^

Sănătate

A
A
A

Tetanos

 
, Editorul medical
Ultima examinare: 20.11.2021
 
Fact-checked
х

Tot conținutul iLive este revizuit din punct de vedere medical sau verificat pentru a vă asigura cât mai multă precizie de fapt.

Avem linii directoare de aprovizionare stricte și legătura numai cu site-uri cu reputație media, instituții de cercetare academică și, ori de câte ori este posibil, studii medicale revizuite de experți. Rețineți că numerele din paranteze ([1], [2], etc.) sunt link-uri clickabile la aceste studii.

Dacă considerați că oricare dintre conținuturile noastre este inexactă, depășită sau îndoielnică, selectați-o și apăsați pe Ctrl + Enter.

Tetanusul este o infecție a rănii provocată de toxina din Clostridium tetani care poartă spori anaerobi, caracterizată prin înfrângerea sistemului nervos cu atacuri de crize tonice și tetanice. Simptomele tetanosului includ spasme tonice intermitente ale musculaturii arboreale. Diagnosticul se bazează pe clinica bolii. Tratamentul tetanosului este numirea imunoglobulinei și sprijinul intensiv.

Codurile ICD-10

  • RDC. Tetanusul nou-născutului.
  • A34. Tetanosul tetheric.
  • A35. Alte forme de tetanos.

Nu există o clasificare unificată a tetanosului. O clasificare de lucru este în general acceptată, care include mai multe elemente.

  1. Conform poarta de intrare distinge rana, endometralny (avort), infecția (atunci când sunt combinate cu procese purulente), injecție (la trecerea la seringi de unică folosință în ultimii ani, nu se găsesc), ombilicală (tetanos neonatal), arde, forme rare traumatice și altele, de exemplu , uretral, rectal, vaginal (dacă sunt deteriorate de organismele străine mucoase).
  2. Pe calea distribuției se împart în: tetanic local, ascendent, descendent (generalizat).
  3. Severitatea fluxului este marcată de o formă ușoară, moderată, grea și foarte severă.

Ce cauzează tetanosul?

Tetanusul este cauzat de bacili de tetanos, care formează spori de lungă durată și pot fi găsiți în noroi și fecale de animale, unde rămân viabile de mai mulți ani. La nivel global, aproximativ 500.000 de persoane mor anual de tetanos, cea mai mare rată a mortalității la nou-născuți și copii mici, dar nu toate cazurile de tetanos pot fi identificate, astfel încât aceste estimări pot fi considerate nepoliticoase. În Statele Unite, în 2001, au fost raportate doar 37 de cazuri de boală. Incidența bolii este direct legată de nivelul de imunizare a populației, ceea ce indică eficiența măsurilor preventive. În SUA, mai mult de jumătate dintre pacienții vârstnici au un nivel inadecvat de anticorpi. 33-50% dintre cazuri sunt înregistrate la persoanele din această grupă de vârstă. Restul cazurilor de boală sunt în mare parte înregistrate în grupa de vârstă de 20-59 ani, în care imunizarea a fost inadecvată. Morbiditatea la persoanele cu vârsta sub 20 de ani este mai mică de 10%. Pacienții cu arsuri, răni chirurgicale, precum și persoanele cu antecedente de indicare a locurilor de injectare infectate (dependenți de droguri), sunt cel mai probabil să dezvolte tetanos. Tetanusul poate fi rezultatul unor răni triviale sau chiar neobservabile. Infecția se poate dezvolta și după naștere. Acest lucru poate apărea în uter (tetanos matern) sau în buricul nou-născutului (tetanos neonatal).

Când se creează condiții anaerobe, sporii germinează, formând forme vegetative care eliberează un tetanospasmin specific care acționează asupra neuronilor. În funcție de cantitatea de toxină, se poate răspândi în țesuturile locale, de-a lungul trunchiurilor nervoase, prin vase limfatice sau cu sânge. Natura manifestărilor clinice ale bolii depinde de calea de răspândire.

