Fact-checked
х

Tot conținutul iLive este revizuit din punct de vedere medical sau verificat pentru a vă asigura cât mai multă precizie de fapt.

Avem linii directoare de aprovizionare stricte și legătura numai cu site-uri cu reputație media, instituții de cercetare academică și, ori de câte ori este posibil, studii medicale revizuite de experți. Rețineți că numerele din paranteze ([1], [2], etc.) sunt link-uri clickabile la aceste studii.

Dacă considerați că oricare dintre conținuturile noastre este inexactă, depășită sau îndoielnică, selectați-o și apăsați pe Ctrl + Enter.

Cum să crească hemoglobina în timpul sarcinii?

Expert medical al articolului

Obstetrician-ginecolog, specialist în fertilitate
, Editorul medical
Ultima examinare: 01.06.2018

Unul dintre microelementele de bază necesare pentru viața umană este fierul. Acest microelement este prezent în proteine (hemoglobină, mioglobină) și enzime diferite. Hemoglobina este o proteină complexă care face parte din celulele roșii din sânge, cu ajutorul acesteia, dioxidul de carbon și oxigenul sunt transportate la toate organele din plămâni.

După cum știți, femeile gravide trebuie să fie supuse procedurii de livrare a unui număr mare de teste și un test clinic de sânge nu face excepție. Unul dintre principalii indicatori pe care medicul le acordă atenție la examinarea și consultarea unei mame viitoare este nivelul de hemoglobină din sânge. Problema creșterii acestui indicator într-o mamă viitoare este foarte urgentă, deoarece în această perioadă crucială, jumătatea frumoasă a omenirii se confruntă cu o nevoie crescută de fier.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10]

Indicaţii

În ceea ce privește orice persoană sănătoasă, norma hemoglobinei pentru care 120 - 140 g / l, pentru femeile însărcinate, acest indicator ar trebui să fie la un nivel similar. Dar, în timpul perioadei de gestație, foarte des există o lipsă a acestui indicator (anemie cu deficit de fier) datorită faptului că organismul consumă mult mai mult fier. Problema anemiei este mai frecvent întâlnită la femeile gravide care trăiesc în orașe mari, unde afectează ecologia proastă, lipsa alimentelor naturale bogate în vitamine și microelemente. Dacă scăderea hemoglobinei survine înainte de săptămâna a 16-a de sarcină, merită acordată o atenție deosebită anemiei, deoarece apariția ei în mama presupune o lipsă de oxigen la copil.

Hemoglobina redusă la femeile care se pregătesc să devină mamă poate fi determinată de caracteristicile fiziologice și de factorii externi la care este expusă o femeie. Iată câteva dintre ele:

 • Scăderea tensiunii arteriale;
 • Diverse boli ale organelor interne;
 • Situații stresante;
 • sângerare;
 • Nutriție necorespunzătoare;
 • Deficiența în organism a vitaminei B12;
 • Lipsa apetitului;
 • Digestia este deranjată;
 • Afecțiuni catarre frecvente;
 • Există o tahicardie;
 • Un sentiment constant de oboseală și somnolență.

La prima vedere, se pare că este foarte simplu să creșteți hemoglobina în timpul sarcinii - pentru a corecta dieta prin includerea alimentelor bogate în fier. Dar nu întotdeauna acest lucru este suficient și este necesar să se aplice măsuri cardinale, adică Utilizați medicamente care conțin fier și, în unele cazuri, intrați parenteral sau intramuscular.

În funcție de cât de scăzut este indicele hemoglobinei (gradul de anemie), este posibil să se mărească la femeile însărcinate în diferite moduri:

 • Terapia medicamentoasă (preparate care conțin fier împreună cu acid folic și vitamina c)
 • Metode alternative
 • Utilizarea sporită a anumitor produse

trusted-source[11], [12], [13], [14], [15], [16], [17], [18]

Protocolul de tratament

Cum să crească rapid hemoglobina în timpul sarcinii?

O cale rapidă de creștere a nivelului de hemoglobină la femeile care așteaptă un copil este, bineînțeles, administrarea intravenoasă și intramusculară a preparatelor care conțin fier. Aceste măsuri stricte se aplică la o rată foarte mare de anemie. Un alt mod de a crește hemoglobina în sânge este de a lua medicamente sub formă de tablete. Preparatele medicale de fier în comprimate sunt împărțite în ioni și neionici. În compoziția lor, se adaugă componente care îmbunătățesc absorbția substanței de bază. Bineînțeles, acest tip de terapie trebuie în mod necesar să fie prescris și controlat de un medic. Vom enumera câteva medicamente care vă permit să scăpați rapid de lipsa de fier în corpul dumneavoastră.

