^

Sănătate

A
A
A

Secreții albe din uretra la bărbați

 
, Editorul medical
Ultima examinare: 12.03.2022
 
Fact-checked
х

Tot conținutul iLive este revizuit din punct de vedere medical sau verificat pentru a vă asigura cât mai multă precizie de fapt.

Avem linii directoare de aprovizionare stricte și legătura numai cu site-uri cu reputație media, instituții de cercetare academică și, ori de câte ori este posibil, studii medicale revizuite de experți. Rețineți că numerele din paranteze ([1], [2], etc.) sunt link-uri clickabile la aceste studii.

Dacă considerați că oricare dintre conținuturile noastre este inexactă, depășită sau îndoielnică, selectați-o și apăsați pe Ctrl + Enter.

Secreția unui secret alb are loc datorită acțiunii diverșilor factori și cauze. Luați în considerare principalele tipuri de secreții urogenitale la bărbați, metodele de tratament ale acestora.

Secreția la bărbați este apariția periodică sau constantă a mucusului din uretră. Cel mai adesea, scurgerile albe apar pe capul penisului. Ele pot fi asociate atât cu cauze fiziologice, cât și cu cauze patologice.

Secretul apare din glandele sebacee, canalul urogenital sau din neoplasmele din organul reproducător.

Toate selecțiile se disting prin mai multe caracteristici:

 • Intensitate (constant, periodic).
 • Culoare.
 • Consecvență.
 • Prezența unui miros.
 • Simptome suplimentare (de exemplu, durere la urinare sau disconfort în afara uretrei, mâncărime, arsuri, crampe).

Dar, în orice caz, atunci când apare descărcarea, este mai bine să solicitați ajutor medical. Diagnosticarea cuprinzătoare vă va permite să stabiliți cauzele unei stări neplăcute și să selectați metode eficiente de tratament.

Epidemiologie

Conform statisticilor medicale, frecvența scurgerii albe la bărbați este asociată cu modificări legate de vârstă și cu caracteristicile corpului.

 • Una dintre cele mai frecvente cauze ale unui fluid patologic este infecția cu infecții transmise în timpul actului sexual. Peste 30 de virusuri, bacterii și paraziți diferiți sunt transmise prin contact sexual neprotejat.
 • Pe locul doi se află secrețiile datorate proceselor inflamatorii nevenerice. Cel mai adesea este o infecție cu candidoză (afte), o formă nepurulentă de uretrită, inflamație a glandei prostatei și a preputului, precum și alte infecții care sunt activate pe fondul scăderii apărării imune.
 • Pe locul al treilea ca prevalență se află secrețiile cu caracter neinflamator. Ele apar din cauza diferitelor leziuni, cu procese tumorale în organele sistemului genito-urinar, boli ale sistemului nervos central. Poate fi hematoree, prostoree, spermatoree și altele.

Pe baza datelor statistice, cel mai adesea apariția scurgerii albe de natură patologică este asociată cu bolile cu transmitere sexuală și cu activarea florei condiționate patogene a corpului.

Cauze Secreții albe din uretra la bărbați

Orice scurgere din penis poate fi cauzată atât din motive fiziologice, adică poate acționa ca o variantă a normei sau se poate dezvolta datorită acțiunii factorilor patologici.

 1. Descărcări fiziologice (mai puțin frecvente decât patologice)
 • Uretroree libidinoasă

Apare pe capul penisului cu excitare sexuală puternică. Sursa secretului sunt glandele uretrale. Volumul lichidului depinde de caracteristicile fiziologice ale corpului și de cât timp bărbatul nu a avut contact sexual. În unele cazuri, uretroreea fiziologică apare pe fondul actului de defecare. Compoziția lichidului secretat include o cantitate mică de spermatozoizi.

 • ejaculează

Spermatozoizii sunt eliberați după încheierea actului sexual. Este un amestec de secreție a gonadelor și a spermatozoizilor.

 • Smegma

Acesta este secretul glandelor situate în pielea preputului și a capului penisului. Are o tentă albă și o consistență groasă. Cantitatea de smegma nu este mare, dar se poate acumula sub preput, creând premise pentru dezvoltarea proceselor inflamatorii. Cu procedurile zilnice de igienă, secretul este ușor de spălat.

 • Poluări

Astfel de secreții sunt ejacularea involuntară (de obicei noaptea) la băieți în timpul pubertății și la bărbații cu abstinență sexuală prelungită. Frecvența viselor umede variază de la 1-3 pe săptămână la 1-2 în 2-3 luni.

 1. Secreții patologice din penis

Apar în diferite boli, procese inflamatorii, infecții, patologii oncologice. Pot apărea după leziuni și operații sau datorită acțiunii florei oportuniste proprii.

Principalele caracteristici ale lichidului patologic:

 • Volum - slab, moderat, abundent.
 • Culoare - alb, transparent, alb tulbure, alb lăptos, cu incluziuni de sânge, galben, galben-verde.
 • Consistență - groasă, lichidă.
 • Frecvența de apariție - în mod regulat, periodic, dimineața, după urinare sau ingestia de alcool / anumite alimente.

