^

Sănătate

A
A
A

Galactorie: cauze, simptome, tratament

 
, Editorul medical
Ultima examinare: 18.10.2021
 
Fact-checked
х

Tot conținutul iLive este revizuit din punct de vedere medical sau verificat pentru a vă asigura cât mai multă precizie de fapt.

Avem linii directoare de aprovizionare stricte și legătura numai cu site-uri cu reputație media, instituții de cercetare academică și, ori de câte ori este posibil, studii medicale revizuite de experți. Rețineți că numerele din paranteze ([1], [2], etc.) sunt link-uri clickabile la aceste studii.

Dacă considerați că oricare dintre conținuturile noastre este inexactă, depășită sau îndoielnică, selectați-o și apăsați pe Ctrl + Enter.

Contrar opiniei multora, galactoree - aceasta nu este o boala, ci un simptom de un fel, sau o stare în care există o selecție din glandele mamare ale fluidului toracic, similare în compoziție cu lapte sau colostru.

În mod literal, termenul "galacrhea" este tradus din limba greacă ca "fluxul de lapte". Cel mai adesea este un semn al unei corelații necorespunzătoare a hormonilor din organism, dar nu sunt excluși și alți factori de dezvoltare.

Sindromul galactoriei se dezvoltă ca o consecință a creșterii nivelului de prolactină în sânge. De cele mai multe ori acest sindrom este diagnosticat la femei, dar există cazuri în care copii sau bărbați sunt bolnavi.

Sindromul galactoriei-amenoree

Un sindrom amenoree-galactoree combinate se referă la stări patologice în care pe fundalul selecției laptelui matern sunt menstre absente și infertilitate diagnosticate. Motivul acestui sindrom devine hiperprolactinemiei, care la rândul lor pot fi cauzate de procese neoplazice în tulburările glandei pituitare in hipotalamus, hipotiroidism primar, psihotraumă, tratamentul prelungit cu anumite medicamente.

Puteți vorbi despre un sindrom similar dacă aveți amenoree și secreție de lapte de la o femeie care a încetat să alăpteze copilul (acesta este așa-numitul sindrom Chiari-Frommel).

Epidemiologie

În cazul galactoriei, laptele este excretat din canalele glandelor mamare, iar această condiție nu este legată de stadiul de lactație. Volumul și severitatea secrețiilor sunt diferite - de la detectarea petelor mici pe sutien sau îmbrăcăminte, până la expirarea mai intensă.

Starea patologică este unilaterală sau bilaterală și este diagnosticată în special la femeile aflate în vârstă reproductivă. Cu toate acestea, excepția nu este și bărbații - ei au galactorie, deși mult mai rar.

Potrivit statisticilor, fluxul de lapte la femei în afara perioadei de hrănire a copilului se întâmplă în 20% din sexul echitabil, în vârstă de 25 până la 40 de ani. La bărbați, patologia este diagnosticată în 0,07% din cazuri.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6]

Cauze galaktorei

Cauzele principale ale dezvoltării galactoriei pot fi:

 • malign, benigne care afectează glanda pituitară;
 • Recepția haotică a medicamentelor, cum ar fi medicamentele hormonale, sedativele, antidepresivele, analgezicele narcotice, medicamentele cardiovasculare;
 • procesele tumorale care afectează hipotalamusul sau structura sistemului limbic;
 • funcția tiroidiană insuficientă;
 • tulburări în activitatea glandelor suprarenale;
 • boli hepatice (în special forme cronice de patologie);
 • leziuni mecanice, răniri, arsuri, intervenții chirurgicale, care au cauzat deteriorarea fibrelor sensibile ale sistemului nervos simpatic și parasympatic;
 • procesele tumorale care afectează structurile spinale;
 • hiperstimularea zonei mamelonului (cu contacte sexuale frecvente, atunci când se utilizează lenjerie intimă, alergii etc.);
 • după operații care implică maduva spinării conductive;
 • procesul de cancer bronhogenic;
 • boala lui Itenko-Cushing, Addison;
 • luand medicamente sau alternative pe baza de fenicul, anasonul, frunza de urzica, schinduf.

trusted-source[7], [8], [9], [10], [11]

Factori de risc

Există mai mulți factori care, în sine, nu cauzează o galactorie, ci contribuie la apariția ei. Acești factori includ:

 • Sindrom Stein-Leventhal (PCOS, însoțit de galactorie și amenoree);
 • deplasarea vezicii urinare;
 • uterin choriocarcinom;
 • procese inflamatorii în țesuturile glandelor mamare.

