^

Cauzele caderii parului la femei

, Editorul medical
Ultima examinare: 11.04.2020
Fact-checked
х

Tot conținutul iLive este revizuit din punct de vedere medical sau verificat pentru a vă asigura cât mai multă precizie de fapt.

Avem linii directoare de aprovizionare stricte și legătura numai cu site-uri cu reputație media, instituții de cercetare academică și, ori de câte ori este posibil, studii medicale revizuite de experți. Rețineți că numerele din paranteze ([1], [2], etc.) sunt link-uri clickabile la aceste studii.

Dacă considerați că oricare dintre conținuturile noastre este inexactă, depășită sau îndoielnică, selectați-o și apăsați pe Ctrl + Enter.

Toate procesele care au loc în organism au o relație de cauzalitate. Pana in prezent, mai mult de 50 de cauze ale caderii parului la femei. Principalele elemente sunt ereditatea și factorii care nu au legătură cu predispoziția genetică. Toate cauzele sunt împărțite în interne și externe, să le considere:

Extern

 • Impactul temperaturilor ridicate și joase - această categorie include efectele dăunătoare ale radiației ultraviolete, înghețării, intemperiilor și altor factori meteorologici.
 • îngrijirea necorespunzătoare - lipsa măsurilor de igienă (spălarea, pieptănare, uscare), precum și efectele asupra scalpului și a altor substanțe chimice corozive duce la o perturbare a structurii de bucle și căderea părului.
 • Nutriție neechilibrată - dacă organismul nu primește cantitatea totală de nutrienți necesar pentru creșterea și funcționarea normală, atunci începe să dureze. Acest lucru se aplică părului. Nutriția rațională, bogată în nutriție cu vitamine, are un efect pozitiv asupra stării generale și a stării de păr.
 • Încălcarea regimului zilei - lipsa activității fizice afectează în mod negativ metabolismul și circulația întregului corp, inclusiv straturile scalpului. Sporturile regulate combinate cu o odihnă completă oferă o sănătate bună și un aspect sănătos.
 • Modele obișnuite - fumul de țigară face ca buclele să fie fragile și le dă un miros neplăcut, scalpul își pierde elasticitatea. Alcoolul afectează distructiv funcționarea întregului corp.

Intern

 • Patologiile patologice - bolile de etiologie fungică, bacteriană sau virală sunt adesea însoțite de o pierdere crescută a părului. În acest caz, cu cât boala a fost mai neglijată, cu atât este mai gravă situația capului de a auzi.
 • Încălcarea de către sistemul musculo-scheletice (coloana vertebrala) - osteochondrosis a coloanei cervicale este o încălcare a comunicării între vasele de sânge și fibrele nervoase care susțin conectarea capului cu restul corpului si transportul de oxigen si alte substante nutritive la nivelul scalpului.
 • Bolile endocrine - eșecurile hormonale cu intensitate variată perturbează starea fiziologică a părului și a întregului corp. Cu chelie intensivă, pacienții sunt recomandați să verifice starea glandei tiroide și a glandelor suprarenale.
 • Boli ale tractului gastrointestinal - din cauza încălcărilor în funcționarea stomacului și a intestinelor, organismul pierde substanțe utile și nu le poate absorbi pe deplin. Eșecurile în activitatea ficatului și a vezicii biliare se manifestă prin bucle cu conținut ridicat de grăsimi, chelie în regiunea coroanei și a templelor.
 • Afecțiunile renale - duc la o încălcare a echilibrului apă-sare în organism. Din acest motiv, firele aratau grase sau invers uscate si lipsite de viata. Și primul și al doilea caz conduc la moartea foliculilor de păr.
 • Tulburările din sistemul nervos central - accentuează, experiențele nervoase, șocurile emoționale, stările depresive și alți factori, afectează negativ starea buclei și pot provoca pierderea lor profundă.

Pentru a determina adevărata cauză a chelării la femei, trebuie să consultați un triholog și să faceți un examen medical.

Glanda tiroidă, glandele suprarenale și pierderea părului la femei

Modificări hormonale în organism - aceasta este una dintre cauzele pierderii părului la femei. Tulburările sistemului endocrin sunt cel mai frecvent asociate cu boli ale glandei tiroide sau ale glandelor suprarenale. Fiecare dintre aceste condiții necesită un diagnostic și un tratament atent.