Cu o cantitate foarte mică de toxină, se răspândește de-a lungul mușchilor, cu înfrângerea lor în terminații nervoase și trunchiuri nervoase regionale. Procesul se dezvoltă local, cel mai adesea fără contracție convulsivă, fibrilație. Cu o cantitate mică de toxină, se răspândește de-a lungul mușchilor și perineural, incluzând terminațiile nervoase, nervii la sinapselor și rădăcinile măduvei spinării. Procesul este de natura unei forme ușor ascendente, cu apariția crizelor tonice și tetanice (clonice) în segmentul membrelor.

Rareori dezvoltați o formă moderată și severă ascendentă de tetanic cu o cantitate moderată și semnificativă de toxină. Distribuția sa are loc peri- și endoneural, precum și intraconversal, afectând coarnele anterioare și posterioare ale măduvei spinării, sinapselor și neuronilor, precum și nucleele motorii din măduva spinării și nervii cranieni. Acest lucru este însoțit de evoluția convulsiilor tonice comune, împotriva cărora există și tulburări tetanice.

Atunci când o toxină pătrunde în sânge și limfa, răspândirea se produce pe tot corpul, afectând toate grupurile de mușchi și trunchiurile nervoase și ajungând de la neuron intra-axal la diverse centre de motorie. Rata de răspândire depinde de lungimea fiecărei căi neurale. Cea mai scurtă cale neurală a nervilor faciali, prin urmare, procesul convulsivant în ele se dezvoltă în primul rând, afectând musculatura feței și mușcând mușchii. Apoi sunt afectate centrele muschilor gâtului și spatelui, mai târziu membrele. În cele din urmă, mușchii respiratori ai toracelui și diafragmei sunt implicați în proces.

Într-un complex, acest lucru determină dezvoltarea formei descendente (generalizate) a tetanosului.

Creierul este toxina tetanosului nu este afectată, astfel încât pacienții, chiar și în cele mai grave cazuri, rămân conștienți. Există un concept de asa-numita tetanic creier, atunci cand creierul este afectat în mod direct Clostridia tetania cu penetrante traumatism cranian cu dezvoltarea de convulsii generale, dar nu au nimic de a face cu crize caracteristice tetanosului.

Care sunt simptomele tetanosului?

Perioada de incubație pentru tetanic este de 6-14 zile, cu fluctuații de la 1 oră până la o lună, rar și mai mult. Cu cât perioada de incubație este mai scurtă, cu atât este mai dificil să se dezvolte procesul. Severitatea bolii este determinata de severitatea crizelor, frecvența și viteza de crampe la începutul bolii, durata acesteia, răspunsul temperaturii corpului, starea sistemului cardiovascular, respirator, prezenta si severitatea complicatiilor.

Tetanosul începe de obicei acut, cel puțin un pic (aproximativ o zi) prodrom, care este însoțită de stare generală de rău, desen dureri în rana sau au format deja rumen, spasmele fibrilare musculare din jur, a crescut răspunsul pacientului la stimuli externi, în special de sunet și lumină, chiar și atingere ușoară la plagă sau muschii din jurul duce la o creștere bruscă a tonusului lor și durere a crescut. Ulterior, acest proces se aplică tuturor mușchilor inervate de nervul afectat. Dureri musculare este foarte puternic din cauza stresului lor tonic constant și devin practic intolerabilă atunci când tetanică contracție - și aceasta este caracteristica cea mai caracteristică a înfrângerii tetanosului.

Manifestările clinice destul de caracteristic, dar tetanosului este rara si medicii, cu toate că-l amintesc de multe ori nu implică faptul că este întâlnit cu el, și în cele mai multe cazuri, cred că există o formă atipică a unor boli comune.

De cele mai multe ori, în practică, există un tetanos descendent (generalizat) al unui curs moderat (68%). Perioada prodromală este scurtă (6-8 zile). Este însoțită de o creștere a temperaturii corpului la 38-39 de grade, abundentă, adesea transpirând transpirația. Durere în gât, gât, față. Primul gând al medicului - este durerea gâtului? Pentru diagnosticul diferențial este suficient examinarea faringelui. Dar, dacă vă uitați atent la fața pacientului, acesta se prezintă clar cu un simptom patognomonic. Trismul provocat de contracția tonică a mușchilor de mestecat, ca urmare a faptului că pacientul nu-și poate deschide gura.

