^

Sănătate

A
A
A

Celulita si cum sa o lupti

 
, Editorul medical
Ultima examinare: 23.11.2021
 
Fact-checked
х

Tot conținutul iLive este revizuit din punct de vedere medical sau verificat pentru a vă asigura cât mai multă precizie de fapt.

Avem linii directoare de aprovizionare stricte și legătura numai cu site-uri cu reputație media, instituții de cercetare academică și, ori de câte ori este posibil, studii medicale revizuite de experți. Rețineți că numerele din paranteze ([1], [2], etc.) sunt link-uri clickabile la aceste studii.

Dacă considerați că oricare dintre conținuturile noastre este inexactă, depășită sau îndoielnică, selectați-o și apăsați pe Ctrl + Enter.

Celulita este mai mult o problemă de sex feminin, deoarece fiziologia masculină nu sugerează acest coaja de portocale urât. Dar femeile trebuie să găsească cele mai sofisticate mijloace de combatere a celulitei, în special în șolduri.

Citește de asemenea: Celulita: de unde vine coaja de portocal neapreciat?

Ce este celulita?

Aceasta nu este doar aspectul urât al pielii, ci și schimbările interne ale grăsimii subcutanate. În ea, metabolismul este rupt, țesutul gras este înfundat cu toxine, nu primește sânge și, prin urmare, toate substanțele nocive nu sunt îndepărtate din mușchi și din țesutul adipos. Această țesătură nu mai poate deveni netedă și frumoasă până când fluxul de sânge din ea este restabilit.

Limfa, de asemenea, complică, și sub piele, noduli mici sunt ușor de palpabil, care este dificil de îndepărtat. Este suficient să strângeți pielea coapsei sau feselor - iar coaja de portocal devine vizibilă. În ultimele etape ale celulitei, coaja de portocale este vizibilă și fără a stoarce pielea cu degetele.

Este celulita o inflamare sau nu?

Acum câteva decenii sa crezut că celulita este un proces inflamator. Dar nu este așa. Studiile arată că procesul de inflamare a celulitei nu are loc.

Una dintre teoriile declanșării acestei boli este că celulita apare pe fondul unui dezechilibru al hormonilor din organism. În special, dezvoltarea celulitei afectează hormonii sexuali. În cazul în care celulita apare pe fondul obezității, vinovăția dezvoltării acesteia poate fi o glandă tiroidiană anormală. Apoi celulita este luată pentru a trata și altfel - dacă această boală nu este însoțită de alte tulburări în organism, în țara noastră celulita este de obicei corectată ca un defect cosmetic și nu ca o boală gravă.

Bulimia ca cauză a celulitei

Bulimia este o boală teribilă care provoacă atacuri de apetit brutal și apoi o persoană provoacă vărsături. Din cauza bulimiei, metabolismul încetinește, o persoană nu își poate controla greutatea și se îmbunătățește.

Medicii francezi cred că celulita poate apărea din cauza bulimiei, în special - deoarece persoana este prea multă. Bulimia este un indicator care arată că în organism, pe lângă această boală, se dezvoltă o serie de alte boli. Printre acestea se pot manifesta tirotoxicoză, diabet, nevroză. Toate aceste boli sunt asociate cu greutate excesivă și celulită.

Dacă aveți o problemă cu creșterea apetitului, trebuie să vă schimbați stilul de viață. Ai nevoie de mai puțin să mănânci făină, mâncăruri dulci, grase și picante, precum și să joci sporturi. Uneori, oamenii se mananca prea mult pentru a se calma si a lua bucurie cu mancarea. Aceasta este cea mai rapidă și mai ușoară sursă de obținere a rezultatelor pozitive. Dar dacă înlocuiți această sursă cu alte, cele mai active, vă puteți aduce mult mai mult în lupta pentru o figură bună.

trusted-source[1], [2], [3], [4]

Grupuri de risc

Mai multe pline de femei sunt predispuse la celulita, deși pot apărea și la oameni subțiri. Ambii trebuie să stabilească o dietă mai sănătosă și să includă vitaminele în meniu.

