^

Vârsta biologică a copilului

, Editorul medical
Ultima examinare: 20.11.2021
Fact-checked
х

Tot conținutul iLive este revizuit din punct de vedere medical sau verificat pentru a vă asigura cât mai multă precizie de fapt.

Avem linii directoare de aprovizionare stricte și legătura numai cu site-uri cu reputație media, instituții de cercetare academică și, ori de câte ori este posibil, studii medicale revizuite de experți. Rețineți că numerele din paranteze ([1], [2], etc.) sunt link-uri clickabile la aceste studii.

Dacă considerați că oricare dintre conținuturile noastre este inexactă, depășită sau îndoielnică, selectați-o și apăsați pe Ctrl + Enter.

Fiecare copil are o rată individuală de dezvoltare biologică, iar vârsta sa biologică poate să difere într-o anumită măsură de vârsta colegilor săi pe certificatul de naștere. Vorbim despre ceasul biologic individual al organismului, care are o specificitate în viteză. Este atât de important caracteristică individuală pe care chiar și astfel sincronizatoarele externe puternice, cum ar fi soarele, luna, anotimpuri, zi și noapte, în imposibilitatea de a neutraliza și a subordona ritmul general al trecerii timpului. Mulți indicatori ai capacităților funcționale ale organismului, sistemele sale de reactivitate se corelează în primul rând cu vârsta biologică, dar nu cu calendarul. Caracteristicile vârstei biologice a copilului sunt importante pentru adoptarea unui mod individual de viață, protecția sănătății, folosirea diferitelor abordări ale educației și învățării sale. Este greu de pus în spatele unui birou și să prezinte aceleași cerințe pentru cei doi prieteni 6 ani (pe calendar), în cazul în care vârsta biologică a uneia dintre ele este 4, iar al doilea - 8 ani. Și acest lucru se găsește adesea în școlile noastre.

Prin urmare, în biologia copilăriei s-au făcut încercări de a clasifica perioadele de copilărie, nu în funcție de durata vieții calendaristice, ci de trăsăturile biologice esențiale ale maturității. Periodizările prof. IA Arshavsky și G. Grimm.

Clasificarea lui Arshavsky pentru perioada postnatală a vieții

 1. Stadiul neonatal al dezvoltării este de la naștere până la sfârșitul hrănirii cu lapte.
 2. Perioada de hranire lactotrofică - înainte de introducerea alimentelor complementare groase.
 3. Perioada de combinare a alimentației produselor lactate și alimentelor complementare - până la realizarea stării de sănătate.
 4. Vârsta preșcolară - dezvoltarea actelor de locomoție. Formarea mersului și a alergării.
 5. Vârsta preșcolară - înainte de apariția primilor dinți permanenți.
 6. Școala de juniori - până la primele semne de pubertate.
 7. Școala superioară - până la sfârșitul pubertății.

Un punct interesant al clasificării este acela de a sublinia legătura dintre biologia dezvoltării și tipul de nutriție. În acest caz, nu întotdeauna asocierea este determinată de gradul de maturitate al copilului. Poate fi creat arbitrar. Există, de asemenea, o tendință clară de a determina esența perioadei, și nu criteriile de izolare a acesteia.

Clasificarea lui G. Grimm

 1. Perioada neonatală este până la vindecarea ranii ombilicale.
 2. Vârsta sânilor - înainte de apariția primului dinte de lapte.
 3. Vârsta grădinii - înainte de a stăpâni mersul pe jos.
 4. Vârsta preșcolară - înainte de apariția primului dinte permanent sau la sfârșitul primei întinderi.
 5. Școala de vârstă școlară - până la primul semn al pubertății.
 6. Vârsta școlară de vârstă este până la sfârșitul pubertății.
 7. Perioada de tineret sau de maturitate este până la atingerea performanței optime.

Această clasificare se concentrează mult mai mult pe criteriile de delimitare a perioadelor biologice de vârstă. Dezavantajul este rudeness relativ de divizare cu blocuri de vârstă excesiv de mare.