Descărcări asociate cu BTS:

 • Mucoase - apar pe fondul ureplasmozei, micoplasmozei, chlamidiei. Conțin o cantitate mică de leucocite, transparente și vâscoase.
 • Purulent - un semn al unei infecții cu transmitere sexuală combinată (tricomonază și chlamydia, gonoree și chlamydia, micoplasmoză și ureaplasmoză) sau gonoree. Lichidul secretat este lipicios și gros, alb-galben sau galben-verde. Este format din mucus uretral, un număr mare de leucocite și epiteliu uretral exfoliat.
 • Mucopurulent - poate fi cauzat de trichomoniaza, chlamydia in timpul unei exacerbari, ureaplasmoza. Lichidul secretat este de culoare alb-laptos translucid. Constă din mucus uretral, leucocite și exudat inflamator.

Secrețiile urogenitale cauzate de bolile cu transmitere sexuală apar foarte des cu simptome dureroase severe în timpul urinării: durere, mâncărime, durere, arsură.

Descărcări datorate proceselor inflamatorii nevenerice:

 • Forma nepurulentă a uretritei este o inflamație a uretrei cu secreție mucopurulentă. Simptomele durerii în această patologie sunt absente sau sunt exprimate într-o mică măsură. Disconfortul apare la abstinența prelungită de la urinare.
 • Inflamația glandei prostatei - prostatita se caracterizează prin lichid mucopurulent. Pacientul se plânge de durere sâcâitoare în perineu, potență afectată și urinare.
 • Balanopostita - scurgerea în timpul inflamației preputului este destul de abundentă, purulentă sau purulent-mucoasă. Ele apar cu dureri ascuțite în capul penisului, umflare și hiperemie a preputului.
 • Candidoza - afta masculina este un proces inflamator datorat activarii ciupercilor oportuniste candida. Starea dureroasă se manifestă prin înroșirea severă a pielii penisului, mâncărime, arsură și secreție abundentă închegată.

Agentul patogen infecțios reprezintă propria floră oportunistă (streptococ, ciuperci Candida, stafilococ, E. Coli), care este activată pe fondul scăderii proprietăților protectoare ale sistemului imunitar.

Alocările de natură neinflamatoare sunt extrem de rare. Aspectul lor este asociat cu leziuni, boli ale sistemului nervos central, procese tumorale în organele sistemului reproducător.

 • Hematoree - lichid din uretra cu impurități din sânge. Cel mai adesea apare din cauza traumatismelor mecanice ale uretrei sau penisului, precum și în tumorile maligne ale prostatei, penisului, polipilor. O alta cauza posibila a unui simptom neplacut este nisipul in caz de urolitiaza sau descarcarea de pietre. [1]
 • Spermatoreea este evacuarea spermatozoizilor din uretra fara orgasm, in afara masturbarii si actului sexual. Apare din cauza unei încălcări a tonusului membranei musculare a vasului deferent în boli ale sistemului nervos central și procese inflamatorii din organism. [2]
 • Prostatoreea este scurgerea secretiei prostatei din uretra. Apare atunci când tonusul fibrelor musculare netede ale canalului excretor al prostatei este perturbat pe fondul adenomului sau al inflamației sale cronice, cu o vezică neurogenă. [3]

Natura și metodele de tratament depind de cauzele apariției secrețiilor albe la bărbați. Este aproape imposibil să se stabilească factorii care au determinat procesul patologic doar prin apariția lichidului secretat. În aceste scopuri, se efectuează un complex de studii de laborator.

Factori de risc

Riscul de descărcare patologică la bărbați este asociat cu astfel de factori:

 • Încălcarea igienei organelor intime.
 • Boli cronice care reduc proprietățile protectoare ale sistemului imunitar.
 • Traume și leziuni mecanice ale penisului.
 • Caracteristici anatomice (fimoza, preputul alungit).
 • Procese infecțioase și inflamatorii în sistemul reproducător masculin.
 • BTS și ITS.
 • Cauze venoase (hemoroizi, varice, varicocel).
 • Schimbarea frecventă a partenerilor sexuali și lipsa metodelor de contracepție de barieră.

În cele mai multe cazuri, factorii de risc sunt gestionați. Este suficient să luați măsurile adecvate și să vă adaptați stilul de viață.

Patogeneza

Mecanismul apariției secrețiilor urogenitale albe la bărbați poate fi asociat cu multe cauze și factori. Patogenia secreției patologice se bazează pe acțiunea agenților infecțioși și neinfecțioși.

Infecțioase sunt reprezentate de flora specifică (tricomonas, chlamydia, micoplasme, mycobacterium tuberculosis) și nespecifică (ciuperci, viruși, bacterii). Agenții neinfecțioși includ leziuni, boli cronice ale corpului, procese fiziologice, caracteristici ale structurii anatomice a penisului.