Sardonic (batjocoritor, vipera) zâmbet mușchii faciali (convulsiile cauzate de riduri pe frunte, fante pentru ochi îngustat, buzele întinse și colțurile gurii sunt coborâte). Disfagia datorată spasmului de mușchi implicați în actul de înghițire. Deja de-a doua zi se alăture gât crampe și mușchii lungi ale spatelui, provocând capul se înclină, partea din spate este curbat la nivelul coloanei vertebrale lombare, astfel încât să puteți duce o mână de sub talie. Până la sfârșitul celei de-a doua zi, mușchii membrelor sunt implicați în proces. În același timp, convulsiile tonice se alătură convulsiilor tonice. Acestea se pot dezvolta de la sine în câteva zile într-o oră și sunt însoțite de spasme ascuțite ale musculaturii. Aceasta dezvoltă o imagine tipică a opisthotonului. Pacientul se arca în detrimentul unei contracții ascuțite a mușchilor, arcând spatele capului, tocurile și coatele. Spre deosebire de isterie și catalepsie, spasmele musculare cresc cu sunet (suficient pentru a bate mâinile) sau lumină (aprindeți lumina) iritație. În plus, în tetanos, procesul a implicat doar muschii mari, mâini și picioare menține mobilitatea, ceea ce se întâmplă niciodată în isterie și catalepsie, dimpotrivă, mâna încleștat într-un pumn, picioare extinse. Atunci când contracție tetanică a feței și gâtului, limba pacientului se apleacă și-l musca de obicei, ceea ce nu se întâmplă în epilepsie, meningita si creier prejudiciu, care se caracterizează prin limba. Începând cu ziua a 3-a și a 4-a sindromul convulsiv în mușchii abdomenului, pieptului, articulațiilor, care dobândesc o consistență "stâncoasă". În ultimul rând, mușchii diafragmei sunt implicați în acest proces. Pacientul este în mod constant conștient, țipând de durere. Datorită spasmului muscular al podelei pelvine, urinarea și defecarea sunt afectate.

Schimbări caracteristice ale organelor interne. Prima săptămână este caracterizată prin tahicardie, hipertensiune, sunete puternice ale inimii. Respirația este schimbări superficiale, frecvente, stagnante în plămâni din cauza tusei suprimate. De la a șaptea la a opta zi se formează semne de decompensare: surditate de tonuri cardiace, hipotensiune arterială, aritmii; în plămâni se formează modificări stagnante inflamatorii și severe. Crește insuficiența respiratorie și cardiacă, acidoza și hipoxia, care pot duce la paralizia inimii sau la respirație. Complicațiile, bineînțeles, se dezvoltă, dar cu o formă moderată nu au un caracter fatal.

În formă severă, perioada prodromală este de 24-48 de ore, după care întregul complex simptom descris mai sus se dezvoltă rapid. Convulsii aetanice sunt pronunțate, durata lor crește până la 1-5 minute, oră și chiar și 3-5 ori pe oră. Complicațiile din plămâni și din inimă se dezvoltă rapid și mai grele decât în cazul formei medii-grea. Lethalitatea crește datorită asfixiei, dezvoltării atelectazei, paraliziei inimii și respirației.

Cu o formă foarte severă a perioadei prodromale de la câteva ore până la o zi, uneori tetanosul se dezvoltă rapid, fără un prodrom. Insuficiența cardiacă și pulmonară se dezvoltă în decurs de o zi. Crampele aetanice sunt aproape constante, foarte puternice, ceea ce duce deseori la dezvoltarea fracturilor osoase și a rupturilor musculare. Letalitatea este aproape 100%.