 1. Glandă tiroidă

Este organul sistemului endocrin, care este situat sub laringe și în fața traheei. Se compune din lobii stângi și drepți, legați de un izmut. Glanda produce hormoni tiroidieni și reglează funcțiile metabolice de bază. Responsabil pentru funcționarea normală a sistemului nervos central, creșterea oaselor, dezvoltarea sistemului reproducător. De asemenea, afectează starea epidermei, a părului și a unghiilor.

Cu o deficiență sau exces de hormoni tiroidieni, există o perturbare a creșterii vegetației. Folicile atrofie treptat, ceea ce duce la pierderea parului. Starea patologică poate fi cauzată de astfel de factori:

 • Gatul difuz.
 • Leziunile oncologice ale glandei tiroide.
 • Funcția redusă a organului.
 • Tiroidită autoimună.
 • Tiroidită cu secreție crescută de tiroxină.

În plus față de pierderea buclelor, încălcările glandei tiroide sunt însoțite de astfel de simptome:

 • Creștere bruscă în greutate.
 • Uscăciunea pielii.
 • Iritabilitatea.
 • Creșterea oboselii.
 • Probleme cu somnul.
 • Creșterea transpirației.
 • Distrofia unghiilor.
 • Tremurul degetelor.
 • Hipertermie.

Inadecvarea hormonilor tiroidieni încetinește toate procesele din organism, inclusiv creșterea foliculilor de păr. Dizolvarea părului este cea mai evidentă pe spatele gâtului și pe frunte. Tratamentul constă în terapia de substituție hormonală, care contribuie la apariția treptată a buclelor și la eliminarea simptomelor patologice concomitente.

 1. Glandele suprarenale

Acestea sunt perechi de glande endocrine care sunt situate deasupra părții superioare a rinichilor. Ei participă la reglementarea metabolismului și produc hormoni. Glandele suprarenale produc androgen și progesteron.

Dacă o femeie are o concentrație ridicată de androgen și un nivel scăzut de estrogen, atunci aceasta duce la alopecie. Atunci când hormonii se schimbă în partea masculină, există o creștere a vegetației pe față și în alte părți ale corpului.

Există astfel de cauze principale ale perturbării glandei suprarenale:

 • Șocuri frecvente și șocuri emoționale.
 • Creșterea producției de cortizon.
 • Boli autoimune.
 • Leziuni tumorale ale glandelor suprarenale.
 • Insuficiență adrenală secundară.

Dezechilibrul hormonal afectează negativ nu numai starea coafurii, ci și funcționarea întregului corp. Tratamentul are scopul de a restabili activitatea normală a glandelor suprarenale. Terapia este lungă și constă din preparate hormonale.

Hormoni care afectează pierderea părului la femei

Modificări ale sistemului endocrin - aceasta este una dintre cauzele pierderii parului la femei. Efectele patologice asupra pielii și a vegetației au un dezechilibru al hormonilor sexuali, care sunt modalități de a provoca alopecie.

Corpul feminin conține atât hormoni sexuali feminini cât și masculi. Alopecia și vegetația în exces sunt mai asociate cu activitatea estrogenelor, androgenelor și progesteronului.

 1. Estrogeni - o încălcare a nivelului acestui hormon contribuie la apariția primelor semne ale îmbătrânirii. Schimbările afectează nu numai starea capului de audiere, ci și starea epidermei, conturul corpului și bunăstarea generală.
 2. Androgenii - hormonii masculini, afectează activitatea ovarelor, țesutului osos și muscular, glandelor sudoripare și foliculilor de păr. Conținutul crescut de androgeni determină căderea părului pe cap și apariția vegetației nedorite pe alte părți ale corpului.
 3. Progesteronul este un hormon sexual care afectează sarcina, ciclul menstrual și dezvoltarea embrionară. Concentrația acestei substanțe crește în timpul gestației copilului și este restaurată după naștere. Din cauza unui salt în nivelul hormonului, există o pierdere temporară de bucle.
 4. Hormoni tirotropi - sunt produși de glanda tiroidă, afectează creșterea țesuturilor și a proceselor metabolice în organism. Creșteți supraviețuirea foliculilor de păr, reglați ciclul celular al bulbilor.