Mai mult de 300 de diete sunt înregistrate oficial în lume. Și cel puțin una dintre aceste diete este folosită de soți pentru a pierde în greutate. Mulți dintre ei pierd greutatea incorect: mai întâi exclude grăsimea și carbohidrații din dietă și apoi câștigă rapid greutate. Acest lucru nu contribuie la lupta împotriva celulitei. Statisticile arată că doar una din 200 de femei se află în mână și își poate menține greutatea după ce a trecut printr-o dietă mai mult de un an.

Unde se concentrează celulita?

Pe șolduri și fese, coaja de portocală apare în primul rând, și acolo este cel mai mult. Acesta nu a acordat o atenție timp de mai mulți ani, dar în America, femeile au decis ca solduri si fese lor ar trebui să fie netedă și chiar, astfel încât coaja de portocala numit cuvântul „celulita“, tradus din limba latină - „celulă“.

Diagnosticul celulitei

Aveți sau nu celulită, puteți verifica în centrul de diagnosticare sau în departamentul de dermatologie. Există o diagnoză specială a computerului care vă va ajuta să stabiliți în ce stadiu de dezvoltare există celulita și dacă există vreunul.

În cazul în care există celulită, femeia va avea un raport incorect al țesutului muscular și a țesutului subcutanat gras, iar lichidul tisular nu va fi suficient. În stadiul inițial al dezvoltării celulitei, nu este nevoie de tratament special, este suficient să se modifice dieta și să se crească activitatea fizică. În etapele ulterioare ale dezvoltării celulitei, vor fi necesare deja pregătiri speciale.

trusted-source[5], [6], [7], [8], [9], [10], [11]

Tratamentul celulitei în străinătate

Acolo este tratat ca o tulburare gravă separată în corpul uman, de aceea se angajează să se trateze chiar dacă persoana este altfel sănătoasă. În America, luați în considerare în special femeile aflate în perioada menopauzei.

Citește și: Cum să scapi de celulita pe picioare: 5 moduri eficiente

Realizând că această boală este asociată cu producerea inadecvată a multor hormoni, celulita este vindecată cu unguente și creme cu hormoni în compoziție. Aceste creme conțin hormoni de testosteron și progesteron care ajută la combaterea coajei de portocale.

Metode de combatere a celulitei

Deoarece fiecare a cincea femeie suferă de celulita la fiecare 30-40 de ani, medicii din țara noastră practică o nouă direcție în medicină - endocrinologia estetică. Este o știință care folosește metode de tratament hormonal pentru a remedia defectele tenului.

Îndepărtăm bolile concomitente

Aceste boli pot fi inflamații infecțioase, tulburări ale fluxului limfatic și sanguin, defecte ale posturii, varicozitate, osteoporoză, umflarea picioarelor.

Este necesară eliminarea infecției din organism. Pentru a le rezolva, este necesar să se ia medicamente antiinflamatorii și antiinfecțioase la recomandarea unui medic. Infecțiile pot apărea în cavitatea orală, în dinții și gingiile bolnavi. Pentru a le elimina, trebuie să contactați medicul dentist.

Este necesară corectarea posturii

Acest lucru se poate face prin exerciții speciale, inclusiv cu ajutorul aparatelor ortopedice. Dacă o persoană se îndoaie, are un defect care poartă, aceasta poate provoca stagnarea limfă, sânge, iar stagnarea poate perturba fluxul de sange la toate partile corpului, inclusiv solduri, fese - concentrația celulitei.

Pentru a scăpa de celulită, este important să scăpați de vene varicoase

Varicozitatea sugerează fenomene stagnante în vene și o încălcare a fluxului sanguin în ele. Sistemul circulator este unul, așa că fenomenele stagnante din venele picioarelor provoacă celulita - stagnarea țesutului gras subcutanat.

