Fact-checked
х

Tot conținutul iLive este revizuit din punct de vedere medical sau verificat pentru a vă asigura cât mai multă precizie de fapt.

Avem linii directoare de aprovizionare stricte și legătura numai cu site-uri cu reputație media, instituții de cercetare academică și, ori de câte ori este posibil, studii medicale revizuite de experți. Rețineți că numerele din paranteze ([1], [2], etc.) sunt link-uri clickabile la aceste studii.

Dacă considerați că oricare dintre conținuturile noastre este inexactă, depășită sau îndoielnică, selectați-o și apăsați pe Ctrl + Enter.

Perfecționism

Expert medical al articolului

Psihiatru, psihoterapeut
, Editorul medical
Ultima examinare: 25.06.2018

Ce este perfecționismul? Ea există în definiția de psihologie trăsături de personalitate stabile, manifestată în urmărirea fără compromisuri de perfecțiune și cele mai înalte standarde în toate domeniile vieții (Perfectus latin pentru modelul perfect, cel mai bun). Cu toate acestea, nu trebuie să confundăm atât de diferite concepte ca dorința de a reuși și dorința de a fi perfectă; În plus, auto-disciplina nu înseamnă întotdeauna patologie ...

trusted-source[1], [2], [3], [4]

Cauze perfecționism

Până în prezent, nu există un consens cu privire la cauza perfectionismului. Etiologia acestui construct psihologic cu multiple fațete percep sau alterarea percepției de sine, sau predominanța gândirii iraționale (nu percep în mod adecvat realitatea) sau disfuncție cognitivă parțială.

Caracteristicile speciale perfectionismul inerente, transporta o tendință de a se concentra pe experiențele personale, în mod constant să se compare cu alții (și nu în favoarea lor!), De a percepe lumea în versiunea „alb-negru“, nu de numărare jumătate de tonuri și nuanțe. Acest set de caracteristici psihologice este considerat un semn al insuficienței funcționale a personalității și o anumită imaturitate a gândirii.

Structura psihologică a perfectionismului, desemnată de specialiști, include perfecționismul orientat spre ego, orientat social și prescris social. Diferențele lor se bazează pe subiectele unei urmăriri concentrate asupra excelenței. Când se concentrează numai pe propria personalitate, perfecționistul se evaluează în mod constant în mod strict pentru a evita eșecurile, iar acest lucru, apropo, este cea mai ușoară opțiune. Perfecționismul în muncă promovează promovarea pe o scară de carieră datorită faptului că astfel de angajați sunt atenți la detaliu și sunt muncitori.

Atunci când o persoană se caracterizează printr-un sindrom de perfectionism într-o versiune orientată social, predomină așteptarea perfecțiunii în alte persoane: prieteni, membri ai familiei, angajați. Acest perfecționism într-o relație, de exemplu, cu critica și exigența sporită a unuia dintre soți, creează astfel de probleme interpersonale, soluția căreia, în multe cazuri, este divorț. Perfecționismul în relațiile intime - cu așteptările umflate ale ambilor parteneri - poate provoca probleme pe termen lung în sfera sexuală.

În cele din urmă, perfectionismul prescrise social este determinată de faptul că, pe de o parte, o persoană care ia în considerare posibilitatea de recunoaștere a identității lor într-o societate numai dacă probitate, evaluând în mod corespunzător cerințele din jurul lui ca exagerată și percepe ca pe o presiune externă. Pe de altă parte, sunt și alte solicitări nejustificat de mari. Și această opțiune, ceea ce duce la depresie si alte probleme pot necesita asistența nu este un psiholog și un psihiatru.

trusted-source[5]

Patogeneza

Când o persoană este informată că este perfecționist, el se referă, de asemenea, la critica excesivă a stimei sale de sine și la preocuparea hipertrofică a modului în care este perceput de ceilalți. Psihopatologii din întreaga lume notează că relevanța perfecționismului ca model motivational-comportament care vizează întruchiparea unor revendicări personale nejustificat de mari a crescut în ultimele decenii.