Simptome Secreții albe din uretra la bărbați

Dacă un bărbat observă scurgeri albe în sine, atunci aceasta poate fi o variantă a normei sau poate indica procese patologice în organism. Acestea din urmă includ inflamația sistemului genito-urinar, bolile cu transmitere sexuală.

Luați în considerare cele mai frecvente cazuri când scurgerea albă la bărbați este un simptom al bolii:

 • Gonoreea este cauzată de bacteria gonococ, care se transmite prin contact sexual. Cu această patologie, pe glandul penisului apare un lichid galben-alb cu un miros neplăcut. La urinare apar dureri, arsuri, crampe. Pacientul este febril și are dureri severe în zona inghinală. [4]
 • Chlamydia - apare din cauza parazitismului chlamydia (bacteriile de tip intracelular). Boala se caracterizează prin simptome ușoare și vagi. Unul dintre semnele tulburării este scurgerea albă pe capul penisului. [5]
 • Trichomonaza este o infecție cu transmitere sexuală. Când sunt infectate, se dezvoltă tulburări severe în activitatea sistemului genito-urinar. Un bărbat se plânge de alb de consistență groasă, cu un miros specific. De asemenea, cu această boală, apare o iritare puternică a uretrei atunci când se încearcă golirea vezicii urinare. [6]
 • Candidoza este o afecțiune dureroasă cu un proces inflamator de natură nespecifică. Cel mai adesea se dezvoltă pe fondul unei scăderi accentuate a imunității. Secrețiile patologice au o textură închegată, o consistență groasă și un miros acru, apar pe capul penisului. Candidoza este însoțită de mâncărimi severe și arsuri, senzații dureroase în timpul urinării. [7]
 • Ureaplasmoza, micoplasmoza sunt boli cu transmitere sexuală care se transmit pe cale sexuală. Pe lângă scurgerile albe, apar dureri în zona inghinală, mâncărimi severe și arsuri la sfârșitul urinării. [8]

Pentru a face un diagnostic precis și a determina cauza, simptomele neplăcute și dureroase, ar trebui să fiți examinat de un medic și să faceți teste.

Primele semne ale procesului patologic depind de cauza apariției secrețiilor albe. Dacă starea dureroasă este însoțită de un miros neplăcut, durere în zona inghinală, arsuri și tăieturi, atunci aceasta poate indica prezența bolilor inflamatorii sau cu transmitere sexuală.

Cel mai adesea, bărbații sunt diagnosticați cu trichomoniază, balanopozită, uretrita, prostatita, chlamydia, ureaplasmoză. Simptomele dureroase pot fi cauzate de cistita sau pielonefrita.

Pe lângă apariția scurgerii albe, semnele comune ale dezvoltării patologiei includ:

 • Dificultate la urinare.
 • Sindromul durerii.
 • Senzație de golire incompletă a vezicii urinare.
 • Miros urât.
 • Mâncărime și arsură în uretră.
 • Disfuncția erectilă.
 • Puroi și pete de sânge în urină sau pe capul penisului.

Dacă există dificultăți la urinare, urinare frecventă și o senzație de golire incompletă a vezicii urinare, atunci aceasta poate fi o inflamație a glandei prostatei. Un miros neplăcut indică multiplicarea microorganismelor patogene pe mucoasa penisului. Durerea, mâncărimea și arsura sunt simptome ale oricăror alte boli ale sistemului genito-urinar.

Secreții albe la bărbați pe glandul penisului, sub preput la bărbați

Preputul este pielea care acoperă capul penisului. Secreția albă sub preput apare cu balanită și balanopostită. Starea dureroasă este completată de mâncărime, umflare și roșeață în zona glandului penisului. Foarte des, copiii se confruntă cu această problemă atunci când capul penisului este strâns închis de preput.

Principalele cauze ale tulburării:

 • Infecție care se dezvoltă sub pielea prepuțului (fungică, bacteriană).
 • Proces inflamator datorat retenției urinare sau smegma.
 • Infecții ale uretrei (gonoree, trihomoniază, sifilis).
 • Patologii endocrine.
 • Reactii alergice.
 • Igienă precară a organelor genitale.

De asemenea, secrețiile albe la bărbați pe glandul penisului pot apărea atunci când sunt infectați cu ciuperci din genul Candida. În simptomele sale, candidoza este similară cu bolile cu transmitere sexuală.

Ciupercile asemănătoare drojdiei sunt activate în prezența unor astfel de factori:

 • Sistem imunitar slăbit.
 • Hipovitaminoza.
 • Stresul prelungit, factori climatici.
 • Patologii endocrine.
 • infectii HIV.
 • Tulburări hormonale.
 • Nerespectarea regulilor de igienă personală.

Uretrita candida se manifesta prin scurgeri albe la nivelul preputului cu miros neplacut, arsuri si mancarimi, roseata in zona afectata, dureri in timpul actului sexual si urinare. Mulți pacienți au dificultăți în a trage și a scoate capul penisului.

