^

Testosteronul la bărbați: pentru ce este?

, Editorul medical
Ultima examinare: 19.10.2021
Fact-checked
х

Tot conținutul iLive este revizuit din punct de vedere medical sau verificat pentru a vă asigura cât mai multă precizie de fapt.

Avem linii directoare de aprovizionare stricte și legătura numai cu site-uri cu reputație media, instituții de cercetare academică și, ori de câte ori este posibil, studii medicale revizuite de experți. Rețineți că numerele din paranteze ([1], [2], etc.) sunt link-uri clickabile la aceste studii.

Dacă considerați că oricare dintre conținuturile noastre este inexactă, depășită sau îndoielnică, selectați-o și apăsați pe Ctrl + Enter.

Testosteronul este un hormon sexual masculin produs în testiculele bărbaților. Dacă se specifică, atunci este dezvoltat de așa-numitele celule Leydig, totalitatea acestor celule este numită și glanda pubertală. În plus față de testicule, testosteronul este, de asemenea, sintetizat din androstendionă, produsă de cortexul reticular al cortexului suprarenale. În fiecare zi, corpul masculin sintetizează aproximativ 6-7 miligrame de hormon, nivelul sanguin din sânge variază între 300 și 1000 nanograme pe decilitru. Destul de ciudat, dar oamenii nu au dreptul exclusiv la producerea hormonului sexual masculin - testosteron este produsă în organism de sex feminin (în aceeași cortexul suprarenal și ovare), deși în cantitati mult mai reduse - doar 1 miligram pe zi. Testosteronul este sintetizat din colesterol, există două variante ale sintezei sale, primul și al doilea, care nu diferă atât de mult.

În orice caz, direct în testosteron, se convertește o substanță numită precursor de testosteron sau prohormonă. Sinteza testosteronului are loc, după cum sa menționat deja, în principal în testicule (celule Leydig). În principal, modurile de influență ale hormonului luteinizant hipofizar (LH sau lutropină). LH, la rândul său, este produs în glanda pituitară sub influența hormonului hipotalamic, numit hormon eliberator de gonadotropină (GnRH, GtRH). Glanda hipofizară utilizează informații despre prezența hormonilor sexuali în sânge pentru a regla producerea LH și a hipotalamusului - pentru a reglementa producerea GnRH. În orice caz, o creștere a nivelului de testosteron liber în organism este un semnal pentru hipofiza pentru a reduce producția de LH și, odată ce producția de hormon luteinizant cade, producția de testosteron în sine, de asemenea, scade.

Rolul testosteronului în corpul bărbaților și femeilor

Valoarea testosteronului hormonal pentru bărbați nu poate fi supraestimată; testosteronul, de fapt, ne face bărbați - este responsabil pentru formarea caracteristicilor sexuale secundare. Îi mulțumim oamenilor, avem norocul să purtăm vegetație luxuriantă pe față și pe corp; este datorită lui că avem o voce mai mică și un caracter mai agresiv decât sexul corect. În cele din urmă, este testosteronul care poate contribui la chelie de bărbați, nu toate, desigur, dar unele. Testosteronul activează de asemenea procesele anabolice în organism și această proprietate a fost luată ca bază atunci când se utilizează acest hormon în practica medicală și în sport.

Testosteronul pentru femei este, de asemenea, un hormon important. Prima a fost o relație între nivelele de testosteron din sângele femeilor și depunerea de grăsimi. În perioada precedentă menopauzei, precum și după aceasta, nivelul testosteronului în corpul femeilor este semnificativ redus. În această perioadă femeile sunt cele mai predispuse la depunerea de grăsimi. Cu toate acestea, testosteron este utilizat ca un ajutor în a scăpa de excesul de grasime sub piele, precum si pentru pacientii a caror menopauza a fost observat doar în viitorul foarte îndepărtat, dar nivelul acestui hormon în sânge a fost în mod clar sub normă.

În plus, lipsa de testosteron în sânge la femei poate slăbi semnificativ unitatea sexuală; un nivel scăzut de testosteron contribuie la apariția problemelor cu concentrarea de atenție, crește probabilitatea apariției unor condiții depresive. În plus, lipsa de testosteron are ca rezultat o uscăciune crescută și o subțiere a pielii. Deci, pentru femei, importanța acestui hormon nu este mai puțin greu de supraestimat decât pentru bărbați.

Nivelul testosteronului în corpul unui bărbat

Nivelurile de testosteron in sange de oameni crește foarte mult în timpul pubertății, naturale de testosteron în anii adolescenței poate fi suficientă pentru a forma un fizic atletic. Dar, după 45-50 de ani, nivelul de testosteron din organism de sex masculin incepe sa în mod constant și destul de declin accentuat și nivelul de estrogen sa creasca. Luate împreună, acești doi factori vor duce inevitabil la diferite și foarte neplăcute tulburări, printre care iese in evidenta problema cu prostata, sistemul cardiovascular, de memorie, boli legate de slăbirea sistemului imunitar și chiar ginecomastie de vârstă (mărirea sânilor). Apropo, studii recente arată că bărbații nu au un nivel comun de testosteron la vârsta lor înaintată, ci un nivel de testosteron liber. Aceasta se datorează creșterii nivelului sanguin al globulinei, care leagă hormonii sexuali. Fie ca asa cum este posibil, in aceasta perioada injectii suplimentare de testosteron sunt foarte, foarte de dorit. Și nu numai injectarea de testosteron - pentru a lupta cu un nivel ridicat de SHBG în sânge ajută la insulină. Nivelul de testosteron are fluctuații diurne: maximul este de 7-9 ore dimineața, cel puțin 0-3 ore pe timp de noapte. Cu aceste fluctuații asociate o observație interesantă introdus în organism în perioada maximă (6 ora la ora 12), chiar număr suficient de mare de steroizi de scurtă durată (100 mg methandrostenolone) dă aproape nici o producție de testosteron endogen. Declarația, apropo, nu este neîntemeiată - este confirmată de practică.

În plus față de fluctuațiile diurne, testosteronul din sângele bărbaților are, de asemenea, fluctuații sezoniere: crește în primăvară, iar vârful acestuia cade pe timp de noapte. Începând cu luna iulie, nivelurile de testosteron scad treptat, iar nivelul cel mai scăzut atinge până la jumătatea lunii septembrie. Acest timp este cel mai "favorabil" pentru începutul depresiunii de toamnă.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.