Voi întrebați ce înseamnă perfecționismul periculos? În realitățile sale inadecvate doresc să fie întotdeauna și peste tot mai bine decât altele, și prin aceea că, la toate costurile pentru atingerea scopului propus - în special în cazul în care obiectivul este dificil de realizat în practică - perfectionisti se confruntă cu probleme psihologice grave, care pot fi transformate în care cauzează depresia unipolară mentală , tulburarea obsesiv-compulsivă, anorexia, tentativele de suicid.

trusted-source[6], [7], [8], [9], [10], [11], [12], [13], [14], [15]

Simptome perfecționism

În comportamentul celor care, cu perseverență patologică, se străduiesc să fie un model al perfecțiunii și consideră că cele mai mici greșeli și greșeli ale lor sunt un semn al propriilor lor neajunsuri, se remarcă semne caracteristice ale perfectionismului:

 • o încercare de a respecta standardele înalte în toate sferele vieții (un tip radical de gândire este posibil prin principiul "tot sau nimic");
 • incertitudinea în sine și abilitățile lor (stima de sine subevaluată);
 • îndoieli cu privire la corectitudinea acțiunilor lor (indecizie);
 • frica de dezaprobare și respingere, inclusiv de părinți;
 • preocuparea constantă cu privire la eventualele greșeli;
 • greșelile făcute sunt percepute ca dovadă a deficiențelor lor;
 • obsesia față de reguli și certitudinea inițială că totul ar trebui să fie ideal;
 • iritații și alte emoții negative de la "non-ideal" persoane, acțiuni, circumstanțe etc.

Deoarece perfecționiștii se concentrează exclusiv pe rezultatele eforturilor, cu toate cele trei variante structurale ale acestui construct psihologic, există un semn cum ar fi amânarea. Perfecționismul și amânarea (amânarea irațională a începutului oricărui caz) sunt considerate în psihologie într-o relație strânsă, deoarece în ambele state există o teamă de un posibil eșec.

O altă caracteristică importantă a perfectionismului este incapacitatea de a vă relaxa și de a vă împărtăși gândurile și sentimentele: de regulă, perfecționiștii își păstrează sub control relațiile personale și profesionale.

Sindromul perfectionismului: trăsături de manifestare

Experții-psihanaliști spun că perfectionismul părinților le face intoleranți la imperfecțiunea copiilor lor. Încercând să fie cei mai buni părinți și mame, adulții încetează să perceapă fiul sau fiica ca persoană separată - cu trăsături, interese și dorințe inerente. Nu criticând copilul pentru nici un comportament greșit sau neglijență, fără a-și cădea sentimentele, părinții se pot confrunta cu rezistență, mai ales caracteristic adolescenței. Și în epoca preșcolară, mecanismul de hiperactivitate și deficitul de atenție la un copil cu tulburări comportamentale poate fi declanșat.

O altă opțiune: copiii se luptă să-i mulțumească părinților în orice situație și sub presiunea lor devin nesiguri de abilitățile perfecționiste. Pentru ei, caracteristicile comportamentului ritualizat sunt inerente. Observațiile psihologilor confirmă: perfecționismul copilului se naște din teama de a nu justifica așteptările și atitudinile părinților față de criticile părinților, ca dovadă a disprețului lor. Perfecționismul este o apărare fără precedent pentru copiii "abandonați emoțional".

Aceeași etiologie are, de asemenea, un perfecționism adolescent, care se dezvoltă în familii în care părinții percep succesele sau eșecurile copiilor ca markeri ai propriului succes sau eșec. Frica de a face ceva gresit cu un adolescent poate fi devastatoare pentru a motiva oamenii să-și atingă obiectivele la vârsta adultă. Victimele acestor temeri, ca regulă, încearcă să evite situațiile în care vor fi evaluate rezultatele eforturilor lor; din acest motiv, în școală, astfel de adolescenți devin studenți rămași cu perspectiva dezvoltării unei tulburări obsesiv-compulsive.

Perfectionismul neurotic în maternitate se manifestă literalmente din primele zile ale apariției copilului. Tot mama forțelor oferă îngrijire și educația copilului și sub povara responsabilității pentru sănătatea și dezvoltarea corespunzătoare în activitatea internă pentru a asigura curățenia steril și modelul de ordine uită propriile nevoi (spre satisfacția lor nu are suficient timp liber). Din imposibilitatea de a face toate femeile perfect perfecționiste cu copii mici cad adesea în depresie și de multe ori transformă într-un neurastenic.

