^

Îngrijirea gâtului

, Editorul medical
Ultima examinare: 19.11.2021
Fact-checked
х

Tot conținutul iLive este revizuit din punct de vedere medical sau verificat pentru a vă asigura cât mai multă precizie de fapt.

Avem linii directoare de aprovizionare stricte și legătura numai cu site-uri cu reputație media, instituții de cercetare academică și, ori de câte ori este posibil, studii medicale revizuite de experți. Rețineți că numerele din paranteze ([1], [2], etc.) sunt link-uri clickabile la aceste studii.

Dacă considerați că oricare dintre conținuturile noastre este inexactă, depășită sau îndoielnică, selectați-o și apăsați pe Ctrl + Enter.

Pielea de pe gât este subțire, mobilă, care formează cu ușurință crăpături, care în cele din urmă se adâncesc și se transformă în riduri.

Exerciții de gimnastică pentru mușchii gâtului

 1. Poziția de plecare este în picioare. Bărbața este ridicată, gâtul este extins înainte. Mișcarea maxilarului inferior de jos în sus, asemănătoare unei încercări de a mușca un măr, agățat pe o ramură. Exercitiul se repeta de 10-12 ori. Scop: creșterea tonului și întărirea platismului.
 2. poziție similară - contorul principal. Scrierea în aer a numerelor sau a literelor cu un creion sau paie ținută. Fiecare număr sau literă se repetă de 4-6 ori. Scopul este de a crește tonusul și de a întări platismul muschilor masticatori și inferior mimezi.
 3. Poziția de plecare este așezată sau în picioare. Bărbia mea e înaltă. Cu degetele ambelor mâini sau baza palmei unei mâini, bărbia este susținută de jos și are o ușoară rezistență la deschiderea gurii sau la mișcările circulare ale maxilarului inferior. Exercitarea se repetă de 5-10 ori. Obiectivul: creșterea tonusului și întărirea platismului, mușchiul și mușchiul inferior.
 4. Poziția de plecare este așezată sau în picioare. Bărbia atinge pieptul, mâinile cu degetele țesute pe spatele capului exercită o ușoară rezistență atunci când încearcă să dezbrace capul și să ridice bărbia în sus. Exercitarea se repetă de 5-10 ori. Scopul: creșterea tonusului și întărirea mușchilor laterali și spate ai gâtului.
 5. Poziția de pornire este în picioare, picioarele sunt lățimea umerilor. Capul este înclinat spre dreapta, palma mâinii stângi este în regiunea temporală stângă și exercită o ușoară rezistență atunci când încearcă să deblocheze capul și să o înclină spre stânga. Mișcări similare se desfășoară în direcția opusă. Exercitarea se repetă de 5-10 ori. Scopul, crește tonusul și întărește mușchii suprafeței laterale și posterioare a gâtului.
 6. Poziția de plecare - așezată pe spate Sub cap a pus o pernă jumătate pliată. Îndepărtarea gâtului, capul este apăsat cu coroana pe pernă și ținut în această poziție timp de 4-12 secunde. Exercitarea se repetă de 5-10 ori. Scopul: creșterea tonusului și întărirea mușchilor de pe spatele gâtului.
 7. Poziția de plecare se află pe spate. Capul este coborât sub marginea mesei de masaj sau a patului. Capul este ridicat în sus, fără a ridica umerii din pat (îndoirea gâtului). Respiratia este gratuita. Exercitarea se repetă de 5-10 ori. Scopul: creșterea tonusului și întărirea mușchilor suprafeței frontale a gâtului.
 8. Poziția de pornire este rack-ul principal. Rotirea capului în lateral (rotirea gâtului) cu o încercare de a ajunge la umărul drept și stâng cu bărbia, fără a îndoi gâtul. Exercitarea se repetă de 5-10 ori. Scopul este de a mări tonul și de a întări mușchii sternocleid-mastoid.
 9. Poziția de pornire este rack-ul principal. Mâna stângă este situată pe obrajii din stânga, iar capul este întors spre dreapta. Când întoarceți capul spre stânga, mâna rezistă. Exercitarea este repetată de 3 până la 6 ori, după care mâna este schimbată. Scopul este de a crește tonul și de a întări mușchii sternocleid-mastoid.
 10. Poziția de plecare este așezată. Împingeți capul înapoi (extensia gâtului) de 10-15 ori.
 11. Poziția de plecare este așezată. Mișcarea circulară a capului: de 4-5 ori într-o direcție, și apoi în cealaltă. Acest complex de exerciții de gimnastică nu este recomandat persoanelor care suferă de patologie severă a coloanei vertebrale cervicale și a circulației sanguine depreciate în bazinul arterelor vertebrale.

