^

Temperarea copiilor preșcolari: principii, mijloace, tipuri, metode

, Editorul medical
Ultima examinare: 17.10.2021
Fact-checked
х

Tot conținutul iLive este revizuit din punct de vedere medical sau verificat pentru a vă asigura cât mai multă precizie de fapt.

Avem linii directoare de aprovizionare stricte și legătura numai cu site-uri cu reputație media, instituții de cercetare academică și, ori de câte ori este posibil, studii medicale revizuite de experți. Rețineți că numerele din paranteze ([1], [2], etc.) sunt link-uri clickabile la aceste studii.

Dacă considerați că oricare dintre conținuturile noastre este inexactă, depășită sau îndoielnică, selectați-o și apăsați pe Ctrl + Enter.

Curățirea copiilor preșcolari este una dintre cele mai importante sarcini pentru părinți dacă doresc să-și vadă copilul sănătos în viitor. Până în prezent, numărul copiilor bolnavi adesea este în creștere progresivă, deci în fruntea diferitelor metode de prevenire a bolilor la copii. Încălzirea este una dintre cele mai vechi metode, dar foarte eficientă.

Indicații pentru procedură

Încălzirea este o metodă veche de vindecare a corpului, care este cunoscută de mult timp. Acum, mulți oameni sunt sceptici față de această metodă, deoarece oamenii sunt obișnuiți să trateze bolile și nu să împiedice dezvoltarea lor. Până în prezent, întărirea, ca metodă de prevenire a bolilor, este recunoscută de medicamente. Iar eficacitatea metodei poate fi explicată prin fapte și concepte științifice.

În fiziologia umană există conceptul reactivității organismului. Acest concept înseamnă că organismul uman poate răspunde la orice leziune sau boală printr-un răspuns specific. De exemplu, atunci când un virus intră în corpul uman, el se reține în primul rând pe membrana mucoasă a tractului respirator superior datorită acțiunii cilia a epiteliului. Aceasta este reacția corpului la penetrarea agentului altcuiva, adică reactivității. Dar, deseori, virusul poate merge mai departe datorită faptului că nu există un răspuns insuficient la penetrarea acestuia, ceea ce provoacă dezvoltarea bolii. Încălzirea este una dintre metodele care permite creșterea reactivității corpului copilului, adică crește forțele de protecție. Prin urmare, scopul principal al temperării copiilor de vârstă preșcolară este creșterea imunității imune și non-imune pentru prevenirea bolilor frecvente.

Se spune că atunci când copilul este crescut, obiceiurile se formează în el, care apoi formează baza vieții sale. Acest lucru se aplică sănătății și obiceiul de "a nu se îmbolnăvi". De aceea, copilul trebuie să fie temperat imediat după naștere, dar greutatea trebuie utilizată cu cunoștințe și cu moderare.

Acum există multe metode pentru dezvoltarea timpurie a copilului ca persoană, începând imediat după naștere. Și întărirea copiilor mici este unul dintre punctele de dezvoltare atât de timpurie. Firește, nu toată lumea arată această metodă, dar se poate spune cu exactitate că nu va face rău nimănui. Există anumite indicații atunci când este necesar să se efectueze o astfel de metodă de recuperare. Indicațiile pentru efectuarea temperării pentru copii sunt limitate la acele cazuri în care copilul este adesea bolnav. Se pare că acestea sunt concepte incompatibile, deoarece dacă un copil este deja bolnav, factori de risc suplimentari sub formă de apă rece sau de aer nu vor beneficia de el. Dar nu este așa. Iar sarcina principală de întărire a copiilor bolnavi este de a reduce numărul de episoade ale bolii și de a le ușura. Acest lucru se poate realiza prin obișnuirea copilului la o temperatură pe care o va îndura și apoi nu se îmbolnăvește. Există, de asemenea, indicii pentru conducere - aceștia sunt copii cu bronșită obstructivă frecventă, care ulterior au o amenințare de a dezvolta astm bronșic. Este important ca, în acest caz, hipotermia să fie factorul de declanșare pentru agravarea sau complicarea ulterioară a bolii. De asemenea, trebuie să menționați una dintre indicații - aceasta este ereditatea copilului. Dacă mama sau tata aparțineau unui grup de copii adesea bolnavi, atunci este mai probabil ca copilul să aibă probleme similare. Prin urmare, este necesar să se obișnuiască un copil cu acțiunea unor factori de mediu nefavorabili, care pot afecta morbiditatea.