Formele Clinica ascendenți tetanosului difera leziune initiala a musculaturii periferice ale extremităților cu zona de expansiune treptată excitabilitate și convulsii, până când ajunge la rădăcinile centrelor maduvei spinarii si motorii. Apoi se formează clinica unei forme descendente tipice. Trebuie remarcat faptul că perioada prodromala este mai mare de până la 2-4 săptămâni, are loc mai favorabil, sindrom convulsiv este exprimat nu atât de brusc, acestea sunt rare, scurte, aproape niciodată Opistotonus și paralizia mușchilor respiratorii.

Tetanul ușor (local) este rar, perioada prodromală este lungă, rana are timp să se vindece. Dar, dintr-o dată apar convulsie (fibrilație), în zona fostei rana si apoi convulsiile tonice cu arcuiesc durere, crampe tetanice nu sunt marcate. Procesul captează: de obicei un segment al membrelor. Simptomele seamănă cu miozita, dar spre deosebire de el, în tetanosului crampe și dureri puternice atunci când sunt expuse la stimuli externi (lumina, sunet) fără a atinge locul leziunii, ceea ce nu se întâmplă în miozita. În practica neurologică, poate să apară tetanosul paralizant facial al lui Rosa. Împreună cu trismusul de pe partea afectată se dezvoltă paralizia mușchilor feței și, uneori, globul ocular, iar pe partea opusă tensiunea musculară a feței și îngustarea decalajului ocular. De fapt, se formează un zâmbet sardonic cu o singură față. Seamănă oarecum cu manifestarea nevrită a nervului facial, dar nu este caracterizată de trismus și tensiunea musculară pe partea opusă.

Recuperarea și dezvoltarea inversă a procesului are loc încet, adesea în decurs de 2-4 săptămâni. În cea de-a zecea și a patrusprezecea zi, convulsiile tetanice sunt slăbite de frecvența apariției și a intensității, iar în ziua 17-18 acestea se încetează complet. Din acest moment începe perioada de convalescență și apar întâmplările de complicații ale tetanosului. Convulsii tonice durează până la 22-27 de zile, reținute în principal în mușchii abdominali, în mușchii gastrocnemius și în spate. Trismus durează de obicei până în a 30-a zi și poate mai mult. Restaurarea activității cardiace apare numai la sfârșitul celei de-a doua luni de la debutul bolii, întreaga perioadă de convalescență rămâne tahicardie și hipotensiune. Complicațiile tetanosului

Complicații specifice, caracteristice numai tetanosului, nr. Toate acestea sunt determinate de intensitatea și durata sindromului convulsiv și de înfrânarea mușchilor respiratori. Încălcarea funcției respiratorii și reflexul de tuse duce în primul rând la dezvoltarea numărului complicațiilor pulmonare pacientului: bronhopneumonie, pneumopatie congestivă, edem pulmonar și atelectasis cu ocluzie a căilor respiratorii. În acest context, se pot dezvolta complicații purulente până la generalizarea infecției sub formă de sepsis, care este una dintre cauzele deceselor. Violarea ventilație și de schimb de gaze sunt modelarea dezvoltării hipoxie, la începutul acidoza respiratorie și metabolică și apoi în încălcarea proceselor metabolice în toate organele și țesuturile, în special creierul, inima, ficatul și rinichii. Hemofilă encefalopatie se formează cu o încălcare a reglementării centrale a funcției organelor interne. Dezvoltarea sindromului hepatorenal este cauzată nu numai de tulburări metabolice, ci și de dificultatea de a urina datorită spasmului pelvisului. Toate acestea conduc la o încălcare a activității cardiace. Sistemul foarte dirijor al inimii nu suferă, dar se formează cardită hipoxică și insuficiență cardiacă congestivă.

Consecința crizelor tetanice severe poate fi ruptura musculară, mai frecvent mușchii peretelui ileo-lombar și abdominal, dislocările, fracturile rare ale oaselor. Histona poate duce la deformarea compresiei coloanei vertebrale toracice (tetanocipos), în special la copii. Restaurarea structurii vertebrelor are loc în decurs de 1-2 ani sau se formează diverse forme de osteochondropatie (la copii, boala Sheyermann-Mau, boala Kehler este mai frecventă). După recuperare, se formează frecvent hipotrofie musculară, contracția mușchilor și a articulațiilor, paralizia perechilor III, VI și VII ale nervilor cranieni care complică foarte mult reabilitarea pacientului.