Masajul suprafeței din spate a gâtului

Strângerea gâtului: cu mâini îndoite, care acoperă gâtul în zona proceselor mastoide, mâinile sunt coborâte ușor pe umeri și spate, conectându-le la colțurile palelor umărului. Mișcările se repetă de 3-4 ori.

Îndepărtarea degetului muscular al gâtului: Degetele II-V ale mâinilor sunt fixate în mijlocul claviculei. Tăierea se realizează cu degetele ambelor mâini, începând de la nivelul procesului spinos al vertebrei cervicale VII. Miscari circulare circulare sunt efectuate la o distanta de 2 cm de coloana vertebrala pana la baza craniului. La baza craniului este efectuată frecarea cu patru degete (II-V), trecând la procesele mastoide. Descendent de-a lungul suprafețelor laterale ale gâtului, periile sunt conectate în zona scapulei. Mișcări similare sunt repetate în aceeași direcție de către suprafețele din spate ale degetelor II-V îndoite în pumn.

Triturarea mușchii umărului produc din spate suprafața de degete îndoite în pumn de mușchi trapez de la articulațiile umerilor, se deplasează în sus de-a lungul suprafețelor laterale ale gâtului mastoidian și din nou în jos pe umeri și brațe de legătură ecourilor

"Tăierea" și "tăierea" produc o suprafață laterală a mâinilor în aceleași direcții ca și cele anterioare. Apoi, din nou, mângâind gâtul.

Masajul suprafeței frontale a gâtului

Efectuați mângâierea gâtului, bărbii și frecarea mușchilor pieptului și gâtului cu mișcări spirale ale degetelor II-V ale ambelor mâini.

 • Traversele gâtului transversal. Mișcările încep de la baza gâtului, de la linia de mijloc până la spate și se realizează prin degetele îndreptate și falangele unghiilor ale celui de-al doilea deget. Restul degetelor sunt îndoite în pumn. Mișcările se fac pe trei linii orizontale (la bază, în mijlocul gâtului și în partea de sus) - 4 modificări pe fiecare linie. Aceleași mișcări se fac pe trei linii verticale: mijloc, lateral și posterolateral.
 • Curățarea circulară a mușchilor gâtului. Mișcările sunt produse de suprafața din spate a degetelor îndoite. Începe de la brumă jugulară. Degetele sunt direcționate spre mijlocul claviculei și se ridică de-a lungul suprafeței laterale a gâtului.

Triturarea bărbii produce suprafețele laterale ale degetelor îndreptate ale ambelor mâini sub formă de tăiere sub bărbie în ambele direcții. Mișcările pornesc de la mijlocul bărbiei, continuă spre dreapta, apoi spre mijlocul bărbiei, spre stânga și se termină în mijlocul bărbiei.

 • Chin Chin. Produceți prin mișcări ciudate de degetele relaxate de la mijlocul bărbiei până la partea stângă și dreaptă. Repetați de 3-4 ori.
 • Pokolachivanie barbia ("staccato"). Pernele degetelor îndreptate produc o mișcare bruscă a zonei bărbie de la dreapta la stânga (de 3 ori).

Mișcările de presare în zona bărbii produc o palmă îndoită pe jumătate (una pe cealaltă). Palmele îmbrățișează bine barbia și o apasă. În centrul bărbie, brațele diverg și se ridică cu presiune în colțurile gurii. Repetați mișcările de la mijlocul bărbiei până la mijlocul maxilarului inferior, iar din mijlocul bărbiei brațele se desprind de lobii auriculelor. Mișcarea de mângâiere a bărbie se termină cu ambele palme.

O mișcare ușoară care se deplasează sub bărbie produce degetele II, III și IV ale ambelor mâini alternativ cu fiecare mână, pornind de la colțul din stânga până la unghiul drept al maxilarului inferior. Repetați de 2 ori și terminați la unghiul stâng al maxilarului inferior.

 • Strângerea mișcărilor bărbiei și gâtului. Palmele ambelor mâini, alternativ, de la baza gâtului, produc o mișcare de mișcare spre maxilarul inferior (de la dreapta la stânga). Revenind la mijlocul bărbiei, palmele se extind până la lobii auriculelor și coboară de-a lungul suprafețelor laterale ale gâtului până la clavicule. Mișcările se repetă de 3 ori.