Cum funcționează? Se întâmplă adesea că primul copil din familie este o mare fericire cu care mama ei nu știe ce să facă. Și aici întrebarea de a "îmbrăca" un copil este de mare importanță. Mama poate să nu fie sigură că ar trebui să îmbrace un copil pe stradă, deci principiul principal este "să nu fie înghețat". Prin aceasta, începe educația și sănătatea copilului. La urma urmei, dacă un copil este obișnuit cu o învelire constantă, atunci cea mai mică briză sau o gură de apă rece poate genera mai târziu o incidență maximă. Dacă copilul este temperat și mama este capabilă să facă acest lucru, condițiile meteorologice nu sunt capabile să crească incidența copilului. Deci, procesul de întărire funcționează - învață atât mama, cât și organismul copilului în condițiile mediului extern.

Există câteva principii pentru temperarea copiilor preșcolari care trebuie respectate pentru succes. În primul rând, începe să se întărească numai dacă copilul este complet sănătos, pentru că atunci corpul copilului are multe forțe potențiale pentru acest lucru. Un alt principiu este repetarea sistematică a procedurilor cu o creștere treptată a sarcinii. Numai în acest caz organismul dezvoltă un obicei și o reacție corectă. Este foarte important să se înceapă procesul de temperare la cel puțin 14 repetări, numai în acest caz este posibilă creșterea reactivității organismului. De asemenea, un principiu important al procesului de întărire este o abordare individuală. La urma urmei, diferite tipuri de proceduri sunt potrivite pentru fiecare copil, iar dacă copilul nu-i place procesul, acesta nu va aduce rezultatul așteptat. Prin urmare, consimțământul copilului și participarea sa personală trebuie să fie luate în considerare întotdeauna. La urma urmei, procesul de întărire poate fi organizat sub forma unui joc. Dacă părinții participă cu copilul, aceasta va crește dorința sa și va fi un exemplu excelent.

Principalul lucru pe care trebuie să-l amintiți - puteți fi temperat și necesar pentru aproape toți copiii, pentru că aceasta este o modalitate excelentă de a fi sănătoși.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7]

Tehnică întărirea copiilor de vârstă preșcolară

Temperarea copiilor preșcolari la domiciliu este cea mai convenabilă cale. Chiar și copilul într-un mediu relaxat de acasă răspunde mai bine la acest lucru. Pentru a începe, bineînțeles, trebuie să discutați cu copilul dvs. Despre ceea ce este și de ce trebuie să vă ocupați de întărire. Pregătirea pentru procesul de întărire ar trebui să înceapă prin consultarea medicului. Trebuie să vă asigurați că copilul este sănătos în prezent și să vă familiarizați cu principalele metode și tehnici de întărire. Pentru aceasta, puteți consulta un medic-fizioterapeut.

Tehnica de a efectua diferite metode diferă, dar există principii generale care trebuie urmate. În funcție de caracteristicile de temperatură ale aerului, există trei variante - peste 25 de grade, de la 15 la 25 și sub 15 grade. Când este vorba de întărire a soarelui, atunci ai nevoie pentru a începe cu o temperatură de un al doilea exemplu de realizare, și pentru a trece treptat la o temperatură mai mare de 25. Pentru a începe cu nevoia copilului de a aduce la un loc unde sunt împrăștiate raze de soare timp de zece minute. Capul trebuie acoperit. Mai mult, în timpul următoarelor cinci sesiuni, timpul petrecut la soare ar trebui să crească cu două minute. Și pentru a șaptea lecție, trebuie să schimbați regimul de temperatură cu mai mult de 25 de grade. Dar diferența nu ar trebui să fie foarte ascuțită, nu mai mult de șapte grade. Expunerea la soare ar trebui, de asemenea, să înceapă cu zece minute și să crească treptat în mod similar. În general, cursul poate fi de la două săptămâni la cel puțin trei săptămâni. Pentru cel mai bun rezultat, trebuie să repetați cursurile de două sau trei ori pe an.