 1. Venofer este un preparat care conține hidroxid de fier. Este conceput pentru a trata pacienții cu anemie. Se injectează intravenos. Când se utilizează corect, medicamentul este bine tolerat. Dar este necesar să se știe că este strict interzisă folosirea în primul trimestru al perioadei de gestație și poate fi prescris numai de către medicul curant din al doilea trimestru. Aceasta ține cont de rata riscului pentru făt și beneficiu. Cu prudență este atribuită viitoarelor mame care suferă de astm bronșic, afectarea funcției hepatice.
 2. Ferrum lek - un medicament, produs sub forma unei soluții de injecții, tablete de mestecat, sirop. Se folosește în astfel de cazuri:
  • Anemia cauzată de deficiența de fier;
  • Deficitul de fier latent;
  • Anemie severă datorată pierderii semnificative de sânge;
  • Absorbția insuficientă a fierului în sistemul digestiv;
  • Prevenirea deficienței de fier la femeile gravide;
  • Prevenirea deficienței de fier în perioada de lactație.

Trebuie remarcat faptul că este dăunător să ia droguri Ferum Lek oameni care au reacții alergice la medicament, un exces de element de „fier“, într-un organism, nezhelezodefitsitnoy anemie, iar în cazul în care există probleme cu absorbția fierului în organism sau infecție renală prezentă. De asemenea, contraindicația este de 1 trimestru din perioada de gestație.

Tratamentul hemoglobinei scazute in timpul sarcinii cu medicamente

Deși absorbția produselor cu conținut de fier pentru fiecare organism individual, dar există o limită - cantitatea de fier absorbabil prin tractul gastrointestinal doar 2-2,5 miligrame pe zi. Chiar dacă aportul de produse care conțin fier este foarte mare, fierul nu este încă absorbit în cantități mari.

De aceea, în multe cazuri este indicat tratamentul hemoglobinei reduse cu medicamente care conțin fier. În cazul unei prescripții și a unei combinații adecvate, fierul poate fi absorbit de aplicație de 15-20 ori mai mult.

Lista soiurilor de preparate cu conținut de fier este destul de mare, vom trata unele dintre cele mai comune.

 1. Fenule este un medicament care menține nivelul necesar de hemoglobină chiar și cu un consum ridicat de element de fier, cum ar fi la femeile gravide. Este disponibil sub formă de tablete, picături, capsule. Pentru a utiliza acest medicament, viitoarele mame pot în timpul întregii sarcini și, de asemenea, după nașterea bebelușului, în timpul alăptării.

Formularea include astfel de componente active: sulfat feric, acid ascorbic (utilizat pentru o mai bună absorbție a fierului) precum și vitamine (pentru normalizarea metabolismului).

Luați recomandările după administrarea de fenile, pentru a minimiza iritarea mucoasei gastrice și pentru a nu stimula semnele de toxicoză.

Reacțiile adverse pot fi: slăbiciune generală, dureri de cap, constipație, diaree, vărsături, esofagită ulcerativă. Contraindicațiile sunt creșterea sensibilității la componentele individuale ale medicamentului, exacerbarea ulcerului gastric, hemosideroza, hemocromatoza.

 1. Sorbifer durules este un preparat pentru vindecarea și prevenirea anemiei cauzate de deficiența de fier. Componentele active ale agentului sunt sulfatul feros și acidul ascorbic. Tratamentul cu hemoglobină scăzută cu ajutorul acestui medicament poate fi efectuat pe tot parcursul sarcinii, precum și în perioada de lactație. În ceea ce privește alte preparate care conțin fier, există o serie de efecte secundare atunci când se utilizează. Aceasta este greața, diareea, iritarea mucoasei canalului alimentar, reacțiile alergice, hipertensiunea, tulburările de somn, durerile de cap. Dacă apare vreunul dintre aceste semne, femeia gravidă trebuie să contacteze imediat medicul.
 2. Maltofer și maltofer sunt două varietăți ale unui remediu, primul din care conține polimorfosat de hidroxid de fier, al doilea fiind polimaltoză de fier și acid folic. Pentru utilizare în timpul sarcinii și în timpul perioadei de lactație, se utilizează numai un fault maltofer. Se produce exclusiv sub formă de comprimate masticabile. Reprezentanții sexului echitabil, care se așteaptă la un copil și folosesc un fault maltopher, se recomandă să nu luați medicamentul înainte de normalizarea indicelui de hemoglobină. Este de dorit să beți și până la nașterea. La pregătirea femeilor gravide și celor care alăptează răspund foarte pozitiv, deoarece chiar și utilizarea pe termen lung nu da efecte secundare , cum ar fi greață, diaree, constipație, iritații ale membranelor mucoase ale sistemului digestiv.

Dorim să vă atragem atenția asupra faptului că, prin utilizarea enumeratelor, precum și a altor preparate care conțin fier, este necesar să se ia în considerare prezența microelementului "fier" în complexele de vitamine. Atunci când o femeie gravidă utilizează un complex de vitamine în paralel cu un preparat de fier, este necesar să alegeți unul dintre ele - în caz contrar, este posibilă o supradoză a uneia dintre componente.

Cum sa cresteti hemoglobina in timpul sarcinii la domiciliu?

