^

Cauzele infertilității

, Editorul medical
Ultima examinare: 19.11.2021
Fact-checked
х

Tot conținutul iLive este revizuit din punct de vedere medical sau verificat pentru a vă asigura cât mai multă precizie de fapt.

Avem linii directoare de aprovizionare stricte și legătura numai cu site-uri cu reputație media, instituții de cercetare academică și, ori de câte ori este posibil, studii medicale revizuite de experți. Rețineți că numerele din paranteze ([1], [2], etc.) sunt link-uri clickabile la aceste studii.

Dacă considerați că oricare dintre conținuturile noastre este inexactă, depășită sau îndoielnică, selectați-o și apăsați pe Ctrl + Enter.

Infertilitatea poate fi de sex masculin și de sex feminin.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10]

Infertilitatea masculină

A trecut ceva timp, au fost rezolvate probleme care nu vă permit să vă gândiți la nașterea unui copil: a fost făcută o carieră, situația materială sa stabilizat, au fost rezolvate problemele de locuit. E timpul să ai un copil. Dar ... Din păcate, se întâmplă de multe ori că multe cupluri de succes și iubitoare se confruntă cu problema infertilității.

Când vorbesc despre infertilitate, de obicei au în vedere infertilitatea feminină, uitând că infertilitatea masculină din aceste statistici triste este puțin mai mică de 50%.

Având în vedere că sistemul reproductiv masculin nu este mai puțin vulnerabil decât cel feminin, mulți factori îl pot afecta negativ. Acesta este mediul (mai precis, factorii nefavorabili) și diferite boli, obiceiuri proaste și stres. Iar omul stern, de regulă, nu simte nici o senzație neplăcută, se consideră complet sănătos și este extrem de surprins când doctorul sugerează că face o analiză a spermogramei.

Faptul este că în majoritatea cazurilor infertilitatea masculină este cauzată de o încălcare a spermatogenezei (maturarea spermatozoizilor). Aceasta este infertilitatea secreției. Cea mai frecventă cauză a acesteia (aproximativ 50%) este o tulburare circulatorie a testiculelor, asociată cu expansiunea venelor cordului spermatic - varicocel. Un alt 35% din cazurile de infertilitate masculină "asigură" boli infecțioase și inflamatorii ale organelor genitale. În mod semnificativ mai puțin frecvent apare infertilitatea autoimună asociată faptului că sistemul imunitar al organismului propriu dăunează țesutului testiculelor și spermatozoizilor. Și foarte rar infertilitatea se datorează bolilor genetice.

Astfel, infertilitatea masculină se manifestă prin incapacitatea de a fertiliza, indiferent de posibilitatea unui act sexual. Cauze: absența spermatozoizilor (azoospermie), absența ejaculării (aspermie), scăderea proporției de spermatozoizi vii în spermatozoizi (necrospermie). Se stabilește că, dacă mobilitatea spermatozoizilor este mai mică de 75% (din masa totală), atunci putem vorbi despre infertilitatea masculină.

Căsătoria este considerată infertilă dacă sarcina nu se produce în decurs de un an de activitate sexuală normală la persoanele în vârstă fertilă fără utilizarea contraceptivelor. Este necesar un studiu al ambilor parteneri. Fertilitatea "vârfului", atât la bărbați, cât și la femei, a reprezentat 24 de ani. Prin urmare, ar trebui să înceapă bărbații cu vârste mai mari de 35 de ani, fără a pierde timpul.

Metodele moderne de diagnosticare și tratament oferă un prognostic favorabil. Dar, chiar dacă se face un diagnostic dezamăgitor, nu trebuie să pierzi speranța. Au fost dezvoltate acum metode de tratament eficient al celor mai severe cazuri de infertilitate masculină.

Infertilitatea feminină

Infertilitatea feminină este primară și secundară. Infertilitatea primară este caracterizată de o lipsă de sarcină în istoria vieții (anamneza) a unei femei. Se numește infertilitate secundara atunci cand o femeie a fost insarcinata, nașterea copilului sa încheiat, avort, sarcina ectopica, si apoi pentru unul sau mai mulți ani de raporturi sexuale regulate fara sarcina de contraceptie nu se produce.

Statisticile arată că, în cazul infertilității primare, cele mai frecvente cauze sunt tulburările hormonale (de 3 ori mai des), cu infertilitate secundară - procesele inflamatorii ale organelor genitale (în primul rând în frecvență - infertilitatea tubulară).