Există multe motive care cauzează un dezechilibru al hormonilor care afectează pierderea părului la femei. Cele mai importante sunt:

 • Contraceptive hormonale - preparate similare conțin în compoziția lor estrogeni, care suprimă hormonii sexuali masculi. După oprirea medicației, sistemul hormonal este restabilit. În plus, unele contraceptive, pe lângă prevenirea sarcinilor nedorite, pot suprima creșterea foliculilor de păr, provocând astfel alopecie.
 • Sarcina - în această perioadă există o producție crescută de progesteron, care blochează dihidrotestosteronul (alopecia hormonală). Ciclul de viață al foliculilor și creșterea lor intensivă sunt în creștere.
 • Postoperatorie - un dezechilibru se dezvoltă datorită încercărilor organismului de a normaliza creșterea nivelului de progesteron. Hair fade, deveni fragil și uscat, abandonați. De îndată ce nivelul hormonilor revine la normal, procesul patologic se oprește.
 • Disfuncția glandei tiroide și a glandelor suprarenale - din cauza incapacității organismului de a produce hormoni în cantitatea necesară, există o încălcare a proceselor metabolice. Dezechilibrul vitaminelor și al altor substanțe nutritive necesare pentru o nutriție normală și o creștere a bulbului duce la moarte și chelie.
 • Menopauza este un proces fiziologic de dispariție a funcției ovariene. Scăderea estrogenului duce la chelie la femei.
 • Stresurile - suprasolicitarea cronică nervoasă și șocurile emoționale, tulburările de somn și odihnă, oboseala, conduc la o creștere a nivelului de cortizol. Cortizolul este un hormon care afectează cantitatea de dihidrotestosteron. De regulă, de la o situație stresantă la o problemă vizibilă cu un coafură, durează aproximativ două luni.

Pierderea buclelor cauzate de o insuficiență hormonală are o simptomatologie caracteristică:

 • Acoperirea abundentă a toroanelor are loc în afara sezonului, adică în perioada de primăvară-primăvară.
 • Dacă nivelul hormonilor masculi crește, buclele devin grase, iar pielea prezintă acnee și acnee. În acest context, apariția vegetației deasupra buzei superioare și pe bărbie, încălcarea ciclului menstrual, creșterea în greutate.
 • Multe femei notează iritabilitate crescută, transpirație, stare depresivă, salturi de presiune.

Problema tulburărilor hormonale și pierderea parului în acest context, medicul ar trebui să fie angajat. De regulă, tratamentul are loc la ginecolog și tricholog în același timp. Dacă problema este lăsată la întâmplare, aceasta va duce la agravarea și dezvoltarea alopeciei.

Prolactina și căderea părului la femei

Lactotropic hormon de proteine, lobul anterior al glandei pituitare, stimularea lactației în perioada postpartum este prolactina. Încălcarea nivelului său duce la apariția hiperprolactinemiei. Unul dintre semnele acestei probleme este chelie. Patologia poate apărea pe fundalul hirsutismului, adică atunci când încuietori de pe cap subțire, și pe alte părți ale corpului devin mai groase.

În plus față de producerea laptelui, hormonul afectează astfel de procese importante în organism:

 • Reduce sensibilitatea la durere.
 • Participă la formarea embrionului.
 • Aceasta oprește ovulația.
 • Stimulează sistemul imunitar.
 • Normalizează procesele metabolice.

Hiperprolactinemia este periculoasă din cauza infertilității datorată unui ciclu menstrual. Există, de asemenea, tulburări în zona genitală: scăderea libidoului, durerea în timpul actului sexual și altele. Fluctuațiile frecvente ale hormonului în adolescență - acesta este motivul întârzierii dezvoltării sexuale.

Prolactina provoacă tulburări metabolice grave. Aceasta distruge secreția de enzime și aminoacizi. Conținutul crescut de substanță nu permite absorbția normală a calciului în organism, provocând osteoporoza la o vârstă fragedă. Lipsa de calciu - aceasta este una din cauzele alopeciei, o încălcare a structurii, o fragilitate sporită și o înțepătură mai slabă. Visionul se înrăutățește, dureri de cap frecvente, diverse tulburări mentale.

În mod normal, nivelul de prolactină crește în timpul sarcinii, dar există și alte cauze care cauzează dezechilibru hormonal. Dezvoltarea hiperprolactinemiei este posibilă în astfel de cazuri:

 • Stres puternic.
 • Creșterea activității fizice.
 • Luând medicamente.
 • Boli ale glandei tiroide, rinichilor, ficatului și ovarelor.

Pentru a verifica nivelul de prolactină și a rezolva problema caderii parului, ar trebui să consultați un endocrinolog. Medicul va prescrie teste care confirmă sau resping diagnosticul. Tratamentul corect și corect vă permite să restabiliți echilibrul prolactinei și să normalizați creșterea buclelor.