Perfecționismul la bărbații care se străduiesc pentru un statut social înalt în condițiile unei concurențe severe în sfera profesională se poate manifesta atât în muncă, cât și în afara ei. În mod clar, semnele (enumerate mai sus) apar în bărbații crescuți de părinți autoritari, a căror dragoste a fost considerată o recompensă pentru comportamentul și studiul bun. Cei mai mulți perfecționiști masculi nu știu cum să se bucure de viață, adesea toți sunt nefericiți și în permanență complexe în ceea ce privește presupusele lor neajunsuri.

Perfecționismul profesorilor, care nu sunt niciodată suficient de buni, este un test real și foarte dificil pentru studenți, deoarece este dificil pentru acești profesori să creeze o atmosferă prietenoasă și prietenoasă din punct de vedere educațional în clasă.

Perfecționismul studenților care au doar note excelente în carnetul unui student, în cazul unei versiuni prescrise social, poate duce la trecerea de la atingerea obiectivelor personale la o cursă în competiție împotriva colegilor de clasă.

O atenție deosebită a psihoterapeuților practică așa-numitul perfectionism alimentar. Femeile care caută o "figură ideală" pot fi în pericol de a dezvolta o tulburare de alimentație. Și acesta este deja un diagnostic - anorexie. Studiile au arătat că dorința continuă de a avea o stare de slăbiciune printre cei care suferă de anorexie este asociată cu perfecționismul necorespunzător prescris social la acești oameni.

Există și rădăcinile unei astfel de probleme, cum ar fi perfecționismul fizic, deși unii psihologi consideră că el este un perfecționism îndreptat numai asupra lui însuși, legând dezvoltarea sa cu o trăsătură de caracter ca o vanitate. Aici puteți include în mod fiabil unii clienți (și clienți) de chirurgi plasticieni.

Formulare

Tipuri de perfecționism, care psihologii tipuri de apel, în funcție de faptul dacă obiectivele stabilite în fața unui om, real, precum și tendința individului de a vedea cauzele eșecurilor în neajunsurile sale, disprețuia stima de sine.

Există două tipuri: adaptive și inadecvate. În literatura psihologică, perfecționismul adaptiv poate fi definit ca perfecționism constructiv. Mulți psihologi consideră că acesta este un perfectionism sănătos care poate motiva și stimula o persoană să se îndrepte spre un scop. Și pentru perfecționiștii "obișnuiți", acest lucru se întâmplă deseori fără a aduce atingere respectului de sine. Ei primesc plăcere din eforturile lor și din însăși procesul de aplicare a acestora.

Toate celelalte definiții - perfectionismul maladaptativă, perfectionismul nevrotic, perfecționismul excesivă - sinonime Pursuit obsesiv inadecvate de perfecțiune și de realizare personală cu auto-critica dur, adică, totul este o chestiune de fapt, perfecționismul patologic. Și în acest caz, incapacitatea de a atinge un scop, pentru a rezolva unele probleme și greșeli sunt face pe oameni vedea o mulțime de neajunsuri și nemulțumire în mod constant se confruntă. Rezultatul este o stare de frustrare profundă, condus într-o depresie prelungită.

trusted-source[16], [17], [18]

Diagnostice perfecționism

Diagnosticul perfectionismului se realizează prin testare: pacientul, la cererea terapeutului, umple chestionarul perfectionismului.

