Fact-checked
х

Tot conținutul iLive este revizuit din punct de vedere medical sau verificat pentru a vă asigura cât mai multă precizie de fapt.

Avem linii directoare de aprovizionare stricte și legătura numai cu site-uri cu reputație media, instituții de cercetare academică și, ori de câte ori este posibil, studii medicale revizuite de experți. Rețineți că numerele din paranteze ([1], [2], etc.) sunt link-uri clickabile la aceste studii.

Dacă considerați că oricare dintre conținuturile noastre este inexactă, depășită sau îndoielnică, selectați-o și apăsați pe Ctrl + Enter.

Cercetarea forței musculare

Expert medical al articolului

Oncolog, radiolog
, Editorul medical
Ultima examinare: 11.04.2020

Forța musculară este o măsură cantitativă care exprimă abilitatea mușchiului de a contracta în timpul contracarării forței sale externe, inclusiv gravitației. Cercetarea clinică a rezistenței musculare evidențiază în primul rând scăderea acesteia. O evaluare preliminară și tentativă a rezistenței musculare începe cu a afla dacă subiectul poate efectua mișcări active în toate articulațiile și dacă aceste mișcări sunt efectuate în întregime.

Găsirea limitare, medicul produce miscare pasiva la nivelul articulațiilor afectate pentru a preveni leziunile locale ale sistemului musculo-scheletice (mușchi și contracturile articulare). Restricția mișcărilor pasive în articulație, cauzată de patologia osteoarticulară, nu exclude faptul că pacientul poate fi redus puterea musculară. În același timp, lipsa sau limitarea mișcărilor voluntare active la mișcările pasive deplini în starea de veghe și de lucru cu medicul pacientului sugerează că cauza tulburării, cel mai probabil, este patologia sistemului nervos, joncțiuni neuromusculare și mușchi.

Termenul " paralizie " (plegia) înseamnă absența completă a mișcărilor active din cauza unei încălcări a inervației mușchilor corespunzători, iar termenul "pareză" - reducerea forței musculare. Paralizia mușchilor unui membru se numește monoplegie, paralizia mușchilor faciali inferiori, a mâinilor și picioarelor pe aceeași parte a corpului - hemiplegie; paralizia mușchilor ambelor picioare - paraplegie, paralizia mușchilor tuturor celor patru membre - tetraplegie.

Paralizia / pareza poate fi rezultatul înfrângerii atât a neuronului motric central (superior), cât și periferic (inferior). În consecință, se disting două tipuri de paralizii: paralizia periferică (flaccidă) apare din cauza deteriorării neuronului motor periferic; central (spastic) - ca urmare a înfrângerii neuronului motor central.

Deteriorarea neuron motor central unic ( de exemplu, atacul cerebral ), mușchii membrelor afectate în grade diferite. La mână sunt afectează în principal răpitorii (mușchii) și extensorii alocare (extensori) și pe jos - flexori (flexori). Pentru a învinge sistemul piramidal la nivelul capsulei interne (unde axonii celulelor Betz piramidale sunt foarte compacte) , caracterizată prin formarea de braț postura patologice Wernicke-Mann pacientului este îndoit și este dat trunchiul, iar Îndreptați picior și mersul pe jos este pus deoparte , astfel încât stiva se mișcă peste arc ("mâna întreabă, momeala piciorului").

In patologia periferica a neuronilor motori leziune la fiecare nivel ( care implică corn frontal al măduvei spinării, rădăcina nervului spinal, ale nervilor periferici sau plexus) tip are o distribuție caracteristică de slăbiciune musculară (myotome, nevrotic). Slăbiciune musculară nu este numai neurogenică: aceasta are loc la o leziune primară a mușchilor (miopatie), și patologia sinapselor neuromusculare ( miastenia gravis ). Boala comună poate fi însoțită de o restricție semnificativă a mișcării în ea din cauza durerii, astfel încât sindromul de durere judeca slăbiciune musculară și prezența tulburărilor neurologice ar trebui să fie precaut.

Evaluarea forței musculare

Pentru a evalua puterea musculare pacientului i se cere să efectueze o mișcare care numita contracție a anumitor mușchi (mușchi), stabili poziția și mențineți brațul în poziția de contracție maximă, în timp ce cercetătorul încearcă să depășească rezistența testului și se întind musculare. Astfel, în studiul forței musculare în practica clinică, cel mai adesea condus de principiul "tensiunii și depășirii" : medicul contracarează mușchiul exercitat de pacient și determină gradul de efort necesar pentru aceasta. La rândul lor, examinați diferite mușchi sau grupuri de mușchi, comparând partea dreaptă și cea stângă (astfel încât este mai ușor să identificați o slăbiciune ușoară a mușchilor).

