^

Ce este ovulația la femei?

, Editorul medical
Ultima examinare: 20.11.2021
Fact-checked
х

Tot conținutul iLive este revizuit din punct de vedere medical sau verificat pentru a vă asigura cât mai multă precizie de fapt.

Avem linii directoare de aprovizionare stricte și legătura numai cu site-uri cu reputație media, instituții de cercetare academică și, ori de câte ori este posibil, studii medicale revizuite de experți. Rețineți că numerele din paranteze ([1], [2], etc.) sunt link-uri clickabile la aceste studii.

Dacă considerați că oricare dintre conținuturile noastre este inexactă, depășită sau îndoielnică, selectați-o și apăsați pe Ctrl + Enter.

Ce este ovulația la femei? Răspunsul la această întrebare este solicitat fie de cei care planifică nașterea unui copil, fie cei care nu vor încă să completeze familia cu un copil. Nu întâmplător calculul perioadei ovulatiei, și așa mai interesat de o femeie, și partenerul ei responsabil și atent: a fost în acest moment există o întâlnire simbolică a unuia dintre multele milioane, singura sperma activa si ou de sex feminin matur. În fiecare lună organismul femeii trăiește în funcție de ritmurile determinate de natură, toate procesele biologice trebuie să aibă loc în regimul dat, de preferință fără eșecuri și schimbări. Începând cu vârsta de 12-14 ani, în corpul fetei apare o "revoluție" hormonală, care se termină cu un fenomen complet normal - pregătirea pentru reproducere.

Bineînțeles, corpul fetei după primul ciclu menstrual din punct de vedere biologic este gata să conceapă, dar multe dintre sistemele ei, inclusiv cea mentală, au nevoie de mai mulți ani pentru o pregătire reală și armonioasă pentru nașterea unei noi vieți. Cu toate acestea, ciclul este lansat și aproape în fiecare lună (28-30 zile) în corpul feminin există transformări cu adevărat grandioase, atât fiziologice, cât și hormonale. O femeie sănătoasă în fiecare lună este o naștere potențială, deoarece în timpul ovulației în corpul ei o celulă se coace, pregătită pentru fertilizare. Bărbații în acest sens sunt mai reactivi: procesul de formare a spermatozoidelor în ele este continuu și apare zilnic, începând cu perioada pubertății și până la sfârșitul vieții.

Ce este ovulația la femei și cum este procesul de maturare a oului?

Înainte de a spune ce este ovulația la femei, este necesar să înțelegeți sistemul reproductiv al fetelor. În corpul fetei, născut, există deja ovare mici, nu mai mari decât un mazăre. În aceste ovare miniaturale, de la naștere, există aproximativ un milion de vezicule mai mici - foliculul, în care sunt și conținutul - ouă. La rândul lor, ouăle poartă toate informațiile ereditare în același mod ca și spermatozoizii masculi.

De-a lungul timpului, numărul de foliculi femele scade, o cincime dintre aceștia mor, iar până la prima menstruație nu mai sunt mai mult de 800 de mii. Cum și de ce are loc selecția bulelor necesare, știința nu sa clarificat încă, așa cum criteriile de alegere a unui folicul fructiferic în timpul perioadei de ovulație rămâne un mister. Folicula dominantă începe să crească la începutul ciclului menstrual, suprimând "frații" ei și după un timp se rupe complet, eliberând maturul matur - un ou de sex feminin. De fapt, timpul eliberării celulei gata pentru fertilizare se numește ovulație.

Ce este ovulația la femei, de ce este această informație necesară pentru fiecare femeie?

Pentru doamnele care intenționează să aibă un copil, este important să știm ce este ovulația la femei, deoarece numărarea contribuie la răspunsul la o singură întrebare - când se poate aștepta concepția. Modul în care răspunsul va fi folosit nu este un secret, de obicei ajută la rezolvarea următoarelor două sarcini - concepție mult așteptată sau protecție împotriva acesteia. Trebuie remarcat faptul că determinarea momentului ovulației nu împiedică întotdeauna concepția nedorită, deoarece jocurile (celulele) masculine și feminine sunt capabile să rămână active timp de aproximativ două zile. Aceste zile pot să nu coincidă cu debutul sau sfârșitul ovulației. Cel mai fiabil în ceea ce privește protecția împotriva sarcinii este metoda contraceptivă.

În ce condiții poate să apară ovulația?

