Fact-checked
х

Tot conținutul iLive este revizuit din punct de vedere medical sau verificat pentru a vă asigura cât mai multă precizie de fapt.

Avem linii directoare de aprovizionare stricte și legătura numai cu site-uri cu reputație media, instituții de cercetare academică și, ori de câte ori este posibil, studii medicale revizuite de experți. Rețineți că numerele din paranteze ([1], [2], etc.) sunt link-uri clickabile la aceste studii.

Dacă considerați că oricare dintre conținuturile noastre este inexactă, depășită sau îndoielnică, selectați-o și apăsați pe Ctrl + Enter.

Stenoza arterei carotide

Expert medical al articolului

Chirurg chirurgical, chirurg toracic
, Editorul medical
Ultima examinare: 26.06.2018

Arterele dau sânge, saturat cu oxigen, organe interne. Cu ajutorul arterelor carotide, care se află pe ambele părți ale gâtului, sângele arterial este transmis creierului. Stenoza arterelor carotide este idiopatică sau datorată aterosclerozei, îngustarea uneia sau a două artere.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11]

Cauze stenoza arterei carotide

Printre cauzele principale și factorii de risc pentru dezvoltarea stenozei arterei carotide, angiologii numesc:

 1. Ereditar (în cazul în care ateroscleroza a fost detectată în membrii familiei, atunci rudele lor directe pot dezvolta stenoză arterei carotide).
 2. Vârsta de vârstă - de regulă, această boală este mai des manifestată la persoanele mai în vârstă de 70 de ani.
 3. Semnele sexuale - de obicei, stenoza arterei carotide este mai frecventă la femei.
 4. Hipertensiune.
 5. Dependența de nicotină.
 6. Diabetul zaharat tip 1 sau tip 2.
 7. Lipsa de activitate fizica.
 8. Dieta necorespunzătoare
 9. Tulburări metabolice în exces.

trusted-source[12], [13], [14], [15], [16], [17], [18]

Simptome stenoza arterei carotide

Semnele specifice în această boală sunt absente, dar există un număr de semne care pot indica un mini-accident vascular cerebral sau TIA:

 1. Deteriorarea rapidă și bruscă a acuității vizuale. În acest caz, ambele ochi și un ochi pot fi afectate imediat.
 2. Amorțirea unei jumătăți a feței. S-ar putea să existe o slăbiciune a brațelor și a picioarelor pe o parte.
 3. O persoană poate să nu înțeleagă ce îi spun ceilalți. Discursul său devine incoerent și puțin înțeles.
 4. Încălcarea coordonării mișcărilor.
 5. Confuzie, vertij.
 6. Dificultă actul de înghițire.

Stenoza arterei carotide interne interne, generale, stânga sau dreapta se dezvoltă în majoritatea cazurilor datorită plăcii aterosclerotice, hipercolesterolemiei.

Deseori plăcile aterosclerotice ale acestei localizări pot duce la apariția accidentului vascular cerebral ischemic și a simptomelor corespunzătoare: amorțeală a membrelor, feței, amețeli, dureri de cap.

Diagnostice stenoza arterei carotide

Următoarele metode de diagnosticare sunt utilizate pentru a diagnostica stenoza arterei carotide:

 1. Ecografia este un studiu care ajută la studierea arterelor carotide pentru îngustare.
 2. Metoda antigrafică este o examinare invazivă care se realizează prin introducerea unui cateter special în artera de pe braț sau picior. Prin aceasta, este introdus un agent special de contrast și se efectuează o serie de fotografii cu raze X. Această metodă ajută nu doar să vedem unde se restrânge artera, ci și să examineze cu atenție toate detaliile leziunii.
 3. MRA - cu introducerea unui agent de contrast, artera carotidă este scanată. Datorită angiografiei prin rezonanță magnetică, un radiolog poate obține mai multe informații despre constricție.
 4. CT - această metodă este utilizată numai dacă există riscul apariției accident vascular cerebral ischemic sau atacuri ischemice tranzitorii.

trusted-source[19], [20], [21], [22], [23], [24], [25], [26], [27], [28], [29]

Cine să contactați?

Tratament stenoza arterei carotide

Mai întâi de toate, pacientul trebuie să își schimbe complet modul de viață obișnuit. Este necesar să renunțați la fumat, abuzul de alcool, să controlați nivelul colesterolului din sânge cu ajutorul unei diete hipocolesterolemice.

De asemenea, prescris și medicamente. Cele mai populare dintre ele sunt agenți antiplachetare. Aceste fonduri pot reduce riscul complicațiilor sub formă de infarct miocardic și accident vascular cerebral. Cel mai adesea, pacienților li se prescrie acid acetilsalicilic, clopidogel, dipiridamol. De asemenea, medicamente prescrise din grupul de anticoagulante, de exemplu Warfarin.

Funcționarea în stenoza arterei carotide

În mod tipic, metoda de alegere pentru stenoza aterosclerotică a arterelor carotide este endarterectomia carotidiană. Acesta se efectuează numai la pacienții cu un nivel al stenozei arterei carotide mai mare de 50%.

În timpul intervenției chirurgicale, angiosurgeonul face o mică incizie pe gât și îndepărtează aglomerările trombotice și plăcile aterosclerotice. În continuare, cusătura arterei și aplicarea suturilor.

Stenting - procedeul de plasare în partea îngustată, datorată aterosclerozei, a unei părți a arterei carotide a stentului (conductă din metalul structurii celulare).

În interiorul arterei, stentul se deschide treptat, împingând secțiunea îngustată și restabilind lumenul, îmbunătățește circulația sângelui și oxigenarea creierului. După 1-3 zile după procedura de stenting, pacientul este de obicei descărcat acasă.

Profilaxie

Prevenirea acestei boli include:

 1. Modul corect de viață și o dietă hipocolesterolemică specială.
 2. Nu fumați și nu abuzați de alcool.
 3. Încercați să vă exersați mai des și să mergeți.
 4. Întotdeauna se efectuează examinări preventive cu specialiști.
 5. Controlul nivelului glucozei din sânge.

trusted-source[30], [31], [32], [33], [34], [35], [36]

Prognoză

Cu diagnosticarea în timp util și cu tratamentul potrivit, stenoza arterei carotide se poate vindeca destul de repede. Dar este important de remarcat că, după tratament, pacientul trebuie să conducă un stil de viață corect și să renunțe la obiceiurile nocive.

trusted-source[37], [38], [39], [40]

Este important să știți!

R ocluzia endovasculară cu raze X este o ocluzie transcatheter a vasului, embolizarea acestuia. Pentru aceasta, un material embolizant este injectat prin cateter, care înconjoară temporar sau permanent lumenul vasului. În funcție de calibrul vasului și scopul procedurii utilizând microparticule de platină, microsfere cu ferromagnets, burete gelatina hemostatic, spirala din metal, emulsii ulei. Citește mai mult...


Portalul iLive nu oferă consultanță medicală, diagnosticare sau tratament.
Informațiile publicate pe portal sunt doar de referință și nu ar trebui utilizate fără consultarea unui specialist.
Citiți cu atenție regulile și politicile ale site-ului. De asemenea, puteți să contactați-ne!

Copyright © 2011 - 2019 iLive. Toate drepturile rezervate.