Galactoria se referă la normă, dacă se observă în termen de cinci luni de la sfârșitul perioadei de lactație. Dacă deversarea este prezentă timp de șase luni sau mai mult, atunci puteți suspecta prezența patologiei.

Alocațiile la sugari în perioada nou-născutului sunt, de asemenea, considerate o normă relativă: această condiție este asociată cu influența concomitentă a hormonilor care au trecut copilul de la mamă. Un astfel de fenomen trece independent și nu necesită tratament.

Trebuie remarcat că aproximativ fiecare al doilea pacient nu poate stabili cauza apariției galactoriei, chiar și după efectuarea tuturor măsurilor de diagnosticare. Într-o astfel de situație, termenul "galactorie idiopatică" este utilizat în diagnostic.

trusted-source[12], [13], [14], [15], [16]

Patogeneza

Galactoree patologica adesea este o consecință a bolilor care sunt asociate cu o anomalie în hipotalamus (inflamație, traumatisme) sau hipofizei (tumori maligne si benigne, „sindromul sella gol“).

Creșterea sintezei de prolactină provoacă dezvoltarea de umflături, umflături și dureri în glandele mamare. Poate apariția semnelor vegetative: dureri de tip migrenă în cap, umflarea extremităților, senzații neplăcute în regiunea abdominală. Un nivel ridicat constant al prolactinei devine un stimulent stimulativ cronic pentru glandele mamare, care determină dezvoltarea galactoriei ca simptom. Cauza primară poate fi un număr mare de patologii și condiții patologice.

trusted-source[17], [18], [19], [20], [21], [22], [23], [24], [25], [26]

Simptome galaktorei

Simptomul de bază, care determină numele patologiei - este expirarea unui volum diferit de lapte sau a colostrului din conducta lăptoasă. Alocările pot fi observate în mod constant sau doar ocazional. Culoarea lor este, de asemenea, diferită - de la o nuanță translucidă albică până la o nuanță galben-verzuie.

Patologia poate fi însoțită de alte semne care depind de boala cauzală:

 • durere in cap ca o migrena;
 • deteriorarea vederii;
 • deteriorarea pielii;
 • tahicardie;
 • o schimbare bruscă a greutății corporale, într-o direcție sau alta;
 • încălcarea libidoului.

Fetele pot rupe simultan ciclul lunar, există senzații neplăcute în vagin. Caracteristică este și creșterea excesivă a părului în regiunea membrelor, față, piept.

Dacă galactoria se dezvoltă la bărbați, atunci primele semne devin tipice:

 • încălcarea potenței;
 • ginecomastie (umflarea glandelor mamare);
 • deteriorarea stării de sănătate, oboseală, durere în cap.

Pentru nou-născuți, orice simptomatologie, cu excepția secrețiilor directe, nu este caracteristică.

Galactorie la adolescenți

Lichidul, asemănător laptelui, uneori poate fi alocat odată cu apariția perioadei de pubertate. Vreau să spun vârsta cuprinsă între 12 și 16 ani. De regulă, stropirea hormonală devine un factor provocator, deoarece de obicei nu există anomalii în formarea țesuturilor glandulare.

Alți factori în dezvoltarea galactoriei la adolescenți pot fi:

 • luând medicamente, plante medicinale;
 • formarea de tumori care afectează glanda pituitară, hipotalamus;
 • scăderea glandei tiroide;
 • nivel crescut de cortizol pe fondul tulburărilor din glandele suprarenale;
 • patologia sferei reproductive, rinichilor, ficatului;
 • tulburări în măduva spinării.

Pentru a determina cauza exactă, trebuie făcut un diagnostic și consultat cu specialiștii individuali.

trusted-source[27], [28], [29]

Galactoria la bărbați

Barbatii adulti pot avea, de asemenea, probleme cu fluxul de lapte din glandele mamare. Această patologie se numește hipogonadism masculin și este asociată cu o lipsă de testosteron în organism. În plus față de galactorie, există și alte semne:

 • estomparea dorintei sexuale;
 • încălcarea funcției erectile;
 • creșterea și umflarea glandelor mamare.

