Doza suplimentară de cafeină-benzoat de sodiu duce la dureri în stomac, grețuri, vărsături, suprasolicitare nervoasă, frecvență cardiacă crescută, căldură, tremor și convulsii.

În caz de supradozaj, este necesară spălarea stomacului, administrarea cărbunelui activ: cu convulsii, se fac injecții intravenoase cu anticonvulsivante, în special benzodiazepine.

trusted-source[31], [32]

Interacțiuni cu alte medicamente

Cafeina-benzoat de sodiu îmbunătățește acțiunea analgezicilor (nu opioizi), a agenților antipiretici, a adrenomimeticii alfa și beta, a medicamentelor tireotropice.

Cofeina reduce efectul tranchilizantelor, analgezicelor opioide, al medicamentelor liniștitoare și hipnotice.

Îmbunătățirea efectelor cofeinei pentru contracepția hormonală; antibioticele încetinesc eliminarea cofeinei și măresc concentrația acesteia în plasma sanguină.

Utilizarea concomitentă a cofeinei cu glicozidele cardiace crește nu numai efectul terapeutic, ci și efectele secundare.

Cofeina este absolut incompatibilă cu medicamentele care deprimă sistemul nervos central, în special medicamentele pentru anestezie generală.

trusted-source[33], [34], [35], [36], [37]

Conditii de depozitare

Cofeina-benzoat de sodiu trebuie depozitată la temperatura camerei, într-un loc inaccesibil pentru copii.

trusted-source[38], [39], [40], [41], [42]

Termen de valabilitate

Perioada de valabilitate a medicamentului este de 4 ani.

Opinii

Opiniile reale ale celor care piardă în greutate și rezultatele nu sunt publicate în surse accesibile, evident, datorită faptului că cafeina-benzoat de sodiu nu este anunțată de întreprinderile farmaceutice care o produc.

Câteva recenzii ale medicilor sunt reduse la faptul că cofeina poate reduce ușor greutatea corporală sau poate preveni creșterea acesteia, dar "nu există dovezi convingătoare că cafeina provoacă pierdere de greutate semnificativă sau permanentă".

Atenţie!

Pentru a simplifica percepția informațiilor, această instrucțiune de utilizare a medicamentului "Cofeina în tablete - pentru pierderea în greutate" a fost tradusă și prezentată într-un formular special pe baza instrucțiunilor oficiale de utilizare medicală a medicamentului. Înainte de utilizare citiți adnotarea care a venit direct la medicamente.

Descrierea este furnizată în scopuri informative și nu este un ghid pentru auto-vindecare. Nevoia de acest medicament, scopul regimului de tratament, metodele și doza medicamentului sunt determinate numai de către medicul curant. Auto-medicamentul este periculos pentru sănătatea ta.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.