Este necesar să scapi de umflarea picioarelor

Acest lucru se poate realiza prin diuretice și luând medicamente conform recomandărilor medicului. Cauza edemului picioarelor poate fi schimbarea hormonală la femeile de peste 35-40 de ani.

Înainte de începerea fluxului menstrual, crește nivelul de estrogen al femeii în organism. Acest lucru afectează fluxul sanguin și fluxul limfatic, picioarele se pot umfla. Aceasta poate fi însoțită de flatulență (descărcare involuntară a gazelor).

Este necesar să se ajusteze activitatea tractului gastro-intestinal

Acest lucru se poate face la recomandarea unui medic cu ajutorul medicamentelor și alimentației. Când intestinul și stomacul operează bine, fluxul sanguin și fluxul limfatic se vor îmbunătăți, de asemenea. În plus, va fi mai ușor să luați vitamine și alte substanțe utile care, din cauza efortului intestinal slab, nu au fost absorbite mai devreme.

Trebuie să renunți la fumat

Fumatul complică fluxul de oxigen în sânge și provoacă congestie venoasă. De asemenea, fumatul provoacă tromboză a vaselor de sânge, aceasta determină riscul de celulită datorată acumulării de toxine în țesuturi.

Etapa inițială a celulitei

Cum să verificați dacă aveți tendința de a dezvolta celulita? Stați în fața oglinzii, aliniați-vă spatele, puneți-vă mâinile la cusături. Puneți picioarele în poziția "împreună". Ridicați mâinile sus.

Urmăriți-vă șoldurile. Dacă au o îngroșare de sus și înainte de a nu fi, atunci aceasta poate fi etapa inițială a dezvoltării celulitei.

Dacă încă vă îndoiți dacă aveți celulită, strângeți degetul mare și arătătorul cu pielea de pe șolduri. Dacă între degete vedeți umflături, înseamnă că celulita vă duce deja în labele sale tenace.

Dacă acest lucru nu este un indicator pentru dvs., consultați un specialist - dermatolog și endocrinolog.

Cum să tratăm celulita?

Este important să vă formați dieta în așa fel încât să nu aveți zile de post și zile de supraalimentare. Cu un astfel de mod de hrănire, grăsimile încep să fie depozitate "în rezervă". Metabolismul încetinește în așa fel încât depozitele grase să devină din ce în ce mai mult.

Citește și: Metode cosmetice de combatere a celulitei

Practic, ele sunt depuse pe talie și șolduri.

O astfel de nutriție instabilă, cu excepția celulitei, duce la efecte secundare. Studiile specialiștilor britanici au arătat că ședința privind dietele stricte agravează memoria și activitatea creierului în ansamblu.

Mai ales periculoase sunt așa-numitele diete rapide, atunci când o persoană se limitează la aproape totul, și mono-diete, atunci când dieta este maxim dezechilibrată.

Medicină alternativă pentru tratamentul celulitei

Cu ajutorul acestor rețete, o persoană poate elimina aspectul celulitei și poate scădea în greutate și poate reduce umflarea picioarelor și poate face față altor boli concomitente care provoacă coaja de portocale.

trusted-source[12], [13], [14], [15], [16]

O reteta pentru reducerea apetitului

Pentru a reduce apetitul, puteți folosi această rețetă. Puneți stigmă de porumb cu un pahar de apă fiartă abundentă. Trebuie să fie insistat timp de până la 6 ore și filtrat. Luați această perfuzie posibilă timp de 14 zile, apoi o pauză de o lună.

Doza - 30 picături de 4 ori pe zi înainte de a mânca.

Infuzie pentru accelerarea metabolismului

Pentru a activa metabolismul, puteți prepara această încărcare a plantei. Luați 3 bucăți de fructe de fenicul și 3 părți flori de mușețel de mușețel, 4 părți de coacăze negre și 4 părți de mentă (frunze). Se toarnă un pahar de apă clocotită și se insistă timp de 3-4 ore. Infuzia de băutură trebuie să fie de 1 lingură de 3 ori pe zi timp de 2 săptămâni. Apoi faceți o pauză de săptămână și continuați cursul tratamentului.

