Fact-checked
х

Tot conținutul iLive este revizuit din punct de vedere medical sau verificat pentru a vă asigura cât mai multă precizie de fapt.

Avem linii directoare de aprovizionare stricte și legătura numai cu site-uri cu reputație media, instituții de cercetare academică și, ori de câte ori este posibil, studii medicale revizuite de experți. Rețineți că numerele din paranteze ([1], [2], etc.) sunt link-uri clickabile la aceste studii.

Dacă considerați că oricare dintre conținuturile noastre este inexactă, depășită sau îndoielnică, selectați-o și apăsați pe Ctrl + Enter.

Artera carotidă internă

Expert medical al articolului

Chirurg chirurgical, chirurg toracic
, Editorul medical
Ultima examinare: 31.05.2018

Artera interioară carotidă (a.carotis interna) furnizează creierul și organul de viziune. Artera carotidă internă se distinge prin părțile cervicale, pietroase, cavernoase și cerebrale. Pe gât, această arteră nu dă ramuri. Partea cervicală (pars cervicalis) este localizată lateral și posterior, apoi medial de la artera carotidă exterioară. Între gât medial și vena jugulară interioară lateral, artera carotidă interioară se ridică vertical în sus spre deschiderea exterioară a canalului carotidic. In spatele si medial la artera carotidă internă situată trunchiul simpatic și nervul vag, din față și lateral - nervul hipoglos mai sus - nervului glosofaringian. Canalul este parte pietros somnoros (pars Petrosa) a arterei carotide interne, care formează o curbă și trimite un timpan subțire arterelor caroticotympanic (aa.carotico-tympanicae).

La ieșirea din canalul carotidei, artera carotidă interioară face o îndoire în sus, se află în braza scurtă, eponimă a osului sferoid. În grosimea sinusului cavernos al cochiliei dure a creierului se află partea cavernoasă (pars cavernosa) a arterei. La nivelul canalului vizual este partea cerebrală (pars cerebralis), aici artera face încă o îndoire, cu care se confruntă cu bulge înainte. În acest moment, artera oculară este îndepărtată din artera carotidă internă. La marginea interioară a procesului înclinat anterior, artera carotidă interioară se împarte în ramurile sale terminale, arterele cerebrale anterioare și medii.

Artera oculară (a.ftalmica) se îndepărtează în regiunea ultimei curbe a arterei carotide interne și, împreună cu nervul optic, pătrunde în orbită prin canalul optic. Apoi, artera oculară urmează peretele medial al orbitei până la colțul median al ochiului, unde se împarte în ramurile sale terminale - arterele mediane ale pleoapelor și artera dorsală a nasului.

Următoarele sucursale părăsesc artera oculară:

  1. artera lacrimală (a.lacrimalis) urmează între mușchii rectului superior și lateral ai ochiului, dându-le ramuri, la glanda lacrimală; arterele laterale ale pleoapelor (aa.palpebrales laterales) sunt, de asemenea, separate de artera lacrimală;
  2. arterele cilindrice posterioare lungi și scurte (aa.ciliares posteriores longae et breves) perforează sclera și pătrund în coroidul ochiului;
  3. artera centrală a retinei (a.centralis retinae) intră în nervul optic și ajunge la retină;
  4. Artera musculară (aa.musculares) du - te la linia de sus și mușchii oblici ai globului ocular. Prin arterele musculare se îndepărteze anterior ciliar arterei (aa.ciliares anteriores, numai 5-6) și introduceți sclerotica anterioară a globului ocular, care se termină în iris, iar partea din față și arborele rotativ artera conjunct (aa.conjuctivales anteriores), care merge la conjunctiva ochiului ;
  5. artera posterioară a spătarului (a.ethmoidalis posterior) urmărește mucoasa celulelor posterioare ale osului lattic prin deschizătura posterioară perlată;
  6. Artera gatului anterior (a.ethmoidalis anterior) trece prin latticele din față, unde se împarte în ramurile sale terminale. Una dintre aceste ramuri - ramura meningeală anterioară (r.meningeus anterior) intră în cavitatea craniului și aprovizionarea cu sânge a cochiliei dure a creierului. Alte ramuri penetrează placa lattică a osului lattic și hrănesc mucoasa celulelor lattice, precum și secțiunile anterioare ale pereților laterali și ale septului nasului;
  7. artera supraorbitală (a.supraorbitalis) se îndepărtează de artera oculară în locul în care trece peste nervul optic. Artera supraorbitală este atașată de peretele superior al orbitei. Apoi, în zona crestăturilor supraorbitale, se întoarce în sus (împreună cu nervul eponos), se prăbușește în mușchi și în pielea frunții;
  8. varsta arterei medial (aa.palpebrales mediales) sunt ramuri terminale ale arterei oftalmice, îndreptate spre colțul median al ochiului, cu arterele laterale de vârstă anastomosed (din artera lacrimală) și sub formă de două arc arterial: arc pleoapei superioare (arcus palpebralis superior) și arcul pleoapei inferioare ( Arcus palpebralis inferior);
  9. dorsal arterelor nazale (a.dorsalis nasi) - ramura terminală a arterei oftalmice, trece prin mușchiul circular al ochiului la unghiul secolului ligament medial, dă o ramură a sacului lacrimal și se extinde la partea din spate a nasului. Această arteră se anastomozează cu artera unghiulară (ramura terminală a arterei faciale).

