^
A
A
A

Sensibilizarea Rh în timpul sarcinii

 
, Editorul medical
Ultima examinare: 20.11.2021
 
Fact-checked
х

Tot conținutul iLive este revizuit din punct de vedere medical sau verificat pentru a vă asigura cât mai multă precizie de fapt.

Avem linii directoare de aprovizionare stricte și legătura numai cu site-uri cu reputație media, instituții de cercetare academică și, ori de câte ori este posibil, studii medicale revizuite de experți. Rețineți că numerele din paranteze ([1], [2], etc.) sunt link-uri clickabile la aceste studii.

Dacă considerați că oricare dintre conținuturile noastre este inexactă, depășită sau îndoielnică, selectați-o și apăsați pe Ctrl + Enter.

Ce este rhesus - sensibilizarea în timpul sarcinii?

Medicul diagnostichează "rhesus-sensibilizare" atunci când fluxul sanguin al mamei dezvăluie anticorpi Rh. Anticorpi Rh - structura proteinei sunt compuși care sunt produse în corpul mamei ca răspuns la a fi lovit de Rh-pozitive celule sanguine roșii fetale (sistemul imunitar al viitoarei mame percepe aceste eritrocite ca fiind străine).

Cauzele rhesus - sensibilizare în timpul sarcinii

Sensibilizarea la rhesus se observă în timpul sarcinii, dacă mama are un factor Rh negativ al sângelui, iar fătul are un factor Rh pozitiv. În cele mai multe cazuri, sângele mamei nu se amestecă cu sângele fătului până la naștere. Anticorpii care afectează fătul se formează în timp și nu pot fi observați în timpul primei sarcini. În timpul următoarei sarcini, când fătul are din nou un factor Rh pozitiv, anticorpul este deja prezent în sânge și începe să atace fătul. Ca rezultat, fatul dezvoltă anemie, icter sau boli mai grave. Aceasta se numește boala Rh. Condiția se agravează cu fiecare sarcină ulterioară, când mama și copilul au factori Rh diferiți.

În timpul primei sarcini, fătul poate dezvolta boala Rh dacă mama a fost sensibilizată înainte sau în timpul sarcinii anterioare. Acest lucru se poate întâmpla și în cazul:

 • Pierderea de sarcină, avortul sau sarcina extrauterină și nu ați primit imunoglobulină pentru a evita sensibilizarea.
 • Afectarea gravă a cavității abdominale în timpul sarcinii.
 • Vi s-a dat o amniocenteză sau o biopsie a vierilor corionici în timpul sarcinii și nu vi sa dat imunoglobulină. În timpul acestor teste, sângele mamei și copilului poate fi amestecat.

Sensibilizarea este un factor foarte important care trebuie discutat cu un medic în primul trimestru de sarcină. Sensibilizarea nu provoacă simptome alarmante și poate fi detectată numai printr-un test de sânge.

 • Dacă sunteți în pericol, sensibilizarea rhesus este aproape întotdeauna prevenită.
 • Dacă sunteți deja sensibilizată, trebuie să urmați un curs de tratament pentru a proteja sănătatea copilului.

Cine este predispus la sensibilizare în timpul sarcinii?

Rhesus - sensibilizarea în timpul sarcinii poate să apară numai dacă mama are un Rh negativ, iar copilul are Rh pozitiv.

Dacă mama are un sânge negativ de rhesus și tatăl are un sânge pozitiv, există o mare probabilitate ca copilul să fie același cu cel al tatălui. În consecință, poate exista un conflict rhesus.

Dacă ambii părinți au Rh negativ, copilul va avea același lucru. Într-o astfel de situație, rhesus - nu poate exista nici un conflict.

Dacă aveți Rhesus de sânge negativ, din motive de siguranță, medicul va prescrie un curs de tratament, indiferent de tipul de sânge al tatălui.

Diagnosticarea sensibilității la Rh

Toate femeile gravide primesc un test de sânge în timpul primei examinări prenatale. Rezultatul lui va arăta o sensibilizare negativă a sângelui de rhesus a mamei.

Dacă aveți sânge negativ de rhesus, dar nu sunteți sensibilizat:

 • Un test de sânge repetat poate fi programat între 24 și 28 de săptămâni de gestație. Dacă rezultatele analizei confirmă faptul că nu sunteți sensibilizat, este posibil să nu aveți nevoie să efectuați un test suplimentar de anticorpi înainte de naștere. (Nu este exclusă probabilitatea de reanaliză în cazul unei amniocenteze de femeie gravidă timp de 40 de săptămâni de sarcină sau de detașare a placentei, care a cauzat sângerări uterine).
 • Nou-născutului i se va da un test de sânge după naștere. Dacă are un sânge pozitiv de Rhesus, va trebui să treacă un test de anticorpi pentru a afla dacă ați fost sensibilizată la sfârșitul celui de-al treilea trimestru de sarcină sau în timpul nașterii.

