Fact-checked
х

Tot conținutul iLive este revizuit din punct de vedere medical sau verificat pentru a vă asigura cât mai multă precizie de fapt.

Avem linii directoare de aprovizionare stricte și legătura numai cu site-uri cu reputație media, instituții de cercetare academică și, ori de câte ori este posibil, studii medicale revizuite de experți. Rețineți că numerele din paranteze ([1], [2], etc.) sunt link-uri clickabile la aceste studii.

Dacă considerați că oricare dintre conținuturile noastre este inexactă, depășită sau îndoielnică, selectați-o și apăsați pe Ctrl + Enter.

X-ray a laringelui și a faringelui

Expert medical al articolului

Oncolog, radiolog
, Editorul medical
Ultima examinare: 31.05.2018

Laringe - un corp gol la interior, astfel încât nu este nevoie de a utiliza raze X imagine de examinare cu raze X de contrast a laringelui, dar în unele cazuri, această metodă poate fi metoda de alegere. Cu un studiu și o examinare tomografică a laringelui, se utilizează o proiecție dreaptă și laterală. Având în vedere că proiecția directă a suprapunerii coloanei vertebrale pentru a cartilajelor laringiene le ascunde aproape complet, cu această proiecție este utilizat rentgenotomografiyu care preia planul imaginii coloanei vertebrale umbra, păstrând în centrul unui element de laringe radioopac.

Cu o proiecție laterală pe fundalul unor cavități aerisite ale laringelui, scheletul său cartilaginos și țesuturile moi sunt bine văzute.

Astfel, cu o proiecție laterală, epiglotita, tiroida și cartilajul cricoid sunt vizibile, dar regiunea cartilajelor aritenoid este mai slabă vizualizată. Pentru a îmbunătăți vizibilitatea laringelui și peretele posterior distanțându-l din corpurile vertebrale cervicale la momentul examen de expunere sugerează închiderea nas și puternic pentru a sufla în ea (ca o manevra Valsalva). Umflarea spațiu supraglottic și hipofaringe conduce la o expresie mai clară a cartilajelor aritenoid câmp margini epiglotă și laringe ventriculare.

La analiza rezultatelor studiilor cu raze X ale laringelui ar trebui să ia în considerare vârsta pacientului și gradul de calcifiere a cartilajului laringelui, insulele care apar, potrivit I.Pane variind de la 18-20 de ani. Cartilajul tiroidian este cel mai susceptibil la acest proces.

Calcificarea cartilajului cricoid începe la marginea superioară a plăcii. Centrele de calcifiere cu creșterea vârstei în diferite direcții, dobândind forme individuale imprevizibile. Calcifierea anterioară și mai intensă a cartilajului laringelui apare la bărbați.

În unele cazuri, recurge la laringoscopia cu raze X cu metoda contrastantă de pulverizare cu aerosoli a agentului de contrast.

Faringoscopia și laringoscopia asigură studiul membranei mucoase a faringelui și a laringelui și funcția corzilor vocale. Datele importante suplimentare privind starea pereților acestor organe, în special asupra țesuturilor învecinate și cartilajului laringelui, permit obținerea unei tomografii computerizate.

Pentru leziuni pe computer tomografii fracturi vizibile cartilaje, edem si hematom in zona corzilor vocale, laringe comisura anterioara, hemoragia okologortannyh spațiile scheletic și laringe deplasare. Atunci când stenoza laringelui cauzată de tuberculoză sau scleroma, puteți seta nivelul și gradul de îngustarea și infiltrare excrescențele prevalența de granulare. În cazul cancerului la nivelul laringelui, CT poate rezolva problema principală - stabilirea răspândirii tumorii în spațiul din jur, sinusuri în formă de pară, țesuturi în fața epiglottei. În plus, tomogramele computerizate facilitează detectarea metastazelor în ganglionii limfatici ai gâtului. Nodul limfatic care este afectat de tumoare apare ca o formă de rotunjire mai mare de 2 cm, cu o densitate redusă în centru. După tratamentul cu radiații, se utilizează CT pentru a evalua severitatea edemului laringian și apoi pentru a determina gradul de fibroză post-radiație.

Tomografia computerizată practic suplinit tehnici imagistice radiologice și contrast artificial al faringelui și laringelui. Cu toate acestea, în instalații care CT nu este încă disponibil, limitat la faringe cu raze X și laringelui (de preferință în vedere laterală) și tomogramelor convenționale (în principal în proiecție directă). Pe partea de imagini și tomografii directe suficient de război de țesut principalele elemente anatomice de organe clare: epiglotă-supraglotice lingual fosa (vallekuly) sinusurile spațiu prednadgortannikovoe piriforme, ventriculară și adevărat ligamentare guturale (morganievy) ventricule cherpalonadgortannye tiroid ligamentului. De la vârsta de 15-18 ani, există depuneri de calcar în cartilagiul laringelui; ele sunt, de asemenea, clar vizibile pe radiografii și tomograme.

Dezvoltarea unei tumori laringiene conduce la o creștere a elementului afectat în imagini și tomograme; în consecință, cavitățile adiacente ale aerului sunt deformate - ventriculele guturale, sinusurile în formă de pară etc. Aproximativ aceleași simptome sunt caracteristice tumorilor faringelui: umbra tumorii însăși, adesea cu o suprafață tuberoasă și deformarea lumenului organului. La copii, imaginile sondajelor și tomogramele vă permit să detectați în mod clar creșterile adenoide care intră în nazofaringe de la arc și peretele faringian posterior. Contururile arcuite ale adenoidelor mari sunt vizibile în mod clar, precum și o mică inegalitate în conturul peretelui nazofaringian posterior, cauzate de creșteri mici.


Portalul iLive nu oferă consultanță medicală, diagnosticare sau tratament.
Informațiile publicate pe portal sunt doar de referință și nu ar trebui utilizate fără consultarea unui specialist.
Citiți cu atenție regulile și politicile ale site-ului. De asemenea, puteți să contactați-ne!

Copyright © 2011 - 2020 iLive. Toate drepturile rezervate.