Dihidrotestosteronul și pierderea părului la femei

Căderea părului este o problemă care apare dintr-o varietate de factori. Foarte des, alopecia este asociată cu tulburări hormonale în organism, de exemplu, cu o creștere a nivelului de dihidrotestosteron (DHT). Acest hormon se referă la hormonul masculin și este responsabil pentru pubertate, apariția caracteristicilor sexuale secundare. Substanța este produsă de glandele suprarenale și de testicule.

Dihidrotestosteronul este, de asemenea, prezent în corpul feminin. Participă la funcționarea sa normală, îndeplinind astfel de funcții:

 • Reglează libidoul feminin.
 • Participă la metabolizarea grăsimilor, a proteinelor și a carbohidraților.
 • Promovează dezvoltarea sistemului osos și muscular.
 • Reglează activitatea glandelor sebacee și a transpirației.
 • Stimulează creșterea vegetației pe cap.

La femei, dihidrotestosteronul este secretat de cortexul și ovarele suprarenale. Substanța este responsabilă de starea epidermei, a părului și a sferei sexuale. Motivul principal al producției excesive este leziunile tumorale ale corpului, care produc un ovar hormonal și polichistic.

O creștere a nivelului de dihidrotestosteron duce la tulburări grave:

 • DHT se acumulează în foliculii de păr, din cauza căruia buclele devin grase, fragile și treptat încep să cadă.
 • Dezechilibrul hormonal se reflectă în starea pielii: acnee și acnee, conținut ridicat de grăsimi.
 • Încălcarea ciclului menstrual duce la apariția amenoreei și amenință infertilitatea. Hiperplazia endometrială poate fi, de asemenea, diagnosticată.

Pentru a exclude dihidrotestosteronul ca fiind cauza cheliei de sex feminin și a altor simptome ale dezechilibrului hormonal, pacientului i se alocă un set de teste de laborator. Tratamentul constă în administrarea de medicamente hormonale și stimulente pentru ovulație, care restabilește echilibrul. În cazuri deosebit de severe, adică cu tumori detectate, este indicată intervenția chirurgicală.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8]

Progesteronul și pierderea părului la femei

Progesteronul este un hormon produs în a doua jumătate a ciclului menstrual. Deficiența acestei substanțe perturbă maturarea ouălor și procesul de ovulație. Dacă organismul are un nivel ridicat de estrogen, acesta extinde prima jumătate a menstruației și suprimă secreția de progesteron. În acest context, femeile au probleme cu concepția, starea părului și a pielii se deteriorează.

Progesteronul este produs de hipotalamus și zone ale cortexului cerebral. Lipsa unui hormon poate fi asociată cu afectarea structurilor creierului. Există și alte cauze ale tulburării hormonale:

 • Eșecuri în ciclul menstrual.
 • Avortul.
 • Tumori maligne.
 • Boli ale sistemului reproductiv.
 • Patologia sistemului urinar.
 • Utilizarea prelungită a unui număr de medicamente.
 • Creșterea activității fizice.
 • Experiente emotionale si stres.
 • Lipsa de somn si alimentatie proasta.
 • Obiceiuri rele.

Factorii de mai sus amenință o încălcare a nivelului de progesteron, care la rândul său duce la modificări patologice în aparatul reproducător. Starea părului se deteriorează, structura sa devine mai subțire, apare mătreața și alopecia focală. De asemenea, există probleme cu tractul gastro-intestinal, edemul extremităților inferioare, creșterea și durerea glandelor mamare, durerile de cap și instabilitatea emoțională.

Tratamentul patologiilor în dezvoltarea progesteronului este tratat de un ginecolog și endocrinolog. După normalizarea fundalului hormonal, pentru a restabili buclele trebuie să se consulte cu trichologul. Terapia este lungă și constă dintr-o dietă bogată în vitamine, o îngrijire adecvată a părului și un curs de fizioterapie.

Alcoolul și căderea părului la femei

Băuturile care conțin băuturi alcoolice impun o amprentă negativă asupra funcționării multor organe și sisteme. Alcoolul afectează nu numai starea internă, ci și aspectul. Abuzul de alcool duce la slăbirea părului, contribuie la îmbătrânirea prematură a pielii.

Utilizarea zilnică a băuturilor alcoolice determină modificări ale sistemului nervos, ceea ce conduce la astfel de complicații:

 • Căderea părului.
 • Deteriorarea stării pielii.
 • Stare depresivă.
 • Nervozitatea și iritabilitatea.
 • Boli ale organelor interne.
 • Încălcarea sistemului reproducător.
 • Deteriorarea memoriei și abilităților mentale.