Indiferent de cauza de origine, starea bolii necesită un diagnostic și tratament complex. Pacientului i se prescrie un studiu bacteriologic pentru a detecta agentul patogen. Dacă este necesar, se efectuează o ecografie a sistemului genito-urinar.

Tratamentul depinde de cauzele identificate. Cu balanită, balanopostită și candidoză se iau medicamente antibacteriene și se fac și băi cu dezinfectanți. Dacă fimoza (îngustarea preputului) a devenit cauza tulburării, atunci este indicată o operație chirurgicală - circumcizia.

Secreții albe din uretra la bărbați

Uretra la bărbați este un canal pentru excreția urinei și a spermei. Evacuarea din uretra implică eliberarea naturală a fluidului biologic, deci sunt de natură fiziologică. Dar sub influența anumitor factori, lichidul eliberat își schimbă culoarea, mirosul, consistența și frecvența apariției. Cel mai adesea, starea patologică indică procese inflamatorii în sistemul genito-urinar.

În mod normal, secretul glandelor prepuțiale (situate sub preput și pe capul penisului) iese din uretră și se scurge din uretră:

 1. Smegma proaspătă.
 2. Ejaculează.
 3. Secretul prostatei.
 4. Urină.

Secreția albă din uretra la bărbați apare din mai multe motive. În primul rând, poate fi o infecție fungică, adică candidoză. Se manifestă prin astfel de simptome:

 • Capul penisului este acoperit cu un strat albicios.
 • Durere, mâncărime și arsură în penis și perineu.
 • Descărcarea are un miros acru neplăcut.
 • Există pete roșii pe suprafața interioară a preputului și a capului.
 • În timpul actului sexual, apar durere și disconfort.

De asemenea, posibilele cauze ale scurgerii albe includ chlamydia, ureplasmoza, micoplasmoza, procesele inflamatorii la nivelul prostatei. Acestea din urmă au următoarele caracteristici:

 • Dificultate, urinare frecventă sau intermitentă.
 • Arsuri în uretră și perineu.
 • Scăderea libidoului, disfuncție erectilă.

Secrețiile neplăcute apar cu inflamarea organelor genitale, uretrita, BTS, leziuni și îngustarea uretrei, reacții alergice. Lichidul nespecific din uretra poate semnala un proces tumoral, o traumă, o stare după intervenție chirurgicală și proceduri medicale.

Pentru a determina cauzele tulburării, sunt prezentate diagnostice complexe. Pentru a identifica leziunile, deformările și procesele inflamatorii, se efectuează o examinare vizuală a penisului și a perineului. Urologul palpează ganglionii limfatici inghinali și efectuează un examen digital al prostatei.

Este obligatorie efectuarea unei examinări microscopice a secrețiilor: frotiuri pentru cultură și microscopie, PCR. Pacienții fac o analiză generală de sânge și urină, sânge pentru zahăr. Se mai fac ecografii de rinichi, prostata si vezica urinara, urografie si CT. Pe baza rezultatelor diagnosticului se elaborează un plan de tratament.

Secreții albe în chiloți bărbați

Destul de des, bărbații au scurgeri albe pe lenjerie. Sunt norma pentru o persoană sănătoasă. Dar, în unele cazuri, ele indică probleme de sănătate, în special cu sistemul genito-urinar.

Dacă descărcarea nu are un miros pronunțat și nu provoacă disconfort, atunci aceasta poate fi considerată norma. Acest lucru se observă în astfel de cazuri:

 • Cu excitare sexuală. În timpul zilei, un bărbat poate experimenta un flux / reflux al excitației sexuale. Din această cauză, se eliberează un lichid albicios de consistență nevâscoasă, care rămâne pe rufe.
 • După o noapte de odihnă, acestea sunt vise umede de dimineață care apar atât în adolescență, cât și la vârsta adultă.
 • Pete pe lenjerie de corp pot apărea atunci când secrețiile de prostată se scurg din uretră. Acest lucru se întâmplă în momentul unei tensiuni puternice a mușchilor peritoneului.

Dacă există din ce în ce mai multe divorțuri pe chiloți, acestea schimbă mirosul, culoarea sau textura, atunci acest lucru se poate datora unor astfel de procese patologice:

 • Uretrita - odată cu dezvoltarea procesului inflamator, uretra încearcă să se protejeze de agenții patogeni. Acest lucru se manifestă prin producerea unei cantități crescute de mucus.
 • Bolile cu transmitere sexuală - pe lângă leucoree, sunt însoțite de un complex de simptome patologice suplimentare și o deteriorare a bunăstării generale.
 • Neoplasme oncologice - simptomele depind de localizarea tumorii, tipul acesteia și alte caracteristici.

În orice caz, apariția unei scurgeri necaracteristice este o indicație directă pentru a contacta un urolog. După o examinare cuprinzătoare, medicul va determina cauza încălcării și va da rețete pentru tratament.

Secreții albe dimineața pentru bărbați

Principalul motiv pentru care bărbații au urme albe pe lenjerie după o noapte de somn sunt visele umede. Ejacularea involuntară apare la băieți în timpul pubertății și la bărbații adulți cu abstinență sexuală prelungită. Acest lucru este normal și nu necesită îngrijiri medicale.