Varianta de periodizare biologică poate fi și astfel:

 1. Perioada pre-neonatală (pentru prematur sau mic) - până la o greutate corporală de 2500 g și formarea de reflexe stabilă de înghițire și suge.
 2. Perioada neonatală este înainte de îndepărtarea hipertensiunii fiziologice a flexorilor membrelor superioare.
 3. Copilăria precoce - până la eliminarea completă a hipertensiunii fiziologice a flexorului extremităților.
 4. Vârsta târzie a sânului - de a merge fără sprijin și sprijin.
 5. Alăptarea - până la erupția completă a dinților din lapte.
 6. Preșcolari - până la semnele evidente ale celei de-a doua perioade de mușcături de lapte (diastema-tremes).
 7. Vârsta preșcolară - înainte de formarea unui test pozitiv filipinez.
 8. Școala de vârstă școlară sau pre-pubertală - până la apariția semnelor secundare de pubertate.
 9. Primul pubertal (etapa I-II de maturare conform lui J. Tanner).
 10. Cel de-al doilea pubertal (maturarea etapei III-IV de către J. Tanner).
 11. Tubul pubertal (etapa V de maturare conform lui J. Tanner).
 12. Vârsta de maturitate - de la finalizarea creșterii transversale (în funcție de măsurarea distanțelor bitromamerale și biacromiale).

Pentru a determina vârsta biologică a unui copil, se utilizează o evaluare a dezvoltării unor astfel de trăsături care să reflecte noi semne calitative în timpul procesului de maturizare biologică sau să aibă un grad ridicat de corelare cu maturarea biologică. Cele mai simple markeri de vârstă biologică la copiii adolescenți pot fi semne sau etape de pubertate. La copiii mici, vârsta biologică poate fi judecată prin dezvoltarea și dispariția reflexelor de bază ale nou-născuților, formarea abilităților motorii, apariția dinților laptelui. În epoca preșcolară, apariția dinților permanenți este un semn important al maturității. În studiile speciale, vârsta biologică este determinată radiologic, în funcție de numărul de puncte disponibile și de nucleile de osificare. Este greșit să credem că vârsta osoasă este reflectarea vârstei biologice reale a corpului unui copil. Aceasta este vârsta sistemului osos, în funcție de combinația de factori sau de condițiile de dezvoltare a sistemului musculo-scheletic. Sistemele fiziologice rămase se pot dezvolta într-un ritm diferit și au alte caracteristici de vârstă.

Punct de referință convenabil pentru urmărirea varsta biologica poate fi evolutia hemoglobinei a fluxului sanguin periferic citometrie formarea formula limfocitelor și ritmul de electroencefalogramă și așa mai departe. D. Toate antropometrice, fiziologice, metabolice, semne imunologici ale unui copil sănătos, având o dinamică clare și destul de luminoase, de vârstă sau de evoluție funcțională, poate fi folosit pentru a judeca vârsta biologică în raport cu vârsta calendarului. Pentru aceasta este necesar să se aibă distribuții tabele de vârstă ale acestor caracteristici, este de dorit reprezentat în formă neparametric sau statistic de creștere. Epoca biologică a subiectului de către sistem (os, sistemul cardiovascular, sistemul sanguin, funcția aparatului tubular al rinichiului și așa mai departe. D.) Cel mai probabil va corespunde unei perioade de vârstă calendaristică atunci când au primit sau cantitative caracteristici ale corpului dimensionale (funcția) se încadrează între 25 și distribuția a 75 de cenți. Acest lucru indică caracteristicile cele mai tipice sau proprietăți inerente 50% dintre copii sănătoși grupa de vârstă sex. În lipsa tabelelor de distribuții de vârstă biologică pot fi evaluate aproximativ de proximitatea maximă selectată caracteristică cantitativă la o valoare de vârstă secundară (aritmetică, mediana sau modul).