Alopecia, în acest caz, este asociată cu tulpina crescută a ficatului. Organismul nu este capabil să facă față procesării cantităților mari de alcool și începe să funcționeze defectuos.

Utilizarea pe termen lung a alcoolului provoacă deshidratarea și provoacă un sindrom de mahmureală. În acest context, cantitatea de apă și oxigen din organism este redusă semnificativ. Din cauza celulelor de înfometare a oxigenului încep să moară, inclusiv becurile de păr. Experiența mai multă alcoolică, cu atât mai pronunțate și mai grave sunt consecințele.

trusted-source[9], [10], [11], [12], [13]

Fumatul si caderea parului la femei

Nicotina, ca și alte obiceiuri proaste, afectează negativ funcționarea corpului. Fumatul duce la distrugerea tractului respirator, probleme cu sistemul cardiovascular, îmbătrânirea rapidă a pielii, îngălbenirea smalțului dinților și deteriorarea stării părului.

Mecanismul de expunere la nicotină:

 • Fumul de țigară constă din multe componente chimice, dintre care unele sunt toxice.
 • Fumul afectează negativ circulația sângelui în organism și provoacă vasospasm, perturbând circulația sângelui în foliculii de păr. Acest lucru implică o insuficiență a ciclului normal de creștere și pierderea toroanelor.
 • Rădăcinile nu primesc suficient oxigen și substanțe utile, astfel că firele de păr devin uscate, fragile și mor treptat.
 • Fumatul încetinește în mod semnificativ creșterea buclei datorită muncii grele a glandelor endocrine.
 • Un obicei rău afectează funcționarea glandei tiroide, a sistemului imunitar și a altor structuri ale corpului, o încălcare a cărei activitate poate duce la alopecie.

Pentru a restabili frumusețea și densitatea părului, trebuie să renunțați la fumat. Aceasta este singura condiție pentru eliminarea problemei alopeciei. Pentru a activa creșterea părului, trebuie să luați în mod regulat vitamine și minerale, în special calciu. Masti de masaj, masti nutritive si de fermitate accelereaza cresterea buclelor si densitatea lor. Un stil de viață sănătos și activitatea fizică îmbunătățesc starea nu numai a părului, ci și a întregului corp.

Cauzele psihologice ale caderii parului la femei

O cauză destul de frecventă a deteriorării generale a stării de bine și a pierderii încuietorilor la femei este o problemă psihologică. În unele cazuri, acestea sunt acoperite de semne de tulburări hormonale și de boli mai grave.

Luați în considerare principalii factori psihologici care afectează negativ starea de păr și sănătatea în general:

 1. Emoția oboseală - apare din cauza emoțiilor care depășesc viața, cel mai adesea negative. Aceasta duce la o creștere slabă și la o pierdere accelerată a toroanelor, la creșterea fragilității și uscăciunii. În cazuri deosebit de grave, mătreața și alte probleme dermatologice apar cu scalpul.
 2. Oboseala cronică este a doua cea mai populară cauză a alopeciei. Corpul se află într-o stare de stres constant, încercând să se protejeze de efectele factorilor de mediu negativi. Încercările de a dormi nu îmbunătățesc starea morbidă. Doar aderarea la regimul de lucru și odihnă este capabilă să restabilească sănătatea bună.
 3. Reducerea rezistenței la stres - afectează creșterea normală a foliculilor și forța lor. Cel mai adesea, această problemă apare în contextul conflictelor interne, îndoială de sine, timiditate și stoarcere. Femeile suferă de caracteristicile fondului lor emoțional. Dacă lăsați condiția morbidă în sine, ea amenință dezvoltarea depresiei, apatie, labilitatea emoțională și alte tulburări.
 4. Starea depresivă - apare dintr-o varietate de cauze și factori, poate dura ani întregi. Promovează schimbări în densitatea și structura buclelor, conducând la pierderea lor. În timpul perioadei de depresie datorată schimbărilor în fondul hormonal, o femeie începe să consume o mulțime de alimente bogate în carbohidrați sau, dimpotrivă, reduce alimentele la un nivel minim. Deficiența nutrienților afectează negativ starea întregului organism.

În plus față de cele de mai sus, există multe alte cauze psihologice de chelie. Răspunsul în timp util la semnele unei afecțiuni dureroase și obiceiurile în schimbare poate evita complicațiile. În cazuri deosebit de dificile, este nevoie de ajutorul unui psiholog și de tratamentul cu un tricholog pentru a restabili frumusețea și sănătatea capului de audiere.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.