O altă cauză posibilă a secreției din penis este erecția de dimineață. Lichidul are o culoare albă transparentă și o consistență moale. Este produs de glandele urogenitale și indică funcționarea normală a organismului.

Dacă scurgerea are loc într-un volum mare, însoțită de mâncărime, arsuri, durere, miros, deteriorarea stării generale de bine și alte simptome patologice, atunci trebuie să contactați imediat un urolog. Medicul va efectua o examinare, va prescrie proceduri de diagnostic și va elabora un plan de tratament.

Secreții albe clare la bărbați

Există multe motive pentru apariția unei secreții albe transparente din uretra la bărbați. Luați în considerare cele mai frecvente cazuri ale acestui simptom:

 • Protatoree - apare lichid cu tensiune intensă a peretelui abdominal. Cel mai adesea acest lucru se întâmplă în procesul de defecare, cu constipație prea frecventă sau adenom de prostată. In aceasta situatie, compresia creste in interiorul peretelui abdominal si din aceasta cauza apare o cantitate mica de lichid alb transparent, uneori cu dungi mucoase.
 • Poluarea - în acest caz, apariția exudatului este asociată cu fluctuații hormonale. Acest lucru se observă la băieți în timpul pubertății și cu o lungă absență a intimității la bărbați.
 • Uretroree - excreția de mucus din glandele uretrei. Mucusul se formează în timpul excitării sexuale și îmbunătățește trecerea lichidului seminal.

Dacă secreția își schimbă structura, se întunecă, capătă un miros neplăcut sau continuă cu simptome suplimentare, atunci ar trebui să contactați un urolog.

Scurgeri alb-gălbui la bărbați

Principalul motiv pentru apariția unei secreții de această natură din penis este bolile urogenitale. Culoarea galbenă indică faptul că există un număr crescut de leucocite în secreții.

Motive posibile pentru încălcare:

 • Uretrita (forma specifica) - mucus galben semnaleaza un proces inflamator in organism. Se dezvoltă din cauza afectarii uretrei. Principalii agenți patogeni sunt agenți patogeni oportuniști (ciuperci, bacterii coci). De asemenea, cauzele tulburării includ arsuri chimice și deteriorarea mecanică a uretrei. În unele cazuri, boala este o complicație a gonoreei sau a chlamidiei.
 • Inflamația glandei prostatei - cel mai adesea bărbații cu vârsta peste 50 de ani se confruntă cu prostatita. Această boală se caracterizează prin descărcarea unei nuanțe alb-galben și galben-verde. Procesul inflamator se manifestă prin durere în zona inghinală, durere în timpul urinării, slăbiciune crescută. Se dezvoltă pe fondul bolilor cronice ale zonei urogenitale, boli venerice, cu leziuni ale țesuturilor moi ale organelor pelvine, din cauza activității sexuale neregulate și hipotermiei.
 • Prostatoree - această boală apare atunci când tonusul prostatei scade. Provoacă mâncărime la nivelul uretrei și o scurgere alb-gălbuie. Adesea, prostoreea este combinată cu spermatoreea, când lichidul seminal este eliberat spontan din uretră.
 • Gonoreea este o boală cu transmitere sexuală care se manifestă prin scurgeri groase de culoare alb-gălbui, galben-verzui, cu un miros neplăcut putrefactiv. Provoacă durere la urinare, mâncărime și arsură. Odată cu boala, temperatura corpului crește și se dezvoltă umflarea capului penisului.
 • Epididimita gonoreică este un proces inflamator în zona testiculelor. Continuă cu creșterea temperaturii corpului, umflarea scrotului și exudatul gălbui. Durerea în zona inghinală crește semnificativ în timpul mișcării. Fără tratament în timp util, duce la afectarea bilaterală a testiculelor și la infertilitate.
 • Trichomonaza - se manifestă prin scurgeri purulente, arsuri și tăieturi în timpul urinării, urinare frecventă, dureri în abdomenul inferior și în perineu. Poate fi latentă.

În plus față de motivele de mai sus, în timpul proceselor oncologice în uretra și sistemul urinar se observă exudat alb-gălbui din penis.

Pentru a detecta cauza stării bolii, sunt indicate examenul microscopic, cultura bacteriană și PCR. Tratamentul depinde de rezultatele diagnosticului.

Secreția de caș alb la bărbați

Apariția unui exudat de consistență închegată indică deteriorarea membranelor mucoase de către ciupercile microscopice din genul Candida. Candidoza la bărbați are mai multe forme care diferă în localizarea procesului patologic:

 • Uretrita candida este un proces inflamator la nivelul uretrei. Infecția fungică se poate dezvolta datorită acțiunii altor factori patogeni.
 • Balanopostita candida este o leziune a membranei mucoase a capului penisului și a preputului acestuia.
 • Postita candidoză - inflamație a membranei mucoase a preputului.
 • Balanita candida este o infecție fungică a capului mucos al penisului.