Vârsta biologică a unui copil poate fi spus cu certitudine numai dacă, pentru un anumit număr de semne de maturitate, acesta prezintă tendințe similare în ceea ce privește magnitudinea și direcția. Astfel, vârsta biologică a copilului este dominația anumitor vârste biologice ale țesuturilor, organelor și sistemelor individuale ale corpului. Acesta poate fi reprezentat sub forma celei mai frecvente vârste sau a vârstei biologice medii și a unei descrieri a oscilațiilor revelate. Aceasta este baza pentru a judeca gradul de armonie sau disarmament în creșterea și maturarea unui copil sau, în limba biologiei teoretice, despre gradul de heterochronie a dezvoltării.

Heterocronia este inerentă fiecărui copil, este o proprietate inalienabilă a procesului de dezvoltare. Disgarmonizatsiya Exprimat cu o întârziere de (retard sau bradigenez) sisteme singur sau înainte de (accelerare sau tahigenez) creează alte state critice de adaptare funcțională și de viață cu un risc crescut de boli.

Dintre caracteristicile antropometrice cele mai corelate cu vârsta biologică, puteți indica greutatea corporală, circumferința toracelui, raportul dintre segmentele superioare și inferioare ale corpului. Un set de caracteristici care pot fi folosite pentru a determina vârsta biologică este prezentat în capitolul privind dezvoltarea fizică.

Foarte informativ și valoros pentru practica pediatrilor, metoda biologică de diagnosticare a vârstei este evaluarea sa integrală pentru un set mare de caracteristici specifice și diferite legate de vârstă asociate cu diferite sisteme fiziologice. O astfel de abordare sa dovedit în perinatologie, când există diferențe semnificative între termenii de gestație, datele antropometrice ale nou-născuților și caracteristicile maturității sau vârstei lor biologice. Acesta din urmă este semnificativ mai semnificativ pentru probabilitatea supraviețuirii și conservării funcțiilor vitale ale copilului. Vârsta în săptămânile de gestație este determinată de suma scorurilor pentru 22 de semne clinice.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5]

Semne ale maturității biologice a copilului

Evidență

Puncte

1. Suspensie abdominală

Capul atârnă, spatele este arcuit, membrele atârnate drept

0

Capul este suspendat, spatele este arcuit, membrele sunt aproape drepte

1

Dorsum ușor arcuit, membrele ușor îndoite

2

Capul este pe aceeași linie cu corpul drept, membrele sunt îndoite

3

Capul este ridicat, partea din spate este dreaptă, membrele sunt îndoite

4

2. Trageți pe mânere

Zgomot complet la cap

0

Capul lag parțial

1

Nu

2

În față

3

3. Glandă mamară mamară din sânge

Nu

0

Pana la 0.75 cm, netede si plate, marginile nu cresc

2

Mai mult de 0,75 cm, marginile sunt ridicate

3

4. Transparența pielii pe abdomen

Numeroase venele și venulele sunt vizibile distinct

0

Venele și venulele sunt destul de distincte

1

Numai câteva vase mari pot fi văzute clar

2

Nu puteți vedea mai multe vase mari vag

3

Nu vedeți vase de sânge pe pielea burții
4

5. Umflați pe pielea din spate

Nu arma

0

Părul abundent, lung și gros peste tot pe spate

1

Diluarea părului în partea inferioară a spatelui

2

Există încă un puf, dar apar mici zone care lipsesc de un tun

3

Nu există spate în jumătate din zonă

4

6. Pliurile de piele

Nu se îndoaie

0

Fețele roșii slabe pe partea anterioară a părții plantare a piciorului

1

Dungi roșii limitate, impresiuni mai mici de 1/3 din fața tălpii

2

Depresiunea a mai mult de 1/3 din partea din față a tălpii

3

Adâncime, clare se îndoaie mai mult de 1/3 din fața tălpii

4

7. Buzele sexuale

Mare deschis, mic iese în afară

0

Mare aproape complet acoperă mici

1

Capac larg mare, mic

2

8. Ouă

Nimic în scrot

0

Cel puțin unul din vârful scrotului

1

Cel puțin unul în partea de jos a scrotului

2

9. Forma urechii

Auriculul este plat, fără formă, numai părți ale marginii sale sunt îndoite spre interior

