^

Cum afectează nichelul organismul?

, Editorul medical
Ultima examinare: 19.10.2021
Fact-checked
х

Tot conținutul iLive este revizuit din punct de vedere medical sau verificat pentru a vă asigura cât mai multă precizie de fapt.

Avem linii directoare de aprovizionare stricte și legătura numai cu site-uri cu reputație media, instituții de cercetare academică și, ori de câte ori este posibil, studii medicale revizuite de experți. Rețineți că numerele din paranteze ([1], [2], etc.) sunt link-uri clickabile la aceste studii.

Dacă considerați că oricare dintre conținuturile noastre este inexactă, depășită sau îndoielnică, selectați-o și apăsați pe Ctrl + Enter.

Cuvântul "nichel" înseamnă - nu ghiciți niciodată! - rău. Acest microelement și-a luat numele din cuvântul german "Nickel", care era numele spiritului rău al muntelui, care ar fi aruncat minereu de cupru minierelor. Când această minereu a fost topit în topitorii, gazele otrăvitoare de arsen au fost eliberate din acesta, motiv pentru care nichelul foarte lung a fost considerat o substanță foarte dăunătoare. Cum influențează nichelul organismul?

trusted-source[1], [2], [3]

Este cu adevărat periculos nichel?

Acest micronutrient a fost descoperit în 1751 de Krondstedt, minerologul suedez. Dar nici un bine pentru corpul uman din nichel nu a fost găsit până în anii 1970. Mai târziu, după cum sa dovedit, nichelul avea nevoie de corp, numai în cantități foarte mici. Nichel pentru o lungă perioadă de timp nu a recunoscut, deoarece are o toxicitate foarte mare, care este, poate avea efecte secundare grave asupra sănătății. Astfel, aditivii cu doze adiționale de nichel sunt rareori obligați și, de regulă, o persoană devine suficientă în meniul obișnuit.

Cum arată nichelul?

Nichelul este un metal, care este de obicei vopsit într-o culoare alb-argintiu. Nichelul este adesea combinat cu alte metale, formând amestecuri, cunoscute sub numele de aliaje. Nichelul este conținut în crusta pământului, ceea ce înseamnă că o anumită cantitate se găsește în apă, sol, aer și alimente. Majoritatea nichelului din corpul nostru provine din alimente care conțin acest oligoelement. De asemenea, puteți obține o doză de nichel ca efect secundar al fumatului de tutun.

Nichel în alimente

Nichelul se găsește în anumite produse alimentare, dar în cantități foarte mici. Potrivit Centrului pentru Controlul si Prevenirea Bolilor, americanii consuma in jur de 170 μg de nichel in fiecare zi, cand mananca alimentele obisnuite. Alimentele cu cea mai mare concentrație de nichel sunt ciocolata, soia, nuci, fulgi de ovăz. Apa de la robinet și fumul de țigară conțin, de asemenea, o cantitate mică de nichel. Prelucrarea de monede implică și o cantitate mică de nichel, când luați monedele în mână, nichelul penetrează fluxul sanguin prin piele.

Proprietăți utile ale nichelului

Nichelul face parte din fiecare celulă a corpului nostru. Acesta joacă un rol important în metabolizarea anumitor proteine și poate contribui la producerea de hormoni, lipide și membrane celulare. Nichelul este folosit și pentru corpul nostru pentru a transforma glucoza în energie.

Potrivit cărții Nutriție sănătoasă, fitness și sport, o cantitate mică de nichel poate ajuta corpul nostru să formeze enzime care accelerează reacțiile chimice din organism, în special pentru a ajuta la formarea de noi acizi nucleici și ADN.

Nichel Toxicitate

Prea mult nichel este considerat foarte toxic și poate avea efecte negative asupra sănătății. Cel mai frecvent efect secundar al nichelului este reacțiile alergice la acesta, înregistrate conform Centrului pentru Controlul Bolilor. Prea mult nichel în organism poate provoca tulburări gastro-intestinale, a crescut de celule roșii din sânge, stres rinichi, bronșită cronică, scăderea funcției pulmonare, și, în unele cazuri, și cancer pulmonar.

Efectele toxice ale nichelului

Apa potabilă, care are o cantitate mare de nichel, aproximativ 250 de particule pe milion, poate provoca probleme cu rinichii și celulele sanguine, dar acesta este un fenomen rar. Inhalarea fumului sau a prafului care conține compuși de nichel poate să apară dacă lucrați în industrii periculoase sau în zone nepotrivite mediului. Acest lucru poate duce la o scădere a funcției pulmonare, bronșită și un risc crescut de cancer pulmonar și cancer.

Cum influențează nichelul organismul?

Recomandări dietetice

O dieta bogata in alimente care contine nichel poate creste riscul de efecte secundare asociate cu un nivel ridicat de aport de nichel. Dacă sunteți alergic la nichel, evitați hrana și bijuteriile care conțin nichel. În prezent, nu există nicio doză zilnică recomandată de nichel, totuși, potrivit Bibliotecii Naționale de Agricultură, nivelul maxim admisibil de admisie a nichelului este de 1 mg la adulți.

Doze mici de nichel în organism - este normal, dar nivelul său crescut poate fi asociat cu efecte potențial nocive asupra mediului.

trusted-source[4], [5], [6], [7]

Utilizarea fiziologică a nichelului

Nichelul este important pentru multe animale. De exemplu, șobolanii și puii de găină trebuie să includă nichel în dietă pentru a preveni bolile hepatice. Nu se cunoaște încă dacă deficiența de nichel este importantă pentru sănătatea umană. Potrivit Institutului de Informare al SUA, nivelul scăzut de nichel din organism este asociat cu afecțiunile renale și hepatice. Nichelul poate, de asemenea, să joace un rol în funcționarea proteinelor specializate, cunoscute sub numele de enzime.