Grupul de risc pentru dezvoltarea candidozei include bărbații cu boli endocrine, obezitate, după terapie prelungită cu antibiotice, cu tulburări hormonale. Afdul apare adesea la persoanele cu virusul imunodeficienței umane, după tratamentul cu chimioterapie pentru cancer.

Secreția albă închegată este principalul simptom al bolii. De asemenea, afta se caracterizează printr-o acoperire albă pe capul penisului, durere și arsură în timpul urinării, mâncărime a mucoasei organelor genitale externe.

Pentru a confirma diagnosticul, se efectuează o examinare microscopică a unui frotiu al zonei afectate. Pacienții fac analize generale și biochimice de sânge, imunogramă. Tratamentul constă în medicamente antifungice sistemice și topice, medicamente pentru restabilirea apărării imune și terapie cu vitamine pentru îmbunătățirea sănătății generale. O atenție deosebită este acordată respectării igienei intime.

Secreții albe tulburi la bărbați

Secrețiile masculine diferă prin culoare și transparență. Aceste caracteristici depind de intensitatea procesului inflamator, stadiul și etiologia acestuia. Aspectul unui exsudat alb tulbure indică faptul că acesta conține o cantitate mare de mucus și diferite celule.

Unul dintre motivele apariției unei secreții tulburi este bureții lipiciosi ai uretrei din cauza unei cantități mici de descărcare. Acest lucru se observă și în cazul deficitului de lichide, adică atunci când organismul este deshidratat.

Dacă acest simptom persistă mult timp, exudatul crește în intensitate sau este însoțit de simptome patologice suplimentare, atunci acesta este un motiv pentru apelul imediat la un urolog. După un diagnostic cuprinzător, medicul va determina cauza stării neplăcute și va prescrie tratamentul adecvat.

Secreții albe groase la bărbați

Una dintre posibilele cauze ale secrețiilor albe și groase la bărbați este gonoreea. Agentul cauzal al unei boli cu transmitere sexuală este gonococul Neisseria gonorrhoeae. Infecția afectează nu numai uretra, ci și rectul, ochii și gâtul. Infecția are loc sexual. Infecția casnică este puțin probabilă, deoarece gonococul moare rapid în afara corpului uman.

Semne de gonoree la bărbați:

 • Secreție groasă din uretră, albă sau alb-gălbuie.
 • Durere în timpul urinării.
 • Mâncărime și arsură în zona genitală și în uretră.
 • Nevoia frecventă de a urina.
 • Umflarea preputului și a glandului penisului.
 • Creșterea temperaturii corpului.
 • Durere în timpul mișcărilor intestinale.

Pentru a diagnostica cauza apariției unui exudat gros, precum și pentru a confirma gonoreea, se efectuează o examinare cuprinzătoare. Un bărbat trebuie să treacă un tampon din uretră, teste de urină de sânge. Dacă este necesar, se efectuează ecografie a sistemului genito-urinar. Este prezentat și diagnosticul diferențial.

Dacă, după toate testele și examinările, se stabilește că cauza simptomelor neplăcute este gonococul Neisseria gonorrhoeae, atunci venereologul este implicat în tratament. Pacientului i se prescrie un curs de terapie cu antibiotice și proceduri locale. Ca măsură preventivă, sunt prezentate metode de barieră de contracepție și examinări de rutină de către un urolog.

Secreții albe de la sfarcurile sânului la bărbați

Dacă un bărbat are exsudat alb de la mameloane, atunci poate fi suspectată ginecomastie. Această boală se caracterizează nu numai prin apariția secrețiilor, ci și prin creșterea dimensiunii glandelor mamare. În același timp, patologia, de regulă, nu amenință sănătatea, ci îi afectează negativ componenta mentală.

Cel mai adesea, ginecomastia se dezvoltă în perioada modificărilor hormonale în organism, precum și la bărbați după 45 de ani. În acest din urmă caz, patologia este asociată cu o scădere a nivelului de testosteron și o creștere a estrogenului feminin. [9]

Potrivit cercetărilor, există multe cauze ale ginecomastiei, dar toate pot fi împărțite în trei grupuri:

 1. Tulburări hormonale. În mod normal, corpul masculin conține o cantitate mică de estrogen. Dar neoplasmele tumorale, ciroza hepatică și alte procese patologice duc la creșterea producției de hormoni sexuali feminini.
 2. Scăderea nivelului de testosteron. Acest lucru se observă în patologiile hormonale congenitale, bolile de rinichi, procesele maligne din organism.
 3. Medicamente. Luarea anumitor grupuri de medicamente duce la o creștere activă a glandelor mamare. De exemplu, medicamentul diuretic Veroshpiron, precum și Haloperidol antipsihotic provoacă tulburări hormonale și creșterea sintezei de estrogen.

Ginecomastia se împarte în adevărată (formată din țesut glandular), falsă (formată din țesut adipos) și mixtă. Fiecare formă are mai multe etape, care se manifestă printr-o creștere a simptomelor patologice.

