Fact-checked
х

Tot conținutul iLive este revizuit din punct de vedere medical sau verificat pentru a vă asigura cât mai multă precizie de fapt.

Avem linii directoare de aprovizionare stricte și legătura numai cu site-uri cu reputație media, instituții de cercetare academică și, ori de câte ori este posibil, studii medicale revizuite de experți. Rețineți că numerele din paranteze ([1], [2], etc.) sunt link-uri clickabile la aceste studii.

Dacă considerați că oricare dintre conținuturile noastre este inexactă, depășită sau îndoielnică, selectați-o și apăsați pe Ctrl + Enter.

Simptomele Legionella

Expert medical al articolului

Boala infecțioasă internistă
, Editorul medical
Ultima examinare: 25.06.2018

Simptomele legionelozei sunt caracterizate de un spectru larg. Procesul infecțios poate apărea subclinic, asimptomatic (conform unor date, mai mult de 20% dintre persoanele în vârstă sunt seropozitive). Legioneloza se poate manifesta după tipul de boală respiratorie acută, pneumonie, bronșită, alveolită și poate fi caracterizată printr-o afecțiune severă, leziuni multi-organe cu dezvoltarea sepsisului.

Sunt legioneloză acute respiratorii (febra Pontiac), pneumonia (boala legionarilor, o alveolita acută), cu febra exantem (febra Fort Bragg).

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7]

Legioneloza respiratorie acută

În multe privințe, seamănă cu ARI. Durata perioadei de incubație este de la 6 ore la 3 zile. Boala începe cu o stare de rău progresivă, cu dureri musculare difuze. Din primele zile ale bolii se caracterizează o creștere a temperaturii corpului de la 37,9 la 40 ° C. Acest lucru este însoțit de frisoane, dureri de cap, dureri musculare. Frecvent, simptomele neurologice ale legionelozei: amețeli, fotofobie. Insomnie, constienta depreciata in grade diferite si coordonare.

Sindromul respirator este caracterizat de o tuse uscată, durerea în piept este posibilă prin respirație. Unii pacienți se plâng de dureri în gât și uscăciune în orofaringe. Simptomele legionelii, sindromul respirator sunt adesea combinate cu dureri abdominale, vărsături. De regulă, la acești pacienți nu există semne de afectare a rinichilor și a ficatului. Schimbările în hemograma constau în leucocitoză moderată. Boala acută se termină fără tratament în decurs de 2-5 zile. În timpul perioadei de convalescență, sindromul asthenovegetativ persistă mult timp.

trusted-source[8], [9], [10], [11], [12], [13], [14], [15]

Pneumonie (boala legionară, alveolită acută)

Perioada de incubație durează între 2 și 10 (mai des, până la 5) zile. Boala începe subacut cu o perioadă prodromală, care durează 1-2 zile. În acest periot, pacienții se plâng de oboseală crescută, o scădere a poftei de mâncare și o durere de cap ușoară. Destul de des în perioada prodromală, se dezvoltă sindromul diaree. Perioada de vârf este caracterizată de o creștere a temperaturii la 39-40 ° C. Febră (cel mai concret semn al infecției cu legionella) poate dura până la 2 săptămâni. Are un caracter remisiv sau incorect. Se termină cu liza. În perioada de vârf, următoarele simptome ale legionellozei sunt frecvente: transpirație profundă, astenie severă, durere toracică intensă asociată cu respirația. Durerea pleurală este tipică pentru majoritatea pacienților. La o treime din pacienți, localizarea și intensitatea durerii corespund exact dezvoltării pleurismei paropneumonice fibrinoase, agravării insuficienței respiratorii. În ziua a 2-a sau a 3-a a bolii există o tuse uscată. Sputul este slab, vâscos, mucopurulent. O treime dintre pacienți au raportat hemoptizie. Pneumonia este definită atât fizic, cât și radiologică. Deasupra zonei afectate a plămânilor, se determină scurtarea sunetului percuției, cu auscultare - umezeală, mici curgătoare de bubble. La jumătate dintre pacienți se aude rasele uscate, ceea ce indică dezvoltarea obstrucției bronhice. Pneumonia cu legioneloză se deosebește de alte pneumonii printr-o varietate de localizare a procesului patologic și o frecvență semnificativă a leziunilor totale și subtotale ale plămânului (la fiecare al cincilea pacient). Din punct de vedere radiografic, pleuropneumonia unilaterală este mai des definită, pentru care persistența pe termen lung a infiltrării, modificările pleurale și involuția lentă sunt caracteristice. La pacienții cu imunodeficiență cu genete diferite, se determină distrugerea țesutului pulmonar.

