^

Sănătate

Gură uscată

, Editorul medical
Ultima examinare: 17.10.2021
Fact-checked
х

Tot conținutul iLive este revizuit din punct de vedere medical sau verificat pentru a vă asigura cât mai multă precizie de fapt.

Avem linii directoare de aprovizionare stricte și legătura numai cu site-uri cu reputație media, instituții de cercetare academică și, ori de câte ori este posibil, studii medicale revizuite de experți. Rețineți că numerele din paranteze ([1], [2], etc.) sunt link-uri clickabile la aceste studii.

Dacă considerați că oricare dintre conținuturile noastre este inexactă, depășită sau îndoielnică, selectați-o și apăsați pe Ctrl + Enter.

Gură uscată - ce arată acest simptom, care sunt cauzele și ce se poate face pentru ao elimina?

trusted-source[1], [2], [3]

Cauze gura uscata

Senzațiile de uscăciune pot fi declanșate din următoarele motive: 

 • Otrăvirea corpului, intoxicație cu produse alimentare, alcool, ca urmare a deshidratării membranei mucoase a laringelui și a gurii. 
 • Droguri, inclusiv narcotice. 
 • Încălcarea funcției respiratorii - sforăitul, congestia nazală, atonia palatului moale, ca rezultat - gura uscată. 
 • Nicotinic otrăvire, atunci când mucoasa orală intră în contact intens cu substanțe de țărână de tutun. În plus, nicotina îngustă microcapilariile glandelor salivare, ca rezultat - scăderea salivării. 
 • Diaree. Deshidratarea generală duce la un sentiment de uscăciune. 
 • Diabetul zaharat. 
 • Bolile endocrine. 
 • Diskinezia canalelor biliare. 
 • Nivelul redus de hemoglobină, tot felul de anemii.
 • Artrita, artroza. 
 • Tensiune arterială crescută. 
 • Boala Parkinson este o boală degenerativă. 
 • Sindromul Sjogren este o patologie autoimună a țesuturilor conjunctive, degenerarea lor degenerativă. 
 • Temperatură ridicată a corpului, condiții febrile. 
 • Parotita epidemică (oreion). 
 • Bolile dentare (carii, parodontoza). 
 • Vărsături. 
 • Leziuni craniocerebrale. 
 • Boala Mikulich este o boală secundară, simptomul căruia sunt tumorile limfocitice ale glandelor cavității orale. 
 • Îndepărtarea chirurgicală a glandelor salivare. 
 • Consecința chimioterapiei. 
 • Modificări de vârstă în glandele salivare (bătrânețe). 
 • Deshidratarea datorată efortului fizic intens.

Gura uscată, însoțită de amețeală, febră, greață, este un semn secundar al unei boli grave, care necesită examinări complete și îngrijiri medicale.

Gura uscată are o definiție medicală - xerostomia. Lipsa de salivă, care ajută la mesteca alimente, contracarează bacteriile prezente pe dinți și mucoasa, neutralizeaza acidul poate indica dezvoltarea bolii sau a sistemelor de afișare temporară sau disfuncții de organ rezultat intoxicație.

Gura uscată, care durează mult timp, poate provoca un proces eroziv în mucoasă, ca o consecință - este posibil să se atașeze cele secundare. Prima etapă a uscării, de regulă, nu este remarcată ca fiind inconfortabilă, o persoană pur și simplu nu acordă atenție uscăciunii gurii, considerând-o fenomen temporar. Particularitatea celei de-a doua etape este decompensarea glandelor salivare, uscarea deja aduce o mulțime de senzații neplăcute, adesea interferează cu vorbirea și chiar mâncarea. Semnele de xerostomie sunt văzute pe membranele mucoase, obțin o nuanță palidă. Stadiul patologic al xerostomiei se caracterizează printr-o suprimare aproape completă a funcției glandei salivare, gura uscată devine constantă, provoacă o mulțime de dureri. Ca regulă, glossita (inflamația limbii), parodontita și stomatita sunt adăugate la uscăciune ca o patologie concomitentă. Membrana mucoasă este acoperită cu focuri erozive. Semnele suplimentare de xerostomie sunt miros neplăcut, dificultate la înghițirea nu numai a mâncării, ci și a lichidului.

trusted-source[4], [5], [6], [7], [8]

Cine să contactați?

Tratament gura uscata

Eliminarea uscăciunii gurii poate fi simptomatică, deoarece xerostomia nu este o unitate nosologică separată, este mai degrabă o boală secundară care însoțește procesul patologic de bază. 

În primul rând, se efectuează o relaxare complexă a cavității orale - eliminarea bolilor dentare și a leziunilor. 

Este prescrisă o clătire delicată, destinată pentru a umezi membrana mucoasă deshidratată a gurii. Soluțiile se prepară la domiciliu sau cumpărau produse farmaceutice fabricate extemporal. Puteți prepara independent un amestec de ulei de măsline cu adaos de ulei de cătină. 

Atribuiți clătiri cu tincturi care conțin alcool și extracte antiinflamatorii (tinctură de calendula, tinctură de sunătoare). Aceste fonduri sunt destinate activării procesului de salivare. Rinses petrece 20-30 de minute înainte de începerea mesei. 

Medicamentele prescrise conținând retinol - vitamina A. Medicamentele care conțin retinol au un efect de vindecare a rănilor, în plus, ele activează imunitatea locală. 

Procedurile fizioterapeutice sunt prescrise - electroforeza, galvanizarea (efectul unui curent electric pe o anumita frecventa asupra glandelor salivare). 

Atribuirea de droguri holinostimuliruyuschie la nivel local - pilocarpină, galantamină.

Gura uscată poate fi, de asemenea, redusă prin aportul regulat de lichid în porții mici. Dacă pacientul preferă să bea apă, este mai bine să alegeți încă apă minerală sau apă filtrată. Produse fito-bine stabilite - mușețel, calendula, decoct de frunze sau boabe de cătină. În ciuda faptului că sucul de portocale sau de măr conține acizi, recepția lor este prezentată și ca o metodă de tratament suplimentar. Toate sucurile care conțin acid, activează procesul de salivare. În plus, pacientul trebuie exclus din dieta alimentelor solide, alimentelor uscate, alimentelor sărate și dulci. Și mâncarea moderată picantă, dimpotrivă, ajută la eliminarea gurii uscate, deoarece mirodenii, în special ardeiul fierbinte, conțin capsaicină (alcaloid), care provoacă salivare.

Dryness in the mouth este tratabilă cu condiția ca cauza rădăcină să fie clarificată și factorul provocator este eliminat.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.