^

Sarcina: al treilea trimestru

, Editorul medical
Ultima examinare: 19.10.2021
Fact-checked
х

Tot conținutul iLive este revizuit din punct de vedere medical sau verificat pentru a vă asigura cât mai multă precizie de fapt.

Avem linii directoare de aprovizionare stricte și legătura numai cu site-uri cu reputație media, instituții de cercetare academică și, ori de câte ori este posibil, studii medicale revizuite de experți. Rețineți că numerele din paranteze ([1], [2], etc.) sunt link-uri clickabile la aceste studii.

Dacă considerați că oricare dintre conținuturile noastre este inexactă, depășită sau îndoielnică, selectați-o și apăsați pe Ctrl + Enter.

Al treilea trimestru de sarcină durează de la 28 săptămâni până la nașterea unui copil. Doctorul va calcula o anumită dată de naștere (40 de săptămâni), dar copilul este considerat plin dacă este născut între 37 și 42 de săptămâni. În timpul celui de-al treilea trimestru, fătul câștigă greutate și își înroșește toate organele. Deseori se mută, mai ales în perioada de la 27 la 32 de săptămâni.

În ultimele două luni de sarcină, fătul devine prea mare, ceea ce face dificilă mutarea în uter. Până la sfârșitul celui de-al treilea trimestru, își întoarce capul în jos, ceea ce provoacă disconfort. Acesta este un semn că se apropie data livrării.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6]

Semnele caracteristice ale sarcinii trimestrului III

 • Contracțiile Braxton-Hicks (contracții nedureroase ale uterului, un fel de pregătire pentru naștere, dar ele nu provoacă deschiderea colului uterin și începutul travaliului).
 • oboseală
 • Dureri de spate
 • Durere în abdomen și flanc
 • Hemoroizi și constipație
 • arsură
 • Sindromul canalului încheieturii
 • Dificultate în respirație, deoarece uterul este sub piept și plămân, nu există suficient spațiu pentru inspirație.
 • Umflarea ușoară a picioarelor și a gleznelor, deoarece în timpul sarcinii organismul acumulează mult lichid și uterul creează presiune suplimentară.
 • Perturbarea somnului și incapacitatea de a lua o poză confortabilă în timpul odihnei. Restul pe spate încetinește circulația sângelui și nu este posibil să se întoarcă la stomac. Sleep pe partea ta, pune o pernă sub stomac. Mai târziu, este mai bine să stați pe partea stângă, deoarece poziția din partea dreaptă sau din spate mărește masa uterului și blochează parțial vasele de sânge mari.
 • Frecvența urinării determinată de mărirea uterului și de presiunea fetală asupra vezicii urinare.

trusted-source[7], [8]

Semne de livrare apropiată

Fructele sunt întoarse cu capul în jos și coborâte (dar nu întotdeauna, femeia o simte).

Cervixul devine mai subțire și începe să se deschidă. De obicei, medicul face o inspecție și determină gradul de deschidere.

Contracțiile Braxton-Hicks devin mai frecvente și mai intense și, într-o oarecare măsură, dureroase. Există, de asemenea, o durere constantă în partea inferioară a spatelui.

Vezica fetală se rupe. În cele mai multe cazuri, decalajul are loc după debutul travaliului. La unele femei, acest lucru se întâmplă și înainte de debutul forței de muncă. Imediat apelați o ambulanță în caz de rupere a vezicii urinare.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.