Ovulația la fete adolescente nu este formată imediat. Acest lucru explică disponibilitatea incompletă de a concepe fete, în ciuda menstruației viitoare. Evident, o natură înțeleaptă a oferit multe riscuri, inclusiv sarcini precoce. În timpul anului, uneori și mai mult, se formează ciclul menstrual, se produce normalizarea acestuia. În acest moment pot exista întreruperi, pauze, până la 15-16 ani, fenomene considerate normale. De îndată ce ciclul devine previzibil și se produce în aceeași perioadă, vine momentul ovulației. Ovulația standard începe la două săptămâni după începutul următoarei menstruații propuse. De exemplu, începutul ciclului menstrual este programat pentru 28 septembrie, prin urmare, ovulația este probabil să apară pe 14 septembrie. În ginecologie, există o astfel de schemă de calcul: 

  • Ciclul durează 26 de zile - ovulația survine în cele 12-13 zile ale ciclului; 
  • Ciclul durează 28 de zile - ovulația survine în 14-15 zile de la ciclu; 
  • Ciclul durează 30 de zile - ovulația survine în cele 16-17 zile ale ciclului.

Desigur, aceasta nu este singura modalitate de a calcula aceste zile, mai ales că acestea se pot schimba sub influența multor factori - stres, intoxicații alimentare, procese inflamatorii, schimbări în fusurile orare atunci când se mișcă și așa mai departe.

Metode pentru determinarea perioadei de ovulație

Este foarte important să știm ce este ovulația la femei, deoarece aceste informații sunt necesare pentru a determina perioada de ovulație. Mai recent, cu câteva decenii în urmă, sexul frumos a fost angajat cu sârguință în cercetarea "științifică" și analiza stării corpului în timpul menstruației. Cu fost luate doar de femei pentru un calcul mai precisă a ovulației: desen diagrame complexe și măsurarea temperaturii bazale a corpului, care se presupune șase oră de somn profund, și după - o poziție de zece temperaturi măsurate „stază“. Orice mișcare în timpul măsurării sau o urgență naturală la urinarea de dimineață a făcut toate eforturile fără efect. Metodele moderne oferă metode simple, precise și cu costuri reduse. Cel mai popular este testul pentru hormonul luteinizant LH, care stimulează ovulația și ajută la conectarea estrogenului și progesteronului. Testul determină concentrația de LH în urină, dacă hormonul este detectat acolo, atunci procesul de ovulație a început. În plus față de testarea hormonului în urină, există teste care determină LH în ser și chiar în saliva. De asemenea, eficace este metoda ultrasonică de determinare a ovulației, atunci când dispozitivul poate să prezinte vizual procesul de mișcare a gametei femele de-a lungul oviductului - trompa uterină. Această metodă nu este capabilă să prezică ovulația, este mai degrabă o constatare.

Ceea ce este ovulația la femei poate fi, de asemenea, de neînțeles pentru acele femei care au probleme cu ciclul menstrual. Din păcate, există situații în care ovulația devine dezirabilă, dar temporar inaccesibilă. Acestea sunt patologii grave care exclud funcționarea normală a sistemului hormonal. Acestea includ următoarele boli: 

  • Anorexia, care devine o problemă a secolului nostru. În căutarea canoanelor propagate și a proporțiilor corpului, unele tinere doamne suprimă literalmente instinctul de bază al supraviețuirii - saturația hranei. Primul răspuns la postul agresiv răspunde la ovulație, se oprește. Ciclul menstrual este apoi rupt și pierdut. Orice deficiență a greutății corporale, însoțită de pierderea de grăsime, afectează în mod direct funcțiile de reproducere ale femeilor. 
  • Supraponderal, obezitate. Ovulația răspunde la cantitatea excesivă de grăsime. Inițial, perioada de ovulație este zdrobită, apoi se oprește, urmată de o încălcare a ciclului menstrual. Conform statisticilor, mai mult de 20% din amenoree (absența ciclului), mai mult de 25% din dismenoree (funcționare defectuoasă în modul ciclu) sunt supravegheate, vindecate complet numai prin normalizarea greutății corporale. 
  • Bolile endocrine, patologiile - hipofiza, boala tiroidiană, ovarul polichistic (PCOS - sindromul ovarului polichistic). Acești factori pot afecta, de asemenea, ovulația și fie o perturba frecvența acesteia, fie o "dezactivare" a ovulației în principiu.

Ce este ovulația la femei? Aceasta este o informație care ajută o femeie să gestioneze nu atât starea ei - natura a avut grijă de ea, cum să își planifice viitorul. Sunt de acord, este mai bine dacă sarcina va fi realizată și dorită, dar nu accidentală, neprevăzută și alarmantă.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.