Pentru a identifica cauza apariției scurgerii albe de la mameloane la un bărbat, se efectuează un diagnostic cuprinzător. În primul rând, este prezentat un studiu despre hormoni, mamografie, biopsie și ultrasunete ale glandelor mamare (pentru a exclude neoplasmele tumorale). Tratamentul depinde de rezultatele diagnosticului. Poate fi o terapie conservatoare sau o intervenție chirurgicală.

Diagnostice Secreții albe din uretra la bărbați

Pentru a determina cauzele stării bolii și pentru a elabora un plan de tratament, se efectuează un diagnostic cuprinzător. Sondajul constă din:

 • Inspecție generală.
 • Culegere de anamneză.
 • Analiza clinică a urinei.
 • Analize generale de sânge.
 • Cultură bacteriologică (frotiu din uretră).
 • Analiza prezenței glucozei în sânge.
 • Diagnosticare PCR.
 • Ecografia prostatei, vezicii urinare și rinichilor.
 • scanare CT.
 • Urografie.
 • Semănarea unui frotiu pentru a determina rezistența la medicamentele antibacteriene.

O abordare diagnostică integrată vă permite să stabiliți cauzele și factorii tulburării, precum și să dezvoltați metode pentru eliminarea și prevenirea acestora.

Analize

Există multe motive non-fiziologice pentru apariția secrețiilor albe la bărbați. Urologul este angajat în căutarea cauzei pentru fiecare caz specific. Pentru a face acest lucru, pacientul este examinat, plângerile sunt evaluate și se ia anamneză. După aceea, medicul oferă o instrucțiune pentru teste:

 1. Test de sânge - efectuat pentru identificarea agenților patogeni infecțioși și a anticorpilor acestora. Vă permite să diagnosticați hepatita, sifilisul, HIV.
 2. Analiza urinei - dezvăluie procese inflamatorii în organele urinare. Este utilizat în diagnosticul de candidoză, gonoree.
 3. Analiza materialului seminal - vă permite să determinați prezența chlamidiei, ureaplasmelor, micoplasmelor, neisserii și a altor agenți patogeni.
 4. Analiza secreției prostatei - pentru colectarea materialului se efectuează un masaj al prostatei. Conform rezultatelor studiului, pot fi identificate ciuperci de drojdie, gardnerella și alte bacterii.
 5. Analiza răzuirii celulelor epiteliale - diagnostichează ureaplasmoza, herpesul genital, trichomonaza și alte boli.
 6. Analiza frotiului - în ceea ce privește conținutul său de informații, este similară cu răzuirea, dar vă permite să identificați chlamydia.

Dacă există suspiciunea că exudatul patologic este asociat cu procese inflamatorii și alte procese ascunse din organism, atunci este indicat un frotiu uretral. Pentru ca studiul să fie cât mai fiabil posibil, este necesar să vă pregătiți corespunzător.

Pentru a face acest lucru, cu trei zile înainte de analiză, terapia locală cu utilizarea medicamentelor antibacteriene, antifungice și antiseptice este oprită. Cu 3 ore înainte de studiu, trebuie să vă abțineți de la urinat și toaleta externă a organelor genitale.

Rezultate tampon uretral:

 • Leucocite crescute - uretrita (cronica, acuta).
 • Creșterea celulelor roșii din sânge - neoplasme, leziuni, eliberarea de pietre sau nisip în urolitiază, un proces inflamator sever.
 • Boabele lipidice - prostoree.
 • Eozinofile crescute - uretrita de etiologie alergică.
 • Spermatozoizi - spermatoree.
 • Un număr mare de celule epiteliale - uretrita, leucoplazie uretral.
 • Mucus fără celule roșii din sânge - uretroree.

În mod normal, nu ar trebui să existe agenți patogeni sau infecții latente. În frotiu, pot fi detectate leucocite (până la 4 pe câmp vizual), precum și bastonașe simple și coci ai florei bacteriene. Pe baza diagnosticelor de laborator, medicul face recomandări pentru examinări suplimentare sau prescrie tratament.

Diagnosticul instrumental

O altă componentă a unei examinări cuprinzătoare a corpului masculin pentru cauza scurgerii albe din penis este diagnosticarea instrumentală. Cel mai adesea, pacienții sunt supuși unor astfel de examinări:

 1. Diagnosticarea cu ultrasunete a organelor pelvine

Această metodă instrumentală este utilizată pentru a identifica diferite boli și patologii. Determină sigiliile în organe și țesuturi. Procedura nu durează mult timp și nu necesită o perioadă de recuperare.

Principalele indicații ale ecografiei pelvine la bărbați:

 • Durere în zona inghinală și la urinare.
 • Secretii patologice.
 • Urinarea frecventă sau incapacitatea de a urina.
 • Disconfort și durere în abdomenul inferior.
 • Impurități de puroi, sânge și alte incluziuni în urină.