De asemenea, este imposibil să se excludă posibilitatea influenței altor factori, cum ar fi luarea medicamentelor, prezența tumorilor, patologiile tiroidiene, leziunile măduvei spinării,

Galactoria și ginecomastia

Fluxul de lichid din lapte din glandele mamare nu este întotdeauna însoțit de umflături. Ginecomastia este deseori absentă sau prezentă, dar sub formă ușoară sau moderată. Creșterea glandelor este mai frecvent întâlnită la bărbați: de obicei este bilaterală, există o depresie a libidoului.

La femei, galactoria se manifestă printr-o ușoară creștere a volumului și densității glandelor. În unele cazuri, pacientul simte o tensiune și o durere slabă. Cu leziune unilaterală, secreția de lapte poate fi prelungită, fără anumite întreruperi sau periodice. Acesta din urmă nu depinde, de obicei, de faza ciclului lunar sau se produce cu câteva zile înainte de sângerarea menstruală.

Galactorie și sarcină

În stadiul de pregătire pentru sarcină, galactoria trebuie să fie vindecată. Bazat pe faptul că fluxul de lapte din sâni este asociată cu creșterea secreției de prolactină, acest dezechilibru poate deveni un obstacol în calea de a concepe un copil, și în viitor, ar putea pune în pericol cursul normal al sarcinii.

Dacă galactoria a fost găsită deja în timpul gestației, atunci o astfel de stare nu poate fi numită critică. Organismul femeii se pregătește în mod activ pentru o naștere a copilului - inclusiv, sistemul hormonal se pregătește și pentru el. Pe măsură ce se apropie data nașterii, sinteza hormonilor cum ar fi prolactina și oxitocina crește, astfel încât la multe femei, laptele începe să fie alocat bine înainte de debutul forței de muncă.

Cu toate acestea, mama insarcinata trebuie sa informeze medicul daca are o secretie de lapte din sanii ei. La urma urmei, nu puteți exclude complet posibilitatea dezvoltării patologiei în timpul sarcinii. Prin urmare, analizele suplimentare nu pot fi excluse.

Formulare

Având în vedere severitatea galactoriei, se disting astfel de etape de patologie:

 1. O etapă ușoară - scurgerea picăturilor unui lichid caracteristic este observată numai atunci când zona parotidă este stinsă.
 2. Stadiul de mijloc - lichidul expiră într-o scurgere când stoarce zona parotidă.
 3. Stadiul sever - lichidul din conductele de lapte spontan.

Dacă ieșirea este observată de la o glandă, atunci vorbește despre o înfrângere unilaterală și dacă dintre cele două glande este o înfrângere bilaterală.

De asemenea, tipurile de patologie se determină în funcție de factorul etiologic:

 • galactorie asociată cu alăptarea;
 • galactoree, care nu au legătură cu alăptarea;
 • galactoria fiziologică (are loc în timpul rulării bebelușului).

O galactorie care nu este legată de fertilitate nu este o boală independentă. Se dezvoltă ca urmare a oricăror procese patologice din interiorul corpului - de exemplu, ca urmare a tulburărilor endocrine, oncologiei sau împotriva stimulării frecvente și excesive a zonei mamelonului.

În mod episodic, există un alt tip de patologie a galactoriei cu prolactină normală. Într-o situație similară, adesea se indică idiopatică - adică o cauză neidentificată a galactoriei. Factorii provocatori în acest caz pot fi canalele lacrimale extinse, mastopatia, procesele tumorale în glandele mamare.

trusted-source[30], [31], [32], [33], [34], [35], [36], [37]

Complicații și consecințe

Deoarece galactoria este doar o afecțiune care are cauzele sale radicale, probabilitatea de a dezvolta aceste sau alte complicații depinde de patologia inițială:

 • În cazul proceselor tumorale care afectează glanda pituitară, există un risc mare de pierdere a vederii, hemoragie în țesutul cerebral, accident vascular cerebral ischemic.
 • Cu procesele tumorale în piept, există o posibilitate de răspândire a celulelor canceroase prin formarea de focare secundare maligne.
 • În hipotiroidism, se poate produce o comă hipotiroidică, o acumulare de fluid în pericardul sau în cavitatea pleurală.

Dacă galactoria este cauzată de un dezechilibru hormonal, atunci pentru o femeie poate duce la infertilitate sau o încălcare a proceselor de a purta un copil.