Arterei cerebrale anterioare (a.cerebri anterior) se extinde de la artera carotidă internă ușor deasupra arterei oftalmice trece înainte pe nervul optic, se apropie artera cu același nume, iar partea opusă este conectat cu ea anterior nepereche scurt comunicând artera (a.communicans anterior). Apoi, artera cerebrală anterioară se transformă în sus pe suprafața medială a creierului se încadrează în callosum brazdă, corpul calos încercuiește și este îndreptată spre lobul occipital. Artera furnizează partea mediala frontal, parietal și partea lobului occipital, iar bulbul olfactiv, corpul striat și căile. La substanța creierului, artera cedează două grupe de ramuri - corticale și centrale (adânci).

Artera cerebrală medie (media aequiri) este cea mai mare ramură a arterei carotide interne. Merge la partea laterală, Fisura laterală adâncă, ar trebui să fie pe suprafața insularul (insula) și este împărțit în ramurile sale terminale, aprovizionarea insulei și diviziunile superolaterala ale lobilor frontal, temporal și parietale ale emisferelor cerebrale. În mijlocul următoare arterei cerebrale disting: o porțiune conică (pars sphenoidalis), învecinat cu o aripă mare a osului sfenoid, o porțiune de insulă (pars insularis) și finale (cortical) partea (pars terminalis, s pars corticalis. ).

Artera conică posterioară (a.communicans posterior) pleacă de la artera carotidă internă până la separarea acesteia din urmă în arterele cerebrale anterioare și medii. Ea este îndreptată în spate și ușor spre partea de pod și la marginea anterioară intră în artera cerebrală posterioară (ramificația arterei bazilare).

Artera Anterioare ciliar (a.choroidea anterior) - vas subțire, se îndepărtează de artera carotidă internă în spatele arterei comunicante posterioare, merge înapoi de-a lungul trunchiului cerebral și este potrivit pentru secțiunea de spate a lobului temporal. Artera intră substanta creierului, se desparte în pereții cornul inferior al ventriculului lateral, participă la formarea plexului coroid. Artera ciliar dă ramuri Anterioare la nivelul tractului optic, corpul lateral geniculate, capsulă internă, nuclee bazale, nuclee de hipotalamus și la nucleul roșu.

Între ramurile arterelor carotide interne și externe există anastomoză care joacă un rol important în distribuția sângelui în regiunea capului.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11], [12], [13]


Portalul iLive nu oferă consultanță medicală, diagnosticare sau tratament.
Informațiile publicate pe portal sunt doar de referință și nu ar trebui utilizate fără consultarea unui specialist.
Citiți cu atenție regulile și politicile ale site-ului. De asemenea, puteți să contactați-ne!

Copyright © 2011 - 2019 iLive. Toate drepturile rezervate.