Infuzie împotriva edemelor

Dacă celulita este însoțită de umflarea picioarelor și de constipație, merită să luați o astfel de perfuzie. Se luptă bine cu edemul și celulita și, de asemenea, activează metabolismul.

Luați trei părți din coaja cătină, o parte din rădăcinile păpădie, o parte din fructul de fenicul și o parte din rădăcinile de pătrunjel, o parte din frunzele de menta. Se toarnă toate acestea cu apă clocotită și insistă în timpul zilei. Apoi perfuzia tensioasă ar trebui să fie luată în fiecare zi pentru 400 g pe stomacul gol. Cursul de tratament este de până la 10 săptămâni.

Dieta Piekhi

Dieta Edita Pieha ajută la combaterea depozitelor de celulită și a excesului de greutate. În loc de carne trebuie să mănânci pește (capul nu este mai des decât 1 timp în 2 săptămâni), sau carnea poate fi înlocuită cu legume. Meniul ar trebui să includă varză, sfeclă roșie, porumb, ciuperci, cereale (numai mannoia ar trebui exclusă, contribuie la un set de kilograme în plus.

Nu există aproape nici o bucată de roșii și cartofi în meniu, dar există morcovi, și brânză, ouă, lapte este mai bine aproape excluse din dieta, deoarece acestea sunt slab absorbit în corpul unui adult.

Produsele Pieha aproape nu sare, iar dacă doriți ceva sărat, puteți aplica sos de soia. De asemenea, zahărul promovează depozitele de celulită, este mai bine să o înlocuiți cu miere, care este dizolvată în apă.

În ceea ce privește pâinea, alb este mai bine să nu mănânce - pâine mai folositoare făcute din făină de secară, negru sau gri. După ce o persoană a mancat, ar trebui să existe un sentiment ușor de foame. Trebuie să te ridici și să te plimbi în loc să minți. Mersul pe jos este foarte bun pentru stabilirea metabolismului și prevenirea celulitei. Cel mai bine este să practicați mersul pe jos timp de cel puțin 30-40 de minute la rând.

trusted-source[17], [18]

Cum sa alegi o dieta anti-celulita?

Principiul principal al unei alimentații corecte este să minimizeze sarea și zahărul din dietă - ele sunt deja suficiente pentru alimentele pe care le consumăm. Dacă o persoană mănâncă o mulțime de fructe și legume, el îmbunătățește activitatea stomacului și a intestinelor, deoarece în legume și fructe o mulțime de fibre. Ea face posibilă activarea proceselor metabolice, în special a metabolismului acizilor grași.

Cea mai mare parte a fibrei este conținută în dovlecei, bine în acest sens, de asemenea, morcovi, afine, șobolan. Acesta din urmă are și o mulțime de iod, care îmbunătățește funcția tiroidiană, activează producția de hormoni de către acest organ și îmbunătățește metabolismul grăsimilor.

Pierdere în greutate fără post

Această metodă de a pierde în greutate a fost oferită de fiziologul Minvaleev din orașul St. Petersburg. Datorită acestei metode de a pierde în greutate, organismul nu suferă de stres, din cauza căruia metabolismul și persoana se încetinesc, de obicei, dar, dimpotrivă, devine mai bine, acumulează grăsimi. Dacă nu vă expuneți corpul la stres, acesta atinge obiectivul pe care l-ați stabilit - pierdeți în greutate.

Studiile au arătat că energia pe care o persoană a petrecut-o astăzi este reumplută în două zile. Prin urmare, salvați pe alimente ar trebui să fie, de asemenea, două zile mai târziu - aceasta permite unei persoane să piardă în greutate rapid și fără stres. Ce înseamnă salvarea pe alimente? Adică, în a treia zi după efort fizic, trebuie să avem un mic dejun bun, iar acest meniu ar trebui să conțină minerale și vitamine.