Există o mulțime de sisteme pentru identificarea și "măsurarea" acestei construcții psihologice:

 • Multidimensionala Perfecționism Scale Hewitt, Flett (Pol Hewitt, Universitatea din British Columbia, Vancouver, Canada, Gordon Flett, Universitatea York, Toronto), care include 45 de întrebări cu răspunsuri multiple;
 • Scara aproape perfectă (APS-R), Robert B. Slaney (SUA), conține 32 de întrebări;
 • Scala perfecționismului Frost (MPS) este un chestionar de 35 de puncte dezvoltat de Dr. Randy Frost de la Smith College, Massachusetts;
 • scara de perfectionism a psihiatrului american D. Burns (Burns Perfectionism Scale);
 • un test pentru perfectionism și nivelul stresului Likert;
 • mai multe variante ale chestionarului american de perfectionism Chestionar clinic de perfectionism (CPQ);
 • un test de perfectionism la copii Adaptive / Maladaptive Perfectionism Scala unei echipe de psihiatri canadieni;
 • scara PAPS pentru identificarea perfectionismului fizic.

trusted-source[19], [20], [21], [22], [23]

Tratament perfecționism

Primul pas în depășirea perfectionismului este recunoașterea faptului că aveți probleme.

În ciuda nivelului înalt de autocritică, perfecționiștii preferă să-și ascundă problemele personale. În loc să se culce, experții recomandă o listă a acestor probleme. De cele mai multe ori, negativul dorinței de excelență în perfecționismul maladaptiv depășește în mare măsură beneficiile aparente ale unui astfel de model motivational-comportamental.

Cere ajutor unui bun psiholog. Este imposibil să scapi de perfecționism, dar ajutând la reducerea acestuia vă va ajuta:

 • identificarea unor obiective mai realiste;
 • realizarea faptului că rezultatele "imperfecte" nu conduc la o pedeapsă, care trebuie să fie temută în avans;
 • recunoașterea faptului că toată lumea se înșeală și că învață din greșeli;
 • descrierea pas cu pas a procesului de îndeplinire a sarcinilor care urmează;
 • se concentreze pe o afacere în timpul alocat;
 • stabilind termene pentru fiecare caz pe care îl începeți;
 • limitarea duratei lor de execuție.

Pe lângă consultarea unui specialist, este util să citiți cărți despre perfecționism:

 • Brown. B. Cadouri de imperfecțiune: Cum să te iubești așa cum ești. - Traducere din limba engleză. - M., ANF. - 2014.
 • Brown B. Mare îndrăzneală. - Traducere din limba engleză. - M: Azbuka Business. - 2014.
 • Korostyleva LA Psihologia auto-realizării personalității. - Sankt-Petersburg. - 2005.
 • Horney K. Neurosis și creșterea personală. - Traducere din limba engleză. - Sankt-Petersburg. - 1997.
 • Sutton R. Nu lucra cu m * dakas. Și ce să facă dacă sunt în jurul tău. - Traducere din limba engleză. - M. - 2015.
 • McClelland D. Motivarea omului. - Traducere din limba engleză. - Sankt-Petersburg. - 2007.
 • Kurpatov A. 3 greșeli ale părinților noștri: conflicte și complexe. - OLMA. - 2013.
 • Winnicott D. Copii mici și mamele lor. - Traducere din limba engleză. - M. - 1998.
 • Robert E. Secretele de încredere în sine. - Traducere din limba engleză. - M. - 1994.
 • Ilyin E. Muncă și personalitate. Workaholismul, perfecționismul, lenea. - Sankt-Petersburg. - 2016.

Perfectionismul este o stare nesigură în lumea imperfectă. Dar, uneori, oamenii talentați prezintă semne de perfectionism, care obțin succese în domeniul lor. Potrivit unor rapoarte, 87% dintre indivizii talentați erau perfecționiști, deși aproape 30% dintre ei erau neurotici ...

Potrivit psihiatrului american David M. Burns, trebuie să se străduiască succesul, nu perfecțiunea. "Nu vă aboliți niciodată dreptul de a face o greșeală, deoarece atunci veți pierde ocazia de a învăța lucruri noi și de a avansa în viață. Amintiți-vă că frica se ascunde întotdeauna în spatele perfectionismului. Luptându-ți temerile și permițându-ți să fii doar o persoană, poți, în mod paradoxal, să devii mult mai reușit și mai fericit ".


Portalul iLive nu oferă consultanță medicală, diagnosticare sau tratament.
Informațiile publicate pe portal sunt doar de referință și nu ar trebui utilizate fără consultarea unui specialist.
Citiți cu atenție regulile și politicile ale site-ului. De asemenea, puteți să contactați-ne!

Copyright © 2011 - 2019 iLive. Toate drepturile rezervate.