Este important să respectați anumite reguli ale anchetei. Astfel, în evaluarea puterea mușchilor care iau departe umăr, medicul ar trebui să stea în fața pacientului și pentru a asigura rezistența la mișcarea de doar o parte (dar nu se apleca peste ședinței pacient, punând presiune pe brațul pacientului, întreaga masă a corpului). În mod similar, evaluarea efectului flexorilor degetelor, medicul utilizează numai cu degetul, echivalent cu testat, dar nu se aplică din cauza mâinii sau a întregului braț în ansamblu. Este, de asemenea, necesar să se facă corecții pentru copil sau pentru pacienții vârstnici. Forța musculară este de obicei evaluată în puncte, cel mai adesea pe un sistem cu 6 puncte.

Criterii pentru evaluarea forței musculare pe un sistem cu 6 puncte

Marca

Forța musculară

0

Reducerea musculaturii este absentă

1

Contracție vizibilă sau palpabilă a fibrelor musculare, dar fără efect locomotor

2

Mișcările active sunt posibile numai atunci când acțiunea de gravitație este îndepărtată (membrul este așezat pe suport)

3

Mișcări active în volum total sub acțiunea gravitației, o scădere moderată a forței cu contracție externă

4

Mișcări active în volum total sub acțiunea gravitației și a altor contracții externe, dar sunt mai slabe decât pe partea sănătoasă

5

Forța musculară normală

Când examinăm statutul neurologic, este necesar să aflăm puterea următoarelor grupuri musculare.

 • Flexibilii pentru gât: m. Sternodeidomastoideus (n accesorii ,. C 2 - C 3 - cervicales Nos.).
 • Extensorii gâtului, mm. Gât adânc (100 2 - C 4 - Nos cervical.).
 • Încovoiere: m. Trapez (n accesorii ,. C 2 -C 4 - nn cervicales.).
 • Umăr: m. Deltoideus (C 5 -C 6 - n . Axillaris).
 • Flexibilitatea brațului de sus în articulația cotului: m. Biceps brahial (C 5 -C 6 - n . Musculocutaneus).
 • Extensia brațului în articulație: m. Triceps brahial (C 6 - C 8 - n . Radialis).
 • Extensie în articulație radiocarpală: mm. Carpi radialis longus extensores et brevis (C 5 -C 6 - . Radialis n), m. Carpi ulnaris extensor (C 7 - C 8 - n . Radialis).
 • Contrastând degetul mare al periei: m. Policelui opponens (C 8 -T 1 - . N medianus).
 • Plumbul degetului mic: m. Abductor digiti minimi (C 8 -T 1 - n . Ulnaris).
 • Extinderea falangelor principale cu 2-5 degete: m. Extensor digitorum communis m. Digitorum m extensor. Mușchi flexor (100 7 - C 8 - .. N adânc n radiații).

 • Flexionarea șoldului în articulația șoldului: m. Iliopsoas (L 1 -L 3 - n.femoralis).
 • Extensia picioarelor în articulația genunchiului: m. Quadricepsfemoris (L 2 -L 4 - n.femoralis).
 • Flexibilitatea piciorului în articulația genunchiului: m. Biceps femoris, m. Semitendinosus, m. Semimembranosului (L 1 S 2 - n . Ischiadicus).
 • Extensia (flexia din spate) a piciorului în gleznă: m. Tibial anterior (L 4 -L 5 - n . Profund peroneus).
 • Lungirea plantară a piciorului în gleznă: m. Triceps sural (S 1 S 2 - n . Tibiali).

Grupurile musculare de mai sus sunt evaluate utilizând următoarele teste.

 • Curbarea gâtului - un test pentru determinarea rezistenței musculaturii sternocleidomastoide și a scării. Pacientul este rugat să încline (dar nu își extinde) capul în lateral și fața să se întoarcă în fața opusă înclinării capului. Medicul se opune acestei mișcări.
 • neck Extension - test pentru a determina puterea de extensorii capului și gâtului (porțiuni verticale ale mușchiului trapez, mușchii centurii ale capului și gâtului, mușchii, ridicarea lamei, mușchii semispinal ale capului și gâtului).

Pacientul este rugat să-și încline capul înapoi, împotrivă acestei mișcări.

Micșorarea umerilor - un test care determină forța trapezului. Pacientului i se oferă să "ridice din umeri", depășind opoziția medicului.