Tetanus nou-născut

Infecție tetanos neonatal se produce în principal în timpul nașterii este o instituție medicală atunci când sunt luate de oameni care nu au nici o pregătire medicală în condiții insalubre, și legarea cordonului ombilical se face obiecte non-sterile (tăiate murdar cu foarfece, un cuțit, și cravată în sus firul dur de obicei).

Perioada de incubație este scurtă, 3-8 zile, în toate cazurile se dezvoltă o formă generalizată severă sau foarte gravă. Perioada prodromală este foarte scurtă, până la 24 de ore. Copilul refuză să suge piept din cauza trismusului și a disfagiei, plângând. În curând se adună puternice convulsii tonice și tetanice, care sunt însoțite de un strigăt strigăt, descărcare involuntară de urină și fecale, tremurături ale buzei inferioare, bărbie și limbă. Trismus nu poate fi exprimat datorită slăbiciunii musculaturii, dar un simptom obligatoriu este blefarospasmul (ochii strânși în ochi). În perioada de convulsii, este adesea observat laringospasmul cu asfixia, ceea ce duce adesea la moarte.

Aspectul caracteristic copilului, este cianotic, toți mușchii corpului încordat, cu capul dat pe spate, cu fața înghețată, cu fruntea încrețită și încleștat ochii, gura închisă, buzele întinse, colțurile lor sunt omise, delimitate brusc pliurilor nazolabiale. Manere îndoite din coate și presate la corp, mâinile încleștate în pumni, picioare îndoite de la genunchi, a trecut. Temperatura corporală este adesea crescută, dar poate exista hipotermie.

Mortalitatea este foarte mare - de la 80 la 100%, doar tratamentul la timp și de înaltă calitate permite reducerea ratei mortalității la copii la 50%. Rigiditatea durează 2-4 săptămâni, iar convalescența ulterioară durează 1-2 luni. Reducerea rapidă a rigidității musculare este un semn prognostic foarte nefavorabil și indică o creștere a hipoxiei.

Tetanosul creierului, infecția cu tetanos a creierului și nervii cranieni este o formă de tetanic localizat. Cel mai adesea, acesta din urmă are loc la copii și se poate manifesta ca otita medie cronică. Cea mai frecventă boală apare în Africa și în India. În procesul patologic, pot fi implicați toți nervii cranieni, în special cea de-a șaptea pereche. Tetanosul creierului poate trece în generalizat.

Insuficiența respiratorie acută este cea mai frecventă cauză de deces. Spasmul glottisului, precum și rigiditatea și spasmul mușchilor din peretele abdominal anterior, piept și diafragmă duc la asfixie. Hipoxemia poate provoca, de asemenea, stop cardiac, iar spasmul faringian conduce la aspirația conținutului oral, care cauzează ulterior pneumonia, care contribuie la dezvoltarea morții hipoxemice.

Cum este diagnosticat tetanosul?

Diagnosticul tetanosului se bazează clinic pe o imagine clinică caracteristică. De la începutul tratamentului, ei nu ezită, dat fiind că datele de laborator vor ajunge cel puțin 2 săptămâni mai târziu. Dar este necesară confirmarea legală a diagnosticului. Gardul materialului este realizat din răni, focare de inflamație și sânge, respectând toate regulile activității anaerobe. Materialul este plasat în medii nutritive (bulionul din vatră deschisă sau bulionul Legra-Ramona) sub un strat de ulei vegetal. Sunt făcute culturi și se produce microscopia culturilor în 2, 4, 6, 10 zile. Detectarea tijelor gram-pozitive cu spori terminali rotunzi încă nu confirmă apartenența lor la tetanos, este necesară identificarea toxinei. Pentru a face acest lucru, în condiții sterile, o parte din cultură este luată de la plantare și 3 diluată cu părți de soluție salină, lăsată timp de 1 oră pentru a precipita particule mari. Supernatantul, într-un volum de 1-2 ml, se adaugă la 50 ml de mediu conținând sulfat de micelină și polimixină, pentru suprimarea microflorei gram negative. Apoi, se injectează intramuscular sau șoareci (0,5 ml) sau porci de guinea (3 ml). Apariția semnelor tetanice la animale la 5 zile după injectare indică prezența tetanospasminului.