0

Partea auriculei este îndoită spre interior

1

Întreaga parte superioară este ușor curbată spre interior

2

Totul și în mod evident îndoit înăuntru

3

10. Duritatea auriculei

Auriculul este moale, se îndoaie ușor și nu se întoarce în poziția inițială

0

Auriculul este moale, se îndoaie ușor și se întoarce lent în poziția inițială

1

Auricula cu cartilaj pe margine, relativ moale, după îndoire se întoarce repede în poziția inițială

2

O auriculă fermă se întoarce imediat în poziția inițială

3

11. Glandele mamare

Nu este palpabil

0

Mai puțin de 0,5 cm în diametru

1

Mai mult de 1 cm în diametru

3

12. O fereastră pătrată

66-90 °

0

56-65 °

1

36-55 °

2

11-35 °

3

0-10 °

4

13. Mișcarea cotului înclinat

La linia axilară a părții opuse

0

Între linia de mijloc a corpului și linia axilară a părții opuse

1

Aproape de linia mediană a corpului

2

Nu atinge linia de mijloc

3

14. Răspunsul piciorului

180 °

0

90-180 °

1

Mai puțin de 90 °
2

15. Răspunsul mâinii

180 °

0

90-180 °

1

Mai puțin de 90 °

2

16. Edemul

Edemul explicit al mâinilor și al picioarelor, pastozitatea (dimples) deasupra tibiei

0

Doar cuiburi deasupra tibiei

1

Nici edem, nici bulb

2

17. Colțul popliteal

90 °

5

90-100 °

4

101-120 °

3

121-140 °

2

141-170 °

1

170 °

0

18. Puneți-vă

Îndoire completă a mâinilor și a picioarelor

4

Picioarele sunt îndoite și divorțate, brațele ușor îndoite la nivelul coatelor

3

Mâinile și picioarele sunt dezbrăcate

0

19. Călcâi - Ureche

Buric

4

Lângă mamelon

3

Clavicula

2

Bărbie

1

Ureche

0

20. Îndoiți piciorul înapoi

0-9 °

4

10-20 °

3

25-50 °

0

55-80 °

1

80-90 °

2

21. Structura pielii (perii și picioare)

Foarte subțire, gelatinoasă

0

Subțire și netedă

1

Smalț, grosime medie, erupție cutanată sau scalare superficială

2

Îngrășăminte, fisuri superficiale și peeling, în special pe mâini și picioare

3

Pergamentar cu fisuri superficiale și adânci

4

22. Culoarea pielii

Roșu închis

0

Pale roz, relativ uniformă

1

Pale roz, neuniform

2

Paletă cu culoare roz de urechi, buze, palme și tălpi

3

Scor prin scor

Sumă de puncte

Vârsta biologică (săptămâni)

Sumă de puncte

Vârsta biologică (săptămâni)

0-9

26

40-43

35

10-12

27

44-46

36

13-16

28

47-50

37

17-20

29

51-54

38

21-24

30

55-58

39

25-27

31

59-62

40

28-31

32

63-65

41

32-35

33

66-69

42

36-39

34

Norma sau corespondența dintre epoca biologică și cea calendaristică într-o anumită măsură demonstrează bunăstarea dezvoltării și funcționării tuturor acestor sisteme. Lipsa vârstei biologice a mărimii și a proporțiilor corpului poate indica prezența unor afecțiuni patologice sau un mediu inadecvat pentru dezvoltarea optimă a copilului.