Există multe medicamente care conțin fier, studii clinice despre care nu au fost efectuate pe femei gravide. Prin urmare, majoritatea mamei viitoare consideră că este inacceptabil și nedorit să se asigure riscuri. Dacă scăderea hemoglobinei este neglijabilă (anemie ușoară a deficienței de fier), este posibil să se facă față cu această deficiență la domiciliu. Pentru a face acest lucru, utilizați alimente care conțin fier, o varietate de decocții, perfuzii, cunoscute din cele mai vechi timpuri pentru proprietățile lor de a normaliza cantitatea de fier din sânge.

Cum sa cresteti hemoglobina in timpul sarcinii prin mijloace alternative?

Utilizarea medicamentelor alternative este în principal în suplimente nutritive pentru alimente: sucuri, băuturi din fructe, infuzii de plante medicinale etc. Vom da mai multe astfel de exemple.

 1. Frunza frunze de mure și ia în formă de ceai de 3-4 ori pe zi.
 2. Frunze uscate de fructe de câine, recepție de 3-4 ori pe zi.
 3. Faceți un amestec util de fructe uscate (caise uscate, date, stafide), lamaie (puteți să lem), nuci și miere. Luați ingredientele listate în aceeași proporție, de exemplu 100 grame, mănâncați cu un blender sau cu mașina de măcinat și luați 1 lingură 20-30 minute înainte de a mânca.
 4. Faceți mure din afine, adăugați aceeași cantitate de suc de mere cu o cantitate mică de suc de sfeclă. Beți o băutură înainte de mese de trei până la patru ori pe zi.
 5. Mâncați o linguriță de miere în fiecare dimineață pe un stomac gol.

Cum să creșteți hemoglobina în timpul sarcinii cu produse

Este posibilă creșterea hemoglobinei cu ajutorul produselor? Aceasta este principala intrebare pe care aproape fiecare viitoare mama o pune la sine cand invata despre deficienta de fier. Să luăm în considerare aceste produse minunate, care sunt folosite în mod regulat, puteți uita de anemie în timpul sarcinii. Titularul de înregistrare pentru conținutul de fier este fisticul (100 de grame conțin 60 mg de fier). Pentru o astfel de concluzie neașteptată, oamenii de știință moderni au venit. Următoarele elemente sunt ciupercile uscate (30-35 mg), halva de floarea soarelui (33 mg), carnea de porc (18-20 mg), ouăle de prepelite (3,7 mg), caviarul negru (2,5 mg). O cantitate mare de fier se găsește în carne de vită, fructe de mare, fasole și cereale.

Conținutul de fier în legume este prezentat mai jos:

 • praz de ceapă (ierburi) - 2,1 mg;
 • Radish - 0,8 mg;
 • dovleac - 0,8 mg;
 • broccoli (varză) - 0,73 mg;
 • salată (ierburi) - 0,55 mg;
 • rutabak - 0,52 mg;
 • varză albă - 0,47 mg;
 • varza color - 0,42 mg;
 • kahrrabi (varză) - 0,4 mg;
 • ridiche - 0,34 mg;
 • ceapă - 0,21 mg;
 • Ierusalimul - 3,4 mg;
 • sparanghel - 2,14 mg;
 • usturoi - 1,7 mg;
 • sfecla - 0,8 mg;
 • țelină (cultură rădăcină) - 0,7 mg;
 • Cartofi - 0,52 mg.

Separat, este necesar să se aloce fructe și sucuri preparate din acestea. Folosind aceste produse ușoare, mamele viitoare nu numai că cresc hemoglobina, ci și saturează organismul cu alte microelemente și vitamine necesare în poziția lor. Bineînțeles, fructele și fructele de sezon oferă cel mai mare beneficiu, dar este posibil să le utilizați și sub formă înghețată. Lista fructelor care conțin cea mai mare cantitate de compuși de fier:

 • grenade;
 • prune;
 • Strawberry;
 • Feijoa;
 • afine;
 • căpșuni;
 • zmeură;
 • Coacăz negru.

De asemenea, mamele viitoare care doresc să aducă nivelul de hemoglobină la normă ar trebui să se concentreze asupra produselor care nu permit microelementului "fier" să fie complet absorbit. Iată câteva dintre ele: cafea, brânză tare, lapte. Cel mai bine este să le excludeți din dieta unei femei însărcinate sau să le folosiți separat de alimentele care conțin fier.

Pentru a vă asigura că nivelul hemoglobinei nu scade, în plus față de o dietă specială, sexul echitabil ar trebui să acorde atenție și plimbărilor în aer liber și respirației corespunzătoare. Iar în 10-15 zile viitoarele mame vor putea să evalueze rezultatele muncii efectuate.

Suntem încrezători că în acest articol ați primit răspunsuri exhaustive la întrebările legate de creșterea hemoglobinei în timpul sarcinii.


Portalul iLive nu oferă consultanță medicală, diagnosticare sau tratament.
Informațiile publicate pe portal sunt doar de referință și nu ar trebui utilizate fără consultarea unui specialist.
Citiți cu atenție regulile și politicile ale site-ului. De asemenea, puteți să contactați-ne!

Copyright © 2011 - 2019 iLive. Toate drepturile rezervate.