Complicațiile enumerate se dezvoltă, în principal, în cazuri neglijate. Prin urmare, pentru prevenirea lor, este necesar să fie examinate în timp util și să înceapă tratamentul bolii subiacente.

trusted-source[38], [39], [40], [41]

Diagnostice galaktorei

De regulă, nu este dificil să se diagnosticheze sindromul galactoriei: este mult mai dificil să se determine cauza acestei afecțiuni. Prin urmare, toate procedurile complexe de diagnosticare vizează determinarea cauzei principale a sindromului.

Prima etapă a diagnosticului include:

 • interogarea și examinarea pacientului (medicul află toate circumstanțele în care a apărut patologia);
 • examinarea și palparea glandelor mamare;
 • pentru femei - un test pentru prezența sarcinii.
 • Analizele sunt următoarea etapă de diagnostic, care include:
 • un test de sânge general;
 • teste pentru nivelul hormonilor din sânge;
 • test biochimic de sânge.

Diagnosticul instrumental depinde de ce boală este suspectată. Deci, medicul poate numi:

 • computerizarea sau imagistica prin rezonanță magnetică a craniului;
 • roentgenograma toracelui;
 • mamografie;
 • ultrasonografia, ecografia glandelor mamare și a organelor de reproducere;
 • biopsie - dacă există indicații.

Pot fi necesare consultări cu specialiști înguste: endocrinolog, ginecolog, mamolog, chirurg.

trusted-source[42], [43], [44], [45], [46], [47], [48]

Diagnostic diferentiat

Diagnosticul diferențial trebuie efectuat cu astfel de afecțiuni:

 • hipotiroidismul primar (hipertensiunea tiroliberinei);
 • sindromul ovarelor sclerociste;
 • hiperplazia congenitala a cortexului suprarenale;
 • procese tumorale;
 • stări iatrogene (contraceptive de primire, sedative, neuroleptice, Preparate dopegit Reglan, rezerpina, cimetidina, precum și frecvente episoade hiperglicemice la pacienții care suferă de diabet zaharat de tip I);
 • traumatisme de sân, iritații mecanice;
 • fibroză;
 • diverse patologii somatice.

Cine să contactați?

Tratament galaktorei

Terapia principală pentru galactoree are scopul de a elimina cauza principală a acestei afecțiuni - de exemplu, normalizarea prolactinei.

 • Medicamente prescrise care încetinesc activitatea secretorie a glandei hipofizare
 • Tratamentul chirurgical este prescris, sau tratamentul cu radiații, dacă este vorba despre procesele tumorale.
 • Dacă există încălcări ale glandei tiroide, atunci este tratată patologia endocrină.
 • Corectați dieta, stilul de viață, revizuiți oportunitatea de a lua medicamentele pacientului care ar putea cauza o galactorie.

În plus, în funcție de cauzele patologiei, sunt prescrise situațiile de droguri adecvate:

 

Dozare și administrare

Efecte secundare

măsuri de precauție

bromocriptină

Luați 2,5-7,5 mg pe zi, în funcție de situație.

Rare manifestări: dispepsie, scăderea tensiunii arteriale, durere în cap.

Medicamentul nu este combinat cu alcool, nu este utilizat cu tendința de scădere a tensiunii arteriale.

pergolid

Luați 50-250 mcg pe zi. Doza exactă este determinată de medic.

Uneori - durere în cap, amețeli, scăderea tensiunii arteriale, indigestie.

Medicamentul nu este combinat cu neuroleptice, metoclopramida.

Kabergolin

Schema de tratament este atribuită individual. Cantitatea de medicament nu trebuie să depășească 3 mg pe zi.

Scăderea tensiunii arteriale, spasmul vascular periferic, convulsii, slăbiciune musculară, depresie, insomnie.

Medicamentul nu se combină cu antibiotice macrolide.

mastodinon

Luați 30 de picături sau o pastilă de două ori pe zi, timp de 3-4 luni.

Rar - alergii, dispepsie.

Cu oncologia miocardului, medicamentul nu este utilizat.

Tsiklodinon

Luați 40 de picături sau o pastilă dimineața, timp de 3-4 luni.

Alergie.

Medicamentul nu este utilizat în timpul sarcinii.