Ecografia include o analiză cuprinzătoare a unor astfel de organe: prostată, vezicule seminale, vezică urinară, structuri adiacente și ganglioni limfatici. Pentru a studia starea canalelor seminale și a veziculelor, se efectuează un examen transrectal și abdominal. Ecografia vă permite să evaluați starea țesuturilor și a ganglionilor limfatici adiacente vezicii urinare și prostatei.

Examenul cu ultrasunete este eficient in diagnosticarea prostatitei acute/cronice, urolitiaza (pietre, nisip), veziculite, procese oncologice, probleme circulatorii, cistite, chisturi, patologii vasculare.

 1. ureteroscopie

Este folosit pentru a identifica și clarifica caracteristicile leziunilor mucoasei. Endoscopia se efectuează sub anestezie. Pentru a îmbunătăți vizualizarea uretrei, se injectează soluție salină în vezică sau, pe măsură ce ureteroscopul avansează, organul este umplut cu gaz.

Pe lângă uretrite, această metodă instrumentală ajută la identificarea chisturilor, corpilor străini, neoplasmelor tumorale, proceselor degenerative ale mucoasei și multe altele. Ureteroscopia nu are contraindicații, dar numai forma avansată a procesului inflamator limitează utilizarea acesteia.

Diagnostic diferentiat

Secrețiile albe la bărbați pot fi asociate cu multe cauze și factori. Pentru a determina exact ce a cauzat un simptom neplăcut, se utilizează diagnosticul diferențial.

În primul rând, diferențierea se realizează cu alte infecții urogenitale specifice cauzate de microorganisme patogene și oportuniste, viruși.

Simptome

Gonococic

Infecţie

Infecție cu Chlamydia

Urogenital

Trichomonaza

Candidoza urogenitală

Secreție din tractul genital

Mucopurulent, alb tulbure sau purulent inodor

Turbiditate mucoasă

Sau mucopurulent inodor

Gri-galben, alb spumos, cu miros neplăcut

Alb, coagulat,

Gros, cu miros acru

Hiperemia mucoaselor tractului urinar

Capul penisului, canalul uretral

În principal membranele mucoase ale uretrei

Țesut penian, mucoasa uretrală

Preputul și glandul penisului

Mâncărime/arsură la nivelul vulvei

De multe ori

Rar

De multe ori

De multe ori

Tulburare de urinare

De multe ori

De multe ori

De multe ori

Rar

Tulburare sexuală

De multe ori

De multe ori

De multe ori

De multe ori

Microscopie

Diplococi gram-negativi cu proprietăți tipice imorfologice, tinctoriale.

Nu ținut

Prezența T. Vaginalis

CiuperciCandida cu predominanta

Miceliu și înmugurire

Celule de drojdie

La efectuarea unui diagnostic diferențial se iau în considerare rezultatele studiilor de laborator și instrumentale.

Tratament Secreții albe din uretra la bărbați

Înainte de a trece la eliminarea cauzei apariției secrețiilor albe la bărbați, este necesar să faceți un diagnostic cuprinzător. După ce medicul identifică nosologia și stabilește tipul de agent patogen, se elaborează un plan de terapie .

Profilaxie

Principala prevenire a multor boli, inclusiv a celor care provoacă secreții patologice din uretra, este un stil de viață sănătos.

Sfaturi preventive:

 • Examinări programate la urolog.
 • Utilizarea contracepției de barieră pentru a preveni infecția cu boli cu transmitere sexuală și alte boli cu transmitere sexuală.
 • Menținerea apărării sistemului imunitar.
 • Prevenirea hipotermiei organelor pelvine pentru a menține imunitatea locală.
 • Respectarea igienei personale a organelor genitale.
 • Dieta echilibrata. Refuzul alimentelor grase și picante, cancerigene, aditivi artificiali și tot ceea ce creează o povară suplimentară asupra rinichilor și vezicii urinare.
 • Excluderea efortului fizic excesiv și a situațiilor stresante.
 • Refuzul de a folosi lenjerie intima din materiale sintetice.
 • Refuzul de a consuma alcool și fumat.

De asemenea, măsurile preventive includ menținerea echilibrului hidric al organismului și tratarea în timp util a oricăror boli.

Prognoză

Prognosticul pentru recuperare depinde de cauzele care au determinat scurgeri patologice. Cu un diagnostic în timp util și un tratament adecvat, prognosticul este favorabil. Dacă simptomul neplăcut este lăsat nesupravegheat, atunci aceasta duce la progresia patologică a bolii de bază.

De exemplu, dacă apariția exudatului este cauzată de o ciupercă Candida asemănătoare drojdiei, atunci lipsa tratamentului duce la apariția de eroziuni și răni pe membrana mucoasă a penisului, apar probleme în viața intimă, durere. Membranele mucoase deteriorate cresc riscul de boli cu transmitere sexuală.

Secreția albă la bărbați cauzată de leziuni infecțioase ale sistemului genito-urinar, lăsate fără tratament adecvat, amenință dezvoltarea prostatitei, inflamarea testiculelor, balanita, veziculita, îngustarea lumenului uretrei.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.