^
A
A
A

Controlăm timpul petrecut cu gadgeturile?

 
, Editorul medical
Ultima examinare: 16.10.2021
 
Fact-checked
х

Tot conținutul iLive este revizuit din punct de vedere medical sau verificat pentru a vă asigura cât mai multă precizie de fapt.

Avem linii directoare de aprovizionare stricte și legătura numai cu site-uri cu reputație media, instituții de cercetare academică și, ori de câte ori este posibil, studii medicale revizuite de experți. Rețineți că numerele din paranteze ([1], [2], etc.) sunt link-uri clickabile la aceste studii.

Dacă considerați că oricare dintre conținuturile noastre este inexactă, depășită sau îndoielnică, selectați-o și apăsați pe Ctrl + Enter.

16 August 2021, 09:00

Așa cum arată numeroase studii, majoritatea oamenilor nu au control asupra timpului zilnic petrecut cu gadget-urile și cât timp privesc ecranele unui monitor sau smartphone.

În medicină, există un astfel de concept ca „timpul ecranului” - aceasta este perioada de timp în care o persoană se află în fața ecranului unei tablete, smartphone, computer sau televizor. Nu este un secret faptul că o astfel de perioadă poate fi destul de lungă, ceea ce are un efect extrem de negativ asupra multor funcții ale corpului. Timpul lung al ecranului este adesea asociat nu numai cu deficiențe de vedere, ci și cu dezvoltarea unor condiții depresive și nevroze, apariția unor acte asociale și a gândurilor suicidare și formarea deficitului de atenție în copilărie și adolescență. În plus, expunerea prelungită la ecranele gadgeturilor afectează negativ calitatea somnului și perturbă activitatea creierului. Recent, atât terapeuții și psihologii, cât și medicii din alte domenii, au vorbit despre acest lucru. Au existat multe studii care arată o relație puternică între durata ecranului și apariția unor probleme psihologice pronunțate.

Cu toate acestea, nu toți și nu întotdeauna sunt în măsură să evalueze corect durata ecranului. Desigur, îl puteți urmări după perioada de activitate a gadgetului. Cu toate acestea, cât de reală este o astfel de evaluare subiectivă? Oamenii de știință de la Universitatea Stellenbosch și Universitatea din Oslo au studiat peste douăsprezece mii de materiale științifice pe această temă. Drept urmare, au selectat aproape cincizeci dintre ele, ceea ce face posibilă o estimare validă a timpului real al ecranului.

Materialele studiate conțineau informații despre cincizeci de mii de persoane: după cum sa dovedit, aproape toate evaluările timpului petrecut în fața ecranelor nu corespundeau realității. Oamenii de știință explică faptul că utilizatorul mediu evaluează greșit perioadele supraestimând sau subestimând durata lor. Doar aproximativ 5% dintre participanți au calculat timpul de ecranare relativ precis.

Experții subliniază necesitatea înregistrării clare a momentului în care gadgetul este pornit și oprit, ceea ce este deosebit de important pentru copii și adolescenți. În majoritatea cazurilor, durata timpului ecranului este subestimată, deoarece doar cea mai lungă perioadă de ședere în fața ecranului este luată în considerare, fără a lua în considerare „abordările” scurte periodice. Fără astfel de informații, nu va fi posibil să se evalueze probabilitatea de a dezvolta stări depresive, sentimentele de inutilitate și singurătate și comportamentul antisocial.

Oamenii de știință observă că este necesar să se efectueze mai multe astfel de studii, pentru a informa publicul mai multe despre această problemă, deși acest lucru necesită mult efort.

Detaliile sunt descrise în materialul publicației periodice Nature Human Behavior .

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.