Tehnica de întărire a apei are și unele caracteristici. Există regimuri de temperatură oarecum diferite - 35-37 de grade, 20-25 și sub 20 de grade. Începeți întărirea cu apă este mai bine cu o ștergere simplă. Trebuie să începeți la o temperatură a apei de 35-37. Pentru a face acest lucru, trebuie să vă dezbrăcați copilul și să ștergeți cu apă. Este foarte important ca temperatura aerului în cameră sau pe stradă să fie de 17-19 grade. După două proceduri, temperatura apei ar trebui să fie redusă la 20 de grade, iar după alte două proceduri - până la 15. Apoi, trebuie să mergeți la dousing cu apă de 20 de grade. Acest lucru ar trebui să se repetă în fiecare zi, iar după cinci până la șase proceduri puteți merge la duș zilnic. Dușul poate fi folosit după un curs de duș zilnic, mai ales un duș de contrast. Pentru a face acest lucru, trebuie să modificați temperatura de la mare la joasă. Această metodă este convenabilă, deoarece poate fi utilizată în orice moment al anului, chiar și în timpul îmbăierii copilului.

Temperarea în timpul iernii are propriile particularități, aici este foarte necesar să se trateze regimul de temperatură. Trebuie să începeți cu haine ușoare și să mergeți la o temperatură de cel puțin 5 grade. Apoi, puteți reduce treptat cantitatea de îmbrăcăminte, dar, în același timp, părăsiți pălăria. Apoi, temperatura poate fi redusă la 0, în timp ce mergi pe stradă sau faci exerciții, dar nu doar stai în frig. În acest moment, copilul trebuie să respire prin nas și să poată respira prin gură. Căștile sunt necesare, dar hainele pot fi sub forma unei jachete de toamnă care nu lasă vântul să treacă. Mai mult temperat de copii la o temperatură mai scăzută nu este recomandată.

Temperarea copiilor preșcolari în grădiniță se desfășoară mai des sub formă de plimbări zilnice pe stradă. Nu există programe speciale de temperare în instituțiile pentru copii, deoarece există multe copii bolnavi de multe ori și este dificil să le unim într-un grup care ar fi implicat în acest lucru. Dar este posibil, la cererea părinților, să se organizeze plimbări și să se facă exerciții cu copii dimineața, când aceștia vin doar la grădiniță.

Metode de întărire și modul de utilizare a acestora

Există mai multe metode de întărire și sunt folosite în cazuri diferite și pentru copii diferiți. Cele mai frecvente metode sunt rigidizarea prin aer, apă și soare. Acestea sunt factorii care pot influența starea de sănătate a copilului și această influență poate fi schimbată.

Temperarea copiilor de vârstă preșcolară poate fi efectuată în mai multe moduri. Sistemul respirator al copiilor reacționează la orice aer cu ajutorul mecanismelor de adaptare. Un astfel de mecanism este mișcarea cilia a epiteliului mucoasei nazale, care vizează încălzirea aerului, dacă este rece. Prin urmare, întărirea aerului se poate realiza cu ajutorul aerului rece. După terminarea cursului procedurilor, crește numărul de cilia a epiteliului, activitatea și funcția acestora, ceea ce face posibilă reacția mai bună la aerul rece în viitor.

Întreruperea cu apă este folosită cel mai adesea, deoarece se crede că efectul asupra organismului în timp ce este sistemic. Metodele de temperare a copiilor preșcolari cu apă sunt diferite și pot fi utilizate pe măsură ce crește sarcina. Utilizați duș, ștergeți, duș cu apă de temperaturi diferite. Puteți începe cu o ștergere simplă și numai atunci puteți ajunge la duș. Folosind această metodă, o scădere treptată a temperaturii contribuie la faptul că organele interne se obișnuiesc să lucreze în acest mod. Sistemul imunitar al copiilor reacționează mai întâi la aceste schimbări violente și poate fi chiar o exacerbare a bolii. După câteva sesiuni, se dezvoltă o reacție care vă permite să reacționați la temperaturi scăzute la o reacție protectoare, precum și o temperatură normală, "obișnuită pentru corp". Temperarea aerului copiilor preșcolari poate fi folosită chiar și în timpul iernii, atunci puteți folosi zăpada în loc de apă. Dar nu trebuie să uităm de gradul treptat al acestor activități.