Pacienții cu legioneloză dezvoltă rapid simptome de insuficiență pulmonară. Dispneea pronunțată tipică, mulți pacienți care se află deja în perioada precoce trebuie transferați la ventilația artificială.

Odată cu înfrângerea sistemului respirator, se observă adesea semne de patologie în alte organe și sisteme. Astfel, la majoritatea pacienților din perioada acută a bolii, se observă hipotensiunea arterială, bradicardia relativă, urmată de tahicardie. Sunetele inimii sunt camuflate. Mai mult de o treime dintre pacienți în ziua a 4-5 a bolii au un scaun lichid apos. Diareea durează în medie aproximativ 7 zile și este însoțită de dureri abdominale de diverse localizări și flatulențe. Aproximativ la 30% dintre pacienți, afectarea hepatică se manifestă prin creșterea activității aminotransferazelor, este posibil icterul. Funcția hepatică este restabilită în primele 2 săptămâni de boală, iar insuficiența hepatică nu este observată mai târziu. În cursul bolii, funcția renală este adesea afectată, în principal datorită nefritei focale. Este posibil să apară insuficiență renală, care poate persista mult timp după faza acută a bolii (până la 9 luni).

Leziunile CNS sunt mai mult sau mai puțin caracteristice pentru majoritatea pacienților. Practic, se manifestă dureri de cap, encefalopatie. Structurile cerebelului și ale creierului sunt cele mai des afectate. Acest lucru se manifestă prin dizartrie. Ataxie, nistagmus, paralizia mușchilor oculomotori. Caracteristică a depresiei, a labilității emoționale. Posibile meningoencefalite. În perioada de convalescență, mulți pacienți se plâng de o tulburare de memorie, unii dintre ei nu-și pot aminti evenimentele care i s-au întâmplat în faza acută a bolii.

În leucocite din sângele periferic de observat o creștere a 10-15h10 9 / l. Adesea se observă deplasarea formulei leucocitelor spre stânga, în cazuri severe, sunt posibile trombocitopenie și limfopenie. ESR poate fi mărită la 80 mm / h.

Cu o evoluție favorabilă a bolii de la a doua săptămână, starea pacienților se îmbunătățește. În perioada de convalescență, slăbiciunea și amețeli persistă mult timp. Iritabilitate. Modificările radiografice ale plămânilor pot persista timp de 10 săptămâni. În cazuri izolate, boala este complicată de un abces al plămânilor și de empiemul pleurei. O complicație mai frecventă a bolii este dezvoltarea unui șoc infecțio-toxic.

Alveolita acută

Caracterizat printr-un debut acut, cu o creștere a temperaturii corpului la 39-40 ° C. Pacienții se plâng de dureri de cap, dureri musculare. Din primele zile de boală există o tuse uscată. În viitor, scurtarea respirației crește, există o tuse cu separarea sputa (mucoasă sau mucopurulentă). Cu auscultarea plămânilor, se determină o crepitație larg răspândită, profuză, de lungă durată. Cu o evoluție prelungită, se dezvoltă alveolită fibroasă.

trusted-source[16], [17], [18], [19], [20], [21], [22]

Boala febrilă acută

Perioada de incubație variază de la câteva ore la 10 zile. Principalele simptome ale legionellozei: febră până la 38 ° C, frisoane, cefalee, erupții cutanate polimorfe. Durata bolii este de 3-7 zile. Curgerea este favorabilă.

trusted-source[23], [24], [25], [26], [27], [28], [29], [30]

Legionella complicații

Cele mai formidabile complicații ale legionelozei sunt insuficiența respiratorie acută, insuficiența renală acută, șocul infecțios-toxic. Poate fi sângerare (nazală, gastrointestinală și uterină) și tromboembolism. Rareori, insuficiența hepatică acută și supurația în plămâni sunt rareori înregistrate (abces pulmonar, empatie pleurală).

Mortalitatea

Când forma pneumonică a legionelozei atinge 15-20%, observată mai des la persoanele cu boli pulmonare cronice, imunodeficiență. Cauzele morții - dezvoltarea șocului toxic infecțios, a insuficienței cardiace pulmonare sau a superinfectării.


Portalul iLive nu oferă consultanță medicală, diagnosticare sau tratament.
Informațiile publicate pe portal sunt doar de referință și nu ar trebui utilizate fără consultarea unui specialist.
Citiți cu atenție regulile și politicile ale site-ului. De asemenea, puteți să contactați-ne!

Copyright © 2011 - 2020 iLive. Toate drepturile rezervate.