Cauzele infertilitatii feminine pot fi atat boala genitale si patologia extragenitala (infecție, intoxicație, risc industrial, radiații etc.), precum și condițiile și modul de viață al unei femei (dietă săracă, deficit de vitamina, tensiune constantă ridicată, tulburări psihosomatice și conexe cu boli - hipertensiune arterială, ulcer peptic de stomac și duoden, etc.). Adesea, infertilitatea la femei se datorează bolilor inflamatorii ale uterului și ale apendicelui. Unul dintre semnele unor astfel de procese inflamatorii este durerea și leucoreea (descărcarea de gestiune din vagin).

Eroziunea cervixului, inflamația canalului cervical (endocervicita) reduce posibilitatea de concepție; împiedică penetrarea spermatozoizilor în cavitatea uterină, schimbări în compoziția mucusului cervical. Un anumit rol în infertilitatea feminină îl joacă neoplasmele uterului (miomul), însoțite de descărcări sângeroase din vagin și de sângerare. Prezența malformațiilor congenitale ale organelor genitale (absența ovarelor etc.) cauzează și infertilitate. În plus, unele cupluri pot avea o așa-numită "incompatibilitate biologică", ca urmare a faptului că nu are loc sarcină.

Cu toate acestea prim-plan din motive între infertilitate feminină secundară este infertilitate tubară: ca urmare a inflamației miocardice (de exemplu, gonorrheal etiologii) trompelor uterine devin impracticabile din cauza ampullar mama sau departamente de etanșare; spermatozoizii nu pot atinge ovulul, iar oul nu poate trece în tubul uterin și nu ajunge în uter.

Uneori prezența proceselor inflamatorii în cavitatea abdominală (apendicita complicată) conduce la formarea de aderențe, ca urmare a faptului că oul nu poate intra în tubul uterin. Cauzele infertilității hormonale (endocrine), care în a doua infertilitate ocupă locul al doilea, pot fi:

  • încălcarea funcției menstruale ca urmare a modificărilor în regulamentul și a funcției ovulatorii a ovarelor (chisturi, tumori), atunci când ovulația nu apare;
  • absența ovulației datorată tulburărilor care afectează producerea de hormoni stimulatori foliculi (FSH) și luteinizanți (LH) în glanda hipofiză.

Informațiile furnizate permit unui cuplu tânăr, supus unei planificări familiale responsabile (și nu verbale), să solicite asistență medicală și consultativă medicului ginecologului și să procedeze la diagnosticarea cauzelor infertilității.

În acest caz, dacă este vorba de infertilitate primară, ancheta începe cu un bărbat - examinează sperma. Dacă cercetarea permite excluderea infertilității masculine, o femeie este examinată. Având în vedere că principala cauză a infertilității primare sunt tulburările hormonale, examinarea, de regulă, începe cu studii hormonale. În cazul în care funcția hormonală nu este afectată, se examinează permeabilitatea tuburilor uterine.

În infertilitatea secundară, testele de diagnosticare încep, de regulă, cu diagnosticul de patență a tuburilor uterine. Dacă trompele uterine sunt bine pasibile, este necesar să se efectueze o examinare hormonală a unei femei. Tratamentul se efectuează în funcție de patologia descoperită; în timp ce diagnosticul în condițiile moderne nu este în nici un caz limitat la aceste două domenii. Dacă este necesar, se desfășoară cu toată puterea ei modernă, inclusiv consiliere medikogeneticheskoe și așa mai departe. D., și așa mai departe. N., care în cele din urmă se deschide un mod luminos și fructuos pentru tratament orientate, asigurând dezvoltarea sarcinii, inclusiv artificiale.

Cu toate acestea, trebuie subliniat în mod special că în epoca de reproducere cea mai importantă problemă este riscul de infectare cu infecții cu transmitere sexuală, deoarece acestea pot deveni o cauză formidabilă a infertilității. Prin urmare, ideile de bază despre bolile cu transmitere sexuală pot ajuta persoanele care se află în căsătorie să urmeze un parteneriat sexual permanent, asigurând menținerea sănătății proprii, sănătatea fătului în curs de dezvoltare și nou-născutului.

trusted-source[11], [12], [13], [14], [15], [16], [17]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.