Vitamine

Majoritatea proceselor din glandele mamare apar sub influența directă a hormonilor. În acest caz, orice modificare a echilibrului hormonal provoacă un răspuns din partea pieptului. De asemenea, vitaminele participă la astfel de mecanisme. De exemplu, vitamina A are un efect anti-estrogen, reducând riscul proliferării țesutului epitelial.

Vitamina A sub formă de preparate farmaceutice poate fi luată, dar cu mare grijă. Excesul de retinol este capabil să se acumuleze, ceea ce crește sarcina pe ficat. Din acest motiv, este mai sigur să se utilizeze aditivi cu beta-caroten - provitamina A.

Cu galactorie numiți 50 mii UI de vitamină A pe zi, timp de câteva luni.

Tocopherolul este un antioxidant care are un efect complex asupra organismului. Inclusiv, această vitamină potențează producerea de progesteron, stabilește metabolismul grăsimilor, normalizează ciclul lunar și slăbește semnele sindromului premenstrual.

Cu galactorie, tocoferolul este administrat în cantitate de 50-100 mg pe zi, timp de câteva luni.

Acidul ascorbic servește și ca antioxidant și potențează simultan acțiunea altor antioxidanți, oferindu-le protecție împotriva distrugerii. În plus, acidul ascorbic stimulează perfect imunitatea în organism. Dozele de vitamina C cu galactoree se determină individual.

Tratamentul fizioterapeutic

Pacienții care au o galactorie asociată cu patologii fibrotice, chisturi sau procese tumorale, nu este de dorit să practice fizioterapia și, în special, pentru procedurile de încălzire și comprese. Această precauție este asociată cu stimularea reacțiilor metabolice în zona afectată, ceea ce poate duce la apariția efectelor adverse. Nu există pericol direct pentru glandele mamare cu fizioterapie, dar procedurile pot provoca deteriorarea și agravarea proceselor patologice.

Să spunem cu glas, cu galactorie, specialiștii medicali scriu rareori direcția pentru fizioterapie. Ignorarea acestui tip de tratament este asociată, în primul rând, cu faptul că fizioterapia oferă adesea un efect termic și stimulant, ceea ce este extrem de nedorit în galactorie. Din același motiv, nu se recomandă femeilor să viziteze sauna sau să stea mult timp la soare.

Utilizarea ultrasunetelor, electroforezei, terapiei cu șocuri, terapia cu nămol este permisă numai în situații, dacă aceasta contribuie cu adevărat la eliminarea cu succes a bolii.

Tratament alternativ

Când vine vorba de tratamentul alternativ al galacrheei, aici experții recomanda să acorde atenție plantelor care conțin fitohormoni. Aceste ierburi ajută la stabilizarea sistemului hormonal și, în ansamblu, reface corpul.

 • Planta periwinkle reglează nivelul de prolactină, astfel încât poate opri galactoreea. În același timp, periwinkle poate vindeca atît bărbații, cît și femeile. Seara, se toarnă 2 linguri. L. Ierburi 0.5 litri de apă clocotită, acoperiți recipientul cu o batistă caldă și lăsați să se infuzeze până dimineața. Toată perfuzia obținută trebuie să fie beată în ziua următoare - aproximativ 150 ml de trei ori pe zi între mese. Seara, se prepară o nouă porție din preparat - și astfel sunt tratate timp de 1-2 săptămâni.
 • Sage este utilizat pentru a elimina galactoria la o femeie care a terminat alăptarea, dar laptele continuă să excretă. Există multe rețete pentru aplicația salvie. De exemplu, puteți înghiți o jumătate de linguriță de salvie de dimineață (înainte de a mânca), spălată cu apă caldă sau ceai. Puteți pregăti perfuzia: 1 lingură. L. Plantele se prepară în 250 ml apă fiartă, se beau la un moment dat în loc de ceai. O astfel de băutură trebuie consumată de 2-6 ori pe zi, în funcție de gravitatea patologiei.
 • Sorrel - sau mai degrabă, rădăcina de plante, se macină, se toarnă apă potabilă la temperatura camerei (1:20) și insistă în timpul nopții. În dimineața, medicamentul este adus la fierbere, după care este îndepărtat din foc, răcit și filtrat. Ei beau 3 linguri. L. Medicamente de trei ori pe zi după mese.
 • Fructe de flori de iasomie sunt fixate pe glandele mamare și ținute timp de o oră. Procedura se repetă de 2-3 ori pe zi. Jasmine îngustă canalele de lapte și ajută la oprirea galactoreei.

trusted-source[49], [50], [51], [52], [53], [54]

Plante medicinale

Este util să adăugați un amestec de plante medicinale la schema generală de tratament. Compoziția multicomponentă acționează mai eficient, eliminând câteva probleme care pot duce la dezvoltarea galactoriei.