Dacă sunteți sensibilizată, medicul va monitoriza îndeaproape cursul sarcinii, și anume:

 • să se verifice în mod regulat nivelul anticorpilor din sânge;
 • efectuează un studiu Doppler cu ultrasunete pentru a determina fluxul de sânge către creierul copilului, în timp ce anemia poate fi detectată și gradul de boală determinat.

Prevenirea sensibilizării la Rh

Dacă aveți un sân negativ Rhesus, dar nu sunteți sensibilizat, medicul vă va da câteva doze de imunoglobulină. Administrarea sa este eficientă în 99 de cazuri din 100.

Imunoglobulina se administrează:

 • în cazul amniocentezei unei femei gravide;
 • la 28 săptămâni de gestație;
 • după naștere, dacă copilul are un sânge pozitiv Rhesus.

Medicamentul vă ajută numai pentru o anumită perioadă de timp, deci trebuie să faceți un tratament cu fiecare sarcină. (Pentru a evita sensibilizarea la sarcini repetate, imunoglobulina este administrată femeilor cu rhesus de sânge negativ în caz de avort spontan, avort sau sarcină ectopică).

Injecțiile nu vor beneficia dacă sunteți deja sensibilizată.

tratament

Dacă sunteți sensibilizată, medicul în timpul sarcinii va efectua teste regulate, pentru a determina starea de sănătate a fătului. De asemenea, ar trebui să meargă la recepție la perinatolog.

Cursul de tratament al unui copil depinde de gravitatea anemiei.

 • Dacă există o formă ușoară de anemie, va trebui să luați teste suplimentare în timpul sarcinii.
 • Dacă boala se agravează, singura soluție corectă este îndepărtarea prematură a copilului. După naștere, unele nou-născuți pot necesita o transfuzie de sânge sau tratamentul icterului.
 • În caz de anemie severă, copilului i se administrează o transfuzie de sânge în uter. Acest lucru va ajuta la protejarea sănătății sale și îi va oferi un timp suplimentar pentru maturizarea completă. În cele mai multe dintre aceste cazuri, în timpul nașterii, o secțiune cezariană și transfuzia de sânge suplimentare se efectuează imediat după naștere.

În trecut, sensibilizarea a condus adesea la moartea unui copil. Dar testarea și tratamentul modern le permit copiilor să se nască în siguranță și să se dezvolte în mod normal în viitor.

Cauzele sensibilizării Rh în timpul sarcinii

Rhesus - sensibilizarea apare atunci când o femeie cu rhesus negativ este expusă la rhesus pozitiv. Aproximativ 90% dintre părinți sunt sensibilizați în timpul travaliului, deoarece sângele lor se amestecă cu sângele copilului. Mai târziu, sistemul imunitar al femeilor începe producția de anticorpi împotriva eritrocitelor pozitive de Rhesus.

Experții nu știu cât de mult produce sânge sensibilizarea în timpul travaliului. Dar multe femei sunt sensibilizate în timpul sarcinii sau în timpul travaliului, chiar dacă 0,1 ml de sânge fetal Rh pozitiv intră în fluxul sanguin. Din fericire, evitarea unui conflict cu rhesus este posibilă prin introducerea unei imunoglobuline în corpul mamei.

Atunci când sistemul imunitar al unei femei suferă o sensibilizare pentru prima dată, durează câteva săptămâni pentru a produce imunoglobulină M sau anticorpi. Anticorpii sunt prea mari pentru a intra în placentă, astfel încât fătul Rh pozitiv nu provoacă nici un rău. Sistemul imunitar pre-sensibil reacționează rapid la sânge Rh-pozitiv, așa cum a fost în timpul celei de-a doua sarcini cu un făt pozitiv Rh. De obicei, la doar câteva ore după expunerea la sânge cu rhesus pozitiv, se produce imunoglobulina G. Acești anticorpi sunt transmiși prin placentă către făt și îi distrug eritrocitele. Există un conflict rhesus, care este periculos pentru viitorul copil.

Unii oameni negativi Rhesus nu sunt niciodată sensibilizați, chiar și în cazul expunerii la o cantitate mare de sânge cu rhesus pozitiv. Motivul pentru aceasta nu este încă cunoscut.

trusted-source[1], [2], [3]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.