Leșirea umărului este un test pentru determinarea rezistenței musculaturii deltoide. Pacientul retrage umărul orizontal la cererea medicului; Mâna se recomandă să se îndoaie la articulația cotului. Se opun mișcării, încercând să-și coboare mâna. Rețineți că capacitatea de a menține mușchiul deltoid umăr în poziția desemnată este încălcat nu numai slăbiciunea mușchilor, dar atunci când rupte funcție trapezoidală, dintatul anterior și a altor muschi care stabilizează centura scapulară.

Îndoirea brațului de sus în articulația cotului este un test conceput pentru a determina rezistența musculaturii biceps brachii. Miscarea brațului bicepsului participă la flexia și supinarea simultană a antebrațului. Pentru a examina funcția mușchiului biceps al umărului, medicul cere subiectului să suprime încheietura mâinii și să îndoaie brațul la articulația cotului, rezistând acestei mișcări.

Extinderea brațului în articulația cotului este un test utilizat pentru a determina rezistența musculaturii triceps brahialis. Medicul devine în spatele sau în partea pacientului, îi cere să-i desfacă brațul la articulația cotului și să prevină această mișcare.

 • Extensia în articulația încheieturii mâinii este un test care ajută la determinarea rezistenței razei și extensorilor cotului mâinii. Pacientul răbdă și conduce peria cu degetele îndreptate, iar medicul împiedică această mișcare.
 • Contrastând degetul mare al mâinii este un test pentru a determina puterea mușchiului care se opune degetului mare. Subiectul este oferit să aplice cu fermitate falangia distală a degetului mare la baza falangiei proximale a degetului mic al aceleiași mâini și să reziste încercării de a dezbina falanga principală a degetului mare. Utilizați și testați cu o bandă de hârtie groasă: oferiți-o să o strângeți între degetele I și V și experiența forței de presare.
 • Conducerea degetului mic este un test pentru a determina puterea mușchiului care îndepărtează degetul mic. Doctorul încearcă să aducă restul degetelor degetul mic al pacientului, în ciuda rezistenței sale.
 • extensie principală a falangelor degetelor II-V - testul utilizat pentru a determina puterea totală a extensor al degetelor, mușchiul extensor al degetului mic și degetul arătător extensor. Pacientul distruge falangele principale ale degetelor II-V ale mâinii, când mijlocul și unghiul sunt îndoite; medicul depășește rezistența acestor degete, iar cealaltă parte își fixează articulația încheieturii mâinii.

Hip flexiunea în articulația șoldului este un test care permite determinarea forței musculaturii liacare iliace, mari și mici. Întrebați pacientul în șezut să îndoiască șoldul (aduceți-l în stomac) și, în același timp, rezistenți la această mișcare, acționați pe treimea inferioară a coapsei. Puteți examina rezistența flexiei șoldului și în poziția pacientului situată pe spate. Pentru a face acest lucru, i se oferă să-și ridice piciorul îndreptat și să-l țină în această poziție, depășind presiunea pe palma doctorului, sprijinindu-se de coapsa mediană a pacientului. Scăderea puterii acestui mușchi este atribuită simptomelor timpurii ale înfrângerii sistemului piramidal. Extensia picioarelor în articulația genunchiului este un test pentru determinarea rezistenței mușchiului cvadriceps femural. Studiul se desfășoară în poziția pacientului situată pe spate, piciorul este îndoit în articulațiile șoldului și genunchiului. Cere-i să-și desfacă piciorul, ridicându-i piciorul inferior. În același timp, ei aduc o mână sub genunchiul pacientului, ținându-și șoldul într-o poziție îndoită, cu cealaltă parte apăsând piciorul inferior în jos, împiedicându-i extinderea. Pentru a testa forța acestui mușchiu al pacientului care stă pe un scaun, cereți-i să dezbrace piciorul din articulația genunchiului. O mână se opune acestei mișcări, cealaltă - palpând musculatura contractantă.

 • Îndoirea piciorului în articulația genunchiului este un test necesar pentru a determina rezistența musculaturii hamului (muschi ischioculari). Studiul se desfășoară în poziția pacientului situată pe spate, piciorul este îndoit în articulațiile șoldului și genunchiului, piciorul este în contact strâns cu canapeaua. Încercați să îndreptați piciorul pacientului, după ce i-ați dat sarcina de a nu rupe piciorul de pe canapea.
 • Extensia (flexia din spate) a piciorului în gleznă este un test care ajută la determinarea forței musculaturii anterioare a boletului. Pacientul care se află pe spate cu picioarele drepte este rugat să-și tragă picioarele spre el, dând oarecum margini interioare ale picioarelor, în timp ce medicul se opune acestei mișcări.
 • Lungarea plantară a piciorului în gleznă este un test utilizat pentru a determina puterea tricepsului musculaturii piciorului inferior și a mușchiului plantar. Pacientul, plasat pe spate cu picioarele drepte, face flexiunea plantară a picioarelor, în ciuda opoziției palmelor medicului, care a pus presiune pe picioare în direcția opusă.