Dar în loc de prânz și de cină trebuie să beți. Sau ceai verde, cafea sau decocții pe bază de plante. Cofeina, care se găsește în cafeaua de cereale sau în ceaiul negru, ajută la eliberarea glucozei și la administrarea acesteia în sânge.

Cafeina este numită medicament simpaticadrenal datorită proprietății sale de a face glucoza în sânge o substanță liberă. În plus față de băuturi cu băutură de cafea pentru cină băutură cu șolduri de trandafir (conține o mulțime de vitamine). Pentru gust și pentru a îmbunătăți imunitatea, adăugați miere.

Cu o astfel de nutriție, organismul va completa rezervele de energie din magazinele de țesut gras și nu din alimentele pe care le-ați mâncat. Datorită acestei metode, puteți pierde în greutate în confort, dar nu distrugeți starea pielii, unghiilor, părului, nu încetați metabolismul.

Reaprovizionarea fluidului în organism

Corpul reține fluidul, mai ales atunci când mănâncă feluri de mâncare cu sare. Retenția de lichide în organism este una dintre principalele cauze ale dezvoltării celulitei. Prin urmare, este necesar să se elimine sarea din organism și, în același timp, toxinele care se acumulează "pe rații uscate". Pentru a face acest lucru, trebuie să beți multă apă - cel puțin două litri pe zi.

Scăderea greutății pe tablete?

Dacă o persoană dorește să piardă în greutate, și, în același timp, face fata cu coaja de portocala - celulita - nu este necesar de a face acest lucru cu ajutorul de ceai pentru pierderea in greutate, dieta pastile, preparate orale, arde de grăsime. Ea nu numai că poate perturba funcționarea tractului gastro-intestinal, dar, de asemenea, pentru a rupe metabolismul apei de sare în organism, și, împreună cu metabolismul grăsimilor.

Ca rezultat, o persoana incepe umflarea picioarelor, fesele si coapsele se recupereaza, iar coaja de portocala nu pleaca. În plus, pentru a face față excesului de greutate, de asemenea, nu se obține din cauza tulburărilor metabolice.

Dar chiar dacă o persoană este hrănită în mod rezonabil, acest lucru nu este suficient pentru a lupta împotriva celulitei și sunt necesare exerciții fizice, precum și pantofi confortabili.

Afectarea cremelor anticelulitice

Dacă agenții de publicitate promite un efect instant de cremă anti-celulită, nu vă puteți lăuda: acest lucru nu se va întâmpla.

Din crema anti-celulita, coaja de portocala nu va trece. Sunt necesare măsuri cuprinzătoare. Adică substanțele care sunt conținute în creme contribuie la defalcarea grăsimilor, dar numai dacă crema este combinată cu masajul. Mâinile masseurului în lupta împotriva celulitei pot face miracole, sparge depozitele de grăsimi și eliberează priza pentru toxine.

Dar dacă o femeie contează doar asupra efectului cremei, ea va face mai mult rău decât bine - efectul fără mișcări de masaj nu va face.

Cum să înmoaie țesutul gras?

Masajul îmbunătățește fluxul sanguin, fluxul limfatic, face posibil ca depunerile grase să devină mai subțiri, mai moi, să se rupă și, ca rezultat, să fie eliminate (nu imediat). Se știe că cu cât țesutul gras este mai moale, cu atât mai repede se rupe și dispare. Și cu ea - și coaja de portocale.

Pentru masaj a fost mai eficient, trebuie să luați în fața lui un duș fierbinte, deschide porii pielii și îl înmoaie, pregătindu-vă pentru un masaj. Pentru a sparge coaja de portocala, este mai bine sa masati pielea cu o manusa sau o perie grea. O atenție deosebită trebuie acordată domeniilor problematice - fese, șolduri, talie, picioare. Aceasta poate fi o bună alternativă la cremă sau gel anti-celulită.

Cum să menținem starea de sănătate a problemelor?