Temperarea copiilor de vârstă preșcolară de către soare este aceeași metodă eficientă ca și alte metode. Efectul acestui proces este sinteza multor vitamine și substanțe biologic active sub influența soarelui. Pielea bebelușului protejează nu numai corpul de substanțe dăunătoare, ci și celulele care sintetizează formele active de vitamine. De exemplu, sub influența soarelui, se sintetizează vitamina D. Această vitamină nu numai că asigură creșterea copilului, ci și creșterea și dezvoltarea multor celule din organism. Celulele imunitare și celulele de apărare nespecifică depind, de asemenea, de vitamina D. Prin urmare, băile solare pentru un copil sunt foarte importante și trebuie să fie prezente, dar numai cu moderare. Un copil nu poate face plajă în lumina directă a soarelui, ca adult. Pentru întărire, numai lumina soarelui împrăștiată poate fi utilizată și numai în timpul radioactivității minime a luminii solare - aceasta este înainte de ora 11:00 și după ora 16:00.

Există și metode netradiționale de temperare a copiilor preșcolari, care includ utilizarea activității fizice. Bineînțeles, dansurile simple sau luptele nu intră atât de mult în conceptul de întărire, deoarece sunt încărcări mai grave. Pentru astăzi este posibil să se vadă unii părinți care obligă copiii să se angajeze în sporturi profesionale. Sportul tonifică vasele de sânge, îmbunătățește inima și alți mușchi, îmbunătățește coordonarea și respirația. Toate acestea ajută la adaptarea corpului la multe condiții nefavorabile. Dar sportul excesiv epuizează copilul și nu întărește inversul. Prin urmare, astfel de activități nu pot fi numite întărire, dacă aceasta este o măsură.

Contraindicații la procedură

Contraindicațiile la comportament pot fi generale și temporare. Contraindicații temporare - aceasta este o patologie acută sau o boală a copilului în momentul de față. De exemplu, dacă un copil are o infecție respiratorie, o infecție intestinală sau o altă boală, atunci întărirea trebuie amânată. De asemenea, dacă pe parcursul cursului copilul este bolnav, lecțiile ar trebui să fie întrerupte și apoi să înceapă din nou, nu din momentul în care sunt întrerupte. Pentru contraindicații temporare este și greutatea insuficientă a copilului, perioada după vaccinare.

Contraindicațiile generale sunt afecțiuni cum ar fi imunodeficiențe, leucemie, anemie severă, malformații congenitale. Astfel de boli cronice și cronice trebuie discutate în mod necesar cu medicul pentru astfel de numiri.

trusted-source[8], [9], [10], [11]

Consecințele după procedură

Consecințele după procedură pot fi cu o tehnică greșită. De multe ori poate exista o boală acută sub formă de bronșită, pneumonie, în cazul utilizării necorespunzătoare a diferitelor temperaturi. Complicațiile după procedură pot fi sub forma exacerbarilor bolilor cronice.

trusted-source[12], [13], [14], [15], [16]

Aveți grijă după procedură

Îngrijire după procedura de întărire este de a șterge copilul cu un prosop uscat și a pus pe haine uscate, dacă au existat proceduri de apă. Dacă copilul are o plajă de soare, atunci după procedură trebuie să îi dați copilului o băutură, pentru a restabili balanța de apă. Îngrijirea după băile de aer este de a hidratează pur și simplu pielea pentru a evita uscarea după vânt. Este important după orice procedură de întărire, astfel încât copilul să mănânce pentru a restabili forța și a sintetiza energia. 

Rezumând toate metodele, indicațiile și contraindicațiile la întărire, rămâne doar să se ofere sfaturi părinților cu privire la temperarea copiilor preșcolari.

  1. Înainte de început este necesar să se explice copilului ce ar trebui să se angajeze în întărire, că va crește sănătos și puternic.
  2. Trebuie să începeți numai atunci când copilul este sănătos.
  3. Este necesar să se consulte medicul cu privire la principalele reguli de procedură.
  4. Trebuie să lăudăm constant copilul pentru progres.

Temperarea copiilor preșcolari este unul dintre puținele mijloace de prevenire a bolilor care sunt disponibile la domiciliu. Astfel de exerciții nu sunt complicate în tehnologie și ele dezvoltă în copil nu numai imunitate puternică, ci și disciplină. Este foarte important să insufleți copiilor nu numai dragostea pentru cărți și învățare, ci și pentru un stil de viață sănătos. 

trusted-source[17], [18], [19], [20]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.