Ce trebuie să examinăm?

Cum este tratat tetanosul?

Mortalitatea de la tetanos din lume este de 50%. 15-60% la adulți și 80-90% la copii, chiar și cu tratament. Cea mai mare mortalitate apare în grupurile de vârstă extreme, precum și în rândul consumatorilor de droguri intravenoase. Prognosticul se agravează cu o perioadă scurtă de incubație și o progresie rapidă a simptomelor, precum și cu inițierea întârziată a tratamentului. Cursul bolii are tendința de a fi moderat în acele cazuri în care nu există focalizare evidentă a infecției. Tratamentul pentru tetanic necesită o ventilație adecvată. Modalități suplimentare de tratament includ numirea unei imunoglobuline umane pentru a neutraliza toxina nelegata, prevenind formarea ulterioară a toxinei, sedare, spasme musculare de control și hipertonia, echilibrul fluidelor și infecție interkurrentnoi, precum și sprijin a continuat.

Tratamentul tetanosului: principii de bază

Pacientul ar trebui să stea într-o cameră liniștită. Toate efectele terapeutice trebuie să respecte trei principii de bază:

  • prevenirea eliberării ulterioare a toxinei. Aceasta din urmă se realizează prin curățarea chirurgicală a plăgii și numirea metronidazolului la o doză de 500 mg intravenos la fiecare 6-8 ore;
  • neutralizează toxina în afara sistemului nervos central. În acest scop, sunt prescrise imunoglobulinele tetanice umane și toxoidul tetanic. Injecțiile trebuie efectuate în diferite părți ale corpului, evitând astfel neutralizarea antitoxinei;
  • să minimalizeze efectele toxinei care a pătruns deja în sistemul nervos central.

Tratamentul unei rani

Deoarece țesuturile contaminate și moarte contribuie la creșterea C. Tetani, este necesară efectuarea unei curățiri chirurgicale profunde a plăgii, în special pentru rănile profunde. Antibioticele nu pot servi ca un substitut pentru tratamentul chirurgical complet și imunizarea pasivă.

Antitoxină

Eficacitatea utilizării unui antitoxin uman depinde de cantitatea de toxină deja asociată cu membranele sinaptice, deoarece numai o fracțiune liberă de toxină poate fi neutralizată. Imunoglobulina umană pentru adulți este prescrisă la o doză de 3000 unități IM / m 1. Un volum mare poate fi divizat și alocat diferitelor părți ale corpului. Doza de imunoglobulină poate varia de la 1500 la 10000 de unități, în funcție de gravitatea plăgii. Antitoxina de origine animală este semnificativ mai puțin preferată. Aceasta din urmă se explică prin faptul că este dificil să se obțină o concentrație adecvată de antitoxină în serul pacientului, precum și riscul de a dezvolta o boală serică. Când se utilizează serul de cai, doza de antitoxină trebuie să fie de 50.000 de unități intramuscular sau intravenos. Dacă este necesar, este posibil să se injecteze o imunoglobulină în locul plăgii, dar această injecție nu este la fel de eficientă ca și purjarea chirurgicală corectă.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10]