Alergie la nichel

Cea mai obișnuită metodă de influență negativă a nichelului asupra organismului uman este reacțiile alergice. Alergia la nichel cauzează adesea dermatită de contact, care este o erupție pe piele. Acest lucru se întâmplă atunci când atingeți nichelul. Această reacție apare de obicei între 12 și 48 de ore după ce ați fost expus la nichel. Poate afecta persoanele de orice vârstă. Pielea ta poate deveni roșie, uscată și mâncărime, iar transpirația poate face o reacție alergică la nichel mai rău. Alergia la nichel poate fi tratată cu medicamente OTC.

Alergia la nichel se manifestă ca dermatită de contact, de obicei pe mâini. Nichel afectează o persoană din contact cu bijuterii, butoane, elemente de fixare, produse cosmetice și detergenți, dar unele alimente conțin nichel și pot cauza o exacerbare dacă sunt consumate. Majoritatea alimentelor care conțin nichel, cu excepția midilor, sunt boabe, nuci și leguminoase care au absorbit nichelul din sol. O dietă scăzută în nichel poate fi mai sănătoasă și mai echilibrată.

Produse cu conținut redus de nichel

Este important să includeți în meniu sursele de alimente cu conținut scăzut de nichel și să evitați alimentele cu conținut ridicat de nichel. Produse cu conținut scăzut de nichel includ carne de vită, șuncă, pui, castraveti, branza, lapte, iaurt, ceapa, varza, spanac, salată, porumb, dovleac, morcovi, mere, pere și căpșuni.

Alte alimente cu conținut scăzut de nichel includ ficatul, rinichii și cârnații, dar aceste alimente nu trebuie consumate imediat, dar în porții mici, dacă doriți să vă mențineți o dietă sănătoasă. Aceste surse de proteine cu conținut ridicat de grăsimi saturate și colesterol ar trebui consumate în cantități moderate.

Ciocolata / Pulbere de cacao

Potrivit Agenției SUA pentru Substanțele Toxice și Registrului Bolilor, ciocolata este unul dintre produsele alimentare cu conținut ridicat de nichel. Ciocolata Bittersweet conține nichel concentrație de 2,6 g / g, ciocolata lapte conține nichel concentrație de 1,2 g / g și pudră de cacao pur cuprinde o concentrație de nichel de 9,8 ug / g conținut de nichel al ciocolatei este mare datorită procesului de conversie puternic și contact permanent cu mașinile din oțel inoxidabil.

trusted-source[8], [9]

Acaju

Ciculele conțin, de asemenea, o concentrație relativ ridicată de nichel. Concentrația nuci de nichel de cajă este de 5,1 μg / g. Consumul de nuci de caju poate aduce beneficii pentru sănătate, cum ar fi prevenirea calculilor biliari, dezvoltarea bolilor cardiovasculare și menținerea sănătății oaselor și a mușchilor.

trusted-source[10], [11]

Fasole

Fasolea roșie este o altă sursă bogată dietetic, cu conținut de nichel. Concentrația de nichel în fasole roșie este de 0,45 μg / g. Fasolea este, de asemenea, o sursă foarte bună de proteine, fibre, folați și magneziu, care pot avea un efect benefic asupra sănătății. Consumul de fasole este benefic pentru sănătatea inimii și pentru reglarea nivelului zahărului din sânge.

trusted-source[12], [13]

Spanac

Spanacul conține o mare cantitate de nichel natural, 0,39 g / g spanac este, de asemenea, o excelenta sursa de multe vitamine si minerale, cum ar fi vitamina K, vitamina A, calciu și potasiu. Consumul de spanac aduce multe proprietati utile, cum ar fi activitatea antiinflamatorie a organismului si prevenirea cancerului, precum si consecintele asociate cu concentratia mare de antioxidanti din acesta.

Nichelul este un element care se găsește în mod natural în sol și în multe alimente și băuturi. Potrivit Institutului Nickel din SUA, o anumită cantitate de nichel este importantă pentru germinarea și creșterea corespunzătoare a semințelor.

Institutul Nichel al SUA raportează, de asemenea, că nichelul joacă un rol important în menținerea nutrienților adecvați în solul Pământului. Poate fi alergic la nichel, care poate duce la reacții cutanate. Dacă aveți această alergie, este posibil să aveți nevoie să monitorizați aportul de nichel. Cantitatea de nichel din alimente depinde de solul în care a crescut acest produs alimentar și de pesticidele utilizate în echipamentele alimentare. Unele alimente și băuturi pe care le consumați pot conține nichel.

Ovăz, nuci și fructe uscate

Nichelul poate fi găsit în produse precum fulgi de ovăz, nuci și fructe uscate, cum ar fi caisele. Aceste produse conțin o cantitate mică de nichel. Studiile arată că prezența de nichel în organism poate ajuta la menținerea unui nivel sănătos de calciu în sânge. MayoClinic.com raportează că, dacă sunteți alergic la nichel, poate fi necesar să limitați consumul de produse care conțin nichel. Consultați-vă medicul pentru a discuta despre ratele adecvate ale consumului de nichel.

Băuturi cu nichel

Berea, ceaiul, cafeaua și toate acestea împreună pot fi o sursă de nichel. Consumul de nichel din surse alimentare poate provoca exacerbarea dermatitei. Pentru a evita acest lucru sau o posibilă alergie la nichel, puteți controla sau limita consumul acestor băuturi care conțin nichel.

trusted-source[14]

Conserve

Conservele alimentare sunt o sursă de nichel. Conservele pot include fasole, legume, fructe și pește. Dacă sunteți alergic la nichel, merită limitat consumul de produse conservate care conțin nichel.

trusted-source[15], [16]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.