Fact-checked
х

Tot conținutul iLive este revizuit din punct de vedere medical sau verificat pentru a vă asigura cât mai multă precizie de fapt.

Avem linii directoare de aprovizionare stricte și legătura numai cu site-uri cu reputație media, instituții de cercetare academică și, ori de câte ori este posibil, studii medicale revizuite de experți. Rețineți că numerele din paranteze ([1], [2], etc.) sunt link-uri clickabile la aceste studii.

Dacă considerați că oricare dintre conținuturile noastre este inexactă, depășită sau îndoielnică, selectați-o și apăsați pe Ctrl + Enter.

Furunkul

Expert medical al articolului

, Editorul medical
Ultima examinare: 05.06.2019

Furunculul este o inflamație purulentă-necrotică a foliculului de păr și a țesuturilor înconjurătoare. Localizarea boils este diversă, nu poate fi numai în zona palmelor și tălpilor, deoarece nu există foliculi de păr acolo. Localizarea preferată este: antebrațul: piciorul inferior, gâtul, fața, fesele. Diagnosticul se face simplu - pe baza inspecției și a palpării.

Cauze blain

Etiologia este diversă, determinată în principal de stafilococ sau microflora mixtă. Motivele pentru introducerea infecției sunt: frecarea pielii, iritarea cu substanțe chimice, creșterea funcției transpirației și a glandelor sebacee, microtrauma, boli metabolice.

trusted-source[1], [2], [3]

Etape

Scurgeri trece prin mai multe etape de dezvoltare. Procesul începe cu ostiofoliculita: se formează un mic, dureros nodul (folicul) în grosimea dermei și se formează un abces mic (pustule) la nivelul gurii părului. Inflamarea poate fi oprită în mod conservator.

Când se extrudează, procesul se adâncește, se extinde la foliculul de păr și la țesutul din jur. Se dezvoltă stadiul de infiltrare. Pustula este deschisă, părul cade. Edemul și hiperemia cu marginile neclare; se formează un infiltrat în centru, care se ridică conic deasupra pielii - este roșu violet deasupra ei și se diluează. Mărimea fierbelor variază de la 1 la 2 cm, inflamația reactivă a țesuturilor înconjurătoare poate fi mai extinsă.

În ziua a 3-4, stadiul formării abcesului se dezvoltă: infiltrarea se înmoaie, pielea de deasupra se rupe cu eliberarea unei cantități mici de conținut purulente și se expune vârful tijei purulent-necrotice. El poate respinge cu auto-vindecare. Edemul pronunțat și hiperemia în jurul valorii de fierbere, tijă intim sudate la țesuturi și localizarea pe față indică un curs "malign" al firii și posibile complicații. Pacientul trebuie să fie trimis la un spital. De pericol deosebit sunt boils, localizate în partea de mijloc a feței (de la sprâncene - până la colțurile gurii).

Sângele venos din această zonă intră prin vene angulare ale feței (vena oftalmiha) direct în sinusurile cavernoase ale craniului, care pot determina meningita purulentă. Adesea, fiertele pe față sunt complicate de abcesele submandibulare, ca rezultat al limfadenitei.

Sărmăriile altor site-uri, deși rare, pot provoca alte complicații: limfangita și limfadenita, mai frecvent cu localizarea membrelor; osteomielita, în special atunci când este localizată pe suprafața anterioară a tibiei, cu trecerea inflamației purulente la periostru; sepsis, atunci când încearcă să extrude o tijă sau chiuretaj de granulare, distribuția purulente abces pe tipul de proces cu trecerea la rubin, flebită, tromboflebită, în cazurile care implică inflamația venelor.

trusted-source[4]

Diagnostice blain

Formarea diagnosticului se face în conformitate cu următoarele principii: diagnosticul este indicat - "furuncul"; localizare numai pe un segment al corpului, fără clarificare; etapa a procesului.

De exemplu: "furuncul inferior inferior drept, stadiul de infiltrare"; "Fier de facial, stadiul formării abceselor." Dacă există mai multe fierbe în aceeași regiune anatomică, diagnosticul indică: "boils multiple", numele regiunii anatomice și stadiul procesului; de exemplu, "fierberea mai multor corpuri în stadiul de infiltrare".

Cu boală multiplă pe tot corpul, de obicei în stadii egale de dezvoltare, care indică natura sistemică a bolii, se face un diagnostic: "Furunculoza". Acești pacienți sunt adresați unui dermatolog.

trusted-source[5]

Ce trebuie să examinăm?

Cine să contactați?

Tratament blain

Este necesară recuperarea focarelor de infecție cronică, a dietei de restricție cu carbohidrați.

Cu un singur furuncul posibila numai terapia locala - Antibiotice cum ar fi cu multiple fierbe si furunculoze (Levomikol, Levosin etc. În cazul unei singure furuncul localizare periculoase (zona nasolabiale triunghi, nas, buze) - ihtiolamoniu pur, căldură uscată, UHF pe furuncul pătruns. Cloxacilină 500 mg de 4 ori pe zi, cefalosporine, 500 mg de două ori pe zi, rifampicină 600 mg / zi, o dată pentru 7-10 zile, clindamicină 150 mg / zi etc.). În cazul ciclului recurent de cronică a procesului, se utilizează, de asemenea, vitamine (A, C și B) specifice (toxoid stafilococic, aptifagin, vaccin) și imunoterapie nespecifică. În cazul unei fierbe mari și al necrozei extinse, se utilizează intervenția chirurgicală. Diferitele antiseptice și unguente antibacteriene sunt utilizate în exterior. În caz de respingere slabă a unei tije necrotice, se utilizează enzime proteolitice (1% tripsină, chimopsip, etc.).

trusted-source[6], [7]


Portalul iLive nu oferă consultanță medicală, diagnosticare sau tratament.
Informațiile publicate pe portal sunt doar de referință și nu ar trebui utilizate fără consultarea unui specialist.
Citiți cu atenție regulile și politicile ale site-ului. De asemenea, puteți să contactați-ne!

Copyright © 2011 - 2020 iLive. Toate drepturile rezervate.