^

Sănătate

A
A
A

Arsurile ochilor chimici

 
, Editorul medical
Ultima examinare: 17.10.2021
 
Fact-checked
х

Tot conținutul iLive este revizuit din punct de vedere medical sau verificat pentru a vă asigura cât mai multă precizie de fapt.

Avem linii directoare de aprovizionare stricte și legătura numai cu site-uri cu reputație media, instituții de cercetare academică și, ori de câte ori este posibil, studii medicale revizuite de experți. Rețineți că numerele din paranteze ([1], [2], etc.) sunt link-uri clickabile la aceste studii.

Dacă considerați că oricare dintre conținuturile noastre este inexactă, depășită sau îndoielnică, selectați-o și apăsați pe Ctrl + Enter.

Arsurile chimice ale ochilor variază de la minor până la orbire. Cele mai multe dintre acestea sunt accidente, mai puțin adesea rezultatul unui atac. 2/1 arsuri accidentale apar la locul de muncă, restul sunt acasă. Exploatările alcaline au loc de două ori la fel de des ca și arderea acidă, deoarece alcalinele sunt mai utilizate pe scară largă atât la domiciliu, cât și în industrie. Cele mai comune alcaline: amoniac, hidroxid de sodiu și var. Cele mai comune acizi sunt sulfuric, sulfuric, hidrofluoric, acetic, cromic și clorhidric.

Gradul de arsuri chimice depinde de proprietățile agenților chimici asupra expunerii suprafeței ochiului, durata expunerii (întârzierea produsului chimic pe suprafața globului ocular) și efectele însoțitoare, cum ar fi efectele termice. Alcalidele tind să penetreze mai adânc decât acizii, care coagulează proteinele de suprafață care formează o barieră protectoare. Amoniacul și hidroxidul de sodiu provoacă daune grave datorită penetrării rapide. Acid fluorhidric este utilizat în gravură și curățarea de sticlă, de asemenea, are capacitatea de a penetra rapid prin țesutul ochiului, în timp ce efectul de acid sulfuric poate fi complicată prin influența termică și de înaltă energie, după explozie a bateriei auto.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11]

Patofiziologia arsurilor chimice ale ochilor

O deteriorare a ochilor în cazul influențelor chimice severe are următorul mecanism:

 • Necroza epiteliului conjunctival și cornean cu distrugerea și ocluzia vascularizării limbii. Pierderea celulelor stem stem poate duce ulterior la o creștere a conjunctivei și vascularizării corneei sau la formarea defectelor epiteliale cu ulcerații și perforații. Alte efecte pe termen lung includ afectarea umezită a suprafeței oculare, formarea simfonomului și curbura cicatricială.
 • Penetrarea mai profundă determină eliberarea și precipitarea glicozaminoglicanilor, opacitatea stratului corneei.
 • Penetrarea agentului chimic în camera anterioară determină deteriorarea irisului și a obiectivului.
 • Deteriorarea epiteliului ciliar împiedică producerea de ascorbat, care este necesară pentru sinteza colagenului și pentru regenerarea corneei.
 • Este posibil să apară hipotensiune și ftiză a globului ocular.

Epiteliul epiteliului și vindecarea stroma:

 • Epiteliul se vindecă prin migrarea celulelor epiteliale, care se formează din celulele stem ale limbusului.
 • Fagocitoza are loc cu keratocite de colagen deteriorat și o nouă sinteză.

Ce te deranjează?

Evaluarea severității arsurilor chimice ale ochilor

Arsurile chimice acute sunt împărțite în funcție de gravitatea planificării tratamentului adecvat și a prognozei finale. Evaluarea severității se face pe baza integrității transparenței corneei și a severității ischemiei limbilor. Mai târziu, se evaluează umplerea vaselor adânci și superficiale ale limbusului.

 1. Gradul I: cornee clară și absența ischemiei limbale (prognoză excelentă).
 2. Gradul II: opacitatea corneei, dar cu detalii vizibile ale irisului, ischemia mai mică de 1/3 (120) membre (prognostic bun).
 3. Gradul III: pierderea completă a epiteliului cornean, turbiditatea stratului, mascarea detaliilor irisului, ischemia de la 1/3 la jumătate (de la 120 la 180) membre (prognostic prudent).
 4. Gradul IV: Cornea totală turbidă și ischemia mai mult de jumătate (> 180)) membre (prognostic foarte slab).

