Fact-checked
х

Tot conținutul iLive este revizuit din punct de vedere medical sau verificat pentru a vă asigura cât mai multă precizie de fapt.

Avem linii directoare de aprovizionare stricte și legătura numai cu site-uri cu reputație media, instituții de cercetare academică și, ori de câte ori este posibil, studii medicale revizuite de experți. Rețineți că numerele din paranteze ([1], [2], etc.) sunt link-uri clickabile la aceste studii.

Dacă considerați că oricare dintre conținuturile noastre este inexactă, depășită sau îndoielnică, selectați-o și apăsați pe Ctrl + Enter.

Lipsa mobilității duce la "uscarea" creierului

, Editorul medical
Ultima examinare: 20.05.2018

Neurologii au spus că, la vârsta medie, oamenii trebuie pur și simplu să conducă un stil de viață activ, altfel creierul începe să scadă treptat în dimensiune. Rezultatele specialiștilor lor de lucru publicate în populara revista Science, în cazul în care sa constatat că au fost în stare să găsească o legătură directă între stilul de viață (activ sau inactiv) și dimensiunea creierului (schimbările de mărime apar peste zeci de ani, care este deja la vârstnici). Specialiștii observă că lipsa mobilității accelerează procesul de îmbătrânire a creierului, care, odată cu vârsta, duce la uscarea unuia dintre organele principale ale corpului uman. 

Nicole Sporano și colegii ei au realizat un studiu, în cadrul căruia s-au studiat datele de 20 de ani de observații, care au fost efectuate pentru 1500 de voluntari. La acel moment, a fost realizat un proiect de monitorizare a sănătății diferitelor organe umane. Toți participanții au trebuit să facă teste la începutul și la sfârșitul perioadei de probă, ceea ce a contribuit la determinarea nivelului de pregătire fizică a fiecăruia dintre ei. După testare, a fost efectuată o imagistică prin rezonanță magnetică a creierului fiecăruia dintre participanții la experiment. Concluzii cu privire la nivelul de pregătire fizică a oamenilor de știință , pe baza cantității de oxigen care este ars fiecare participant timp de 1 minut pe banda de alergare, precum și cât de mulți oameni ar putea sta pe simulator , până când ritmul cardiac nu atinge valorile limită.

Grup Sportan în comparație cu datele sale rezultate pe banda de alergat, și datele RMN, după care a fost detectat un model bine definit - cu un nivel scăzut de pregătire fizică, oboseală după 20 de ani au observat o reducere a creierului (datele RMN au fost comparate la începutul și la sfârșitul perioadei de testare). Oamenii de știință au remarcat că, în medie, cu o limită de 9 unități pentru consumul de oxigen, viața creierului a scăzut cu 1 an.

Rezultate similare au fost observate și la voluntarii care au avut un impuls și o presiune ridicată în timpul sesiunilor de formare (în comparație cu cei care au participat regulat la sport).

Ca urmare, oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca un nivel scazut de activitate fizica afecteaza rata de imbatranire a creierului. Acum Sportan cu colegii nu se poate spune exact de ce este așa, poate, tocmai din cauza lipsei de mișcare a creierului începe să „se usuce“, sau motivele se află în complet diferite procese în organism și scăderea creier, și un stil de viață sedentar sunt doar o consecință a aceste schimbări. De asemenea, sa sugerat că motivul reducerii creierului la o lipsă de oxigen - din cauza lipsei de mobilitate, se introduce mai puțin oxigen în celule, ceea ce duce în cele din urmă la "uscarea".  

Dar, în acest stadiu, toate acestea sunt doar presupunerile oamenilor de știință, iar lucrările ulterioare în această direcție vor ajuta la obținerea unor răspunsuri mai precise la toate întrebările.

Studiile trecute efectuate de un alt grup de cercetători au arătat că capacitatea de muncă a creierului este influențată pozitiv de sarcina fizică din copilărie. Potrivit oamenilor de știință la copiii activi, activitatea bacteriilor intestinale se îmbunătățește, iar la o vârstă mai matură o persoană se distinge printr-un metabolism bun și o activitate cerebrală mare.


Portalul iLive nu oferă consultanță medicală, diagnosticare sau tratament.
Informațiile publicate pe portal sunt doar de referință și nu ar trebui utilizate fără consultarea unui specialist.
Citiți cu atenție regulile și politicile ale site-ului. De asemenea, puteți să contactați-ne!

Copyright © 2011 - 2020 iLive. Toate drepturile rezervate.