^

Sănătate

Test de spută pentru tuberculoză

, Editorul medical
Ultima examinare: 06.11.2022
Fact-checked
х

Tot conținutul iLive este revizuit din punct de vedere medical sau verificat pentru a vă asigura cât mai multă precizie de fapt.

Avem linii directoare de aprovizionare stricte și legătura numai cu site-uri cu reputație media, instituții de cercetare academică și, ori de câte ori este posibil, studii medicale revizuite de experți. Rețineți că numerele din paranteze ([1], [2], etc.) sunt link-uri clickabile la aceste studii.

Dacă considerați că oricare dintre conținuturile noastre este inexactă, depășită sau îndoielnică, selectați-o și apăsați pe Ctrl + Enter.

Tuberculoza pulmonară este o boală infecțioasă cauzată de bacilii Koch. În primele etape, infecția poate fi asimptomatică, cu timpul apare oboseala, letargia, transpirația, paloarea pielii și persistă o temperatură scăzută. În cursul dezvoltării bolii, începe o tuse, inițial uscată, apoi cu descărcare de spută - un secret patologic, care indică leziuni ale țesuturilor organului.

Ce este sputa pentru tuberculoză?

Pe baza culorii sputei, se poate face o presupunere cu privire la diagnostic, dar este necesară o examinare serioasă pentru o concluzie finală. Cu patologii ale tractului respirator inferior, poate varia de la incolor sau alb la canar, galben-verde, verde și, de asemenea, cu fragmente de sânge.

Tuberculoza în stadiile inițiale este caracterizată prin spută sticloasă transparentă, albul indică formarea de proteine și leziuni tisulare mai profunde, maro, portocaliu-maro cu o notă de rugină - distrugerea vaselor de sânge.

Sputa purulentă este de culoare gălbui-verzuie, indicând progresia bolii, în care puroiul este separat. În cazurile severe, în ultimele stadii ale tuberculozei, se găsește sânge în el și uneori doar sângele este tusit, ceea ce este un semn de sângerare internă.

Există un alt curs de tuberculoză, când acumularea de spută nu este însoțită de tuse. Ele sunt concentrate în gât, creând o senzație de nod, provocând un gâdilat neplăcut și o dorință de a scăpa, dar nu există tuse.

Test de spută pentru tuberculoză

Un test de sânge pentru suspiciune de tuberculoză arată doar unele anomalii, cum ar fi VSH crescut, anemie, leucopenie. Acest lucru necesită un test de spută. Care sunt metodele? [1]

Analiza secretului pentru tuberculoză include studii:

  • macroscopic (se determină volumul secretului alocat, culoarea, mirosul, stratificarea, impuritățile sale);
  • microscopic (pentru detectarea bacteriilor rezistente la acid);
  • bacterioscopic (pentru Mycobacterium tuberculosis - MBT).

Recoltarea sputei pentru tuberculoză

Puteți lua spută pentru depistarea tuberculozei atât în instituțiile medicale publice, cât și în laboratoarele private cu trimitere de la medic. Există un anumit algoritm. Deci, pentru a detecta micobacteriile, va trebui să colectați trei probe.

Pentru primul, pacientului i se dă un scuipator de buzunar dotat cu o etichetă care indică numele, data nașterii și colectarea. Înainte de procedură, clătiți-vă gura cu apă pentru a îndepărta resturile alimentare. Recipientul trebuie adus la gură, respirați adânc de 3 ori și tusiți puternic, scuipând spută în recipient. Asistentul de laborator, asigurându-se că există un volum suficient de material (3-5 ml), îl închide ermetic cu un capac și îl pune într-o cutie pentru transport.

Pacientului i se dă o altă scuipatoare cu el pentru auto-recoltarea analizei în dimineața zilei următoare după spălarea dinților, pe care el însuși o livrează la unitatea medicală. Există și un ultim test. [2]

O parte din spută este trimisă în rezervorul de laborator pentru cultură, această metodă este mult mai sensibilă decât cea anterioară, deoarece poate detecta chiar și o singură micobacterie.

Cât durează un test de sputa pentru tuberculoză?

Se face o analiză completă a sputei timp de 3 luni. O perioadă atât de lungă se explică prin faptul că bacilii tuberculoși pot crește foarte lent. Există și metode rapide care încă durează cel puțin 42 de zile.

Bacterioscopia sputei în tuberculoză este simplă și economică, dar durează mult timp.

Sputa PCR pentru tuberculoză

Metoda reacției în lanț a polimerazei (PCR) este foarte precisă. Detectează prezența unui virus cu 100% certitudine, atunci când alte teste cu un număr mic de micobacterii pot da un rezultat negativ. Se bazează pe detectarea ADN-ului bacterian în probele prelevate.

Sub influența enzimelor și a temperaturii (de la 50° la 95°С), dintr-o moleculă de ADN se formează două molecule de ADN. Durează 3 minute. Pentru a obține rezultatul, sunt suficiente 30-40 de cicluri, ceea ce înseamnă o oră și jumătate până la două. Metoda PCR detectează tuberculoza în primele etape ale dezvoltării acesteia.

Examenul microscopic al sputei în tuberculoză

Examinarea microscopică a sputei relevă eozinofile - unul dintre subtipurile de leucocite, un număr mare de eritrocite în sângerare pulmonară, fibre elastice, spirale Kurshman, tetrada lui Ehrlich.

În ciuda faptului că în natură există multe bacterii rezistente la acid, altele decât tuberculoza, cu toate acestea, aceasta este una dintre principalele metode de determinare a tuberculozei, deoarece. Diferă prin simplitate și viteză (de la o oră). Examinarea microscopică a sputei face posibilă identificarea celor mai periculoși pacienți pentru pacienții din jur, precum și urmărirea dinamicii tratamentului. [3]

Rezultat spută pentru tuberculoză

Un rezultat pozitiv al testului de spută înseamnă că a fost detectat bacilul Koch și asta confirmă diagnosticul. Indicatorii negativi nu-l exclud și necesită alte studii: test tuberculină, imunotest enzimatic, histologic, fluorografie, radiografie, tomografie computerizată.

Cum este sputa pneumoniei diferită de tuberculoză?

Cu pneumonie, se observă cel mai adesea spută mucoasă și mucopurulentă, dar impuritățile din sânge pot fi nu numai cu tuberculoză, ci și cu pneumonie focală. Culoarea portocalie-maro este inerentă atât pneumoniei lobare, cât și tuberculozei.

Ambele patologii se caracterizează prin cheaguri fibrinoși în spută, dar cu pneumonie nu există corpuri în formă de orez (lentile Koch), pot fi detectate mai puține proteine și bilă.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.