Proceduri fizioterapeutice de bază utilizate pentru îngrijirea pielii gâtului

Pacienții cu boală tiroidiană și hipertensiune arterială nu suferă fizioterapie.

Sunt recomandate următoarele proceduri:

 • Vaporizarea se utilizează pentru a îmbunătăți absorbția cremelor cosmetice și a măștilor. Durata procedurii depinde de tipul de piele al pacientului (pentru piele uscată de la 3 la 5 minute, combinată și cu grăsime de până la 10 minute)
 • Aceasta poate provoca uscarea excesivă a pielii, astfel încât utilizarea acesteia cu pielea uscată este permisă numai atunci când dispozitivul este localizat la o distanță considerabilă de la fața și gâtul pacientului, precum și prin alimentarea unui curent de abur fierbinte printr-un vector tangent. Pe zona de ochi trebuie să fie pus buretele de vată de bumbac, umezit cu un fluid de tonifiere pentru pleoape. Metoda este contraindicată în prezența unei rețele de vase de sânge dilatate.
 • Darsonvalizarea prin talc, masca antiseptică uscată sau prin crema finală se aplică numai pe suprafețele laterale ale gâtului. Când se lucrează în acest domeniu, se utilizează un electrod în formă de T, care este mutat de sus în jos. Cu pielea frământată a gâtului, darsonvalizarea se realizează utilizând o tehnică de contact, labilă, după crema finală, care are un efect ușor de ridicare. Durata procedurii este de 10 minute, un curs de 15-20 de sesiuni, în fiecare zi.
 • Myostimularea este inclusă într-un complex de proceduri cosmetice pentru îngrijirea pielii gâtului, atât pentru prevenirea schimbărilor legate de vârstă, cât și pentru corectarea semnelor deja existente de îmbătrânire a pielii. Se recomandă utilizarea miostimulării în combinație cu un masaj igienic sau plastic. Pacienții cu vârsta sub 35-40 ani nu se recomandă miostimularea.
 • Terapia cu microcurgere este folosită pentru îngrijirea pielii gâtului (procedura se efectuează zilnic, pentru un curs de 10-15 sesiuni).
 • De asemenea, a utilizat laserul terapeutic, fotorejuvenarea și aromoterapia cu uleiuri esențiale (în funcție de tipul pielii). Ecografia, ionoforoza, masajul cu vid, criomasajul (azot lichid și zăpadă cu acid carbonic), precum și iradierea ultravioletă nu sunt folosite pentru îngrijirea pielii gâtului.

Grijă pentru pielea gâtului acasă

Îngrijirea pielii facială nu trebuie să se termine cu zona bărbiei. Produsele cosmetice utilizate pentru îngrijirea pielii facială trebuie aplicate și pe zona gâtului și decolteului. Îngrijirea individuală a pielii constă într-un complex obligatoriu al manipulărilor de dimineață și de seară.

La domiciliu, aveți nevoie de o curățare temeinică, dar delicată, o hidratare adecvată și o protecție fotografică.

Curățirea pielii gâtului este utilizarea lobului cosmetic (gel, cremă, spumă și spumă) și lichide tonice care corespund tipului de piele. Demachiantul trebuie să îndeplinească următoarele cerințe: nu provoacă modificări ale pH-ului pielii, umflarea stratului cornos al epidermei, ocluzia glandelor sebacee și reacția vasculară.

Soluțiile de toning (tonice) nu trebuie să conțină alcool. Se recomandă folosirea apei termale. La domiciliu, tonice pot servi ca extract de mușețel, podbal, tei, balsam de lamaie, bergamota, ginseng, patrunjel, coada șoricelului, calamus rădăcină, hypericum, rostopască, merișor, menta, lavanda, nalba, violet grădină și gălbenele, muscata, etc. Alegerea plantelor medicinale depinde de tipul de piele. Soluția pregătită este ștergerea feței și gâtului de 2 ori pe zi, după aplicarea laptelui de curățare. Infuziile sunt preparate în cantități mici (200 ml) și depozitate în frigider.

Curățirea pielii gâtului se realizează prin mișcări circulare ușoare, de sus în jos - de-a lungul suprafețelor laterale și de jos în sus - de-a lungul suprafeței frontale a gâtului.

Până în prezent, diverse companii de cosmetice ofera o gama larga de creme special concepute pentru îngrijirea pielii gâtului și decolteului, hidratarea în mod corespunzător, și având un efect de ridicare (de exemplu, „Koerans“ - o crema pentru gât, „Lierak“).