Metodele mai detaliate pentru studierea rezistenței mușchilor individuali ai trunchiului și a extremităților sunt descrise în manualele de diagnosticare topică.

Metodele de evaluare a rezistenței musculare menționate mai sus se recomandă să fie completate cu câteva teste funcționale simple, menite să testeze funcția întregului membru într-o măsură mai mare decât măsurarea rezistenței mușchilor individuali. Aceste teste sunt importante pentru a dezvălui o slăbiciune ușoară a mușchilor, ceea ce este dificil pentru un doctor să observe atunci când fixează atenția asupra mușchilor individuali.

 • Pentru a identifica punctele slabe în mușchii umărului, antebraț și încheietura mâinii pacientului i se cere să stoarcă doctorul cel mai puternic trei sau patru degete ale mâinii și în timp ce încerca să se agită elibera degetele. Testul se efectuează simultan pe partea dreaptă și pe partea stângă pentru a compara puterea lor. Trebuie avut în vedere faptul că forța de bărbierit este mai dependentă de siguranța mușchilor antebrațului, astfel încât atunci când mușchii mici ai mâinii sunt slabi, strângerea de mână poate rămâne destul de puternică. Este posibil să se măsoare cu precizie forța comprimării periilor utilizând un dinamometru. Test de mâner permite dezvăluirea nu numai slăbiciunea mușchilor mâinii, dar, de asemenea, fenomenul efectelor miotonie observate cu astfel de boli neuromusculare ereditare, cum ar fi distrofică și miotonie congenitală. După o comprimare puternică a pensulei sale într-o pumn sau o presare puternică a mâinii altcuiva, pacientul cu fenomenul de miotonie nu-și poate elibera rapid peria.
 • Pentru a descoperi slăbiciunea părților proximale ale picioarelor, examenul trebuie să iasă din poziția ghemuită fără ajutorul mâinilor. Copiii trebuie să observe cum se ridică de pe scaun. De exemplu, cu miodistrofia lui Duchenne copilul recurge la tehnici auxiliare când se ridică ("auto-alpinism").
 • Pentru a identifica slăbiciunea părților distal ale picioarelor, pacientul este oferit să se ridice și să fie ca tocuri și "degetele de la picioare".
 • Pereza centrală (piramidal) a mâinilor poate fi identificată invitând pacientul cu ochi închisi să-și țină brațele drepte cu suprafețe palmar aproape atinge ușor peste nivelul orizontal (testul Barre pentru membrele superioare). Mâna din lateral a parezei începe să coboare, în timp ce încheietura mâinii este îndoită în articulația încheieturii mâinii și se rotește spre interior ("driftul pronatorului"). Aceste tulburări posturale sunt considerate a fi semne foarte sensibile ale parezei centrale, permițându-i să fie detectată chiar și atunci când un studiu direct al forței musculare nu dezvăluie nici o perturbare.
 • La pacienții cu suspiciune de miastenie gravis este important să se stabilească dacă slăbirea mușchilor capului, trunchiului și extremităților în timpul exercițiilor fizice crește. Pentru aceasta, își întind brațele și se uită la tavan. În mod normal, o persoană poate fi în această poziție timp de cel puțin 5 minute. Utilizați și alte teste de provocare a oboselii musculare (squats, numărătoarea tare la 50, deschiderea și închiderea ochilor). Oboseala miastenică cel mai obiectiv poate fi detectat cu ajutorul unui dinamometru: măsura puterea mâinii încleștat într-un pumn, atunci pacientul efectuează 50 de contracții rapide intense de ambele mâini într-un pumn, apoi din nou efectuate perii dinamometru. În mod normal, forța de comprimare a periilor rămâne practic la fel înainte și după această serie de comprimare a pensulei în pumn. În miastenia gravis, după o presiune fizică asupra mușchilor mâinii, forța de comprimare a dinamometrului scade cu mai mult de 5 kg.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7]


Portalul iLive nu oferă consultanță medicală, diagnosticare sau tratament.
Informațiile publicate pe portal sunt doar de referință și nu ar trebui utilizate fără consultarea unui specialist.
Citiți cu atenție regulile și politicile ale site-ului. De asemenea, puteți să contactați-ne!

Copyright © 2011 - 2020 iLive. Toate drepturile rezervate.