Pentru a menține pielea celuloasă liberă, trebuie să purtați chilotul de închidere. În sezonul cald, poate fi chilot pentru 70 de zile sau mai mult. Distribuie fluxul sanguin în interiorul piciorului în același mod, astfel încât starea venelor se îmbunătățește treptat, iar riscul de scadere a celulitei.

Colanți cu un efect de sprijin îmbunătățesc starea țesutului muscular, accelerează metabolismul și ajută la aspectul mai subțire.

Ciorapii cu efect de tragere au un astfel de efect doar temporar, deci nu ar trebui purtați în fiecare zi. În caz contrar, venele de pe picioare se vor contracta și, invers, fluxul de sânge va încetini, s-ar putea să apară cheaguri de sânge. Din acest motiv, riscul de celulita creste, dar nu scade. Prin urmare, alegerea chilotului trebuie să fie judicioasă și planificată. Perechea suficientă de cămăși cu efect de tragere, iar restul - cu un suport, pentru purtarea frecventă.

Fizioterapie pentru eliminarea celulitei

Printre procedurile eficiente de fizioterapie se numără:

  • Miostimulyatsiya
  • drenaj limfatic
  • Pastile euclideene

Aceste proceduri se bazează pe curenții de impuls care afectează pielea și țesutul gras subcutanat, activând fluxul sanguin și fluxul limfatic, crescând elasticitatea și densitatea țesutului. Din aceasta, nutriția țesuturilor și îmbogățirea lor cu oxigen se îmbunătățește, pielea arată mai sănătoasă și mai frumoasă.

Tratamente anti-celulita

Procedurile cu ultrasunete dau un rezultat bun. Ecografia poate reduce umflarea, precum și depunerile de grăsime.

Îmbătrânirea anti-celulită cu alge ajută de asemenea să facă față coajei de portocale și să promoveze scăderea în greutate.

Învelișurile cu alge fac posibilă saturarea organismului cu microelemente utile: fier, zinc, calciu, sulf, iod, fosfor. Aceste substanțe ajută la reducerea depozitelor de celulită.

trusted-source[19]

Proceduri cu namol

De asemenea, ele au un efect anticelulitic. Resturile de nămol oferă o oportunitate de a asigura un efect de seră pentru piele. Acest lucru vă permite să deschideți porii, să îmbunătățiți fluxul sanguin, să eliminați toxinele din organism prin piele. Pielea după astfel de proceduri este strânsă, devine elastică și netedă, culoarea ei devine uniformă și frumoasă.

Intervenție chirurgicală

Aceasta va ajuta să facă față celulitei, mai ales dacă coaja de portocală se află în ultimele etape de dezvoltare. Intervenția chirurgicală nu poate fi tolerată dacă o femeie are o boală de sânge, vase de sânge, inimă, coagulabilitate sanguină scăzută.

Există, de asemenea, o metodă chirurgicală de influențare a celulitei - liposucția, aceasta fiind una dintre metodele chirurgiei plastice. Cu ajutorul acestei metode, prin aspirarea de grăsime în vid, medicul poate readuce figura la forma sa anterioară sau o poate face mult mai frumoasă.

În timpul procedurii de liposucție, medicul îndepărtează depunerile excesive de grăsime, chiar dacă o femeie care a suferit deja ani de zile și pielea ei a devenit friabilă, și-a pierdut vechea netezime. Chirurgul, care efectuează liposucția, modifică structura grăsimii subcutanate, astfel încât toxinele să nu fie depuse în el și limfa nu este stagnantă. Liposucția poate afecta părțile problematice ale corpului: fese, șolduri, picioare inferioare, abdomen.

Gimnastică

Această metodă este foarte bună pentru a scăpa de celulită - vă permite să îmbunătățiți fluxul sanguin, fluxul limfatic, să pierdeți greutatea, să construiți și să faceți pielea mai fină. Pentru această metodă, nu aveți nevoie de bani, de efort - de dorința de a face față celulitei.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.