 • Strângeți 100 g frunze de nuc, 50 de grame de iarbă gerbil, frunze de geraniu și balsam de lamaie. Se toarnă într-un termos 1 ½ linguriță. L. Colectați 0,7 litri de apă fierbinte, insistați peste noapte. Dimineața, medicamentul este împărțit în trei părți, fiecare fiind băut după o altă masă. Durata tratamentului poate varia, în funcție de intensitatea simptomelor.
 • Adunați 100 de grame de ierburi de rădăcină de busuioc și pătrunjel, 50 de grame de frunze de menta, salvie și periwinkle. Se prepară 2 lingurițe. Amestecați în 0,7 litri de apă clocotită, insistă timp de 10-15 minute, se filtrează. Luați între mese un pahar.
 • Colectați 100 de grame de rizom, 50 de grame de frunze de mentă, cimbru, șarpe, precum și 25 g de uter. Înainte de a merge la culcare, turnați 30 de grame dintr-un amestec de 0,7 litri de apă la temperatura camerei. Dimineața, medicamentul este lăsat la foc, răcit, filtrat. Beți toată ziua. Cursul unei astfel de terapii durează 2-3 săptămâni.

Homeopatie

Tratamentul homeopat poate fi conectat dacă cauza galactoriei nu este o varietate de procese tumorale. Dacă tumoarea este exclusă, atunci puteți încerca următoarele remedii homeopate:

 • Allium sativum - ajută la eliminarea galactoriei după terminarea perioadei de alăptare.
 • Carbonatul de calciu 6, 12 - îmbunătățește starea cu umflarea glandelor mamare cu eliberarea laptelui apos.
 • Cyclamen europeum - elimină galactoria la fete sau femei, în absența sarcinii.
 • Crocus sativus - facilitează condiția cu așa-numita "sarcină falsă".
 • Mercurius solubilis - poate vindeca galactoria în țarcuri sau în fete în timpul sângerării menstruale.
 • Phytolacca decantra 3 - oprește galactoria asociată cu dezvoltarea proceselor inflamatorii în glandele mamare.

Dozele de medicamente sunt determinate individual, ținând cont de caracteristicile constituționale ale pacientului. Efectele secundare în timpul tratamentului sunt extrem de rare, datorită diluțiilor mici de medicamente.

Tratamentul chirurgical

Pentru a ajuta chirurgul să recurgă numai în cazuri excepționale. Se crede că, chiar și în prezența proceselor tumorale, operația nu este întotdeauna utilă: majoritatea tumorilor - inclusiv adenomul glandei pituitare, sunt bine supuse tratamentului medicamentos. Dacă pacientul este diagnosticat cu un macroadenom care reacționează prost la administrarea de medicamente, este posibil să se consulte un chirurg.

Profilaxie

Pentru a preveni galactoria, trebuie să luați în mod sistematic teste și să faceți examene preventive. De asemenea, dacă este posibil, excludeți acești factori care sunt capabili să provoace o insuficiență hormonală în organism:

 • subliniază sentimente excesive;
 • stil de viață nesănătos;
 • dieta necorespunzătoare;
 • obezitate;
 • boli ale sistemului reproductiv.

În cazul simptomelor neplăcute, medicul trebuie contactat imediat, deoarece restabilirea echilibrului hormonal poate dura, uneori, mult timp, precum și consecințe nedorite și grave.

trusted-source[55], [56], [57], [58], [59]

Prognoză

O astfel de condiție ca o galacrhea, în sine, nu reprezintă un pericol pentru viața pacientului. Cu toate acestea, cauzele sale - de exemplu, insuficiența hormonală, pot provoca diverse consecințe negative, inclusiv infertilitatea. Prin urmare, prognosticul pentru pacienții cu galactorie ar trebui luat în considerare în fiecare caz în parte.

trusted-source[60], [61], [62]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.