Fact-checked
х

Tot conținutul iLive este revizuit din punct de vedere medical sau verificat pentru a vă asigura cât mai multă precizie de fapt.

Avem linii directoare de aprovizionare stricte și legătura numai cu site-uri cu reputație media, instituții de cercetare academică și, ori de câte ori este posibil, studii medicale revizuite de experți. Rețineți că numerele din paranteze ([1], [2], etc.) sunt link-uri clickabile la aceste studii.

Dacă considerați că oricare dintre conținuturile noastre este inexactă, depășită sau îndoielnică, selectați-o și apăsați pe Ctrl + Enter.

O sticlă de alge este o alternativă ecologică la plastic

, Editorul medical
Ultima examinare: 16.05.2018

Suntem cu toții obișnuiți cu plasticul și nu ne gândim nici măcar la răul pe care acest material unic îl face pentru mediu, de exemplu, sticlele de plastic obișnuite se descompun în natură pentru mai mult de 150 de ani. Având în vedere că majoritatea sticlelor de apă imediat după utilizare cad în gunoaie, unde provoacă daune uriașe mediului, putem vorbi despre amenințarea gravă care se află peste planeta noastră. În Islanda, designerul Ari Jonson a găsit o soluție nestandardă la această problemă - producerea de sticle ecologice, de exemplu, din alge.

Autorul ideii însuși a remarcat că de mult timp a simțit nevoia de a înlocui cel puțin o parte din plasticul care ne înconjoară, care este produs, folosit în viața de zi cu zi și care este aruncat zilnic de milioane de oameni. Ari se întreba de ce oamenii folosesc materiale care otrăvesc pământul de ani de zile și își dau seama că este timpul să acționăm.

Soluția problemei ar trebui să fie agar - o pulbere din alge. Pentru a crea o sticlă de Johnson a făcut un amestec de pudră de agar și apă, și apoi se încălzește și se toarnă într-o matriță specială cu apă cu gheață, după care a fost sticla complet utilizabil, dar încă mai are unele diferențe față de familiare tuturor plastic.

Mai întâi de toate, o sticlă de alge își păstrează forma doar într-o formă plină, după devastarea se descompune treptat - în opinia lui Johnson, acesta este un înlocuitor natural și sigur pentru plastic, care poate fi gândit astăzi. De asemenea, trebuie remarcat faptul că agarul este adesea folosit ca un agent de îngroșare pentru deserturi într-o bucătărie vegetariană sau vegan, astfel încât o sticlă de alge marine comestibile, dar are un gust destul de specific.

În fiecare an în lume sunt produse sute de milioane de plastic, care sunt folosite în principal ca materiale de ambalare. Pentru prelucrare există doar o mică parte din plastic, restul de ani de zile, otrăvuriază terenul în depozitele de deșeuri sau cade în ocean, ceea ce nu aduce beneficii mediului înconjurător.

În Japonia, specialiștii au propus soluționarea problemei deșeurilor de plastic chiar opusă designerului din Islanda. Japonezii vor putea identifica o nouă bacterie care poate împărți materialul plastic într-un timp scurt.

Bacteriile au fost găsite în diferite sedimente (nămol, sol, etc.), - studiile au arătat că aceste microorganisme sunt hrăniți cu un material plastic, care este folosit ca sursă de carbon și energie, după bacteriile a fost pus într-un recipient cu particule de plastic, degradarea materialului a avut loc pe parcursul mai multor săptămâni.  

Potrivit oamenilor de știință, în timpul evoluției microorganismelor, au apărut mai multe enzime, nevoia pentru aceasta a apărut din cauza condițiilor severe, deoarece bacteriile trebuiau să supraviețuiască într-un mediu care era supraaglomerat cu PET. Datorită acestor enzime, bacteriile pot descompune materialul plastic la principalele componente ecologice (etilen glicol și acid tereftalic).

În cursul lucrărilor ulterioare, oamenii de știință au identificat o genă care ajută la producerea de noi enzime din microorganisme și au reușit să le crească într-un laborator. Experimentele au arătat că bacteriile de laborator distrug și plasticul și li se oferă să le folosească pentru o metodă mai eficientă de reciclare a deșeurilor de plastic. Dar când metoda este folosită pe scară largă, rămâne de văzut.

trusted-source[1]


Portalul iLive nu oferă consultanță medicală, diagnosticare sau tratament.
Informațiile publicate pe portal sunt doar de referință și nu ar trebui utilizate fără consultarea unui specialist.
Citiți cu atenție regulile și politicile ale site-ului. De asemenea, puteți să contactați-ne!

Copyright © 2011 - 2019 iLive. Toate drepturile rezervate.