Tratamentul spasmului muscular

Pentru a controla rigiditatea și spasmele, benzodiazepinele sunt o prescripție standard. Aceste medicamente blochează captarea inversă a acidului alfa-aminobutiric inhibitor endogen (AABK) neurotransmițător pe receptorul AABK. Diazepamul poate ajuta la controlul spasmelor, reduce rigiditatea și conduce la sedarea dorită. Doza de diazepam variază și necesită o titrare atentă și monitorizarea răspunsului pacientului. Cele mai acute cazuri pot necesita o doză de 10-20 mg intravenos la fiecare 3 ore (nu trebuie să depășească 5 mg / kg). Pentru prevenirea convulsiilor la cazuri mai puțin acute de boală, doza de diazepam este de 5-10 mg pe cale orală la fiecare 2-4 ore. Doza pentru sugari peste 30 de zile este de 1-2 mg lent intravenos, cu administrare repetată, dacă este necesar, după 3-4 ore. Copiii mici primesc diazepină la o doză de 0,1-0,8 mg / kg / zi la 0,1-0,3 mg / kg la fiecare 4-8 ore. Copii mai mari de 5 ani, medicamentul este prescris într-o doză de 5-10 mg / kg intravenos la fiecare 3-4 ore. Adulții primesc de la 5-10 mg oral la fiecare 4-6 ore până la 40 mg pe oră prin picurare intravenoasă. Deși diazepamului cea mai larg răspândit, midazolam solubile (doza pentru adulți 0,1-0,3 mg / kg / h perfuzii doză pentru copii - 0,06-0,15 mg / kg / h perfuzie) este mai preferabil pentru terapia pe termen lung. Utilizarea midazolamului elimină riscul de a dezvolta acidoză lactică din propilenglicol (un solvent necesar pentru prepararea diazepamului și lorazepamului). De asemenea, când se utilizează, nu există cumularea unor metaboliți cu acțiune lungă și, în consecință, a comă.

Atunci când se utilizează benzodiazepine, spasmele reflexe nu pot fi eliminate. În acest caz, blocarea neuromusculară poate fi necesară pentru o respirație eficientă. Pentru a realiza aceasta, bromura de vecuroniu este utilizată în doză de 0,1 mg / kg intravenos și alte preparate paralitic și ventilație mecanică a plămânilor. Se poate de asemenea utiliza bromură de pancuroniu, dar acest medicament poate agrava instabilitatea autonomă. Vecuronium bromide nu are un efect secundar asupra sistemului cardiovascular, dar este un medicament cu acțiune scurtă. Sunt utilizate de asemenea medicamente cu durată mai lungă de acțiune (de exemplu, pipecuroniu și rocuroniu), cu toate acestea, nu s-au efectuat studii clinice randomizate comparative cu aceste medicamente.

Baclofenul învelit în interior (agonist al receptorului AABA) este eficient, dar acest medicament nu are o superioritate marcată față de benzodiazepine. Este prescrisă prin perfuzie continuă. Doza efectivă variază de la 20 la 2000 mg / zi. Inițial, se administrează o doză de 50 mg, în cazul în care răspunsul este inadecvat, după 24 de ore, 75 mg fiind prescrise, dacă după aceea reacția dorită nu este, după alte 24 de ore, 100 mg de medicament prescris. Persoanele care nu răspund la o doză de 100 mg nu pot fi candidați pentru perfuzia continuă a medicamentului. Reacțiile adverse posibile din administrarea medicamentului sunt depresia comă și respiratorie, care necesită ventilație mecanică a plămânilor.

Dantrolenă (doza de încărcare de 1-1,5 mg / kg intravenos, urmată de perfuzie intravenoasă de 0,5-1 mg / kg la fiecare 4-6 ore pentru mai puțin de 25 de zile) elimină spasticitatea musculară. Dantrolenă, administrată pe cale orală, poate fi utilizată ca înlocuitor pentru perfuzarea acestui medicament timp de 60 de zile. Hepatotoxicitatea și costul ridicat limitează posibilitatea utilizării acestui medicament.

Morfina poate fi prescrisă la fiecare 4 până la 6 ore pentru a monitoriza disfuncția autonomă, în special cardiovasculară. Doza zilnică totală este de 20-180 mg. Blocarea beta-adrenoreceptorilor cu medicamente cu acțiune lungă, cum ar fi propranololul, nu este recomandată. Decesul cardiac brusc este una din trăsăturile de tetanic și, prin urmare, numirea beta-blocantelor poate crește riscul apariției acestuia. Orice a fost, Esmolol, care este un blocant cu acțiune scurtă, a fost utilizat cu succes. Utilizați, de asemenea, atropină în doze mari; blocarea sistemului nervos parasimpatic reduce semnificativ transpirația și formarea secretelor. Au fost raportate o rată mai scăzută a mortalității cu clonidină comparativ cu schemele convenționale.