Alte modificări care trebuie luate în considerare în evaluarea inițială: durata pierderii epiteliului corneei și a conjunctivului, modificări ale irisului, starea lentilelor și presiunea intraoculară.

trusted-source[12], [13], [14], [15], [16], [17], [18], [19], [20]

Ce trebuie să examinăm?

Cine să contactați?

Ajutor de urgență cu arsură chimică a ochilor

Arsura chimica este singura leziune oculara care necesita un tratament imediat fara a studia istoria si a face cercetari aprofundate. Îngrijirea de urgență include următoarele.

 1. Irigarea abundentă este necesară pentru a minimiza timpul de contact cu agentul chimic și cât mai curând posibil pentru a normaliza pH-ul în cavitatea conjunctivală. Soluția fiziologică (sau echivalentul acesteia) este utilizată pentru irigarea ochiului timp de 15-30 de minute sau până când pH-ul se normalizează complet.
 2. Reversia dublă a pleoapelor ar trebui efectuată astfel încât fiecare fragment de material rămas în bolta conjunctivală, cum ar fi var sau ciment, să poată fi îndepărtat.
 3. Tratamentul chirurgical al secțiunilor necrotice ale epiteliului cornean trebuie efectuat ținând cont de reepitelizarea ulterioară.

trusted-source[21], [22], [23], [24]

Tratamentul medical al arsurilor artificiale ale ochilor

Deteriorările moderate (grade I-II) sunt tratate cu un curs scurt de steroizi locali, cu cicloplegie și cu un curs preventiv de antibiotice timp de aproximativ 7 zile. Scopul principal al tratării arsurilor mai severe este reducerea inflamației, regenerarea epitelială și prevenirea ulcerației corneene.

 1. Steroizii reduc inflamația și infiltrația neutrofilă, însă încetinesc vindecarea stromală, reducând sinteza colagenului și inhibând migrarea fibroblastelor. Din acest motiv, administrarea topică a steroizilor poate fi benefică la începutul tratamentului și ar trebui inversată după 7-10 după-amiaza, când formarea ulcerului cornean este cel mai probabil. Acestea pot fi înlocuite cu medicamente antiinflamatoare nesteroidiene care nu afectează funcția de keratocite.
 2. Acidul ascorbic modifică starea țesuturilor afectate și îmbunătățește vindecarea rănilor, asigurând sinteza colagenului matur datorat fibroblastelor corneene. La nivel local, ascorbat de sodiu 10% este instilat la fiecare 2 ore în plus față de doza sistemică de 2 g de 4 ori pe zi.
 3. Acidul citric este un inhibitor puternic al activității neutrofilelor și reduce intensitatea reacției inflamatorii. Formarea complexului extracelular de calciu cu citrați (chelacina) inhibă, de asemenea, colagenaza. Citrat de sodiu local 10% este instalat la fiecare 2 ore timp de 14 zile. Scopul acestui tratament este eliminarea celui de-al doilea val de fagocite, care apare de obicei la 7 zile după arsură.
 4. Tetraciclinele sunt inhibitori ai colagenazei și, de asemenea, inhibă activitatea neutrofilelor, reducând reacția de ulcerație. Aplicați atât local cât și sistemic (de exemplu, doxiciclina 100 mg de 2 ori pe zi).

Tratamentul chirurgical al arsurilor artificiale ale ochilor

Tratamentul chirurgical într-un stadiu incipient poate fi necesar pentru revascularizarea limbusului, restaurarea populației de celule limbice și arcade. Se pot efectua una sau mai multe din următoarele intervenții:

 • Mobilizarea capsulă a tenonului și mușcarea acestuia pe membre pentru a restabili vascularizarea limbii, care împiedică ulcerația corneană.
 • Transplantul de celule stem limbale din ochiul altui pacient (autograft) sau de la un donator (alogrefă) pentru a restabili epitelizarea corneei normale.
 • Adăugarea unei membrane amniotice pentru a asigura epitelizarea și a reduce fibroza.

Tratamentul chirurgical pe termen lung poate include următoarele intervenții:

 • Eliminarea stațiilor conjunctive și simphobaronului.
 • Flanșe de transplantare ale conjunctivei sau mucoasei.
 • Corectarea deformărilor pleoapelor.
 • Keratoplastia trebuie amânată timp de cel puțin 6 luni și mai târziu pentru a asigura o rezoluție maximă a răspunsului inflamator.
 • Keratoproteza poate fi efectuată pe ochi cu cele mai mari leziuni, deoarece rezultatele transplantului tradițional sunt nesatisfăcătoare.

Mai multe informații despre tratament

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.