Mastile pentru pielea gatului pot fi preparate independent sau pot fi folosite masti profesionale profesioniste de cosmetolog, a caror utilizare este permisa la domiciliu (asa-numita "acasa"). Pentru a pregăti o mască la domiciliu, se utilizează numai produse de înaltă calitate și proaspete. Masca este pregătită imediat înainte de utilizare. Depozitarea reziduurilor de mască în frigider nu este permisă. Masca proaspăt preparată se aplică pe pielea curată a feței și gâtului timp de 15-20 minute. Apoi masca este spălată cu apă rece. Fața este tratată cu un tonic care corespunde tipului de piele sau cu infuzii de ierburi și se aplică o cremă hidratantă. Se recomandă ca măștile să nu se facă mai mult de 1-2 ori pe săptămână. Trebuie amintit faptul că extractele de plante și unele produse alimentare (miere, gălbenuș de ou și alb, sucurile de citrice, și așa mai departe. D.) sunt adesea folosite pentru a face măști și fluide tonice la domiciliu, sunt potențiali alergeni.

În ceea ce privește cremele de peeling, problema utilizării lor în condițiile de origine ar trebui să fie stabilită individual. Nu recomandați peelingul mecanic al pielii și cremele de peeling decolteu ale pielii care conțin particule abrazive grosiere. Se utilizează de preferință pielea sensibilă frecarea și peeling-creme, în care baza cuprinde diverși agenți keratolitici (lactic, salicilic, acidul liannaya, alfa-hidroxiacizi, uree, etc.), în mici (4.5-8%) concentrațiile , care are un efect de exfoliere și hidratare ușoară.

Îngrijirea profilactică a pielii pentru gât este un complex de măsuri, incluzând nu numai utilizarea cosmeticelor, ci și performanța regulată a exercițiilor de gimnastică pentru mușchii din această zonă.

Tratamentul îngrijirii gâtului în condiții de cosmetologie cu privire la unitate

Analiza atentă a anamnezei și dezvăluirea patologiei organelor situate în zona gâtului permite evitarea complicațiilor în procesul de verificare a procedurilor de cosmetologie. Trebuie amintit faptul că toate manipulările acestei zone sunt efectuate numai după o curățare preliminară a pielii, efectuată strict pe liniile celei mai puțin tensionate a pielii. Alegerea fondurilor alimentare depinde de tipul de piele al pacientului.

In timpul procedurii de cojire sub preferinta glikopilingam salon cosmetic trebuie să se acorde un mic procent din conținutul de acid glicolic (25%), precum și peeling cu acizi din fructe și scrubs pentru ten uscat sau sensibil. Nu se recomandă utilizarea periilor cu perii pentru cremă, în special pe suprafața frontală a gâtului.

Măștile de hidratare sunt prezentate pe bază de cremă și gel, precum și măștile de "solidificare", care includ alginații, vinilul sau cauciucul. Termoactive și unele tipuri de măști de plastifiere nu ar trebui să fie aplicate pe zona gâtului, cu excepția celor din adnotarea la care este indicată posibilitatea aplicării pe regiunea gâtului.

Se prezintă un masaj igienic facial și de gât cu o cremă sau ulei de masaj cosmetic. Masajul începe cu partea din spate a gâtului și se termină cu suprafața frontală a gâtului. În cursul a 10-15 sesiuni, o zi sau de două ori pe săptămână. Cursuri repetate - o dată la șase luni. Cu semnele pronunțate de îmbătrânire, este prezentat un masaj plastic.

Caracteristicile anatomice și fiziologice ale pielii regiunii gâtului

Țesutul gras subcutanat, ca regulă, este ușor exprimat. Există o mulțime de mușchi în gât care îndeplinesc diferite funcții. Pe suprafața frontală sunt glandele tiroide și paratiroidiene. La mușchiul-grudinoklyuchichno sternocleidomastodoidian suprafață frontală la nivelul marginii superioare a cartilajului tiroidian este locul de proiecție bifurcatie căptuși arterei carotide și carotide sinusurilor, impactul mecanic (masaj, palparea, presiune) la acest domeniu poate provoca tulburări ale ritmului cardiac și a tensiunii arteriale, și bilaterală simultană manipularea poate provoca o afecțiune sincopală. Tiroidă grele și glandele paratiroide, ritm cardiac neregulat și a tensiunii arteriale a limita intensitatea și domeniul de aplicare al manipulări cosmetice și de fizioterapie, la partea din față a gâtului.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.