Scopul sulfat de magneziu, la doze care au atins concentrația serică de 4-8 mEq / L (de exemplu bolus 4 g, după care a urmat 2-3 g / h) are un efect stabilizator și elimină efectul de stimulare al catecolaminelor. Pentru a evalua supradozajul, se uită la junghiul genunchiului. Volumul respirator poate suferi și, prin urmare, tratamentul trebuie efectuat în secții unde există posibilitatea de a menține suportul ventilatorului.

Piridoxină Scop (100 mg 1 dată pe zi) reduce mortalitatea in randul sugarilor. Medicamente mai noi, care pot fi utile includ valproat de sodiu, care blochează transferaza AAC care inhiba AAC catabolism, inhibitori ai ECA, care inhibă angiotensina 2, precum și eliberarea de noradrenalina din terminatiile nervoase dexmedetomidina - receptori puternici agonist alfa-2-adrenergici, și adenozina, care elimină eliberare norepinefrina presinaptic și antagonizează efectele inotrop ale catecolaminelor. Beneficiile utilizării glucocorticoizilor nu este dovedită, iar utilizarea lor nu este recomandată.

Tratamentul tetanosului: antibiotice

Rolul antibioticelor este mic, în comparație cu curățarea chirurgicală a rănilor și sprijinul general. Antibioticele tipice includ benzilpenicilina 6 milioane ED intravenos la fiecare 6 ore, doxiciclină 100 mg vagus de 2 ori pe zi și metronidazol 500 mg oral la fiecare 8 ore.

Suport

În cazurile de boală ușoară sau severă, pacientul trebuie intubat. Ventilația mecanică este absolut necesară în cazurile în care este necesară blocarea neuromusculară pentru a controla spasmele musculare care interferează cu auto-respirația. Nutriția intravenoasă elimină riscul de complicații de aspirație care pot rezulta din hrănirea prin sondă. De vreme ce tetanosul produce adesea constipație, scaunul pacientului trebuie păstrat moale. O sondă rectală poate fi utilă pentru controlul umflăturii intestinului. Odată cu dezvoltarea retenției urinare acute, este necesar un cateter urinar. Fizioterapia pe piept, întoarcerea frecventă a pacientului și tusea forțată sunt necesare pentru prevenirea pneumoniei. Este adesea necesar să se efectueze analgezie narcotică.

Cum de a preveni tetanosul?

Tetanosul este împiedicată de 4 în primar imunizare serie impotriva bolii, dupa care a urmat o doza de rapel o dată la fiecare 10 ani , cu adsorbit (imunizarea primară) și lichide (pentru injecții de rapel) toxoid sunt metoda preferată de prevenire, mai degrabă decât atribuirea de antitoxina in trauma. Toxoidul tetanic poate fi administrat singur, în combinație cu toxina difterică (atât la copii cât și la adulți) și , de asemenea , în combinație cu componente difteric și pertussis (DTP). Pentru a menține imunitatea la adulți necesită doze de rapel la fiecare 10 ani. Vaccinarea împotriva tetanosului la neimunizirovannyh sau femeile însărcinate imunizate inadecvat formează atât imunitatea activă și pasivă la făt, și , prin urmare , ar trebui să fie alocate. Acesta are loc la vârsta gestațională de 5-6 luni și o doză de rapel se administrează în perioada de gestație de 8 luni. Imunitatea pasivă se dezvoltă în mama toxoidul numirea în vârsta gestațională mai mică de 6 luni.

După traumă, vaccinarea împotriva tetanosului depinde de natura vătămării și de istoricul imunizării. Poate fi prescrisă și o imunoglobulină antitetanos. Pacienții care nu au fost vaccinați anterior primesc 2 și 3 doze de toxoid la un interval de 1 lună.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.