^

Sănătate

A
A
A

Tripsina imunoreactivă din sângele nou-născuților (test pentru fibroza chistică congenitală)

 
, Editorul medical
Ultima examinare: 19.11.2021
 
Fact-checked
х

Tot conținutul iLive este revizuit din punct de vedere medical sau verificat pentru a vă asigura cât mai multă precizie de fapt.

Avem linii directoare de aprovizionare stricte și legătura numai cu site-uri cu reputație media, instituții de cercetare academică și, ori de câte ori este posibil, studii medicale revizuite de experți. Rețineți că numerele din paranteze ([1], [2], etc.) sunt link-uri clickabile la aceste studii.

Dacă considerați că oricare dintre conținuturile noastre este inexactă, depășită sau îndoielnică, selectați-o și apăsați pe Ctrl + Enter.

Fibroza chistică (fibroza chistică) este o boală destul de frecventă. Fibroza chistică este moștenită de tip autosomal recesiv, fiind detectată la 1 din 1500-2500 de nou-născuți. Datorită diagnosticului precoce și a tratamentului eficient, boala nu mai este considerată inerentă decât în copilărie și adolescență. Odată cu îmbunătățirea metodelor de tratament și diagnoză, un număr tot mai mare de pacienți ajung la vârsta adultă. În prezent, 50% dintre pacienți supraviețuiesc la 25 de ani. Principala metodă de diagnostic postnatal precoce a fibrozei chistice este determinarea concentrației de tripsină în serul de nou-născuți.

Valori de referință (normă) de concentrație a tripsinei imunoreactive în serul de sânge

Vârstă

Imunoreactiv tripsină, μg / l

Sânge din cordonul ombilical

23,3 ± 1,9

0-6 luni

31,3 ± 5,4

6-12 luni

37,1 ± 6,9

1-3 ani

29,8 ± 1,8

3-5 ani

28,3 ± 3,2

5-7 ani

35,7 ± 3,6

7-10 ani

34,9 ± 2,2

Adulți

33,3 ± 11,1

O creștere a concentrației de tripsină în serul de sânge al copiilor în primele câteva săptămâni după naștere indică prezența fibrozei chistice și prin urmare definiția acestui indicator este considerată o metodă eficientă de screening. Cu progresia bolii și dezvoltarea insuficienței pancreatice reale, concentrația de tripsină în serul de sânge scade.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11], [12]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.