Indicatorii antropometrici ca o reflectare a vârstei biologice a copilului

Aici există, pe de o parte, recunoașterea deplină a tuturor cercetătorilor legi de schimbare cu varsta si mai multe lățimi ale corpului dlinnik de relații, pe de altă parte - o desconsiderare aproape completă a posibilităților de utilizare practică a acestor modele pentru a diagnostica varsta biologica a copiilor. Acesta din urmă este asociat cu o variabilitate pronunțată în proporțiile corpului, chiar și la copii de același sex și vârstă. Prin urmare, un diagnostic suficient de precis al maturării biologice prin proporțiile corpului este cu greu posibil fără dezvoltarea unor tehnici metodice speciale. În același timp, chiar și acum proporțiile corpului și dinamica lor de vârstă ar putea fi bine utilizate în monitorizarea dezvoltării individuale a copiilor, în special a celor cu factori de risc pentru abateri de la creșterea și maturarea normală. Dezvoltarea normelor pentru proporțiile de vârstă ale corpului în formă de centilă ar putea constitui baza pentru determinarea vârstei biologice a copilului dacă există o gamă suficient de largă sau set de astfel de standarde. În cazul în care un număr de indicatori de proporții ale corpului intră în zona de 50% (de la 25 mii la 75 mii centiles) din aceeași grupă de vârstă, se poate presupune că vârsta biologică a copilului corespunde vârstei acestui grup.

Ca o proporție care ar putea fi normalizat pentru a determina varsta biologica, ar trebui să lista deja testate și încercate în igiena Institutul de copii și adolescenți raportul indicelui de circumferinta capului la o creștere, precum și o serie de indici, calculat pe baza dlinnik raportul: înălțimea părții superioare a feței în raport cu lungimea corpului; lungimea picioarelor în raport cu lungimea corpului; raportul segmentelor superioare și inferioare ale corpului.

Partea superioară a feței este de aproximativ 16-18% din lungimea corpului nou-născutului, la fete și tineri - aproximativ 7-8% din creștere.

Lungimea piciorului nou-născutului este de 36-40% din lungimea corpului, iar până la vârsta de 6-7 ani poate ajunge la 52-55% din creștere. Raportul dintre lungimea piciorului și înălțimea părții superioare a feței are cea mai mare varietate de variații de vârstă și poate fi calculat fără transferul datelor măsurate ca procent din creșterea copiilor.

Analiza de corelație arată relații statistice semnificative între indicii proporțiilor corpului enumerați și caracteristicile copiilor ca și formula dentară, formula pentru dezvoltarea sexuală, performanța fizică și indicatorii dinamometriei.

Pentru a diagnostica finalizarea primei întinderi, un număr de autori recomandă așa-numitul test Philippine. Pentru a extinde limitele de vârstă ale utilizării acestui test, îl puteți măsura (în centimetri). In cele din urma, copiii pubertate antropometrice indicele de maturitate biologică poate fi un raport index al celor două diametre transversale - mezhakromialnogo (lățimea umerilor) și intertrohanteriene (lățime pelvis).

Metodologia utilizării proporțiilor corpului pentru estimarea vârstei biologice în prezența distribuțiilor de vârstă centilă poate fi următoarea.

Prima opțiune - în contact cu toți indicii în zona de 25-75 centiles lea se poate vorbi despre un copil sub vârsta biologică, la ieșirea unora dintre ele la stânga sau la dreapta - tendința de a conduce sau rămase în ritmul de evoluție biologică, atunci când deplasarea tuturor măsurătorilor la stânga sau la dreapta în zonele cu valori centile - aproximativ un anumit interval sau înainte de dezvoltare. Este posibil să se găsească statistic de creștere segmentul de vârstă în cazul în care indicatorii de copil ocupă poziția între percentila 25 și 75 de ani, aproape de mediana, și să presupunem că dezvoltarea copilului (vârsta biologică) sunt cele mai potrivite pentru vârsta, pentru care a definit o coincidență.

A doua opțiune - pentru fiecare măsurătoare sau indicele determinat cel mai apropiat de vârstă medie (percentila 50) și se înregistrează vârsta, la care acest lucru similar cu mediana - a doua treime Indicele etc. Vârsta copilului biologică poate fi calculată ca valoarea mediei aritmetice a prescripției înseamnă .. "Vârstele" indiciilor sau dimensiunilor sale individuale. Diferența dintre vârsta minimă și cea maximă caracterizează severitatea heterochroniei sau disarmonizarea, dezvoltarea.

trusted-source[6], [7], [8], [9], [10], [11], [12], [13], [14], [15]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.